Facebook Pixel H Μπάρτσα και η Καταλονία (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2012-11-23 22:16:00

H Μπάρτσα και η Καταλονία (ΒΙΝΤΕΟ)

H Μπάρτσα και η Καταλονία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπαρτσελόνα και Καταλονία. Δύο έννοιες που κατά πολλούς είναι σχεδόν ταυτόσημες και δίνουν νόημα στο «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» που είναι για τους οπαδούς τους οι Μπλαουγράνα.

Με ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που κρατά τις ισορροπίες, ο Guardian δίνει το λόγο σε πρόσωπα-κλειδιά που συνδέονται με την ομάδα και την περιφέρεια.

Aντικείμενο του μικρού ντοκιμαντέρ είναι ο ρόλος της ομάδας στις πολιτικές ζυμώσεις της Καταλονίας, καθώς και κατά πόσο η Μπάρτσα αντιπροσωπεύει την κοινωνία. Η εξέταση του τι ακριβώς σημαίνει αυτό το κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Ο Βρετανός δημοσιογράφος μπλέκει ανθρώπους από την αθλητική, την πολιτική και την κοινωνική ζωή της Βαρκελώνης, μαζί με ιστορικά ντοκουμέντα, προκειμένου να προβάλει διαφορετικές απόψεις. Φτάνει στην εποχή του Φρανκο, ο οποίος δεν έβαλε στο μάτι την Μπαρτσελόνα επειδή… υποστήριζε τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά επειδή εκείνη την εποχή αποτελούσε το μοναδικό πεδίο έκφρασης του Καταλανισμού.

Όπως όμως τονίζεται στο βίντεο, η Μπάρτσα δεν έχει πλέον αυτό το ρόλο, για κάποιους δεν πρέπει να ηγείται στο κίνημα. Συνεχίζει ωστόσο να μοιράζεται το DNA των Καταλανών. Ο Κάρλες Βιλαρουμπί, αντιπρόεδρος του συλλόγου τονίζει ότι η ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Καταλονία. Αντιπροσωπεύει την ταυτότητα μίας χώρας, ενός έθνους χωρίς πολιτειακή κατάσταση, αλλά με το δικό του πολιτισμό και τη δική του γλώσσα. Ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να απαρνηθεί τους ανθρώπους της περιφέρειας, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες. Ο πρώην πρόεδρος, Ζοάν Λαπόρτα, ξεκαθαρίζει ότι το πόστο του στην ομάδα αποτελούσε έναν διαφορετικό τρόπο για να προωθεί τα δικαιώματα και να υπερασπίζεται την ελευθερία της Καταλονίας.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, από την πλευρά του, τονίζει ότι η ταυτότητα που υπήρχε επί Φράνκο έχει ξεθωριάσει και τονίζει ότι το κλαμπ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Καταλήγοντας, δείχνει και την άλλη άποψη. Ότι η Καταλονία είναι κάτι παραπάνω από τη Μπάρτσα. Η ομάδα επηρεάζει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη και τον πρωταγωνιστή. Είναι η μουσική. Χρειάζονται ωστόσο και οι στίχοι…

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags