Facebook Pixel Μήνας αποφάσεων ή μήνας... αποδείξεων;
| 2013-11-20 20:45:00

Μήνας αποφάσεων ή μήνας... αποδείξεων;

 Μήνας αποφάσεων ή μήνας... αποδείξεων;

Ο Κώστας Γκόντζος γράφει για τον Παναθηναϊκό που έχει μέλλον αγωνιστικά, αλλά και... σκοτάδι οικονομικά. Γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνονται;

Με την επανέναρξη της αγωνιστικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια ακόμα νέα φάση, στην προσπάθεια που κάνει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, για να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Κι αυτό γιατί αντικειμενικά, αλλά και έτσι όπως ο ίδιος ο Παναθηναϊκός είχε βάλει σαν ορόσημο και στόχο, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν ένας σταθμός και ίσως και κριτήριο για την δημιουργία αυτής της νέας ομάδας.
Η γενική σούμα μέχρι εδώ σε αγωνιστικό επίπεδο, μπορεί να ιδωθεί και να συζητηθεί από πολλές πλευρές.
Οι απόψεις θα διαφέρουν και αυτό όπως έχουμε πει πολλές φορές, εξαρτάται από την οπτική γωνία από την οποία βλέπει κάποιος τον Παναθηναϊκό σαν ομάδα.

Από τι απαιτήσεις με λίγα λόγια έχει από την συγκεκριμένη ομάδα.
Ανάλογα μ' αυτό, μπορείς να πεις τα πάντα. Και επιτυχημένη να την χαρακτηρίσεις και αποτυχημένη και μεταβατική που πρέπει ακόμα να κάνει πολλά και ότι άλλο έχει ο καθένας στο νου του.
Εν πάση περίιτπώσει όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η ουσία είναι πως για την ομάδα μπορείς να πεις κάτι. Οτιδήποτε. Εννοώ δηλαδή, πως το ποδοσφαιρικό τμήμα "υπάρχει", είναι ζωντανό έχει παρόν και ίσως έχει και μέλλον ανάλογα με το πως βλέπει ο καθένας μας το πράγμα.
Αντίθετα, εκεί που αντικειμενικά δεν υπάρχει καν αντικείμενο για κουβέντα ή ακόμα και για διαφωνίες, είναι το οικονομικό κομμάτι της ιστορίας.
Κι αυτό γιατί εδώ δεν βγαίνουν τα νούμερα με τίποτε.

Είναι τόσο καθαρά μάλιστα τα πράγματα, που αν δεν υπάρξει άμεσα εισροή στο ταμείο με οποιαδήποτε μορφή και μάλιστα γενναία εισροή, όλες οι προσπάθειες που γίνονται -ακόμα και αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων- είναι μαθηματικά καταδικασμένες σε αποτυχία.
Δεν το λέμε αυτό για να καταλογίσουμε ευθύνες, ούτε για ξεκινήσουμε την κουβέντα για το πως και γιατί έφτασε εδώ που έφτασε ο Παναθηναϊκός.
Το λέμε γιατί είναι η αντικειμενική αλήθεια.
Όταν ακούς ότι με την νέα συμφωνία με την NOVA, o Παναθηναϊκός θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει... από τώρα, ένα ποσό δύο εκατομμυρίων περίπου που αντιστοιχεί σε τηλεοπτικά μέχρι το 2017, για να πάρει μια... ανάσα μόλις και να γλιτώσει τις άμεσες προσφυγές, τότε τα πράγματα δεν είναι απλώς άσχημα.
Είναι πολύ χειρότερα απ' ότι φαίνονται.

Καθώς εδώ δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει φως και στην ουσία ο Παναθηναϊκός είναι στον ορό της εντατικής και κινείται μόνο με τα χρήματα που μπορεί να... προεισπράξει από τώρα από τηλεοτπικά δικαιώματα ή την μεταγραφή του Μαυρία για παράδειγμα.
Είναι ότι ταυτόχρονα και ακριβώς επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, επί της ουσίας εξαντλεί και ξοδεύει από τώρα, έσοδα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να τα υπολογίζει σε βάθος τριετίας.
Απλά μαθηματικά δηλαδή είναι η ιστορία.
Απλά μαθηματικά που λένε, πως στην καλύτερη ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή μπορεί μόνο να... κερδίσει χρόνο και όχι να αντιμετωπίσει και πολύ περισσότερο να λύσει το πρόβλημα.

Κι εδώ ερχόμαστε στον "καυτό Δεκέμβρη" που έρχεται. Και όπως λέει και το ρεπορτάζ, θα είναι μήνας κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων για την ΠΑΕ, αφού προβλέπεται και Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας και η παρουσίαση του πλάνου για την ανακατασκευή της Λεωφόρου.
Και τα δύο αυτά είναι πολύ καλά σαν είδηση και σαν γεγονότα.

Το θέμα μόνο είναι, πως και τα δύο δεν εξασφαλίζουν την εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ, ενώ για το δεύτερο μάλλον χρειάζεται και να... βγουν χρήματα από τα ταμεία της ΠΑΕ.
Κι εδώ επανερχόμαστε στην ουσία της υπόθεσης.
Κι αυτή είναι μία.

Ο Δεκέμβρης είναι πραγματικά καυτός και καθοριστικός μήνας.
Αλλά όχι επειδή θα συζητήσουμε... ξανά το πρόβλημα, ή θα παρουσιάσουμε ένα ακόμα πλάνο, αυτή την φορά της ανακατασκευής της Λεωφόρου.
Αλλά γιατί επείγει και πρέπει, να δώσουμε άμεσες και πειστικές απαντήσεις στο ένα και μοναδικό ερώτημα που υπάρχει.
Στο από που και με ποιον τρόπο θα βρεθούν χρήματα για να μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ.
Κι εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά.

Οι μέτοχοι το έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν βάζουν και δεν θα βάλουν.
Ο Αλαφούζος ποτέ δεν είπε ότι θα βάλει, δεν δημιούργησε αυτός το πρόβλημα απλά το διαχειρίζεται -με σωστό ή λάθος τρόπο είναι άλλη κουβέντα- και πάντως ακόμα και αν έχει βάλει προσωπικά κάποια χρήματα όπως λέγεται, αυτά αρκούν ίσα-ίσα για να πέφτει σταγόνα-σταγόνα ο ορός και να μην πάει άκλάφτος ο ασθενής που είναι στην εντατική.

Έσοδα καινούργια όχι μόνο δεν προβλέπονται, αλλά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί "προκαταβολικά" ακόμα και προβλεπόμενα έσοδα των επόμενων χρόνων.
Περίπτωση να υλοποιηθεί το σχέδιο της ενίσχυσης από τον κόσμο μέσω της Συμμαχίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα πολύ περισσότερο που μέρα με την μέρα οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο τραγικές στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.
Η Λεωφόρος σαν έδρα, έφερε μεν κάποια έσοδα, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακά όσο αναμενόταν και αν συνυπολογίσουμε την συνεχή αιμορραγία από τα πρόστιμα και τις τιμωρίες, τότε με το ζόρι βγάζει ιαι τα... έξοδά της.

Περίπτωση άμεσα ορατή για κάποιον... επενδυτή πάσης φύσεως που θα μπει και θα σπρώξει χρήμα, δεν υπάρχει και λογικά δεν θα υπάρξει κιόλας με δεδομένα όλα αυτά και την συνολική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.
Επομένως καλά όλα και οι συζητήσεις και τα πλάνα και οι μακέτες και τα πάντα.
Αλλά το κρίσιμο ερώτημα παραμένει και τον Δεκέμβρη θα ζητήσει άμεσα απάντηση.

Κι αυτό είναι πως και με ποιο τρόπο σκέφτεται η ΠΑΕ, να αντιμετωπίσει άμεσα το οικονομικό, τόσο σε επίπεδο άμεσων αναγκών όπως λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, προσφυγές, πληρωμές παικτών, τήρηση των διακανονισμών και λοιπά, όσο και πιο μακροπρόθεσμα.
Το πως σκέφτεται δηλαδή να συνεχίσει το πράγμα και να βρεθεί οριστικά λύση για τον Παναθηναϊκό.

Λύση που θα επιτρέψει και στο ποδοσφαιρικό τμήμα να λειτουργήσει σε άλλο επίπεδο και να ανέβει σε απαίτηση και δυνατότητα στόχων στις ελληνικές τουλάχιστον διοργανώσεις.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags