Facebook Pixel FIFA 14 στο PS4! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
| 2013-12-15 17:53:00

FIFA 14 στο PS4! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

FIFA 14 στο PS4! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Η μεγαλύτερη πρόκληση που ζήσατε ποτέ σε γήπεδο. Η στήλη «Στον Πάγκο» του sportdog γράφει για τη νέα, εντελώς διαφορετική μηχανή γραφικών...

Είδος: Sports
Format: PS4
Εκδότης: EA Sports
Ανάπτυξη: EA Canada
Διάθεση: Seven Spots (2310-587221)
Παίκτες: 1-4 (2-12 Online)
Επίσημο Site: http://www.easports.com/fifa/fifa14‎
Κυκλοφορία: 13/12/2013
Forum: http://www.gameworld.gr/forum/83/14235
Ορισμένοι fans του ποδοσφαίρου και του FIFA 14 υποθέτω ότι θα στρογγυλοκάθεστε στους καναπέδες σας αυτή τη στιγμή παίζοντας το αγαπημένο σας ποδοσφαιράκι και πιστεύοντας ότι το FIFA 14 στο PS4 και το Xbox One είναι απλά… “μία από τα ίδια”. Κάποιοι άλλοι όμως, οι “πιο διαβασμένοι” θα έχετε ήδη διαβάσει αυτό που λέμε εδώ και μήνες στο GameWorld και που είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι δηλαδή η EA Sports ετοίμαζε από πριν μία εντελώς διαφορετική μηχανή γραφικών για την έκδοση στις next-gen κονσόλες.

Με την έλευση του PlayStation 4 στη χώρα μας, ήρθε μαζί και το FIFA 14, ένας launch τίτλος που έχει στηθεί πάνω στην ολοκαίνουργια impact engine. Μια μηχανή γραφικών που υπόσχεται πλήρη αναβάθμιση στα γραφικά και το gameplay. Στην πράξη όμως τι νέο έχει να μας προσφέρει; Αποτελεί άραγε λόγο αγοράς μιας next-gen κονσόλας; Μετά από “λιώσιμο”, στο PS4, τόσο μόνος όσο και με φίλους, σας παραθέτουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο πολυδιαφημισμένο τίτλο της EA Sports στην νέα κονσόλα της Sony.
 

Modes και αρχικές εντυπώσεις
Με τα που θα συνδεθείτε στο FIFA 14 θα βρεθείτε μπροστά σε user interface, που ακολουθεί το layout της έκδοσης των PS3/Xbox 360/PC με μικρές αισθητικές βελτιώσεις αλλά και διαφορές στη χρωματική παλέτα. Τα μενού βρίσκονται στις θέσεις τους, το ίδιο και τα περισσότερα modes. Θα συναντήσετε τα κλασικά φιλικά, το Seasons mode, το Co-Op Seasons, το Ultimate Team, το Pro Clubs και την καριέρα προπονητή ή παίκτη.

Η μεγαλύτερη ίσως απουσία από το…next-gen FIFA 14 είναι ότι δεν υποστηρίζεται Online Team Play, δηλαδή το να παίζετε με φίλο σας στην ίδια κονσόλα εναντίον άλλων αντιπάλων σε άλλη κονσόλα. Υπάρχει το Co-op seasons με φίλο που συνδέεται online από το δικό του PS4 και αντίστοιχα το τοπικό offline multiplayer στην κονσόλα σας. Η EA Sports έχει ακούσει ήδη μια μικρή (και δικαιολογημένη κατά την άποψή μου) γκρίνια στα forums της για την απουσία αυτού του χαρακτηριστικού, κάτι που την έκανε να καταλάβει τη σημασία του. Εκτιμώ ότι αν η γκρίνια αυτή συνεχίσει τότε δεν θα αργήσουμε να δούμε το χαρακτηριστικό αυτό σε μελλοντικό patch.



Το Career mode έχει μείνει ανέπαφο, καθώς για άλλη μια φορά δεν μπορείτε να αναζητήσετε παίκτη με βαση το rating, συνεπώς θα χρειαστεί να πληρώσετε για σκάουτερς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα live ratings ανάλογα με την απόδοση των παικτών στο πραγματικό ποδόσφαιρο, αλλάζουν διαρκώς από την EA σε όλες τις εκδόσεις, ενώ το προφίλ με το level σας μεταφέρεται κανονικά και στην next-gen έκδοση που θα αποκτήσετε.

Online
Δοκιμάζοντας να παίξω online στο FIFA 14, διαπίστωσα ότι δύο εβδομάδες μετά το ευρωπαϊκό λανσάρισμα του PS4 υπάρχουν αντίπαλοι στα φιλικά και το Ultimate Team, δύσκολα όμως θα βρείτε άτομα για το Seasons mode, εκτός κι αν μπείτε βράδυ στις “καλές ώρες”. Σαββατοκύριακο μεσημέρι κι ήταν μόλις 3.000 άτομα online. Ο αριθμός αυτός αφορά κατά πάσα πιθανότητα ευρωπαϊκό server.
 

Impact Engine
Η νέα πολυδιαφημισμένη game engine της EA Sports βρίσκεται εδώ και αποτελεί τη βάση της επιτυχίας του νέου FIFA. Οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές. Στο κομμάτι του A.I., ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια παίζατε FIFA μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη έκδοση θα σας βασανίσει περισσότερο από ποτέ με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας της. Με μια μεσαία δυσκολία θα σας είναι δύσκολο να πετύχετε γκολ, ενώ στο Legendary επίπεδο μέχρι στιγμής έχω σκοράρει μόνο με ομάδες ίσου ή κατώτερου επιπέδου. Για να καταφέρετε να επιβληθείτε σε μια καλύτερη ομάδα, θα μοχθήσετε και θα στηριχθείτε στην τύχη σας και στην καλή άμυνά σας κι αυτό διότι η CPU είναι αλάνθαστη. Από τη μία η αμυντική λειτουργία και των δύο ομάδων δεν αφήνει περιθώρια για κάθετες μπαλιές, απ’ την άλλη οι τερματοφύλακες πιάνουν…τα άπιαστα, από τετ-α-τετ που δεν σώζονται μέχρι φάουλ στο παραθυράκι.

Η Impact Engine φέρνει ακόμη μία βελτίωση που αφορά το collision detection. Κάθε σύγκρουση παίκτη δεν μετριέται πλέον…με τα μέτρα, αλλά με τα εκατοστά! Αν πατήσετε το πόδι αντιπάλου σας ή σας το πατήσουν πάνω στη διεκδίκηση τότε δίνεται φάουλ ή πλεονέκτημα, ανάλογα τη φάση. Αν ένας αδύναμος παίκτης σας συγκρουστεί με έναν μυώδη, έστω και εκτός φάσης κι ενώ τον ελέγχετε με σκοπό να πιέσετε, τότε θα πέσει κάτω απ’ τη σύγκρουση και το παιχνίδι θα συνεχιστεί κανονικά. Πλέον τα στατιστικά ποδοσφαιριστών παίζουν καθοριστικό ρόλο στις συγκρούσεις και στις διεκδικήσεις της μπάλας χαμηλά ή ψηλά. Απ’ την άλλη που δόθηκε η αίσθηση ότι οι παίκτες μου δεν ήταν τόσο ευλύγιστοι όσο θα ήθελα, δηλαδή δεν μπορείτε να αλλάξετε απότομα και αφύσικα στάση σώματος όπως στις προγενέστερες εκδόσεις, κάτι που έχει αντίκτυπο από τις πάσες μέχρι και το στοπάρισμα της μπάλας.
 

Αυτό που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από κάθε άλλο ποδοσφαιράκι που έχω παίξει μέχρι σήμερα είναι το δικαίωμα αλλαγής αποφάσεων. Αν για παράδειγμα έχετε πατήσει το κουμπί του σουτ για να διεκδικήσετε την μπάλα (ως αμυντικός) και δείτε ότι τελικά ήρθε κατευθείαν στα πόδια σας, τότε πατώντας πάσα ή σέντρα και την αντίστοιχη κατεύθυνση αλλάζετε την απόφασή σας τελευταία στιγμή! Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά καθότι μια πάσα από ένα σουτ όταν βρίσκεστε στη μικρή περιοχή του αντιπάλου, είναι κρίσιμης σημασίας.
 

Η μόνη φορά που πραγματικά η λέξη “ρεαλισμός” έχει νόημα.

“Άρχισε το ματς;” “Όχι, παίζω Fifa!”
Αν τα παράπονα όσων παίζουμε FIFA είχαν να κάνουν με τα γραφικά του, τότε ετοιμαστείτε να ξεχάσετε όσα γνωρίζετε. Η οφθαλμοφανής αλλαγή που φέρνει η Impact Engine είναι η ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών της. Η ανάλυση 1080p σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό του γηπέδου και των παικτών, θα…εξιτάρει τις αισθήσεις σας! Από τις επτά κάμερες ενδέχεται να επιλέξετε στην αρχή την κοντινή αντί για τις τηλεοπτικές, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε την ποιότητα των textures στους παίκτες που πλέον φωτίζονται πλήρως. Ξεχάστε τα κακοφτιαγμένα shadows από τα PS3 και Xbox 360 που έδιναν την αίσθηση του σκοταδιού. Πλέον θα σας δοθεί η εντύπωση του πραγματικού φωτισμού ενός γηπέδου σε όλα του τα αντικείμενα, από τους παίκτες μέχρι τους θεατές, που μπορεί να μην σφίζουν από λεπτομέρεια αλλά πλέον μοιάζουν ολίγον τι διαφορετικοί.



Τα animations λόγω της Impact Engine έχουν επανασχεδιαστεί, σε βαθμό που οι ποδοσφαιριστές να πραγματοποιούν απόλυτα ρεαλιστικές κινήσεις, που πλησιάζουν κατά πολύ αυτές ενός πραγματικού αγώνα. Ακόμα κι ο διασκελισμός κάθε παίκτη είναι τόσο ρεαλιστικός, ώστε η μπάλα να φεύγει παραπάνω απ’ ότι την υπολογίζετε με το μάτι, κάτι που σας αναγκάζει να μην τρέχετε όπως παλιά και να προτιμάτε τις σίγουρες πάσες. Τα δε καιρικά φαινόμενα θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας. Σκεφτείτε απλά ότι όταν πιάνετε ένα σουτ, η μπάλα φεύγει απ’ το πόδι σας και μαζί τα νερά που είχαν συσσωρευτεί. Αντίστοιχα, ο ιδρώτας ενός επιθετικού μετά από κάθε υπερπροσπάθεια για γκολ αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπό του.

Στον ηχητικό τομέα δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Ο σχολιασμός των Martyn Tyler και Alan Smith είναι ο ίδιος και οι μουσικές επιλογές στα μενού καταντούν μετά από λίγο επαναλαμβανόμενες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, παρατήρησα ότι το κοινό στις εξέδρες φωνάζει σπασμωδικά, προφανώς διότι τα αρχεία ήχου δεν έχουν “κουμπώσει” σωστά στην νέα engine, κάτι που διορθώνεται εύκολα με κάποιο patch.
 

20 χρόνια μετά…
Μπορεί η EA Sports να πέρασε στα ψιλά γράμματα τα γενέθλια μιας αγαπημένης σειράς, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε. Το FIFA κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε στους υπολογιστές και της κονσόλες τέταρτης γενιάς, με εκείνα τα μέτρια 2D γραφικά. Σήμερα, το FIFA 14 στις κονσόλες όγδοης γενιάς είναι μακράν το πιο καλαίσθητο ποδοσφαιράκι όλης της σειράς και ταυτόχρονα ένας ρεαλιστικός εξομοιωτής ποδοσφαίρου που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Θα σας κάνει να αναθεωρήσετε εντελώς άποψη από τα όσα γνωρίζατε μέχρι τώρα από ανάλογα games. Όσο για το αν αποτελεί λόγο για να αγοράσετε μια next-gen κονσόλα; Αυτό το αφήνουμε στην κρίση σας.

Θετικά:
- Ακριβέστατη ανταπόκριση χειρισμού
- Υψηλό A.I.
- Ασύλληπτα γραφικά

Αρνητικά:
- Η απουσία του Online Co-Op με δύο παίκτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9

Ανεβάζει τη σειρά FIFA ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Μάνος Γρυπάρης

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags