Facebook Pixel "Να ξέρουν όλοι ότι πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει, αν..."
| 2015-02-26 17:12:00

"Να ξέρουν όλοι ότι πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει, αν..."

"Να ξέρουν όλοι ότι πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει, αν..."

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στον NOVA Σπορ FM πως σύντομα θα αποκτήσει τα νομικά «εργαλεία» για την πάταξη της βίας και δεν θα πτοηθεί ακόμη κι αν έρθει σε σύγκρουση με τις διεθνείς αρχές, με όποιες συνέπειες κι αν υπάρχουν για το πρωτάθλημα ή τις διεθνείς διοργανώσεις...

Αναλυτικά:

-την κριτική που δέχτηκε για την αναβολή του πρωταθλήματος: «Βλέπω μια μεγάλη αταξία στον Τύπο σχετικά με το θέμα. Δεν είναι κριτική, είναι αταξία. Αναγκάστηκα να δώσω μια δήλωση για να τονίσω ορισμένες πλευρές της χθεσινοβραδινής μου δήλωσης. Η πολιτεία πήρε αυτό το μέτρο γιατί είναι το μόνο που προβλέπεται στο νόμο, κατόπιν εισηγήσεως της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να μη γίνουν χειρότερα. Δεν είναι μέτρο αντιμετώπισης της βίας. Είναι ένα επί τούτου μέτρο για την αντιμετώπιση της καταστάσεως».

-τη μη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων: «Στη συζήτηση που έκανα με τους φορείς και ζήτησα τη γνώμη τους για την κατάσταση, μου είπαν πως είναι δεκτικοί στο να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το νόμο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να ρυθμίσουμε τα ζητήματα των λεσχών φιλάθλων. Είναι μια αλυσίδα που με τρομάζει. Ναι μεν υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά έχουν φοβερές ατέλειες. Είναι τραγικό αυτό. Είμαστε 20 μέρες στη θέση μας κι έχουν περάσει δεκαετίες και δεν έχει γίνει τίποτα. Η πολιτεία πλήρωσε 13-14 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που φέρνει αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Το λέω για να καταλαβαίνει ο κόσμος πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Με το σύστημα αυτό ελέγχεται ποιος μπαίνει στο γήπεδο, αντιμετωπίζεται η βία και η φοροδιαφυγή. Εργαλεία υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει δεμένα τα χέρια του κράτους για να επέμβει σε αυτά τα ζητήματα και να τα λύσει».

-τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση: «Αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω αυτό που έκανα. Αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε. Εξετάζουμε όλα τα μέτρα. Αυτό το μέτρο που πήραμε αντιστοιχεί σε όσα μπορούμε να κάνουμε βάσει νόμου αυτή τη στιγμή. Θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον, γιατί θα τα νομοθετήσουμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ανηφορικό δρόμο, αλλά έχουμε θέληση και δυνάμεις να διαπεραιώσουμε αυτό το βαρύ φορτίο».

-τη στάση των παραγόντων του ποδοσφαίρου: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι έχουν στο κεφάλι τους, αλλά τι μου λένε. Δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων. Δεσμεύτηκαν για κάποια πράγματα. Αν δεν τα τηρούν, μπορούν να χορεύουν για λίγο καιρό ακόμη. Να ξέρουν όλοι ότι πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει και δεν θα γίνουν αγώνες σε γήπεδα που δεν έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο και το πλήρες σύστημα των καμερών που θα είναι συνδεδεμένες με κεντρικό τερματικό. Αυτά θα τα νομοθετήσουμε και θα τα δείτε. Μπορεί να νομίζουν πως μας κοροϊδεύουν και να γελάνε πίσω από την πλάτη μας, αλλά… έχουν γνώση οι φύλακες».

-το τι περιμένει να ακούσει στη συνάντηση με τους φορείς την Τετάρτη: «Αν μου πουν ότι ήδη έχουν δρομολογήσει κάποια πράγματα και κάποιες ενέργειες όπως για παράδειγμα μια προκήρυξη, κι όχι απλά ότι είναι στις προθέσεις τους να κάνουν κάτι, αυτό θα εκτιμηθεί. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται σε συνεννόηση με παράγοντες, αλλά με θεσμικούς εκπροσώπους. Αν δεν γίνουν αυτά μέχρι το χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορίσουμε, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις. Βλέπω νομοθετήματα που προδιαγράφουν υποχρεώσεις, αλλά δεν έχουν επιπτώσεις. Κάποιοι στον αθλητισμό που περνούν επί μονίμου βάσεως με κόκκινο, δεν έχουν επιπτώσεις».

-το πρόβλημα της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης: «Δεν θα μείνω στις καλές προθέσεις ορισμένων. Όταν συναντήθηκα με την ΕΠΟ και μιλήσαμε για τη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη και τους είπα ότι δεν μου έφεραν προτάσεις για αυτά τα θέματα, μου ανέφεραν το αυτοδιοίκητο. Αν με παρέμβαση της UEFA αποκλειστούν ελληνικές ομάδες γιατί γίνεται λόγος για παράβαση του αυτοδιοίκητου, ας γίνει έτσι. Εμείς τάξη στο πρωτάθλημα και τον αθλητισμό θα βάλουμε, κι ας μην παίζουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Το λέω γιατί ορισμένοι θεωρούν πως η κυβερνητική παρέμβαση περιορίστηκε στην αναστολή του πρωταθλήματος. Από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για την πάταξη της βίας. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν, αλλά θα το καταλάβουν. Δεν θα σταματήσουμε με τίποτα. Θα φύγουν οι σκιές από το πρωτάθλημα και θα γίνουν τα πρωταθλήματα αξιόπιστα. Δεν γίνεται κάθε φορά που κάνει ένας διαιτητής λάθος και αυτό εντάσσεται σε επίπεδο δόλου, να υπάρχει αυτό το πράγμα με τα επεισόδια. Πώς γίνεται να πηγαίνουμε σε αυτές τις καταστάσεις; Είναι αδιανόητο αυτοί που ελέγχουν πειθαρχικά τις ΠΑΕ να είναι αυτοί που οι ΠΑΕ διορίζουν. Είναι ποτέ δυνατό να λειτουργήσει αυτό το πράγμα;».

-το αν θα συναντηθεί με FIFA και UEFA: «Θα τους δω κι εγώ τους κ.κ. Μπλάτερ και Πλατινί. Θα τα πούμε αυτά στη FIFA και στην UEFA και θα ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Η κυβέρνηση θέλει να τα διεκπεραιώσει όλα αυτά με τους διεθνείς οργανισμούς. Πίστευα πως είχα την πολυτέλεια σαν υφυπουργός να φέρω έναν νόμο που θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά βλέπω πως με την πορεία που έχουν τα πράγματα δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Θα νομοθετούμε για να λύνουμε τα προβλήματα που συναντάμε. Σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες θα δείτε τα πρώτα νομοθετήματα. Κανείς νομοταγής και άνθρωπος που θέλει το καλό του αθλητισμού, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν θέλουν να το πάνε αλλιώς, θα το πάμε κι εμείς έτσι».

-τις λέσχες φιλάθλων: «Νομίζω πως μόνο οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συγκροτήσει λέσχες. Από τη στιγμή εκείνη την ευθύνη έχουν οι ΠΑΕ. Ίσως είναι κι ο λόγος που πολλές ΠΑΕ δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση λεσχών. Δεν λέω ότι τα γήπεδα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ είναι… κολέγια, αλλά έχει να κάνει ότι τα πράγματα εκεί έχουν έρθει σε έναν λογαριασμό».

-το αν η αναστολή ισχύει και για το Κύπελλο Ελλάδος: «Η απόφαση ισχύει για τους αγώνες της Super League. Αν προσδιοριστεί ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός, θα αποφασίσουμε και γι’ αυτό».  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags