Facebook Pixel «Συνεργασία με άλλη ομάδα ή ΑΕΛ στη Γ' Εθνική»
| 2013-06-04 18:14:00

«Συνεργασία με άλλη ομάδα ή ΑΕΛ στη Γ' Εθνική»

«Συνεργασία με άλλη ομάδα ή ΑΕΛ στη Γ' Εθνική»

Δύο είναι οι εκδοχές για το μέλλον της ΑΕΛ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για την πληρέστερη και πιο ξεκάθαρη ενημέρωση των φίλων της ΑΕΛ αναφορικά με τις
συζητήσεις για το μέλλον της ομάδας μας και της ΠΑΕ, κρίνουμε σκόπιμη την αναλυτική και λεπτομερειακή παρουσίαση των προτάσεων που κατατέθηκαν στη διοίκηση του Σωματείου , καθώς επίσης και την παράθεση εξαιρετικά σημαντικών διευκρινήσεων σε αναφορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της μητρικής ΑΕΛ.

ΠΡΟΤΑΣΗ A: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΕΛ ΣΤΗ FOOTBALL LEAGUE ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης εμπεριέχει - ως βασική και απαραίτητη προϋπόθεση - την ουσιαστική συνεργασία με το Σωματείο ΑΕΛ 1964.

Η ΑΕΛ παραμένει στη Football League μέσω συνεργασίας με άλλη ΠΑΕ (και διαδικασίας αλλαγής ΑΦΜ) διατηρώντας τα ίδια ιστορικά χαρακτηριστικά (όνομα-έμβλημα-χρώμα) με τα οποία είναι γνωστή από το 1964 μέχρι σήμερα. Ιδρυτικό σωματείο της ΠΑΕ παραμένει η μητρική ΑΕΛ, μέσω αμοιβαίας αλλαγής καταστατικού με το σωματείο με το οποίο επιλέγει η ΠΑΕ να συνεργαστεί. Ο κος Πηλαδάκης θα παρέχει στην ομάδα την αναγκαία οικονομική στήριξη, χωρίς πρόθεση να κατέχει τη θέση προέδρου στην ΠΑΕ.

Εκ της συνεργασίας προκύπτει και δεύτερη ομάδα, η οποία θα αγωνίζεται στην Γ’ κατηγορία, με έδρα το γήπεδο του σωματείου με το οποίο θα συνεργαστεί η ΠΑΕ και με ονομασία που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές διαπραγμάτευσης (ΠΑΕ και σωματείο ΑΕΛ 1964), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας. Η συγκεκριμένη ομάδα θα λειτουργεί ως προθάλαμος για την προώθηση των ταλέντων του νομού μας στην ανδρική ομάδα της ΑΕΛ. Τη σύνδεση αυτή με την ΑΕΛ, θα επικυρώνει και η μερική χρηματοδότηση από πλευράς του κου Πηλαδάκη. Την ευθύνη λειτουργίας θα έχουν αποκλειστικά τα μέλη του σωματείου της ΑΕΛ 1964, τα οποία θα εξακολουθούν – εκ παραλλήλου – να διατηρούν τη διοίκηση της μητρικής ΑΕΛ.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΕΛ 1964

*Δωρεάν 10ετή χρήση των προπονητικών εγκαταστάσεων στα Δένδρα από την ομάδα που θα δημιουργηθεί στη Γ’ Κατηγορία (και την οποία θα λειτουργεί η μητρική ΑΕΛ), με επιβάρυνση μόνο των λειτουργικών εξόδων.

*Μεταφορά των γραφείων του σωματείου ΑΕΛ 1964 στις εγκαταστάσεις του AEL FC ARENA, χωρίς ενοίκιο και με επιβάρυνση μόνο των λειτουργικών εξόδων.

*Χρήση του λεωφορείου της ομάδας από την ομάδα της Γ’ Εθνικής, στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει προγραμματισμένη μετακίνηση της επαγγελματικής ομάδας της ΑΕΛ.

*Αποκλειστική διαχείριση της ομάδας Νέων της ΑΕΛ από τη διοίκηση του σωματείου ΑΕΛ 1964 σε υγιή πλαίσιο συνεργασίας με την ΠΑΕ.

*Δυο μέλη της μητρικής ΑΕΛ στην 5μελή διοίκηση της ΠΑΕ, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

ΠΡΟΤΑΣΗ B: ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΛ ΣΤΗ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόταση για την περίπτωση που είτε δεν καταστεί δυνατή η συνεργασία με άλλη ομάδα, είτε δεν συναινέσει σε αυτή το σωματείο ΑΕΛ 1964.

*Oικονομική στηριξη από τον κο Κ. Πηλαδάκη, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

*Συστήνεται 7μελής διοίκηση με πλειοψηφία αποτελούμενη από τέσσερα (4) κοινώς αποδεκτά πρόσωπα που θα προταθούν από τον κο Πηλαδάκη και 3 μέλη που θα προτείνει η διοίκηση του σωματείου ΑΕΛ 1964.

*Τα γραφεία της νέας διοίκησης λειτουργούν στο AEL FC ARENA.

*Καμία δέσμευση χρήσης του AEL FC ARENA ως έδρα της ομάδας. Σε περίπτωση, όμως, που επιλεγεί, θα επιβαρυνθεί με τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος που αφορά στην τράπεζα.

*Δωρεάν χρήση του προπονητηρίου των Δένδρων και του λεωφορείου της ΠΑΕ (επιβάρυνση μόνο με τα λειτουργικά έξοδα).

-Σε περίπτωση ανόδου της ομάδας στη Football League:

*Μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί θα είναι ο κος Πηλαδάκης, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει απαιτηθεί οικονομική στήριξη από πλευράς του στη Γ’ κατηγορία  και χωρίς πρόθεση να κατέχει τη θέση προέδρου.

*Αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία της ομάδας Νέων (ή της U-17 σε περίπτωση ανόδου στη Super League)  από τη μητρική ΑΕΛ.

*Δωρεάν χρήση (επιβάρυνση μόνο με τα λειτουργικά έξοδα) των προπονητικών εγκαταστάσεων στα Δένδρα.

*Πρόβλεψη για τη δημιουργία προπονητικών εγκαταστάσεων (με μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί και απομένει μόνο η υλοποίησή της) για την επαγγελματική ομάδα στον χώρο του AEL FC ARENA.

*10% από τα έσοδα των εισιτηρίων διαρκείας και των εισιτηρίων αγώνα στην μητρική ΑΕΛ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
*Φυσικά και υφίσταται ερασιτεχνικό σωματείο σε κάθε ΠΑΕ. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν καλά, δεν μπορεί να συσταθεί ΠΑΕ χωρίς την ύπαρξη ιδρυτικού σωματείου. Απλά το ιδρυτικό σωματείο της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 δεν έχει την ίδια μορφή με όλα τα αντίστοιχα σωματεία των άλλων ΠΑΕ.

*Καμία οφειλή από τη ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ προς το σωματείο ΑΕΛ 1964, πόσο μάλλον ύψους 300.000 ευρώ, δεν στοιχειοθετείται από τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 16/09/2009. Στις παραγράφους 9 και 10 γίνεται σαφέστατα αναφορά σε «δωρεά», όρος που προστέθηκε κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του κου Πηλαδάκη, αφού – βάσει νόμου – η εταιρεία ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ δεν είχε κάποια αντίστοιχη συμβατική υποχρέωση.

*Στη διάρκεια των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΑΕ και Σωματείου διευκρινίστηκε πολλάκις ότι η συνεργασία της ΑΕΛ με άλλη ομάδα δύναται να γίνει με τρόπο που δεν θα αλλοιώσει σε καμία περίπτωση τα ιστορικά χαρακτηριστικά της (όνομα-έμβλημα-χρώμα). Φυσικά, ποτέ δεν αναφέρθηκε ότι η ομάδα που θα συμμετέχει στη Football League (με βάση την πρόταση Α) θα μετονομαστεί σε ΑΕΛ-Τύρναβος ή κάτι παρεμφερές (αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμία συμφωνία). Ομοίως και η ομάδα που συμμετέχει στη Γ’ Κατηγορία. Το όνομά της ομάδας στη Γ’ Κατηγορία θα προκύψει κατόπιν κοινής συμφωνίας με τη μητρική ΑΕΛ (τα μέλη της οποίας θα αναλάμβαναν τη διαχείρισή της) και λαμβάνοντας υπόψιν την τοπική κοινωνία.

*Η απάντηση στην πρόταση της μητρικής ΑΕΛ για την ανάληψη της λειτουργίας της ομάδας Νέων, την οποία απάντηση ο πρόεδρος του Σωματείου, κος Γραβάνης, δεν θέλησε να αποκαλύψει με το σκεπτικό ότι «δεν περιποιεί τιμή σε αυτούς που την πήραν», ήταν ότι για την παραχώρηση της διαχείρισης της ομάδας Νέων – που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ομάδας - απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, στοιχείο που τη δεδομένη στιγμή της πρότασης, δεν υπήρχε. Παρά το ρίσκο της λειτουργίας της ομάδας Νέων με τα γνωστά μειονεκτήματα, η 2η θέση στο οικείο πρωτάθλημα της Football League και η προώθηση στην επαγγελματική ομάδα δύο ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-13, μάλλον δικαιώνει την επιλογή μας.

*Η ΠΑΕ ΑΕΛ κατηγορήθηκε πολλάκις από τη διοίκηση του Σωματείου για τη μη αξιοποίηση παικτών προερχόμενων από τα τμήματα υποδομής και την ομάδα Νέων. Κατά τη σεζόν 2011-12 προωθήθηκαν στην επαγγελματική ομάδα οι Αντώνης Τσιάρας και Αλέξανδρος Γκαλίτσιος. Στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας επαγγελματοποιήθηκαν φέτος άλλοι δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας Νέων, ο Τάσος Κρητικός και ο Βασίλης Μάλτζαρης. Το γεγονός αυτό αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι δεν αποτέλεσε αρχική επιλογή ή κρυφό στόχο ο υποβιβασμός της ομάδας στη Γ’ Εθνική, ούτε η λύση της συνεργασίας με άλλη ομάδα ήταν προδιαγεγραμμένη. Προέκυψε, εξ ανάγκης, στην πορεία. Αν η φιλοσοφία επαγγελματοποίησης ποδοσφαιριστών - μερικοί εκ των οποίων στη διάρκεια της χρονιάς απέκτησαν σημαντικό αγωνιστικό ρόλο στην ομάδα - είναι λάθος, ας το κρίνει ο κόσμος.

*Η μοναδική επίσημη προσέγγιση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 προέκυψε προ λίγων εβδομάδων και κατέληξε σε πρόταση για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΠΑΕ. Τρεις Έλληνες εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών (εκ των οποίων ο ένας Λαρισαίος) που συνεργάζονται με ιταλική εταιρεία εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών, μετέφεραν το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εταιρείας για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 (αρχικά για 1 χρόνο) με κατάθεση εγγυητικής ύψους 280.000 ευρώ και την προσθήκη στο ρόστερ συγκεκριμένου αριθμού ποδοσφαιριστών χωρίς επιβάρυνση της ομάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η παραμονή της ΑΕΛ στη Football League.

Σχετική επιστολή στάλθηκε από εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων ιδιοκτησίας ενός εκ των εκπροσώπων της ιταλικής εταιρείας εκπροσώπησης παικτών. Καμία ιδιαίτερη αναφορά δεν έγινε για τη χρήση του προπονητηρίου των Δένδρων, του λεωφορείου και του κόστους που αφορά στο AEL FC ARENA.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Πρόθεση του κου Πηλαδάκη δεν είναι η, με κάθε τρόπο, παραμονή του στη διοικητική ηγεσία της ΑΕΛ. Στις εκδοχές, ωστόσο, στις οποίες θα κριθεί απαραίτητη η δική του παρουσία ως βασικού χρηματοδότη, είναι φυσιολογική και η παράλληλη διατήρηση του διοικητικού ελέγχου από τον ίδιο.

Στόχος και επιθυμία είναι η παραμονή της ομάδας στη Football League. H διαδικασία της συνεργασίας με άλλο σωματείο, με τη διατήρηση όλων των ιστορικών χαρακτηριστικών της ΑΕΛ – στοιχείο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση – είναι η πλέον βιώσιμη λύση. Με τον ίδιο τον κο Πηλαδάκη να παρέχει την αναγκαία οικονομική στήριξη ή εναλλακτικά, με άλλο πρόσωπο ή πρόσωπα ως κύριους χρηματοδότες. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση δεδομένη είναι η αποχώρηση του κου Πηλαδάκη από τη διοικητική ηγεσία της ΠΑΕ, μια περίπτωση που έχει ήδη «τρέξει» χωρίς – επί του παρόντος – ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υφίσταται ως προοπτική.

Η επιλογή της Γ’ Κατηγορίας τέθηκε επί τάπητος μόνο ως λύση ανάγκης σε περίπτωση που το Σωματείο ΑΕΛ 1964 ουσιαστικά την επιλέξει, απορρίπτοντας την πρώτη και πλέον βιώσιμη λύση.
ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags