Facebook Pixel Αναζητώντας πολιτικό άσυλο
| 2012-12-07 23:00:00

Αναζητώντας πολιτικό άσυλο

Αναζητώντας πολιτικό άσυλο

Πριν από μερικές μέρες 17 ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας της Ερυθραίας και ο γιατρός της αποστολής εξαφανίστηκαν στην Ουγκάντα, όπου η Εθνική ομάδα της χώρας έδινε σειρά ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων συμμετέχοντας σε ένα τουρνουά με άλλα κράτη της Αφρικής.

 

Οι φήμες που βγήκαν στην επιφάνεια περί αναζήτησης πολιτικού ασύλου επιβεβαιώθηκαν και πλέον τα μέλη της αποστολής περιμένουν την έγκριση από το κράτος της Ουγκάντας, το οποίο είναι θετικό στο να τους βοηθήσει.

Τα πολιτικά δρώμενα στην Ερυθραία μόνο ομαλά δεν μπορεί να χαρακτηριστούν μιας και μιλάμε για ένα κράτος στο οποίο δεν έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία ελεύθερες εκλογές. Τρία χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, το 1994, το Λαϊκό Μέτωπο της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης ανέλαβε με το «έτσι θέλω» τη διακυβέρνηση της χώρας και από τότε εφαρμόζει μία καθαρά δικτατορικού τύπου πολιτική. Οι συζητήσεις για εκλογές το 2001 έπεσαν στο κενό, όπως φυσικά και οι νέες προσπάθειες που γίνανε πρόσφατα το 2010 και το 2011. Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά θεωρούνται ανύπαρκτα στο αφρικανικό κράτος.

Η ελευθερία του λόγου και του Τύπου είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ όποιος έχει τολμήσει να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς ή να αποφύγει να στρατολογηθεί μπαίνει κατευθείαν στη φυλακή. Ζώντας λοιπόν «φυλακισμένα» στη χώρα τους, 18 άτομα από την αποστολή της Εθνικής ομάδας της Ερυθραίας αυτομόλησαν στην Ουγκάντα ζητώντας από το κράτος πολιτικό άσυλο έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικού ασύλου στην Ουγκάντα, Νταβίντ Απόλο Καζούνγκου.

«Μας εξήγησαν πως η κατάσταση στη χώρα τους και οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καθόλου καλές και εμείς από την πλευρά μας εξετάζουμε την υπόθεσή τους καθώς και τα χαρτιά τα οποία έχουν στα χέρια τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την προστασία μας και επίκειται να πάρουν το πολιτικό άσυλο που ζητούν», ανέφερε ο Καζούνγκου, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ουγκάντα τάσσεται υπέρ της έκδοσης πολιτικού ασύλου στα 18 μέλη της αποστολής της Εθνικής ομάδας της Ερυθραίας. Τη δεδομένη στιγμή μάλιστα συζητήσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ της Ουγκάντας και των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί μία θετική λύση για τους ανθρώπους αυτούς το συντομότερο δυνατό.

Το γεγονός όμως της αναζήτησης ασύλου σε άλλη αφρικανική χώρα δεν είναι καινούργιο στην Εθνική ομάδα της Ερυθραίας. Το 2010 σε παρόμοιο τουρνουά στην Τανζανία 13 ποδοσφαιριστές από την Ερυθραία αναζήτησαν πολιτικό άσυλο εκεί, ενώ σήμερα κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν μια και καλή μετακομίζοντας μόνιμα στις ΗΠΑ, οι οποίες και τους χορήγησαν πολιτικό άσυλο συμμετέχοντας σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επανένταξης πολιτικών προσφύγων στο Χιούστον του Τέξας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags