Facebook Pixel Πιο ψυχρός και από το -8!
Ποδόσφαιρο
| 2014-11-28 12:16:00

Πιο ψυχρός και από το -8!

Πιο ψυχρός και από το -8!

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον γεμάτο ουσία ΠΑΟΚ που μπορεί να κερδίζει ακόμη κι αν δεν είναι στη μέρα του κι αυτό γιατί έχει τα δικά του ξεχωριστά όπλα.

Δεν είναι από τα ματς που κρατά η μνήμη ενός φιλάθλου μετά από χρόνια. Ούτε σπουδαίο θέαμα, ούτε συναρπαστική εξέλιξη. Ούτε καν αποτέλεσμα που μπορεί να σοκάρει και τότε σίγουρα δεν ξεχνιέται.

Όμως, αν το κρίνει κανείς από πλευρά σπουδαιότητας στην προσπάθεια για πρόκριση σε μία φάση ομίλων είναι από τα παιχνίδια που μία ομάδα πιστοποιεί το χαρακτήρα της. Κι αυτό έκανε ο ΠΑΟΚ χθες το βράδυ στο «παγωμένο» Μπορίσοφ (το θερμόμετρο έδειχνε τους -8 βαθμούς Κελσίου) κόντρα στην Ντιναμό Μινσκ.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να κερδίσει τους Λευκορώσους και το κατάφερε χωρίς να πιάσει την απόδοση άλλων αγώνων. Πιθανόν, όχι γιατί βρέθηκε σε κακή βραδιά, αλλά επειδή τόσο μπορούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο μετά από σχεδόν 20 μέρες αγωνιστικής απραξίας και με νέα αλλαγή στον προγραμματισμό των προπονήσεών του, ελέω της… έμπνευσης του Σαρρή να διατάξει την αναστολή κάθε δραστηριότητας.

Τι ήταν αυτό που μέτρησε και η ομάδα του Αναστασιάδη απέφυγε τον εφιάλτη μίας μαύρης νύχτας στην… Λευκορωσία;

Όχι κάτι διαφορετικό από όλα όσα γνωρίζουμε για τον φετινό ΠΑΟΚ. Πρώτα απ’ όλα μέτρησε η σοβαρότητά του ως σύνολο. Με συμπαγείς γραμμές, ελάχιστες φορές βρέθηκε εκτεθειμένος και όχι σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί μετά το ματς κανείς να υποστηρίξει ότι χρειάστηκε τη βοήθεια της τύχης. Μία-δύο αξιόλογες αποκρούσεις του, επί 90 λεπτά σε ετοιμότητα Γλύκου, είναι μέσα στη λογική εξέλιξη ενός αγώνα που γίνεται εκτός έδρας και κάτω από δύσκολες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες για τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Τα τρεξίματα έγιναν, το ίδιο και οι αλληλοκαλύψεις. Υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο ανασταλτικά και μετά από κάποια ώρα, όταν ξεκαθάρισαν οι ρόλοι ορισμένων παικτών (όταν για παράδειγμα ο Περέιρα έγινε καθαρός επιθετικός περιοχής) και έγιναν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις (το σχήμα με Γκολάσα λειτούργησε καλύτερα απ’ ότι με τον Σαλπιγγίδη, κυρίως λόγω χαρακτηριστικών όλων των παικτών της επίθεσης).

Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ φανέρωσε και την εμπειρία του στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Έριξε το βάρος πρώτα απ’ όλα στο να μην αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους στην άμυνα, αφού γνώριζε ότι στην επίθεση θα του δινόταν οι ευκαιρίες που χρειαζόταν για να σκοράρει.

Γιατί να ανοιχτείς όταν έχεις Κλάους;

Και ήταν απόλυτα λογική και πετυχημένη η επιλογή του, όταν διαθέτει στο ρόστερ του έναν εκτελεστή της εμβέλειας του Στέφανου Αθανασιάδη. Ο 26χρονος φορ για πολύ μεγάλο διάστημα έδειχνε ότι δεν είναι σε καλό βράδυ, όμως, απέδειξε ότι για τους σκόρερ η απόδοση δεν είναι αυτή που κυρίως μετρά. Το πιο σημαντικό είναι το καθαρό μυαλό, η όσφρηση του γκολ και η σταθερή ψυχολογία. Ο Κλάους δεν επηρεάστηκε από τα γκολ που έχασε, ειδικά εκείνο στην αρχή του αγώνα και βρήκε την ευκαιρία να «χτυπήσει» δις και να γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο την ανάδειξή του σε κορυφαίο σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ με 16 τέρματα (δύο μπροστά πλέον από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη).

Μάλιστα, το γεγονός ότι το χτύπημα που δέχθηκε στη φάση του 0-2 δεν προκάλεσε κάτι παραπάνω από μία κάκωση και με τα λεγόμενα του γιατρού του ΠΑΟΚ, Γιώργου Οικονομίδη θα είναι παρών όχι μόνο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη, αλλά και στο ματς με τον Πανθρακικό, αποτελεί την πιο ευχάριστη είδηση της βραδιάς για τον ΠΑΟΚ

Αν η επιβάρυνση στους προσαγωγούς του Τζιόλη, εξάλλου, δεν αποδειχθεί σοβαρή και είναι και ο Κατερινιώτης καλά για το μεγάλο παιχνίδι κορυφής στο «Καραϊσκάκη», τότε ο ΠΑΟΚ θα αγωνιά μόνο για τον Μακ προκειμένου να έχει τα πιο «δυνατά όπλα» του στη συγκεκριμένη μάχη.

Μένοντας, όμως, στην Ευρώπη, πλέον αρκεί στον ΠΑΟΚ μία νίκη έστω και με… μισό μηδέν επί της Γκινγκάμπ την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα για να προχωρήσει για τέταρτη φορά στην ιστορία του στους «32» του Europa League.

Κάνοντας μία σύγκριση του «Δικεφάλου» με τη γαλλική ομάδα, είναι λογικό να υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι παίκτες του Αναστασιάδη μπροστά στο κοινό τους θα πετύχουν το στόχο τους. Κι αυτό γιατί δείχνουν μεγαλύτερη συνέπεια και σοβαρότητα στην προσέγγιση της φάσης των ομίλων μέχρι σήμερα. Η Γκιγνκάμπ δεν κέρδισε ούτε την Ντιναμό εκτός έδρας, ενώ σε ένα παιχνίδι-τελικό για να κρατήσει τουλάχιστον το ατού της διαφοράς τερμάτων στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στον ΠΑΟΚ, έχασε λόγω αφέλειας-όπως παραδέχθηκε ο προπονητής της-από τη Φιορεντίνα. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να παίζει ψηλά άμυνα κόντρα στους «βιόλα»;

Ο φάκελος που πρέπει να ανοίξει μετά την πρόκριση

Εφόσον, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ προκριθεί (προσθέστε και την βραδινή πληροφορία ότι μπορεί η Γκινγκάμπ να πάει στην Τούμπα χωρίς τον Μαρβό, τον καλύτερο ίσως παίκτη της που είχε βάλει τα δύο γκολ στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων), τότε στα γραφεία της ΠΑΕ θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για το πώς η ομάδα θα γίνει καλύτερη.

Και στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι χιλιογραμμένη. Ο ΠΑΟΚ θέλει τουλάχιστον δύο παίκτες στις μεταγραφές του Γενάρη. Ο ένας, πρέπει να είναι ακραίος μεσοεπιθετικός, γιατί χωρίς τον Μακ δεν μπορεί να παίξει από τα άκρα και στο ένας εναντίον ενός και ο δεύτερος, ένας ποιοτικός στόπερ. Ο Γλύκος είναι άριστος με τη μπάλα στα πόδια, αλλά το να γυρίζει η μπάλα συνεχώς σ’ αυτόν, γιατί οι στόπερ της ομάδας αδυνατούν να κάνουν παιχνίδι από πίσω, είναι βέβαιο ότι κόντρα σε ποιοτικούς αντιπάλους ο ΠΑΟΚ θα το πληρώσει.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags