Facebook Pixel Όταν ο «βασιλιάς» έγινε «διάβολος»
| 2012-11-27 18:08:00

Όταν ο «βασιλιάς» έγινε «διάβολος»

Όταν ο «βασιλιάς» έγινε «διάβολος»

Στις 27 Νοεμβρίου του 1992 ο Ερίκ Καντονά μετακομίζει στη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η ιστορία για την ομάδα αλλά και το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» τον λάτρεψαν, οι αντίπαλοί του τον μίσησαν, εκείνος απαντούσε μέσα στο γήπεδο. Αν και ιδιόρρυθμος ήξερε να παίρνει πάντα αυτό που ήθελε, τη νίκη.
Ο Γάλλος επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από την Οσέρ, ενώ στην συνέχεια αγωνίστηκε και σε άλλους συλλόγους της χώρας του (Μαρσέιγ, Μονπελιέ, Νιμ, Μπορντό, Μαρτίγκ). Στην Γαλλία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο με Μαρσέιγ και Μονπελιέ αντίστοιχα. Την περίοδο 1991-1992 έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του και μετακόμισε στην Αγγλία. Πρώτος του σταθμός η Λίντς Γιουνάιτεντ, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Λίγκ Καπ.
Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που αποφάσισε να τον κάνει διάβολο. Η μεταγραφεί το κόστισε μόλις στο 1,2 εκατομμύρια λίρες, ποσό χαμηλό για την αξία του παίκτη και τα δεδομένα της ομάδας . Ωστόσο αποδείχθηκε… χρυσή.
Ο εκκεντρικός Ερίκ αν και συχνά έριχνε πάνω του τα φώτα για εξωαγωνιστικούς λόγους, διέπρεπε μέσα στο γήπεδο. Στις πέντε χρονιές που έμεινε στο Μάντσεστερ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και τρία Λίγκ Καπ σκοράροντας 82 γκολ σε 185 εμφανίσεις.
Η πιο «μαύρη» περίοδος του Καντονά στο Νησί ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 1995, η Μάντσεστερ έπαιζε στο «Σέλχαστ Παρκ» με την Κρίσταλ Πάλας. Αποβλήθηκε για ένα μαρκάρισμα εκτός φάσης και στη συνέχεια χτύπησε στο στήθος με μια εναέρια κλωτσιά έναν άτυχο φίλαθλο των γηπεδούχων, τον Μάθιου Σίμονς, που τον αποδοκίμαζε από την κερκίδα.
Μετά τον οκτάμηνο αποκλεισμό του από τα γήπεδα πολλοί θεώρησαν πως έφτασε το τέλος. Εκείνος όμως φρόντισε να τους διαψεύσει, καθώς όταν επέστρεψε συνέχισε να ηγείται στην επίθεση της Μάντσεστερ. Ηταν όμως η αρχή του τέλους, το οποίο ήρθε με τη λήξη της σεζόν 1996-1997.
Στο Μάντσεστερ λατρεύτηκε όσο λίγοι και είναι χαρακτηριστικό πως σε μια ομάδα από την οποία πέρασαν παίκτες όπως ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μπράιαν Ρόμπσον και ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Καντονά αναδείχθηκε από τους φιλάθλους ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από το «Ολντ Τράφορντ».

ΠΗΓΗ: Sportday
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags