Facebook Pixel Football Manager: Συμβουλές πρώτης σεζόν
| 2014-02-25 20:20:00

Football Manager: Συμβουλές πρώτης σεζόν

Football Manager: Συμβουλές πρώτης σεζόν

Η πιο δύσκολη χρονιά στο Football Manager είναι η πρώτη. Όπως και στο πραγματικό ποδόσφαιρο άλλωστε...

Μέχρι να μας εμπιστευτεί η διοίκηση θα χρειαστεί να περάσει καιρός και με πιθανό σερί κακών αποτελεσμάτων θα είμαστε ένα βήμα πριν την πόρτα της εξόδου. Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα σας δώσω συμβουλές για όλες τις κινήσεις που έκανα. Ορισμένες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε αρκετές ομάδες της Superleague.

Η ομάδα που επέλεξα ήταν ο Παναθηναϊκός. Ξεκίνησα παίζοντας 4-1-3-2 το οποίο στην πορεία γύρισα σε 4-3-3 ή αν προτιμάτε 4-1-2-2-1. Κατά βάση έχει 4 αμυντικούς στην ευθεία, έναν αμυντικό μέσο, δύο κεντρικούς μέσους, AM L και AM R (Wingers) κι έναν Striker στην κορυφή.

Οι παίκτες που χρησιμοποίησα:
GK: Kapino (Rotation με Κοτσόλη στην αρχή όταν δεν παίζει καλά).
DL: Niko Kranjcar (και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν), Ivan Obradovic (ελεύθερος, δεν αποδίδει καλά και τον πούλησα στο τέλος της πρώτης σεζόν).
DC: Betao (ελεύθερος), Sotiris Kyrgiakos (ελεύθερος με ένα χρόνο συμβόλαιο), Gordon Schildenfeld, Kostas Triantafyllopoulos, Giorgos Koutroubis.
DR: Nikos Marinakis, Panagiotis Spyropoulos
DM C: David Mendes Da Silva, Mohammed Sissoko (ελεύθερος τον Ιανουάριο, αν πουλήσετε τον Mendes ενδέχεται να τον αποκτήσετε απ' την αρχή), Tasos Lagos.
M C: Fran Merida (ελεύθερος), Abdul Jeleel Ajagun, Zeca (και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν, μπορεί να πιάσει 1.5-2M άνετα).
ΑΜ L: Tarta (ελεύθερος και πούλημα στο τέλος της πρώτης σεζόν), Klonaridis
AM R: Quincy, Agyemang Opoku (AMR/ST, ελεύθερος)
ST: Apostolos Vellios (δανεικός από Everton, απίστευτος παίκτης. Ανανεώστε δανεισμό στο τέλος της πρώτης σεζόν), Javier Patino (ελεύθερος με Ισπανικό διαβατήριο).

Όλοι οι άλλοι παίκτες θα πρέπει να πουληθούν. Όπως παρατηρείτε δεν ξόδεψα χρήματα για μεταγραφές παρά μόνο για μισθούς παικτών. Επίσης, έστειλα δανεικό όλο το φυτώριο ώστε να γλιτώσω επιπλέον χρήματα σε μισθούς.

Στο σύστημα που παίζω (4-1-2-2-1), οι ρόλοι παικτών ορίζονται ανάλογα με το που είναι καλός ο καθένας. Οι Full Back συνήθως ορίζονται στο Automatic, οι 2 DC στο Limited Defender, ο αριστερός στο Stopper κι ο δεξιός στο Cover (καλύπτει χώρους). Ο DM C έχει Defensive Midfielder και Defend, ενώ οι 2 MC έχουν Role και Duty που εξαρτάται απ' τον παίκτη. Οι AM L και AM R πρέπει να είναι Winger με Duty Attack κι ο επιθετικός Target Man ή Poacher. O Vellios παίζει καλύτερα ως Target Man.

Στα Team Instructions παίζω:
Fluidity: Rigid
Mentality: Control ή Attacking
Στο Possession: More Direct Passing ή Retain Possession, Work Ball Into Box, Hit Early Crosses, Run At Defence.
Penetration: Exploit The Flanks
Shape: Play Narrower, Stick To Positions
Defending: Hassle Opponents, Use Tighter Marking
General: Be More Disciplined

Περισσότερα για τις τακτικές θα αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο της στήλης.


Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail. 

[Νίκος Karlos από Αθήνα]
- Μάνο σε θυμάμαι από παλαιότερη επικοινωνία που είχαμε για το football manager πριν χρόνια και χαίρομαι που σε ξαναπετυχαίνω.

Θεωρώ ότι είσαι πολύ ενημερωμένος σχετικά με το παιχνίδι που προσωπικά μου έχει ¨φαει¨πολλές  ώρες και συνεχίζω να αγαπώ ακόμα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με το football manager...νομίζω ότι έχω κατα κάποιο τρόπο ¨σπάσει¨ το παιχνίδι και θα ήθελα την άποψή σου.
 
Σε κάθε χρονιά που ανανεώνεται αυτό το παιχνιδάκι και παρά τις αναλύσεις για training, analysis next game,statistics  κ.λ.π , εγώ χρησιμοποιώ 1 μόνο τακτική διάταξη και ποτέ δεν αλλάζω θέσεις αλλά μόνο τον ποδοσφαιριστή. Δηλαδη επιλέγω π.χ. 4-1-2-1-2 και παίζω πάντα με συγκεκριμένο μοτίβο εντός και εκτός έδρας. Στις αλλαγές κάνω αλλαγή παίχτη (στην ίδια θέση) και όχι αλλαγη θέσης. Με τον καιρό ξέρω καλά ποιός είναι ιδανικός για την θέση π.χ. του AMC ή του DR DW DL και επίσης για μένα είναι θέμα χρόνου να βρω τον παίκτη που μου ταιριάζει στην διάταξη.
 
Ετσι, στην αρχή λόγω budget ή μικρής ομάδας που επιλέγω να ξεκινήσω, ψάχνω να βρώ την ευκαιρία με λίγα χρήματα και αφού έχω πουλήσει (πρώτη δουλειά μου μόλις αναλαμβάνω ομάδα) όλους τους wingers (δεν ταιριάζουν στην τακτική διάταξη) για να έχω χρήματα.
 
Σε όλες τις εκδόσεις football manager αυτό το μοντέλο έχει επιτυχία και σε 1,5-2 χρόνια η ομάδα μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα εκτός αν μου κάνουν προσφορά για νέα δουλειά (σε πολύ καλύτερη ομάδα εννοείται) και συνεπώς πάλι χρησιμοποιώ την ίδια ακριβώς τακτική.
 
Με λίγα λόγια, είτε πάρω την Terek Grozny (σε 4 χρόνια πρωτάθλημα Ρωσίας και uefa!) είτε ξεκινήσω από championship  με Leeds (σε 2 χρόνια άνοδος-σε 4 χρόνια 2ος στην Premierleague!) είτε από Ολλανδία (Groningen σε 2 χρόνια πρωτάθλημα!) το σύστημα αυτό αποδίδει εξίσου το ίδιο! Σε 1-2 χρόνια μου κάνουν πρόταση ομάδες όπως Athletico Madrid, Tottenham, Liverpool κ.λ.π και απλά επιλέγω αν θέλω να "βασανιστώ" κάνοντας πρωταθλήτρια την πρώτη ομάδα που επιλέγω ή να έχω πιο εύκολη διαδρομή με νέα ομάδα.
 
Συνεπώς δεν ξέρω τι συμβαίνει....έχω αλήθεια "νικήσει" το football manager?
 
Θα ήθελα την άποψή σου.
 
ευχαριστώ,
Νίκος


Μάλλον θα εννοείς το Omerta 4-1-2-1-2 :
http://sortitoutsi.net/forums/topic/8690/omertas-4-1-2-1-2

Αν εννοείς αυτό είναι όντως καλό σύατημα παρότι καταργεί τους ακραίους. Μάλλον θα παίζεις το παιχνίδι με "Through the Middle". Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά θα είχε ενδιαφέρον να κατακτήσεις Champions League. Εκεί είναι συνήθως που λέμε "Νίκησα το Football Manager". Με μεταγραφές μέσω FM Scout και κυρίως ελεύθερων παικτών ή με λήξη συμβολαίου οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει πρωτάθλημα στη χώρα του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags