Facebook Pixel Τα κενά διαστήματα και η τακτική προσέγγιση του Ελέ (ΦΩΤΟ)
| 2012-12-16 22:53:00

Τα κενά διαστήματα και η τακτική προσέγγιση του Ελέ (ΦΩΤΟ)

Τα κενά διαστήματα και η τακτική προσέγγιση του Ελέ (ΦΩΤΟ)

Σε μια από τις δυσκολότερες έδρες του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός ευτύχησε να εξασφαλίσει τους βαθμούς της νίκης γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της πολυαναμενόμενης συνέχειας και την έναρξη του β΄ γύρου.

Οι φιλοξενούμενοι αν και έμειναν πίσω στο σκορ κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις από τους ομολογουμένως πιο άπειρους γηπεδούχους σε μια αναμέτρηση με περιορισμένες φάσεις κατά τη μετάβαση και με το τακτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται μοιραία στην τακτική συμπεριφορά των δύο ομάδων κατά τις φάσεις άμυνας και επίθεσης.

Πανιώνιος: Παιχνίδι αναμονής με διενέργεια αντεπιθέσεων

Ο πολλά υποσχόμενος τεχνικός των κυανέρυθρων παρέμεινε πιστός στην προσφιλή του διάταξη του 4-2-3-1 και σε αυτή την περίπτωση διατηρώντας παράλληλα τα βασικά συστατικά της φιλοσοφίας και της στρατηγικής που συνέβαλλαν στην παρούσα βαθμολογική θέση της ομάδας της Ν.Σμύρνης στην κατάταξη της Superleague.

Οι βασικοί άξονες του τακτικού σχεδιασμού του Δημήτρη Ελευθερόπουλου:

  • Συμπαγής οργάνωση ομάδας για την καλύτερη διατήρηση του αμυντικού σχηματισμού
  • Άμεσες μεταβιβάσεις για την ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην περιοχή του αντιπάλου και την διενέργεια αντεπιθέσεων κατά τη θετική φάση μετάβασης
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στο χώρο του κέντρου κατά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης που συνοδευόταν από συντονισμένη οπισθοχώρηση των γραμμών στην αμυντική ζώνη για την καλύτερη φραγή της περιοχής ευθύνης κατά την ανάπτυξη των φιλοξενουμένων στην δεύτερη ζώνη επίθεσης

Σχόλιο: Η παραπάνω προσέγγιση κρίνεται ορθή και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού είχε ως άξονα τη συνοχή και τις μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών εξωθώντας τους αντιπάλους σε ανορθόδοξο τρόπο ανάπτυξης με παιχνίδι αποκλειστικά από τα πλάγια και σέντρες.

Τα στατιστικά του αγώνα

Ολυμπιακός: Ανάπτυξη από τα πλάγια και προωθήσεις overlap

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν επεφύλασσε εκπλήξεις παρατάσσοντας την ομάδα του και σε αυτή την περίπτωση σε διάταξη 4-3-3 και τοποθετώντας τους Γκρέκο και Ιμπαγάσα στον χώρο του άξονα σε ρόλο box-to-box και επιτελικού μέσου με καθήκοντα οργανωτή αντίστοιχα. Σχετικά με την επιθετική του γραμμή βασίστηκε στις εμπνεύσεις των Αμπντούν και Μασάδο πλαισιώνοντας παράλληλα τον τελικό αποδέκτη και καθοριστικό φέτος στο Ελληνικό πρωτάθλημα Ράφικ Τζεμπούρ. Όσον αφορά την ανασταλτική λειτουργία εμπιστεύτηκε τους Πάμπλο Κοντρέρας και Κώστα Μανωλά στη θέση των κεντρικών αμυντικών με τον δεύτερο να κατεβάζει συχνά πυκνά μπάλα αφού από τα πόδια του περνούσε στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρώτη πάσα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη δημιουργία και εκμετάλλευση του πολύτιμου επιθετικού πλάτους συνέβαλλαν καθοριστικά με τις προωθήσεις τους οι Χολέβας και Μανιάτης ενώ στο χώρο της μεσαίας γραμμής βρισκόταν ο Φρανσουά Μοντεστό επιχειρώντας ως καθαρό 6αρι.

Οι βασικοί άξονες του αγωνιστικού πλάνου του Λεονάρντο Ζαρντίμ:

  • Παιχνίδι από τα πλάγια με έμφαση στις μονομαχίες 1v1 και εκατέρωθεν overlap
  • Άμεσες μεταβιβάσεις για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην εστία του αντιπάλου
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στο χώρο του κέντρου κατά τα πρώτα λεπτά που συνοδεύτηκε από κατακόρυφη άνοδο των γραμμών στην επιθετική ζώνη για την αμεσότερη ανάκτηση της κατοχής μπάλας

Σχόλιο: Η προσέγγιση του προπονητή των ερυθρολεύκων κρίνεται ελλιπής αφού και σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε προβληματικός αδυνατώντας επανειλημμένα να αποδώσει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ακόμα και αν η ανάπτυξη των Πειραιωτών έγινε πιο ορθολογική με τη χρησιμοποίηση του Κώστα Μήτρογλου – ενός τελικού αποδέκτη καταλληλότερου αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο ανάπτυξης των πρωταθλητών – ο παραγκωνισμός του Γιάννη Φετφατζίδη ενός ποδοσφαιριστή με απαράμιλλη ικανότητα στο 1v1 και τουλάχιστον απαραίτητου σε ματς ειδικών συνθηκών όπως το χθεσινό εγείρει αντιδράσεις και δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτήματα στον κόσμο των ερυθρολεύκων.

Συμπέρασμα

Η λήξη της αναμέτρησης δικαιολογημένα αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση στους νικητές αφού ο Ολυμπιακός αδυνατεί να προσφέρει θέαμα στο κόσμο του επιβεβαιώνοντας παράλληλα πανηγυρικά την εν γένει ανωτερότητα του απέναντι σε ταλαιπωρημένους οικονομικά και όχι μόνο αντιπάλους. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο φετινός Ολυμπιακός εξαρτάται από τις ορέξεις συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος με την αναβάθμιση του τακτικού πλάνου των πρωταθλητών να κρίνεται επιβεβλημένη.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags