Facebook Pixel Football Manager: Οι υπερεκτιμημένοι παίκτες
| 2014-04-21 20:30:00

Football Manager: Οι υπερεκτιμημένοι παίκτες

Football Manager: Οι υπερεκτιμημένοι παίκτες

Η στήλη “Στον Πάγκο” του Sportdog εξετάζει σήμερα το Top 10 των πιο υπερεκτιμημένων παικτών που ξεχώρισαν…μόνο στο Football Manager και το Championship Manager, αλλά τελικά ποτέ δεν έπαιξαν μπάλα.
 

Τι κι αν δεκάδες χιλιάδες χρήστες εργάζονται για να φτιάξουν την βάση παικτών του FootballManager. Πολλές φορές οι αξιολογήσεις κάποιων παικτών έχουν να κάνουν με προσωπικά γούστα ορισμένων ή λάθος εκτιμήσεις, καθώς βιάστηκαν να κρίνουν κάποιους ποδοσφαιριστές από τα λίγα παιχνίδια που τους είχανε δει. Το αποτέλεσμα λίγο πολύ γνωστό καθώς έχουμε γίνει κατ’ επανάληψη μάρτυρες ψεύτικων πουλέν, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έπαιξαν ποτέ τους μπάλα και κατάφεραν να ξεγελάσουν εύκολα όσους προπονητές ή σκάουτερς έπαιζαν FootballManager.

Σήμερα θα αναλύσουμε το Top10 των wonderkidsτου FootballManager, τα οποία τελικά δεν έπαιξαν ποτέ μπάλα στην πραγματικότητα. Θα φτάσουμε ακόμα και σε παλιότερες εκδόσεις του ChampionshipManagerκαι ειδικά στη “χρυσή” εποχή του CM3. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε!
10. Razvan Ochirosii
Θέση: Αριστερός μέσος
Ημ. Γέννησης: 13/3/1989

Ποιος ξεχνάει τον Ρουμάνο αριστερό μέσο που μάγευε στην Στεάουα Βουκουρεστίου; Όσο κι αν έπαιξε στις μικρές εθνικές ομάδες της Ρουμανίας κι έφτασε μέχρι τις Ελπίδες, η Εθνική ανδρών δεν τον χάρηκε, από την Στεάουα πήρε μεταγραφή στην Oțelul Galați και από εκεί έχει πάει δανεικός σε τρεις μικρότερες ομάδες, μία Ρουμάνικη και δύο Ισπανικές όπου δεν στεριώνει καν βασικός!


9. AnthonyLeTallec
Θέση: Επιτελικός μέσος/Περιφερειακός επιθετικός
Ημ. Γέννησης: 3/10/1984


Όταν τον πρωτοείδατε στη Liverpoolστα 17 του με 130 CurrentAbilityκαι 180 Potentialνομίζατε προφανώς ότι επρόκειτο για τον νέο Platini. Αμ δε! Σε επτά χρονιές έπαιξε 17 φορές στους κόκκινους, πήγε δανεικός σε μικρότερες αγγλικές και γαλλικές ομάδες και τελικά δεν στέριωσε πουθενά. Εδώ και δύο χρόνια αγωνίζεται στην Βελενσιέν, με τέσσερις συμμετοχές και δύο γκολ, ενώ δεν έχει παίξει ούτε μία φορά στην Εθνική Γαλλίας.

8. MateiMirelRadoi
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Ημ. Γέννησης: 22/3/1981

Σορρυ αλλά όταν βλέπω CurrentAbility140 και Potential190 στο CM01-02 περίμενα ο νεαρός τότε στόπερ της Στεάουα να γίνει κάτι παραπάνω από…Popescuκαι να κάνει θραύση σε κανένα Καμπιονάτο! Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να παίξει σε ομάδες της Σαουηδικής Αραβίας. 67 τίμιες συμμετοχές στην Εθνική Ρουμανίας, δεν αντιλέγω, αλλά αν ήταν τόσο υπεράνθρωπος θα τον είχανε χρυσοπληρώσει για να τον δούμε ChampionsLeague.




7. KevinHofland
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Ημ. Γέννησης: 7/6/1979


Όταν εμφανίστηκε στο CM01-02 σε ηλικία 22 ετών αγωνιζόταν στην PSV. Υπολογιζόταν για “ανερχόμενος βασικός στόπερ” ενώ είχε κληθεί και στην εθνική Ολλανδίας. Ούτε καν! Ο άνθρωπος έπαιξε 7 φορές διεθνής, 78 στην Αϊντχόφεν, ακολούθησαν οι Wolfsburgκαι Feyenoord, χωρίς όμως ποτέ να φτάσει το…193 PotentialAbilityπου του είχαν σημειώσει! Τέτοιο abilityούτε ο Ruud Gullit στα νιάτα του!

6. BenedictVilakazi
Θέση: Μέσος
Ημ. Γέννησης: 9/8/1982


Αυτό το ψέμα με τους Αφρικανούς πρέπει κάπου να σταματήσει. Το καταλαβαίνουμε ότι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία κι ορισμένες ακόμη χώρες βγάζουν απίστευτα τρεχαντήρια, αλλά δεν μπορεί κάθε τυχαίος παίκτης να παρουσιάζεται ως τον απόλυτο μπαλαδόρο-σπρίντερ-τα πάντα όλα παίκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βιλακάζι, που δεν έχει παίξει ποτέ έξω από το πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής.

Αν ήταν καλός προφανώς και θα έπαιζε περισσότερες από 31 φορές στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Αντίθετα, έχει να κληθεί από το 2007, κάτι που μας βάζει παράλληλα σε υποψίες για το αν ημερομηνία γέννησής του έχει κάποια βάση. Το -10 PotentialAbility (τυχαία τιμή από το 170 έως το 200) το καβάτζωσε πάντως.

5. Horacio Peralta
Θέση: Μεσοεπιθετικός/Επιθετικός
Ημ. Γέννησης: 3/6/1982


Παίζει να είναι ο παίκτης με -10 PotentialAbilityπου έχει αλλάξει περισσότερες ομάδες από κάθε άλλων στην κατηγορία του! 16 ομάδες στο σύνολο κι ακόμα συνεχίζει! Η μόνη φορά που έπαιξε στην καριέρα του βασικός ήταν στη Nacionalτης Ουρουγουάης με 63 συμμετοχές σε δύο χρόνια. Καλύτερα να έμενε εκεί γιατί στην Ευρώπη όπου κι αν πηγαίνει παίζει μόνο αναπληρωματικός για λίγα ματς. Στη δε Εθνική Ουρουγουάης έχει μόλις 7 συμμετοχές κι έχει να κληθεί από το 2003.


4. IsahEliakwu
Θέση: Επιθετικός
Ημ. Γέννησης: 25/10/1985

Η πρώτη εμφάνιση του FootballManager2005 (όταν και έγινε η αλλαγή ονόματος από το ChampionshipManager) συνοδεύτηκε με καθυστέρηση του παιχνιδιού, κάτι που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε θετικά στο να διορθωθούν τα όποια λάθη στην database. Πως θα μπορούσαμε να κρίνουμε το νέο entryτου Eliakwu, τότε φορ της Ίντερ, ο οποίος είχε -10 PotentialAbilityκαι τελικά δεν έπαιξε ούτε μια φορά στους Nerazzuri; Τι στο καλό, κολλητάρι ήτανε ο Νιγηριανός με τον χρήστη του FMπου ανέλαβε το σκάουτινγκ της Inter;

Ο Eliakwuέπαιξε 24 φορές στην Ascoliως δανεικός και κατάφερε να μην πετύχει ούτε ένα γκολ! Στην Triestinaείχε 11 γκολ σε 56 συμμετοχές και μετά βρέθηκε σε ακόμη μικρότερες ομάδες της Ιταλίας, της Ρωσίας και σήμερα της Γεωργίας, όπου και αγωνίζεται στην Guria Lanchkhuti…φέρνει τα νερά στον πάγκο τέρμα δεξιά αφού δεν έχει ακουμπήσει μπάλα.


3. DimitrisEleftheropoulos
Θέση: Τερματοφύλακας
Ημ. Γέννησης: 7/8/1976


Στο ChampionshipManager2001/2001 ο Ελευθερόπουλος ήταν ένα ανερχόμενο ταλέντο και σίγουρα είχε τραβήξει τα βλέμματα πάνω του με τις εμφανίσεις του στο ChampionsLeague. Κατέβασε ρολά αρκετές φορές με τις γροθιές του και τα τρελά αντανακλαστικά του αλλά κι ένα εμφανέστατο πρόβλημα στο μπλοκάρισμα. Ο…αέρας στο ματς με την Juventusκι ένα σερί κακών εμφανίσεων, τον έστειλαν στη Messinaόπου έπαιξε 10 φορές κι έκτοτε δεν πρωταγωνίστησε ποτέ ως βασικός παρά μόνο πρόπερσι στον Ηρακλή. 180 Potential Ability. Απλά έλεος.

2. IvanRusef
Θέση: Επιτελικός μέσος
Ημ. Γέννησης: 10/5/1979


Έστω ότι έχετε 500 χιλιάρικα ευρώ στην τσέπη, είστε έλληνας πρόεδρος και θέλετε να φέρετε έναν παικταρά στην ομάδα σας που θα οργανώσει παιχνίδι, θα κάνει γκολ και θα βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη. Κι όταν θα πάτε εκεί θα γίνει γνωστός και θα σας τον ζητούν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της ηπείρου. Ποιον θα πάρετε; Μα φυσικά Ιβάν Ρούσεφ, θέλει κι ερώτημα;

Μια πάμφθηνη και κορυφαία μεταγραφή του ChampionshipManager01-02, ο τρελός Ιβάν έπαιζε τότε στον Απόλλων Σμύρνης δανεικός από την ΑΕΚ. Αν είχατε την Ένωση τον καλούσατε πίσω με το καλημέρα και τον βάζατε βασικό. 120 CurrentAbility, 175 Potential. Το κάτι άλλο! Μόνο που στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα, άλλαζε ομάδα ανά 1-2 χρόνια ενώ δεν έπαιξε καν στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Πολυταξιδεμένος αλλά πάνω απ’ όλα πιστός στη χώρα μας. Στον Παναθηναϊκό μου είχε βγάλει μάτια πάντως από την δεύτερη κιόλας χρονιά.

1. FreddyAdu
Θέση: Επιτελικός μέσος
Ημ. Γέννησης: 2/6/1989

Την πρώτη θέση στο Top10 αποκτά δίκαια ο FreddyAdu. Αυτό το wonderkidπου σε ηλικία 13 ετών, ξεχώρισε στο ChampionshipManager4 (μαζί με τα bugs) ως το νεαρότερο πουλέν ever. Για αρκετές χρονιές oAduαποτελούσε Νο.1 επιλογή στη Shortlistκάθε manager. Από την D.C. Unitedστην Real Salt Lake, διεθνής με την πρώτη ομάδα των ανδρών, τρελή διαφήμιση και μεταγραφή στην Benfica. Προς στιγμήν νιώσαμε δικαίωση.

Όταν όμως άρχισε να παραχωρείται από τους Πορτογάλους δανεικός τότε φάνηκε η “φούσκα”. 9 συμμετοχές στη Μονακό, τρεις στη Belenensesκαι 9 συμμετοχές και 1 γκολ στον Άρη το 2010. Με αυτή τη μεταγραφή, ένα δάκρυ κύλισε στους οπαδούς του Άρη που έπαιζαν FootballManager. Περισσότερα όμως δάκρυα κύλησαν στη διοίκηση για την επιλογή τους. Σήμερα ο Aduπαίζει στη Bahiaστο κέντρο…του πάγκου. Μόλις δύο συμμετοχές την φετινή σεζόν. Στη δε εθνική των ΗΠΑ έχει να ακουμπήσει μπάλα από το 2011. Εν τέλει μας έδειξε ότι το FootballManagerπολλές φορές δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης. Α και ότι η Αμερική δεν πρόκειται ποτέ να βγάλει παικταράδες στο ποδόσφαιρο. Στο δικό τους ποδόσφαιρο μπορεί.

Συνοψίζοντας
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιων ποδοσφαιριστών και είμαι σίγουρος ότι θα θυμάστε πάμπολλα παραδείγματα. Καθένας ίσως να φτιάξει το δικό του Top10, προσωπικά πάντως πιστεύω ότι επέλεξα ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά. Θα μπορούσε να περιέχει πολύ περισσότερους Έλληνες καθότι τότε στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχαν ελάχιστα άτομα και ο προ δεκαπενταετίας ερευνητής έβαζε παραπάνω abilitiesσε σημείο που οι συνάδελφοί του να διαμαρύρονται! Τουλάχιστον ελπίζω να πήρατε μια γερή δόση overhypedπαικτών αλλά αντίστοιχα οι σκάουτερς που μας διαβάζετε να μην σταματήσετε να εμπιστεύεστε το FootballManager, αφού σήμερα τα λάθη είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τα…έκτροπα που βλέπαμε μια δεκαετία πριν.

 



Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mailστο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshotsή απορίες στο παραπάνω e-mail.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags