Facebook Pixel Δεν ψάχνουμε επενδυτές αλλά… κορόιδα
| 2015-05-05 14:58:00

Δεν ψάχνουμε επενδυτές αλλά… κορόιδα

Δεν ψάχνουμε επενδυτές αλλά… κορόιδα

Το γράφουμε συχνά, το ακούμε συχνότερα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται επενδυτές. Ξεκινάμε από το… άλφα.

Γράφει ο Κυριάκος Κύρτσος...

Τι σημαίνει επένδυση; «Η διάθεση χρηματικών ποσών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να δημιουργηθεί νέο κεφαλαίο» μας απαντάει το λεξικό, προσθέτοντας: «οτιδήποτε θεωρούμε ότι μπορεί, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, να αποφέρει κέρδος (οικονομικό ή άλλο)».

 

Σε ότι αφορά το… «άλλο», πιθανώς ναι, αξίζει να ασχοληθεί κανείς με μία «επένδυση» σε ελληνική ομάδα. Ο μεγαλομέτοχος αποκτά σίγουρα αναγνωρισιμότητα, που δεν προσφέρεται έτσι εύκολα, ενώ παράλληλα μπορεί να εισπράξει έμμεσα κάποια χρήματα λόγω ακριβώς αυτής της θέσης που θα έχει στην ομάδα. Ως εκεί όμως.

 

Γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος πειστικός λόγος για να επενδύσει κανείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διαφθορά και όλα τα υπόλοιπα είναι σαφή και δεν χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο. Εκεί που ίσως αξίζει να σταθούμε είναι στα «παραμύθια» περί «μαγαζιών γωνίας» και περί κόσμου που στηρίζει την προσπάθεια. Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι πρώτος στο μπλα – μπλα. Θα ξεσηκωθεί, θα υποσχεθεί, θα πει πολλά αλλά στην πορεία θα λακίσει, για να το πούμε λαϊκά. Θα βρει χίλιους λόγους για να μην πάει στο γήπεδο, για να κράξει ότι… στήριζε υποτίθεται και για να είναι ανακόλουθος σε ότι έχει υποσχεθεί.

 

Ο ΠΑΟΚ είναι ίσως μία χαρακτηριστική περίπτωση. Ο κόσμος έλεγε τόσα χρόνια, «ας έρθει ένας σοβαρός επενδυτής και η Τούμπα θα είναι πάντα γεμάτη». Ο σοβαρός επενδυτής ήρθε και χρήματα έβαλε και μάλιστα μπόλικα. Η εικόνα της Τούμπας δεν έχει καμία σχέση με τις… υποσχέσεις και δεν είχε ούτε τα προηγούμενα χρόνια, που η ομάδα βρισκόταν και σε καλύτερο επίπεδο. Ούτε καν όταν διεκδικούσε φέτος το πρωτάθλημα, όπου επίσης ακούγαμε τόσα χρόνια ότι: «ας πάει για πρωτάθλημα και δεν θα πέφτει καρφίτσα». Η στήριξη δεν αρκεί στα λόγια. Ο κόσμος έχει κάθε λόγο πιθανώς να απογοητεύεται από ένα – δύο – πέντε αποτελέσματα. Ο Ιβάν Σαββίδης εν προκειμένω προφανώς και έχει κάνει σημαντικά λάθη. Πιθανώς μαθαίνει από αυτά, πιθανώς και όχι. Ο κόσμος όμως πως ακριβώς τον στηρίζει; Ποιο είναι το μήνυμα που του στέλνει λίγο πριν πληρώσει σε μετρητά πάνω από 10εκ. Ευρώ και ξεχρεώσει την ομάδα!!! Αν αυτά τα έλεγε κανείς πριν από τρία χρόνια, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ θα πληρώνει και θα ξεχρεώνει, ότι θα φθάνει στο κατώφλι του Τσάμπιονς Λιγκ, ότι θα κάνει πρωταθλητισμό, ότι θα φέρνει εύκολα έλληνες αλλά και ξένους διεθνείς, ότι άπαντες θα είναι πληρωμένοι στην ώρα τους κ.τ.λ. θα έμοιαζε με ουτοπία. Τώρα αποτελεί καθημερινότητα, που θα εκτιμηθεί μόνο αν αλλάξουν τα πράγματα και πάλι προς το… χειρότερο σε διοικητικό κομμάτι.

 

Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει μάθει να παίρνει διαρκείας κάθε χρόνο, δεν έχει μάθει να στηρίζει την ομάδα του στα δύσκολα, δεν έχει μάθει να στηρίζει τον οποιονδήποτε έχει διάθεση να βάλει χρήματα. Είναι πρώτος στα πανηγύρια, πρώτος στα ντέρμπι, πρώτος στις χαρές. Δεν αντέχει την ήττα, δεν… πείθεται υποτίθεται από ένα – δύο καλά αποτελέσματα σε παιχνίδια που δεν είναι ντέρμπι και βρίσκει πάντα λόγους να απέχει. Ο Άλεξ Κάλας σε μία δύσκολη ώρα για τον Άρη, βάζει τα ωραία του λεφτάκια, έδωσε προοπτική αλλά είδε σχεδόν γεμάτο το γήπεδο μόνο στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Δεν είναι η κατηγορία για τον Άρη όμως προφανώς και ένα γεμάτο γήπεδο με το… Κοκκινόχωμα θα έδινε άλλη αίσθηση στον κάθε Κάλας, στον κάθε επενδυτή.

 

Τα ίδια ισχύουν στον Ατρόμητο με τον Σπανό να πληρώνει και να.. παρακαλάει τον κόσμο να πάει στο γήπεδο, για τον Κωστούλα που είχε μάλιστα και κόντρα με τους οργανωμένους και για πολλούς ακόμη που είναι όντως επενδυτές, δίχως να έχουν πιθανώς ανάλογα έσοδα, κινδυνεύοντας στο τέλος να θεωρηθούν και κορόιδα, για να μην πούμε πιο βαριά λέξη. Τα κορόιδα που πληρώνουν και αν ο κόσμος γουστάρει… μπορεί και να τους στηρίξει.

Πηγή: Metrosport

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags