Facebook Pixel Το σχόλιο του Κ. Πετρωτού για τον ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο
| 2014-10-03 12:54:00

Το σχόλιο του Κ. Πετρωτού για τον ΠΑΟΚ

Το σχόλιο του Κ. Πετρωτού για τον ΠΑΟΚ

Ας παίξει και λίγο κρυφτούλι...
 

H υπερβολή δεν είναι καλός σύμβουλος. Ούτε στις χαρές, ούτε στις λύπες. Και είναι αλήθεια πως η ήττα του ΠΑΟΚ στο «Ρουντουρού» έδωσε πίκρα στον κόσμο της ομάδας που περίμενε μία νίκη-μισή πρόκριση. Ωστόσο, το να αναθεματίζει κανείς αυτόν τον ΠΑΟΚ και να προσπαθεί να τον βγάλει άχρηστο επειδή έχασε από την ουραγό του «Σαμπιονά» είναι και άδικο και εν μέρει επικίνδυνο εν όψει της συνέχειας. Γιατί αν οι παίκτες και ο κόσμος του ΠΑΟΚ μπούνε στο… τριπάκι να αυτομαστιγώνονται επειδή δεν τα πήγαν καλά στη Γαλλία, αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπόυμερανγκ.

Ψυχραιμία, λοιπόν, κι ας προσπαθήσουμε με καθαρό μυαλό να αναλύσουμε τα συμπεράσματα από την εύκολη ήττα του ΠΑΟΚ στη Γαλλία που μας οδηγεί στη σκέψη πως η δεύτερη θέση στον όμιλο θα εξελιχθεί σε ελληνογαλλική υπόθεση.

Ο «Δικέφαλος» έχασε πολύ απλά γιατί στον τρόπο παιχνιδιού που επέλεξε να κοντράρει την Γκινγκάμπ η γαλλική ομάδα ήταν καλύτερη. Οι παίκτες της υπερτερούν σε φυσικά προσόντα, άρα ήταν λογικό να έχουν προβάδισμα και στην ταχύτητα και στα τρεξίματα και στη δύναμη, έναντι των ποδοσφαιριστών του Αναστασιάδη.

Αν κάνετε ένα… γρήγορο πέρασμα του αγώνα από το μυαλό σας θα θυμηθείτε φάσεις που ορισμένοι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν απλά παρατηρητές των επιθέσεων των γηπεδούχων. Το ομολόγησε, άλλωστε και ο Άγγελος Αναστασιάδης πως ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να κερδίσει μονομαχίες, έβγαινε δεύτερος στη μπάλα, γενικώς είχε μία παθητική στάση στην αναμέτρηση που ήταν απόρροια όλων των παραπάνω.

Τι μπορούσε να αλλάξει ο Άγγελος

Με δεδομένο πως όταν μία ομάδα θέλει να ελέγξει το ρυθμό ενός αγώνα επιλέγει χαφ με τρεξίματα και ικανότητα στην κυκλοφορία μπάλας και άρα ήταν λογικό να παίξουν από την αρχή Κάτσε-Τζανδάρης-Τζιόλης (ο τελευταίος για την κυκλοφορία μπάλας), το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο Αναστασιάδης ήταν να αλλάξει κάποια πρόσωπα και τακτική, όταν ακόμη δεν υπήρχε σκορ.

Χωρίς διάθεση να παριστάνω τον προπονητή, αλλά απλά να θέσω προβληματισμούς, αν το… γύριζε σε ένα σχήμα με περισσότερα χαφ, πιθανόν ο ΠΑΟΚ να πετύχαινε αυτό που είχε στο χθεσινό ματς, τον έλεγχο του ρυθμού.

Αυτό το ματς, όμως, είναι παρελθόν και καλό είναι να έχει κατά νου ο Έλληνας τεχνικός αυτό που συνέβη χθες για… μελλοντική αξιοποίηση. Αποτελεί ένα καλό μάθημα ότι όλες οι ομάδες δεν μπορούν να κερδηθούν με τον ίδιο τρόπο. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καλό είναι, ορισμένες φορές ο ΠΑΟΚ να παίξει και λίγο κρυφτούλι, ίσως να εμφανιστεί περισσότερο συντηρητικός για να φέρει ένα παιχνίδι στα μέτρα του. Μου έκανε εντύπωση που αυτό είπε ουσιαστικά και ο αρχηγός της Γκινγκάμπ, ο Ματίς στις δηλώσεις του. Ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έβαλαν δύσκολα στον ΠΑΟΚ και πως σε ματς που έρχονται όπως κόντρα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θα έχει παρόμοιες δυσκολίες με ομάδες που θα προσπαθήσουν να τον πρεσάρουν και θα πρέπει να ανταπεξέλθει.

Μπορεί να καταντώ κουραστικός ορισμένες φορές-και αυτό σε ό,τι αφορά στο χθεσινό ματς είναι ένα σημείο που διαφωνώ με όσα ο Αναστασιάδης για τους στόπερ της ομάδας-όμως πιστεύω ότι πραγματικά το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι πως θα βγάλει τη μπάλα από την άμυνα του ορθολογικά όταν ο αντίπαλος πιέζει συντονισμένα και με ένταση ψηλά . Χθες, φάνηκε πόσο απαραίτητο είναι, σε τέτοιες καταστάσεις, να υπάρχει ένας τερματοφύλακας σαν τον Γλύκο για να παίζει… λίμπερο. Όμως, δεν γίνεται μία ομάδα να γυρίζει συνεχώς τη μπάλα πίσω στον πορτιέρο της για να προωθήσει παιχνίδι.

Και, κάπως έτσι, μοιραία οδηγούμαστε στο κομμάτι της μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας. Είναι, πραγματικά, κομβικό για τον χτισμένο σε σωστές βάσεις ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη φέτος, να γίνουν δύο-τρεις κινήσεις ουσιαστικής ενίσχυσης το Γενάρη. Η πιο σημαντική ενός ταχύ, ποιοτικού και με τη μπάλα στα πόδια στόπερ. Για να βρεθεί τέτοιος μεσούσης της περιόδου, πρέπει η αναζήτηση να αρχίσει από τώρα. Να επιλεγεί ο παίκτης με τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τον ΠΑΟΚ για να έρθει τον Γενάρη και να «κουμπώσει» στην υπόλοιπη ομάδα. Το ίδιο και ένας εξτρέμ, ίσως και ένας κεντρικός χαφ ακόμη.

Ας προλάβει τον κίνδυνο να γίνει προβλέψιμος

Κλείνοντας, θεωρώ απαραίτητο να αφιερώσω και ορισμένες αράδες στον κίνδυνο οι αντίπαλοι πλέον να διαβάζουν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με αφορμή το γεγονός ότι ο Μακ έκανε χθες το χειρότερο παιχνίδι του από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Πιθανόν να ήταν σε πολύ καλή βραδιά. Να μην ήταν ο ίδιος έτοιμος να βγάλει αυτό που έχει δείξει ότι μπορεί να δίνει στον ΠΑΟΚ και να έγινε εύκολη λεία για τους αντίπαλους αμυντικούς. Πιστεύω, όμως, ότι ακόμη και αυτό να συνέβη δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε απόλυτο βαθμό την απουσία του από το ματς.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Ότι πλέον οι προπονητές και οι παίκτες των υπόλοιπων ομάδων έχουν αρχίσει να «διαβάζουν» καλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το πλάνο με το οποίο προσπαθεί να τον αξιοποιεί ο ΠΑΟΚ. Αν αυτό συμβαίνει, ο Αναστασιάδης οφείλει να βρει το αντίδοτο. Τον τρόπο που θα δίνει και πάλι τη δυνατότητα στον Μακ να παίρνει τη μπάλα μπροστά και να εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του.

Γι’ αυτό καταλήγω λέγοντας, πως το ματς με την Γκινγκάμπ δεν είναι για τον ΠΑΟΚ καταστροφή, αλλά ένα πολύ διδακτικό πάθημα που μπορεί να τον κάνει να γίνει καλύτερος στη συνέχεια.

Πηγή: sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags