Facebook Pixel Δύο εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι!
| 2012-12-06 17:18:00

Δύο εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι!

Δύο εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι!

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τα οικονομικά και βαθμολογικά δεδομένα για τον Ολυμπιακό, που με τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι στο Champions League έχει αύξηση εσόδων 21%!

Την αύξηση των μπόνους συμμετοχής στο Champions League για αυτή την τριετία σε σχέση με την προηγούμενη εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Ολυμπιακός και με τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι στον όμιλό του (τρεις νίκες, τρεις ήττες και τρίτη θέση) θα βάλει στο ταμείο του δύο εκατομμύρια ευρώ περισσότερα στην κατηγορία των εγγυημένων εσόδων!

Πολύ απλά πέρυσι ο Ολυμπιακός για τη συμμετοχή του στον όμιλο είχε πάρει μπόνους 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο εφετινό μπόνους (οσονούπω... εκταμιεύεται από τα ταμεία της UEFA) είναι στα 8,6 εκατ. ευρώ. Πέρυσι για τις τρεις νίκες του στον όμιλο είχε εισπράξει 2,4 εκατ. ευρώ ενώ εφέτος του έχουν ήδη αποφέρει 3 εκατ. ευρώ!

Με άλλα λόγια στα 9,6 εκατ. ευρώ τα περσινά εγγυημένα του έσοδα από την παρουσία του στο Champions League, στα 11,6 εφέτος (αυτά είναι δεδομένα και έχουν ήδη... αναπαυθεί στο «ερυθρόλευκο» ταμείο) και αύξηση των μπόνους της τάξης του 21%. Not bad...

Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως για τον Ολυμπιακό και για τη συνολική οικονομική αποτίμηση της εφετινής του παρουσία στο Champions League είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το market pool, το ύψος του οποίους δεν είναι εγγυημένο με την εκκαθάριση να γίνεται κάθε φορά στο τέλος της σεζόν.

Πέρυσι με την ίδια ακριβώς παρουσία στον όμιλο και όντας και πάλι η μοναδική ελληνική ομάδα στη διοργάνωση είχε εισπράξει το εξαιρετικά σημαντικό ποσό των 14.844.000 ευρώ! Αν αυτό ήταν στάνταρ, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο οικονομικός του απολογισμός μέχρι σήμερα από την Ευρώπη είναι για τον Ολυμπιακό στο +26 εκατ. ευρώ μόνο από μπόνους και χωρίς να συνυπολογιστεί το τι θα κάνει στο Europa League!

Aποκλείεται όμως το ποσό του market pool να είναι για τον Ολυμπιακό τόσο υψηλό και εφέτος. Αφενός γιατί στην τελευταία σεζόν της κάθε τριετίας η UEFA κάνει την τελική της εκκαθάριση και είναι πάντα περισσότερο... γενναιόδωρη σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και αφετέρου γιατί το συνολικό ελληνικό τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΤΕΑΜ για αυτή τη νέα τριετία είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται το περσινό 14,8 εκατ. ευρώ για τον Ολυμπιακό να πέσει κάτω από τα 10, ενώ με μία μετριοπαθή εκτίμηση θα κυμανθεί λίγο πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από την UEFA (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται τα εισιτήρια από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια του και τα δικά του έσοδα από διαφημιστικές συμφωνίες) ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα υπολογίζεται στα 23 εκατ. ευρώ...

Τι μπορεί να περιμένει από εδώ και πέρα από το Europa League; Η συμμετοχή του στους «32» της διοργάνωσης θα του αποφέρει μόλις 200.000 ευρώ μπόνους σε αντίθεση με τα 3.5 εκατ. ευρώ που θα σήμαινε η πρόκρισή του στους «16» του Champions League. Δεν έχει μπόνους για νίκη – ισοπαλία στα δύο του παιχνίδια στη φάση των «32», θα έχει μόνο μπόνους 350.000 ευρώ αν προκριθεί και φτάσει στους «16» και 450.000 αν προκριθεί και φτάσει στους «8».

Ως προς το market pool από το Europa πέρυσι με τη συμμετοχή του στους «32» (είχε μαζί του και τον ΠΑΟΚ), αλλά και στους «16» είχε εισπράξει 688.393 ευρώ από το market pool. Mε άλλα λόγια αν κάνει και εφέτος την ίδια πορεία μπορεί να περιμένει έξτρα 1,5 εκατ. ευρώ και από το Europa, αν καταφέρει να φτάσει στους «8» αυτό το ποσό θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ! Σημαντικό ρόλο θα παίξει αν θα υπάρχει ο Παναθηναϊκός στη φάση των «32» ή αν εφέτος ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα στο ευρωπαϊκό top-48 της σεζόν.

Να σημειωθεί εδώ ότι αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί απόψε στους «32» του Europa League, το δικό του μπόνους θα είναι πολύ μεγαλύτερο! Και αυτό γιατί από εφέτος εκτός από τις στάνταρ 200.000 ευρώ για όλες τις ομάδες η UEFA πριμοδοτεί με έξτρα 400.000 ευρώ τις πρώτες των 12 ομίλων του Europa και με έξτρα 200.000 ευρώ τις δεύτερες. Εξτρα πριμ δεν... προβλέπεται για τις τρίτες του Champions League.

Xρειάζεται μίνιμουμ τρεις νίκες!

Ως προς την βαθμολογία του και το συντελεστή του στην UEFA ο Ολυμπιακός υπολείπεται πολύ σε σχέση με πέρυσι αλλά και συνολικά ως προς τις δύο καλύτερες σεζόν στην τρέχουσα πενταετία του. Μιλάμε για τους 17.580 βαθμούς της περιόδου 2009-10 (με την Μπορντό στους 16 του Champions League) και τους 17.520 βαθμούς της περσινής σεζόν με τον Βαλβέρδε στους 16 του Europa League.

O Oλυμπιακός μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 10.880 βαθμούς και το ευχάριστο για εκείνον είναι ότι και πάλι είναι περισσότεροι από τους 9.300 βαθμούς της σεζόν που στο τέλος της χρονιάς θα βγάλει από την τρέχουσα πενταετία του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν από την 32η θέση της βαθμολογίας της UEFA, είναι σήμερα μία θέση πιο κάτω και με τα τωρινά δεδομένα την επόμενη σεζόν θα είναι 27ος!

Για να φτάσει πάντως στα περσινά του δεδομένα θα χρειαστεί μίνιμουμ τρεις νίκες, που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να κάνει μία πρόκριση στα νοκ άουτ του Europa. Αν βεβαίως αυτές οι τρεις νίκες συνδυαστούν με πρόκριση μέχρι τους «8» της διοργάνωσης (οπότε θα έχει και έξτρα μπόνους 1.000 βαθμών), τότε σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα... σκαρφαλώσει μέχρι την 25η θέση της βαθμολογίας της UEFA, κάτι που θα του επιτρέψει του χρόνου στο Champions League να είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags