Facebook Pixel «Μικρός στρατηγός» με μεγάλες φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ!
| 2014-01-16 17:55:00

«Μικρός στρατηγός» με μεγάλες φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ!

«Μικρός στρατηγός» με μεγάλες φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ!

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί σε όλη τους τη ζωή βασανίζονται επειδή δεν μπορούν ν’ αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν κι εκείνοι που το ξέρουν πριν καλά καλά μάθουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο Μάαρτεν Μάρτενς ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.

Αναλυτικά το αφιέρωμα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

Ηταν μόλις έξι ετών όταν άρχισε η ερωτική σχέση του με τη μπάλα. Οι ειδικοί λένε πως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά που πραγματικά έχουν ταλέντο τα καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά. Κάπως έτσι, ο πιτσιρικάς Μααρτεν αρχίζει να ξεχωρίζει στις ακαδημίες των τοπικών Διαβόλων του Μπασεβέλντε. Η Λόκερεν βλέπει πως ο μικρός έχει μέλλον, μα δεν μπορεί να τον κάνει δικό της. Μόλις στη μέση μπαίνει η παράμετρος Αντερλεχτ, η οικογένεια Μάρτενς δεν έχει αμφιβολίες. Ο γιος τους θα πάει στους αγαπημένους του Μοβ.

Η υπομονή για την Αντερλεχτ

Επειδή, όμως, η ανατροφή και το σχολείο ήταν πιο σημαντικά, ο Μάρτενς πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια πριν πάρει την μεταγραφή του. Οι γονείς του κρίνουν πως είναι μικρός για να κάνει κάθε μέρα 200 χιλιόμετρα πήγαινε – έλα από το σπίτι, στις Βρυξέλλες και αποφασίζουν να κάνουν υπομονή, θεωρώντας πως αν η Αντερλεχτ θέλει τον «κανακάρη» τους μπορεί να περιμένει.

Ετσι κι γίνεται. Μόλις ο Μάαρτεν συμπληρώνει τα οκτώ του χρόνια η ομάδα της πρωτεύουσας τον καλεί σε δοκιμαστικό.  Ένα από τα πιο σύντομα δοκιμαστικά στην ιστορία του συλλόγου. Μόλις δέκα λεπτά αρκούν στους υπεύθυνους των τμημάτων υποδομής, τον Ιπολίτ Βαν ντεν Μπος και τον Μαρσέλ Ντεκόρτ για να εισηγηθούν την απόκτησή του με κλειστά τα μάτια.

Προπόνηση με μπαλάκι του τένις

Με την εκμάθηση τακτικής να «απαγορεύεται» ρητά σε τέτοιες ηλικίες, οι προπονητές του επικεντρώνονται στην βελτίωση της – έτσι κι αλλιώς υψηλής – τεχνικής του κατάρτισης. Ένα από τα τρικ που εφαρμόζει ο Ντεκόρτ με τον Μάρτενς είναι η προπόνηση με μπαλάκι του τένις. Ο οκτάχρονος Βέλγος ακολουθεί τη συμβουλή του κι γίνεται εξπέρ στο χειρισμό της μπάλας.  Φτάνει στο σημείο ν’ αρχίζει τα frestyle κόλπα και να… ξεχνά να σταματήσει.

Η ανέλιξή του στα τμήματα υποδομής είναι ραγδαία. Βασικό δεκάρι των τμημάτων υποδομής της Αντερλεχτ και διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου στα 18 του ο Μάρτενς μετέχει με τους Μοβ σε ένα τουρνουά Ακαδημιών στο Γκρόνιγκεν. Ένα τουρνουά που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή.

Ο ντελικάτος, εγκεφαλικός, ώριμος 18χρονος γίνεται το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους σκάουτερ που παρακολουθούν τη διοργάνωση περισσότερο για να δουν από κοντά τους μικρούς Αργεντινούς σταρ της Μπόκα Τζούνιορς. Στην Αντερλεχτ δεν εντυπωσιάζονται εξίσου. Αδυνατούν – συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο – ν’ αξιολογήσουν το ταλέντο που έχουν στην ομάδα τους. Αρνούνται την πρόταση της Ρόντα λίγο μετά το τουρνουά, τον προβιβάζουν στην πρώτη ομάδα το 2003, αλλά δεν του δίνουν την ευκαιρία να παίξει.

Ανάδειξη μέσω Ολλανδίας

Οι Ολλανδοί, όμως, δεν τον έχουν ξεχάσει. Το 2004 ο Μάρτενς καταλήγει στην άσημη Βάαλβαϊκ ως δανεικός. Κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί πισωγύρισμα, αλλά αποδείχτηκε σωστή. Στην Eredivisie ο 20χρονος Βέλγος βρίσκει χώρο για να δείξει το ταλέντο του. Και πάλι, όμως, η Αντερλεχτ κοιτάζει από την άλλη κατεύθυνση. Τον πουλά στους Ολλανδούς για 100.000 ευρώ!

Ο Λουίς Φαν Γκάαλ δείχνει σαφώς καλύτερη ποδοσφαιρική κρίση. Βλέπει τον μικρό να… κεντάει με την Βάαλβαϊκ και σπεύδει να τον αγοράσει, παρέα με έναν άλλο Βέλγο, τον Ντεμπελέ της Βίλεμ. Οι δυο τους γίνονται τα… κλειδιά της μεγάλης Αλκμααρ που «χτίζει» ο Φαν Γκάαλ. Επιβράβευση είναι η κλήση στην Εθνική Ελπίδων, του μπροστάρη της ιδιαίτερα ταλαντούχας γενιάς των Φελαϊνί, Βερμάελεν, Κομπανί, Βερντόκεν που ετοιμάζεται για τη Βραζιλία.

Εκεί μαζί τους φιλοδοξεί να είναι και ο Μάαρτεν Μάρτενς που ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας του Βελγίου το 2008. Επειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου και του Σούπερ Καπ Ολλανδίας με την Αλκμααρ έρχεται στον ΠΑΟΚ για να κερδίσει κι άλλους τίτλους και φυσικά τη θέση του στην Εθνική Βελγίου.

Οι ατυχίες των τραυματισμών

Ο Μάρτενς, άλλωστε, ανήκει μέσα στην ελίτ του βελγικού ποδοσφαίρου. Αν η μοίρα ήταν πιο ευγενική μαζί του, η καριέρα του θα ήταν τελείως διαφορετική, αφού το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο. Το πρώτο ραντεβού με την ατυχία για τον Βέλγο ποδοσφαιριστή ήταν τον Οκτώβριο του 2007. Ρήξη χιαστών. Επιστρέφει τον Απρίλιο του 2008.  Ανεπηρέαστος. Οι επόμενες τρεις σεζόν του είναι εντυπωσιακές.

Το 2008-09 οδηγεί την Αλκμααρ στον τίτλο με επτά γκολ και δέκα ασίστ σε 32 συμμετοχές και συνεχίζει με μίνιμουμ έξι γκολ κι επτά ασίστ στα επόμενα δύο πρωταθλήματα.

Το 2011 μένει εκτός τέσσερις μήνες με τραυματισμό στο γόνατο. Επιστρέφει και πάλι ανεπηρέαστος, κάνει 17 συμμετοχές (τέσσερα γκολ, επτά ασίστ) ωστόσο στο φινάλε της σεζόν του παρουσιάζεται πρόβλημα στον αστράγαλο.  Ακολουθεί ειδική θεραπεία, αλλά με το ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος χτυπά ξανά στο γόνατο και χάνει σχεδόν όλη τη χρονιά.

Εκμεταλλεύεται το διάστημα της απουσίας του και κάνει επέμβαση και στον αστράγαλο προκειμένου να απαλλαγεί μια και καλή από τις ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα. Για να επισπεύσει τη διαδικασία της επιστροφής του κάνει θεραπείες σε θάλαμο αντιβαρύτητας. Το γνωστό AGT που χρησιμοποιεί η NASA για να βοηθά την προσαρμογή σε κανονικές σε συνθήκες των αστροναυτών που έχουν μείνει αρκετό καιρό στο διάστημα και πρέπει να δυναμώσουν τα κάτω άκρα τους.

Πιο δυνατός από ποτέ

Επιστρέφει – όπως πάντα – πιο δυνατός από ποτέ. Βασικός και αρχηγός της Αλκμααρ. Το ίδιο δημιουργικός και κομβικός για το παιχνίδι της ολλανδικής ομάδας ακόμα κι αν ο Γκέρτζαν Βέρμπεεκ επιμένει να τον χρησιμοποιεί στο αριστερό άκρο κι όχι στον άξονα. Κάτι που διορθώνεται με την έλευση του Ντικ Αντβοκαατ που τον θεωρεί βασικό εργαλείο της ΑΖ. Λογικό, αφού από τα πόδια του ξεκινούν δέκα γκολ από τα 29 γκολ της Αλκμααρ. Ο ίδιος, όμως, έχει επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Μια αλλαγή που έψαχνε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο διότι ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του εκτός Ολλανδίας, αλλά πάντα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Infos

# Το παρατσούκλι του στην Ολλανδία είναι «μικρός στρατηγός» λόγω της μαεστρίας με την οποία κατευθύνει την ομάδα του μέσα στο γήπεδο.

# Ως ένα ευχαριστώ για την τοπική ομάδα του Μπασεβέλντε όπου ξεκίνησε τν καριέρα του, ο Μάρτενς βοηθά σημαντικά στην διεξαγωγή ενός εκ των καλύτερων τουρνουά τμημάτων υποδομής στην Ευρώπη. Τη διοργάνωση την έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ο πατέρας του, ενώ ένα από τα γήπεδα των εγκαταστάσεων έχει κατασκευαστεί με δικά του χρήματα κι έχει πάρει το όνομά του.

# Στην περιοχή του Μπασεβέλντε εδρεύει και το δικό του fan club. Ο Μάρτενς όποτε μπορεί επισκέπτεται την περιοχή και βρίσκεται κοντά στους θαυμαστές του.

# Είναι παντρεμένος κι έχει μια μικρή κόρη. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το μπιλιάρδο (κυρίως σνούκερ) και το γκολφ.



 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags