Facebook Pixel Αυτή είναι η μαγκιά του Βονόρτα
| 2013-05-11 12:09:00

Αυτή είναι η μαγκιά του Βονόρτα

Αυτή είναι η μαγκιά του Βονόρτα

Εάν ήταν προπονητής που ερχόταν από το εξωτερικό, εάν δεν τον έλεγαν Γιάννη Βονόρτα αλλά όπως αλλιώς θέλετε, δεν θα υπήρχε καν δεύτερη σκέψη.

Η πλειονότητα του κόσμου θα επιθυμούσε την παραμονή του στη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού και η διοίκηση του συλλόγου θα είχε φροντίσει να τον καπαρώσει με κάποιο κλειστό πολυετές συμβόλαιο. Ο λόγος είναι απλός. Ο Βονόρτας κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μεταπορφώσει αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό και πρώτα και πάνω απ' όλα να του δείξει τον δρόμο για το μέλλον.

Δεν δίστασε να κάνει επιλογές παικτών με γνώμονα αυτά που έβλεπε στις προπονήσεις και όχι το μεταγραφικό γκελ του καθενός, πίστεψε στους πιτσιρικάδες, έβαλε αρχές στο παιχνίδι της ομάδας και άφησε την καλύτερη δυνατή παρακαταθήκη εν όψει της δύσκολης και άκρως καθοριστικής συνέχειας, που περιλαμβάνει το χτίσιμο μιας νέας ομάδας.

Ο άξονας πάνω στον οποίον επιβάλλεται να κινηθεί ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που χάραξε ο Βονόρτας. Η διοίκηση έχει κατανοήσει πλήρως το μέγεθος της επιτυχίας του Βονόρτα, που γλύκανε όσο ήταν δυνατόν μία τραγική απ' όλες τις απόψεις χρονιά, πιθανώς να αισθάνεται και «ενοχές» επειδή δεν του έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει στο τιμόνι της ομάδας, όμως ακόμα και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα ο Βονόρτας έχει καταφέρει να ανοίξει έναν κύκλο, δείχνοντας τον δρόμο προς την προοπτική.

Διότι ο Παναθηναϊκός, με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει, με δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει παίκτες γαλουχημένους στο να κάνουν τη διαφορά, με υψηλού επιπέδου παραστάσεις, θα χρειαστεί πρωτίστως προοπτική. Και για να υπάρξει προοπτική θα πρέπει να δημιουργηθεί και να ακολουθηθεί ένα πλάνο που θα στηρίζεται στα δικά του τα παιδιά, στην ομάδα, το σύνολο και πρωτίστως στις παναθηναϊκές αρχές που υπηρέτησε ο Γιάννης Βονόρτας βγάζοντας το κάρο από τη λάσπη και παραδίδοντάς το ως σκυτάλη στους επόμενους.

Μεταμόρφωσε την ομάδα

Τι παρέλαβε ο Γιάννης Βονόρτας; Μία ομάδα σε πλήρη αποσύνθεση ψυχολογικά και απόλυτα μπερδεμένη αγωνιστικά. Οι παίκτες «έβραζαν» με τον Φάμπρι, προσπαθούσαν να κατανοήσουν το... κατενάτσιο του Ισπανού και να προστατέψουν το κάστρο.

Τι κατάφερε; Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επέφερε ηρεμία και αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές, τους περάσει τη νοοτροπία που πρέπει να έχει όποιος αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Να δημιουργήσει μία ομάδα με σωστό πλάτος στο γήπεδο, με τις γραμμές σε ικανοποιητικές αποστάσεις, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, σοβαρότητα και συγκέντρωση στο γήπεδο.

Η Ξάνθη έκανε μία ευκαιρία σε ολόκληρο το ματς, έβγαλε στη φόρα τις αδυναμίες του Ολυμπιακού στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, η Βέροια «καιγόταν» για βαθμούς αλλά έμεινε με την όρεξη και ο Πανιώνιος σώθηκε χάρη στον Γιαννακόπουλο που έκανε το παιχνίδι της ζωής του.

Στον... αφρό με Βονόρτα

Ο Γιάννης Βονόρτας εξαρχής είχε επισημάνει στον Γιάννη Αλαφούζο, σε μία από τις πρώτες τους συζητήσεις αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού, ότι ο Κώστας Μπαρμπαρούσης έχει καλά στοιχεία στο παιχνίδι του και είναι αδικημένος από τον χρόνο συμμετοχής του. Ταυτόχρονα τον έριξε στα... βαθιά και του έδωσε τις ευκαιρίες που δεν είχε πάρει από τους προκατόχους του.

Τον εμπιστεύτηκε στο Καραϊσκάκη και έχοντας υπόψη του το πρόβλημα τραυματισμού του Μαυρία, τον έχρισε βασικό και δικαιώθηκε. Ο «Μπάρμπα» δεν είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά. Είναι όμως ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζει καλά τα βασικά, κάνει πολλά πράγματα καλά στο γήπεδο και μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από την ομάδα και να αξιοποιήσει ταυτόχρονα τους συμπαίκτες του. Για τη νέα αγωνιστική περίοδο προορίζεται για ημιβασικός.

Βγήκε απ' το... καπέλο

Το καλοκαίρι που μας πέρσαε ο Τάσης Λαγός ήταν με το ένα πόδι στην έξοδο. Το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν και ο ΠΑΟΚ κατόπιν εισήγησης του τότε προπονητή του Γιώργου Δώνη τον είχε προσεγγίσει για να τον εντάξει στο δυναμικό του. Τελικώς, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να τον πείσει ότι με τη νέα προσπάθεια που γίνεται θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες και έτσι ανανέωσε για δύο χρόνια το συμβόλαιό του με το «τριφύλλι».

Η φετινή χρονιά ωστόσο δεν ήταν όπως την περίμενε ο 21χρονος μεσοαμυντικός, καθώς ήταν σαφές ότι ούτε ο Φερέιρα ούτε ο Φάμπρι τον πίστεψαν για να του δώσουν τις ευκαιρίες που επιθυμούσε, προτιμώντας άλλες λύσεις ακόμη και όταν δεν... είχαν. Επαιξε κάποια λεπτά σε διάφορες θέσεις, όχι όμως στη φυσική του, στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όπου τον έβαλε ο Βονόρτας στο μπαράζ με την Ξάνθη και ο νεαρός μέσος τον δικαίωσε απόλυτα, πιστοποιώντας ότι αξίζει καλύτερης μεταχείρισης.

Μικρός το δέμας, αλλά...

Η σωματοδομή του δεν σου γεμίζει το μάτι και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η έλευσή του από την Παναχαϊκή και η έλλειψη παραστάσεων από υψηλό επίπεδο περιόρισαν στο ελάχιστο το «περιτύλιγμα» της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό.

Ο Θανάσης Ντίνας είχε περάσει από τις «ακτίνες» των σκάουτερ του «τριφυλλιού» κατόπιν εισήγησης του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος είχε ενημερωθεί πως πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, πριν ολοκληρωθεί η απόκτησή του και μέχρι και ο Φάμπρι (φυσικά και ο Βονόρτας) έχει εκφραστεί κολακευτικά για τα δημιουργικά χαρακτηριστικά του και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός.

Απέδειξε στον χρόνο συμμετοχής που του δόθηκε, είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή, από τον Βονόρτα ότι έχει πράγματα να δώσει παρά το γεγονός ότι ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά στο τακτικό σκέλος (και δη το ανασταλτικό) και στη δύναμη.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags