Facebook Pixel Συνδυαστικό παιχνίδι και εκατέρωθεν overlap
| 2012-11-19 18:50:00

Συνδυαστικό παιχνίδι και εκατέρωθεν overlap

Συνδυαστικό παιχνίδι και εκατέρωθεν overlap

Σε ένα ματς που όπως αναμενόταν έκρυβε παγίδες μόνο στο ψυχολογικό κομμάτι οι πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους βαθμούς της νίκης ακόμα πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει και του επερχόμενου καθοριστικού παιχνιδιού για την Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας.

Αν μάλιστα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε και την προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλουν οι ερυθρόλευκοι για να επιτευχθεί το τελικό σκορ όπως αυτό διαμορφώθηκε τότε η νίκη αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Ολυμπιακός: Συνδυαστικό παιχνίδι και εκατέρωθεν πλευρικά και εσωτερικά overlap

Ο πρώην τεχνικός της Μπράγκα παρέμεινε πιστός στην προσφιλή του διάταξη του 4-3-3 και σε αυτή την περίπτωση τοποθετώντας τους Γκρέκο και Ιμπαγάσα στον χώρο του άξονα σε ρόλο box-to-box και επιτελικού μέσου με καθήκοντα playmaker αντίστοιχα. Αναφορικά με την επιθετική του γραμμή βασίστηκε στους Αμπντούν και Φουστέρ επενδύοντας στις συγκλίσεις αυτών προς την αντίπαλη περιοχή προσφέροντας τους απεριόριστη ελευθερία βούλησης σχετικά με την εναλλαγή των θέσεων τους και πλαισιώνοντας παράλληλα τον τελικό αποδέκτη της ομάδας Κώστα Μήτρογλου.

Όσον αφορά την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας βασίστηκε στους Τάσο Παπάζογλου και Δημήτρη Σιόβα για τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών με τον πρώτο να βγαίνει με επιτυχία πάνω στη μπάλα όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο ενώ ο δεύτερος ήταν υπεύθυνος και για την προώθηση τους παιχνιδιού όποτε και όταν αυτό χρειάστηκε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το αναγκαίο επιθετικό πλάτος δινόταν και σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά από τις προωθήσεις των πλάγιων μπακ Χολέβα και Ντιακιτέ ενώ στο χώρο της μεσαίας γραμμής ο Φρανσουά Μοντεστό επανήλθε στη θέση στην οποία συστήθηκε στους φίλους του Ολυμπιακού επιχειρώντας ως κλασικό 6αρι.

Σχόλιο: Η συμβολή του Αριέλ Ιμπαγάσα μετά την επανεμφάνιση του στην ενδεκάδα των ερυθρολεύκων αξιολογείται ως άκρως επιτυχημένη αφού ο πολύπειρος επιτελικός μέσος ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης του παιχνιδιού από τον άξονα κάνοντας έτσι να φαίνεται πιο απρόβλεπτο το αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του.

Οι βασικοί άξονες της τακτικής του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην συγκεκριμένη αναμέτρηση:

  • Ρευστή φιλοσοφία με συμμετοχή των παικτών σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού
  • Αλληλουχία μεταβιβάσεων κατάλληλων τόσο για συστηματικό κτίσιμο του παιχνιδιού στο χώρο του άξονα ( ελέω Ιμπαγάσα) όσο και για απευθείας παιχνίδι για την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην εστία του αντιπάλου από τις πτέρυγες
  • Συνεχή πλευρικά overlap εκατέρωθεν και από τους δύο πλάγιους οπισθοφύλακες των γηπεδούχων
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στην επιθετική ζώνη για άμεση ανάκτηση της κατοχής μπάλας και διενέργεια αντεπιθέσεων σε ανοργάνωτες άμυνες κατά την θετική μετάβαση

Κέρκυρα: Παιχνίδι αναμονής δίχως επιθετικό σχεδιασμό

Ο πραγματιστής κόουτς των Φαιάκων προσπάθησε να κάνει πράξη τα απολύτως αυτονόητα για το χαρακτήρα του ματς χωρίς ωστόσο αυτό να αποδειχθεί αρκετό. Περιόρισε του χώρους δράσης του αντιπάλου στο χώρο της μεσαίας γραμμής και πάρκαρε το πούλμαν έξω από την εστία του άλλοτε δευτεραθλητή Ευρώπης με τις μικρές εθνικές ομάδες Στρατηλάτη επενδύοντας έτσι στην διατήρηση των θέσεων των παικτών του στον αγνωστικό χώρο για χάρη του αποτελέσματος.

Οι βασικοί άξονες της ειδικής τακτικής του Άκη Μάντζιου στο συγκεκριμένο ματς:

  • Συμπαγής φιλοσοφία για την καλύτερη διατήρηση του αμυντικού σχηματισμού
  • Άμεσες μεταβιβάσεις για την ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην περιοχή του αντιπάλου και την διενέργεια αντεπιθέσεων
  • Εφαρμογή παθητικής άμυνας στην αμυντική ζώνη ώστε να υποστηρίζει το προεπιλεγμένο αμυντικό βάθος και να προσκαλεί τον αντίπαλο στο δικό του μισό

Συμπέρασμα

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ανωτερότητα του στην εγχώρια Superleague αποδεικνύοντας και σε αυτή την περίπτωση πως πραγματικός του αντίπαλος φέτος θα είναι ο εαυτός του καθώς και η διαχείριση της αναμενόμενης κούραση από τα όπως είναι φυσιολογικό υψηλότερου επιπέδου Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μόνη ευχή κάθε υγιώς σκεπτόμενου Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου το transition ποδόσφαιρο των Πειραιωτών να αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματικό και στην κοιλάδα του Ρουρ όσο είχε αποδειχθεί κάποτε στο Weserstadion της Βρέμης.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags