Facebook Pixel Παρελθόν, παρόν… μέλλον;
| 2012-11-22 21:07:00

Παρελθόν, παρόν… μέλλον;

Παρελθόν, παρόν… μέλλον;

Όταν το Δεκέμβριο του 2006 ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Victor Munoz, υπέδειξε στην διοίκηση της ομάδας την άμεση υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου ενός 16χρονού πιτσιρικά από τις ακαδημίες της ομάδα κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την πορεία του για τα επόμενα 6 χρόνια.

Ο νέος ‘’Σαραβάκος ‘’ όπως συνήθιζαν να λένε πολλοί τότε, ήταν ένα παιδί γεννημένο στη Χιμάρα που από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο ποδόσφαιρο ξεχώριζε για την τρομερή τεχνική του κατάρτιση και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα. Ο Σωτήρης Νίνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1990 και είναι ο πρώτος από τους αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει στο Ελληνικό πρωτάθλημα από πολύ μικρή ηλικία τα τελευταία χρόνια. Με 3 χρόνια προϋπηρεσίας στις ακαδημίες των ‘’πράσινών ‘’ και 5 χρόνια στην πρώτη ομάδα σήμερα βρίσκεται στα 22 του χρόνια να αγωνίζεται στο Campionato με τα χρώματα της Parma.

Η πορεία του στον Παναθηναϊκό

Ο Νίνης αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό για 5 χρονιές έχοντας 100 συμμέτοχες και 11 γκολ. Τα διαπιστευτήρια του τα έδειξε από τον πρώτο του κιόλας αγώνα με τα πράσινα απέναντι στο Αιγάλεω. Την προαγωγή του στην πρώτη ομάδα εισηγήθηκε ο Ισπανός Victor Munoz ο οποίος και τον εμπιστεύτηκε χρησιμοποιώντας τον σε αρκετά παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το ταλέντο του ήταν τέτοιο που τον έκανε να ξεχωρίζει αμέσως , ευχαριστώντας τους οπαδούς και κάνοντας τους πράσινους να ονειρεύονται μια πολύ κερδοφόρα πώληση. Ωστόσο η επόμενη σεζόν βρίσκοντας τον νεαρό παίχτη δίχως καλοκαιρινή προετοιμασία για δεύτερη χρονιά και αρκετά επιβαρυμένο σωματικά τον οδηγεί σε επέμβαση στους κοιλιακούς και εκτός γηπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας περιελάμβανε πέρα από κάποιους παρόμοιους τραυματισμούς, εντυπωσιακή απόδοση σε αρκετούς αγώνες με αποτέλεσμα να οργιάζουν κατά καιρούς οι φήμες για προσέγγιση του από ομάδες όπως η Manchester United η Benfica και άλλες με πόσο μετεγγραφής μάλιστα που να φτάνει τα 10,000,000 euro.

Αποκορύφωμα μάλιστα των εμφανίσεων του ήταν οι αγώνες για το Europa League το 2010 απέναντι στη Roma. Παράλληλα πέρα από τις επιδόσεις του στο γήπεδο αξίζει να σημειωθεί η σχέση λατρείας που ανέπτυξε με τον καιρό με τους οπαδούς του τριφυλλιού καθώς επίσης και η αδερφική (αν όχι γονική) σχέση με τον Djibril Cisse ο οποίος και τον ξεχώρισε για τις ικανότητες του από την πρώτη στιγμή. Πάντως η πορεία του στον Παναθηναϊκό δεν είχε το τέλος που οι πράσινοι θα ήθελαν, αφού παρότι ο Νίνης αποτελούσε σημαντικότατο περιουσιακό και αγωνιστικό στοιχείο για την ομάδα οι διοικητικές ατασθαλίες τον οδήγησαν εκτός συλλόγου με ελεύθερη μετεγγραφή στη Parma με τον Παναθηναϊκό να καρπώνεται μονάχα τα εχέγγυα τις ανάπλασης του από τις ακαδημίες.

Φωτο από την προετοιμασία της Πάρμα

Νέο ξεκίνημα στην Πάρμα

Από τις αρχές του καλοκαιριού που μας πέρασε έγινε γνωστή η νέα ομάδα του Νίνη καθώς η απόφασή του να αφήσει την Ελλάδα δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του σε δυνατότερο πρωτάθλημα ήταν ειλημμένη από το περασμένο Γενάρη. Η Parma ήταν αυτή που εξασφάλισε την υπογραφή του προσφέροντας του ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Μέχρι στιγμής μετράει 6 συμμετοχές και η βελτίωση του όπως και ο ίδιος παραδέχεται είναι κατακόρυφη. Μπορεί να μην θεωρείτε ακόμα βασικός ωστόσο έχει βελτιωθεί τόσο τεχνικά όσο και σωματικά κάτι που φαίνεται στο γήπεδο. Η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες προπόνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας φαίνεται πως δεν αποτελεί πια πρόβλημα και το μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά και μάχιμο πνεύμα για να επιβιώσει αρχικά και ύστερα να διακριθεί στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Εθνική Ελλάδος

Ο βραχύσωμος μέσος έχει σημαντικό παρελθόν με την εθνική ελπίδων, με την οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο το 2007 ενώ αποτελεί τον μικρότερο ηλικιακά ποδοσφαιριστή που σκόραρε για την Εθνική. Σήμερα θεωρείται βασικό κομμάτι στα σχέδια του ομοσπονδιακού τεχνικού Fernando Santos και χρησιμοποιείτε σε κάθε σχεδόν παιχνίδι της επίσημης αγαπημένης.

Αγωνιστικά χαρακτηριστικά

Ο Νίνης έχει αγωνιστεί κατά καιρούς τόσο στα δύο άκρα όσο και στο κέντρο του γηπέδου. Η κανονική του θέση είναι επιτελικός χαφ καθώς διαθέτει δημιουργικές ικανότητες ενώ συχνά χρησιμοποιείτε και δεξιά. Μπορεί το ύψος του(1,73) να τον δυσκολεύει απέναντι σε ογκώδης αμυντικούς ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται λόγο της ταχύτητας και της δύναμης, τομείς στου οποίους παρουσιάζει βελτίωση όσο βρίσκεται στην Ιταλία. Στη Parma συνήθως χρησιμοποιείτε ως εσωτερικός χαφ, θέση που έπαιζε και στον Παναθηναϊκό τη τελευταία του χρονιά.

Συνοπτικά ξεχωρίζει :

  • Για τη τεχνική του κατάρτιση
  • Την αποτελεσματικότητα στη πάσα ( κάτι για το οποίο τον εξυμνούσε ο Cisse)
  • Τη δημιουργικότητα του
  • Τον έλεγχο και τη διατήρηση της μπάλας
  • Την τοποθέτηση του στο χώρο
  • Την ντρίπλα του
  • Την επιτάχυνση του (sprinting)
  • Τα μακρινά σουτ
  • Την εκτέλεση φάουλ

Οι συμμετοχές του Νίνη φέτος (πηγή: whoscored)

Συμπέρασμα

Ο Νίνης είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει η Ελλάδα. Δυστυχώς για αυτόν, όπως και για όλους τους ταλαντούχους Έλληνες που ξεχωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 χρονών δεν δουλεύτηκε σωστά με αποτέλεσμα η βελτίωση του να είναι στάσιμη τα τελευταία χρόνια. Οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού, προφανώς και είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα ωστόσο δεν βρίσκονται στο επίπεδο ομάδων άλλων δυνατότερων πρωταθλημάτων καθώς, ειδικά παλιότερα δεν είχαν την εμπειρία της δημιουργίας και ανάδειξης νεαρών ποδοσφαιριστών τέτοιας κλάσης. Η ποδοσφαιρική κουλτούρα της Ιταλίας και ο τρόπος που διαχειρίζονται τους νεαρούς ποδοσφαιριστές από την άλλη μπορεί να είναι καθοριστικός για την εξέλιξη του. Οι ικανότητες του είναι τέτοιες που αν δουλέψει σκληρά και δουλευτεί κατάλληλα η καριέρα του σίγουρα θα εκτοξευθεί.

ΠΗΓΗ: overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags