Facebook Pixel Αυτή ήταν η δράση της "εγκληματικής οργάνωσης"
| 2015-04-12 21:17:00

Αυτή ήταν η δράση της "εγκληματικής οργάνωσης"

Αυτή ήταν η δράση της "εγκληματικής οργάνωσης"

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις που αφορούν τις δικαστικές έρευνες για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Από πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρ. Κορέα προκύπτει ότι η "εγκληματική οργάνωση" που έδρασε κυρίως την περίοδο 2012-2014 συστήθηκε από στελέχη της ΕΠΟ, αιρετά και μη, τα οποία σε συνεργασία με πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας είχαν αναλάβει τη διεύθυνσή της. Στην "οργάνωση" συμμετείχαν επίσης μέλη του Δ.Σ. ομοσπονδίας και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Τα τρία πρόσωπα που αποτελούσαν το διευθυντήριο της "εγκληματικής οργάνωσης" συνομιλούσαν με καρτοκινητά, που εμφανίζονταν να ανήκουν σε αλλοδαπούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμπέρασμα του εισαγγελέα, στο οποίο περιγράφονται δράσεις της "εγκληματικής οργάνωσης", όπως:

• Η επιλογή των διαιτητών Ιωαννίδη, Αμπάρκιολη και Κάμπαξη στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας.

• Οι απειλές προς τον διαιτητή Κύρκο στον αγώνα Αστέρας-Ολυμπιακός το 2011 και οι πιέσεις προς τον διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κωνσταντινέα πριν από τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός, 1-0, το 2012, προκειμένου να μεροληπτήσει. Λίγες ημέρες μετά, στο αρτοποιείο του διαιτητή εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Αμφότεροι οι διαιτητές "οδηγήθηκαν" εκτός διαιτησίας.

• Η κατά παραγγελία ευνοϊκή απόφαση από τα πειθαρχικά όργανα στον Εθνικό Γαζώρου προκειμένου να ανέβει απευθείας στη Φούτμπολ Λιγκ αντί της Νίκης Βόλου.

• Η συμβολή στην άνοδο του Πλατανιά στη Σούπερ Λίγκα το 2012 αντί της Παναχαϊκής, που δεν ήταν αρεστή στην "εγκληματική οργάνωση".

• Η δημιουργία "συστήματος" ομάδων στη Σούπερ Λίγκα, ως επί το πλείστον οικονομικά αδύναμων, που δανείζονταν ποδοσφαιριστές φτιάχνοντας στενές σχέσεις με τον δανειστή.

• Η οικονομική ζημία ομάδων όπως ο Απόλλων Σμύρνης και η Παναχαϊκή και η ευνοϊκή μεταχείριση ομάδων όπως ο Λεβαδειακός και ο Πλατανιάς.

• Ο συστηματικά μεγάλος αριθμός κίτρινων και κόκκινων καρτών σε παίκτες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα.

• Οι επιλεκτικές επιχορηγήσεις από την ΕΠΟ σε Ενώσεις προκειμένου να εκλεγούν οι προτιμώμενες διοικήσεις και η επιλογή διαιτητών και παρατηρητών στους πίνακες με σκοπό την εξασφάλιση στήριξης στην ηγεσία της ομοσπονδίας.

Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος έχει καλέσει για να απαγγείλει κατηγορίες τον πρόεδρο του Λεβαδειακού Ι. Κομπότη, τους διαιτητές Κάμπαξη, Αμπάρκιολη και Ιωαννίδη, ενώ από το γραφείο του έχουν περάσει και οι Σπάθας και Δημητρόπουλος. Επίσης κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε πέντε μέλη πειθαρχικών επιτροπών.

Μέλη της "εγκληματικής οργάνωσης" θεωρούνται επτά πρόσωπα, που θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή τις επόμενες ημέρες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, απόπειρα εκβίασης και δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

Ο πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας κατηγορείται επιπλέον για ηθική αυτουργία σε έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Ο εισαγγελέας Αρ. Κορέας άσκησε ποινική δίωξη σε 16 πρόσωπα, όμως από την ανακριτική διαδικασία ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει αυξηθεί και φέρεται να φτάνει τους 25.

* Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags