Facebook Pixel FIFA 14 vs Pro Evolution Soccer 2014
| 2014-01-20 21:35:00

FIFA 14 vs Pro Evolution Soccer 2014

FIFA 14 vs Pro Evolution Soccer 2014

FIFA 14 και PES 2014 διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα συγκριτικό τεστ, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγουμε ανάμεσα σε τρεις διεκδικητές.

Τo next-gen έφερε την επικράτηση για την EA.

Η κόντρα των "αιωνίων" στα ποδοσφαιράκια καλά κρατεί κάθε χρόνο και η γνωστή κόντρα "Fifa ή Pro" παίζει πολύ στα...πηγαδάκια των οπαδών της στρογγυλής θεάς.

FIFA 14 και PES 2014 διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα συγκριτικό τεστ, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγουμε ανάμεσα σε τρεις διεκδικητές. Έχουμε λοιπόν το FIFA στις κονσόλες έβδομης γενιάς και τα PC με απειροελάχιστες βελτιώσεις, στη συνέχεια το νέο Pro στα ίδια format που προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του στο gameplay και να παρουσιάσει κάτι σύγχρονο και στη συνέχεια το FIFA 14 next-gen με την Impact Engine, αποκλειστικά για τις νέες κονσόλες PS4 και Xbox One.

Έχοντας την τύχη να παίζουμε το FIFA 14 σε PS4 (κυρίως) και Xbox One, επιβεβαιώνουμε ότι οι ελάχιστοι από εσάς που πρόλαβαν κι αγόρασαν την νέα κονσόλα της Sony, καθώς ακόμη λιγότεροι που παρήγγειλαν το Xbox One απ' το εξωτερικό (με το FIFA 14 δώρο) μπορούν σε κάθε περίπτωση να θεωρούνται οι τυχεροί της υπόθεσης. Η Konami είχε πολύ δουλειά με την νέα Fox Engine, εισάγοντας αξιοπρεπή animations και διορθώνοντας τα προβλήματα του παρελθόντος ειδικά στις πάσες, ενώ όλα αυτά δεν της επέτρεψαν να προλάβει να ασχοληθεί με τις next-gen κονσόλες. Αντίθετα, η EA Sports κατανάλωσε ελάχιστο χρόνο ώστε να μας σερβίρει το ίδιο FIFA στην έβδομη γενιά (με μικρές προσθήκες στα modes και τις κλασικές αλλαγές στα ρόστερ) και πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει την Impact Engine στην όγδοη γενιά που είναι ο ορισμός του ρεαλισμού. Ας δούμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το τριπλό συγκριτικό τεστ.

Πωλήσεις υπέρ του Fifa 14
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η EA Sports δεν "ίδρωσε" για το FIFA 14 σε PC, PS3 και Xbox 360, αλλά απ' την άλλη αποκόμισε μεγαλύτερες πωλήσεις από την Konami που πάλευε επί μήνες να παρουσιάσει κάτι καλό.

Πωλήσεις Fifa 14 (PC, PS3, Xbox 360): 8.860.000
Πωλήσεις PES 2014 (PC, PS3, Xbox 360): 900.000
Πωλήσεις Fifa 14 (PS4, Xbox One): 1.930.000

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι χρήστες αγόρασαν το Fifa 14 σε PS4 και Xbox One, παρά το PES 2014 στα ήδη γνωστά format, που είχαν μεγαλύτερη βάση χρηστών.

Περιβάλλον: Fifa 14 (7ης γενιάς): 8.5 - Pro Evolution Soccer 2013: 8, Fifa 14 (8ης γενιάς): 8.5
Αμφότερα τα δύο ποδοσφαιράκια βελτιώθηκαν στο user interface με το Fifa 14 να κερδίζει τις εντυπώσεις, κυρίως από πλευράς εμφάνισης των μενού και λιγότερο στον τομέα της χρηστικότητας. Η EA Sports έχει την τάση να "ανακατεύει την τράπουλα" όποτε πραγματοποιεί αλλαγές (μία φορά ανά τρία χρόνια περίπου), κάτι που πραγματικά δεν κατανοώ. Ενώ τα περισσότερα games ξεχωρίζουν τα Single-Player από τα Multiplayer modes, στο Fifa έχουμε τα μενού "Kick Off", "Play" και "Football Club". Πως να βγάλει κάποιος άκρη; Μόνο συνηθίζοντάς τα. Βέβαια το όμορφο layout και το background στο βάθος "χρυσώνουν" κάπως το χάπι, όπως επίσης και οι βελτιώσεις στο Ultimate Team όπου επιτέλους μπορούμε να δούμε τους παίκτες που αγοράσαμε κι όχι να τους χάσουμε κάπου ανάμεσα σε δεκάδες άχρηστες κάρτες.

Στο Pro Evolution Soccer 2014 τα μενού είναι λίγο πιο κατανοητά με τις ονομασίες "Match", "Football Life", "Competition" και "Training" αν και θα προτιμούσα κι εδώ να έβλεπα διαχωρισμό σε Single και Multiplayer modes. Επίσης τα απαραίτητα Data Pack Updates είναι κάπου χωμένα στο submenu Information στα δεξιά, κάτι για το οποίο δεν βρίσκω τον λόγο. Οι παλιοί το γνωρίζουν, οι αρχάριοι θα παιδευτούν λίγο.

Gameplay: Fifa 14 (7ης γενιάς): 8.5 - Pro Evolution Soccer 2014: 8 - Fifa 14 (8ης γενιάς): 9.5
Το Fifa 14 δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στο gameplay του, αλλά όπως ξέρουμε το μοντέλο αυτό είναι επιτυχημένο, συν ότι η EA Sports αξιοποίησε τον χρόνο της για την next-gen έκδοση. Στο PES 2014 η Konami παρουσίασε μια καλύτερη εικόνα από πέρυσι. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι στις τελευταίες εκδόσεις είχε παρουσιάσει μια προβληματική μηχανή αγώνα, σε τομείς όπως πάσες, λάθη τερματοφυλάκων, ακόμα και διαιτητικές αποφάσεις σε ελάχιστες περιπτώσεις, πράγματα που μπορούσαν δηλαδή να κρίνουν την έκβαση ενός παιχνιδιού. Η Fox Engine πέτυχε σε ένα σημαντικό μέρος τον σκοπό της, αν και οι ιάπωνες βελτιώθηκαν σε λάθη δεν θα έπρεπε να είχαν κάνει, Το μεγάλο αρνητικό όμως είναι ότι δεν έδωσαν βάση στα Become a Legend και Master League modes, τα οποία δείχνουν την ίδια κακή εικόνα.

Το Fifa 14 στις next-gen κονσόλες, είναι σκέτη απόλαυση. Η Impact engine παράγει ρεαλισμό υψηλού επιπέδου και φτάνουμε σε σημείο να παίζουμε ένα μοναδικό ποδοσφαιράκι, όπου το παραμικρό τζαρτζάρισμα ή σπρώξιμο εκτός φάσης μετράει. Ακόμα κι ένα λάθος πάτημα του ποδιού μας σε πόδι αντιπάλου μπορεί να σημάνει φάουλ! Ρεαλιστικό όσο δεν παίρνει. Στα modes είχαμε ως προσθήκη τα Seasons στο Ultimate Team αλλά και τα Co-Op Seasons όπου παίζετε με φίλο σας.


Online: Fifa 14 (7ης γενιάς): 9 - Pro Evolution Soccer 2014 - 7 - Fifa 14 (8ης γενιάς): 9
Στο online mode, πέρα από την επανεμφάνιση του Master League Online στο PES 2014 η επανεμφάνιση του lag αποτελεί πισωγύρισμα για την Konami. Το multiplayer άνω των δύο παικτών ζητάει ρυθμίσεις στα ports του router, κάτι που σήμερα δεν ισχύει σχεδόν για κανένα άλλο παιχνίδι, ενώ ακόμα και μετά την εγκατάσταση του τελευταίου patch δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση για το Pro Evolution Soccer. Απ' τη στιγμή που στο PES 2013 δεν υπήρξε lag στο 1vs1, οι developers δεν είχαν δικαιολογία για την φετινή κακή εικόνα. Μέσα στην τρικυμία, το 11vs11 μέσω patch μας έλειπε.

Στο Fifa 14 ισχύει το αντίθετο, καθώς το online είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να συνεχίσετε να παίζετε το ποδοσφαιράκι της EA Sports. Τα Seasons στο Ultimate Team προσπαθούν να ανταγωνιστούν το Master League Online και τα levels στο προφίλ σας στο EA Sports Football Club διατηρούνται από έκδοση σε έκδοση (ενώ από κονσόλα έβδομης γενιάς μεταβιβάζονται σε όγδοης). Το multiplayer έως και 22 παικτών στέκεται στο ύψος του, με ελάχιστο lag, ενώ τα freezes και τα disconnections που εμφανιζόντουσαν στην αρχή πλέον έχουν εξαλειφθεί μέσω patches.

Τεχνικός τομέας: Fifa 14 (7ης γενιάς): 8 – Pro Evolution Soccer 2014: 8 - FIFA 14 (8ης γενιάς): 9
Αν τα γραφικά του Fifa 14 σε PS3 και Xbox 360 σας φάνηκαν ελαφρώς βελτιωμένα, τότε θα μείνετε πραγματικά έκπληκτοι με την Impact Engine σε PS4 και Xbox One. Η λεπτομέρεια των physics, τα καιρικά φαινόμενα και το collision detection στους παίκτες κάνει την συνολική εικόνα να θυμίζει περισσότερο από ποτέ αγωνιστικό χώρο σε τηλεοπτικό ματς. Πολύ σημαντική κατά την άποψή μου είναι η εικόνα των shadows που μέχρι πρότινος "δεν βλέπονταν" αλλά και η βελτίωση στο σχεδιασμό του γηπέδου.

Αντίθετα, το Pro Evolution Soccer 2014 "ζορίζεται" πολύ στις κονσόλες έβδομης γενιάς. Τα animations έχουν βελτιωθεί αλλά ο σχεδιασμός ορισμένων προσώπων απογοήτευσε, κάτι που ανάγκασε τους γραφίστες της Konami να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμούς μετά το τελευταίο patch. Η συνολική εικόνα ικανοποιεί αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ισχύ μιας σύγχρονης κονσόλας.

Όσο για την περιγραφή, η EA Sports συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με τους ίδιους sportscaster που περιγράφουν κάθε φάση με λεπτομέρεια, ενώ η Konami πέρα από τα ονόματα που υπογράφει κάθε χρόνο, δεν καταφέρνει να πείσει, κυρίως λόγω των πολλών ελλείψεων που έχουν τα κείμενα της περιγραφής. Όταν η μπάλα παίζεται και για αρκετά δευτερόλεπτα δεν ακούμε τίποτα, τότε δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι, αλλά όσοι εργάζονται στη συγγραφή και την απόδοση των κειμένων.

Σύνολο
Fifa 14: 8.6
Pro Evolution Soccer 2014: 8.1
Fifa 14 (next-gen): 9

Μετά από σκληρή δουλειά η EA Sports εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία της και κατάφερε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο ποδοσφαιράκι, το οποίο για πρώτη φορά χάρις στις next-gen κονσόλες ξεπερνάει στον τομέα των γραφικών τον αιώνιό του ανταγωνιστή, ενώ από πλευράς gameplay έχει ξεφύγει πραγματικά με την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει. Όσοι αποζητούν μια simulation εμπειρία θα κοιτάξουν προς Fifa μεριά, ενώ οι λάτρεις του Arcade (με Simulation πινελιές πλέον) ενδέχεται να αρκεστούν στο Pro Evolution Soccer. Οι πωλήσεις και τα σχόλια στο Internet είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ενώ η μάχη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στις φετινές εκδόσεις όπου η Konami θα κάνει ντεμπούτο στην όγδοη γενιά κονσολών. Τα συμπεράσματα...δικά σας.

 

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.
Σχολιάστε στο κάτω μέρος του άρθρου με το video game που ψηφίζετε

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags