Facebook Pixel Ο Μότσαρτ, ο μαύρος πάνθηρας και ο δάσκαλος!
| 2013-10-22 08:00:00

Ο Μότσαρτ, ο μαύρος πάνθηρας και ο δάσκαλος!

Ο Μότσαρτ, ο μαύρος πάνθηρας και ο δάσκαλος!

"Σκυλίσια Μέρα" η σημερινή. Στις 22 Οκτωβρίου ήρθαν στη ζωή τρεις μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Δείτε για ποιους πρόκειται…

Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε από τον μεγάλο Ντράζεν Πέτροβιτς. Αυτόν τον τρομερό μπασκετμπολίστα που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή στις 7.6.1993, σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Ο Πέτροβιτς γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 22.10.1964 στην Κροατία και μόλις σε ηλικία 13 ετών άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στην τοπική ομάδα KK Šibenka Šibenik. Σε πολλά ματς, μάλιστα, έβαζε περισσότερους από 50 πόντους!

Τη συνέχεια την ξέρουμε, αφού διέπρεψε με την Τσιμπόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και στο ΝΒΑ (Πόρτλαντ, Νιού Τζέρσεϊ).

Κατέκτησε δυο Eυρωπαϊκά κι ένα Kυπελλούχων με την Τσιμπόνα κι ένα Kυπελλούχων με τη Ρεάλ, ενώ με τις εθνικές Γιουγκοσλαβίας ή Κροατίας πήρε τρία ολυμπιακά μετάλλια (δυο αργυρά, ένα χάλκινο) και από μια πρωτιά σε Eυρωπαϊκό, Παγκόσμιο.

Έφυγε από τη ζωή το 1993 σε τροχαίο, σε μια πόλη κοντά στο Ίνγκολσταντ της Γερμανίας.

Τα μαύρα γάντια

Κι από τον Μότσαρτ πάμε στον μαύρο πάνθηρα, όπως αποκαλούσαν τον Λεβ Γιασίν (22 Οκτωβρίου 1929 - 20 Μαρτίου 1990). Ένας τρομερός τερματοφύλακας για τα δεδομένα της εποχής, ο κορυφαίος του 20ου αιώνα σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου.

Γεννήθηκε στη Μόσχα και μεγαλούργησε με τη Ντιναμό Μόσχας και την ΕΣΣΔ (78 συμμετοχές).

Τον αποκαλούσαν και "μαύρη αράχνη", επειδή είχε σαν σήμα κατατεθέν τα μαύρα γάντια και τη μαύρη εμφάνιση τερματοφύλακα.

Έπαιξε συνολικά σε 812 ματς στην καριέρα του, εκ των οποίων στα 480 δεν δέχτηκε γκολ. Αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς με τη Χρυσή Μπάλα το 1963.

Ο δάσκαλος

Τα 64 χρόνια του κλείνει σήμερα ο Αρσέν Βενγκέρ. Και πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε εκτός από δάσκαλο; Συμπληρώνει σε λίγο μια 20ετία στον πάγκο της Άρσεναλ και, πέρα από τίτλους, έχουν περάσει από τα χέρια του δεκάδες πιτσιρικάδες που κατάφεραν από ταλέντα να εξελιχθούν σε πρωτοκλασάτοι παίκτες.

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα πέρασε από ομάδες όπως η Μιλούζ και η Στρασμπούρ, όμως εκεί που μεγαλούργησε είναι σαν προπονητής. Ειδικά στη Μονακό για μια εφταετία και, κυρίως, στην Άρσεναλ από το 1994.

Αν κι αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί ότι δεν κάνει τα πάντα για το αποτέλεσμα, σημασία έχει ότι από την πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων ο Γάλλος θεωρείται δάσκαλος και τζέντλεμαν, ενώ φέτος η Άρσεναλ έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν… 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags