Facebook Pixel "Δεν είναι δοκιμαστήριο η Εθνική"
| 2015-10-12 18:00:00

"Δεν είναι δοκιμαστήριο η Εθνική"

"Δεν είναι δοκιμαστήριο η Εθνική"

Ο Βασίλης Τσιάρτας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Εθνικής ομάδας, τονίζοντας πως βγήκε επιτέλους εγωισμός, ωστόσο έκανε λόγο και για ξέφραγο αμπέλι αναφορικά με όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

– Για την παρουσία στην ενδεκάδα των Φορτούνη, Μάνταλου, Πέλκα: «Νομίζω ότι έγινε προσπάθεια για να χωρέσουν και οι τρεις κι έχει να κάνει με το τι ζητάει ένας προπονητής, να είναι απειλητικοί, να δημιουργούν φάσεις και να γίνονται επικίνδυνοι. Και οι τρεις έχουν αρκετά καλή ποιότητα, είναι τεχνίτες, έχουν αρκετά καλά στοιχεία. Η παρουσία τους έχει να κάνει όμως και με τους υπόλοιπους. Χθες βοήθησε το ότι οι Σάμαρης και Ταχτσίδης έπαιζαν κάθετα. Είναι κι αυτοί δημιουργικά χαφ. Ο χώρος δράσης των τριών είναι μεταξύ των στόπερ της αντίπαλης ομάδας και της πλάτης των αμυντικών μέσων. Εκεί κινούταν πότε ο Πέλκας, πότε ο Μάνταλος, πότε ο Φορτούνης και έψαχναν με κάθετες πάσες τον Μήτρογλου. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για παίκτες που μπορούν σε μικρό χώρο να αλλάξουν τη μπάλα, να παίξουν συνδυαστικό, προωθητικό ποδόσφαιρο. Σε τέτοια διάταξη είναι παίκτες που ξεκινούν όταν πάρουν τη μπάλα, δεν βγαίνουν στο χώρο. Είναι απαραίτητο να παίζουν τα μπακ ψηλά, όπως έγινε με τον Κίτσιου και τον Σταφυλίδη και μετά τον Χολέμπας. Για να μην μένουν τα άκρα κενά, πρέπει να ανεβαίνουν τα μπακ. Είναι τρεις παίκτες περίπου με τα ίδια χαρακτηριστικά, με τον καθένα να έχει ξεχωριστές δυνατότητες. Είναι παίκτες που κλείνουν τον άξονα, δεν έχουν γρήγορο φορ, γιατί ο Μήτρογλου αρέσκεται να παίζει με πλάτη ή μέσα στην περιοχή να περιμένει τη σέντρα για να δημιουργήσει φάση. Σε ό,τι αφορά στην αμυντική λειτουργία, αυτή είναι συνολική».

– Για τα κέρδη της Εθνικής από το παιχνίδι με την Ουγγαρία: «Εγώ κράτησα ότι η ομάδα δεν παράτησε το παιχνίδι και δικαιώθηκε. Είναι και θέμα διάθεσης, βγήκε επιτέλους λίγος εγωισμός από την ομάδα. Επίσης, θετική ήταν η παρουσία νέων παιδιών που θα είναι το μέλλον της ομάδας. Πιστεύω ότι αρκετά παιδιά έδειξαν ότι έχουν μέλλον στην Εθνική και είναι θετικό το γεγονός ότι η ομάδα πέτυχε τέσσερα τέρματα. Δεν είμαι ούτε υπέρ αυτών που λένε να κερδίζουμε 1-0 και φύγαμε για το σπίτι με κακό ποδόσφαιρο, ούτε να παρατήσουμε την άμυνα και να κοιτάμε πόσα γκολ θα βάλουμε. Αυτή η ομάδα έχει το υλικό να δημιουργήσει και να πετύχει τέρματα, αλλά πρέπει όλες οι γραμμές να δουλεύουν αρμονικά. Να έχουμε υπομονή, να δημιουργήσουμε φάσεις. Το πιο νευραλγικό κομμάτι είναι τα δύο παιδιά στα χαφ, όπως ήταν χθες οι Ταχτσίδης, Σάμαρης, που θα πρέπει να μπορούν να δώσουν και αμυντική και επιθετική ισορροπία. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση στο παιχνίδι απ’ όλους. Πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα συνόλου, μέσα από την ποιότητα που υπάρχει και να μπορέσει να ξαναγίνει ομάδα με ταυτότητα, με αρχή, μέση και τέλος. Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές, ούτε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Έχει χαθεί το κίνητρο, ο ενθουσιασμός, η εμπιστοσύνη, έχουν χαθεί σημαντικά πράγματα για να λειτουργήσει η Εθνική ομάδα».

– Για τις πολλές κλήσεις στην Εθνική από πέρυσι: «Είναι άλλο να θέλεις να δημιουργήσεις μία ομάδα μ’ έναν αριθμό παικτών και είναι άλλο να κάνεις την Εθνική ξέφραγο αμπέλι. Σίγουρα η Εθνική έχασε την αυστηρότητα που είχε για να κληθεί ένας νέος παίκτης. Αυτό δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και βλέπαμε ότι για να μπει ένας νέος παίκτης έπρεπε να ξεχωρίσει πολύ. Δεν είναι η Εθνική δοκιμαστήριο. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες, αρκετά ποιοτικούς, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να πω ότι έχουμε μεγάλους παίκτες, που θα κέρδιζαν από μόνοι τους τα Φερόε, ακόμη και χωρίς προπονητή στο γήπεδο. Έχουν ανάγκη τα παιδιά έναν προπονητή με προσωπικότητα, να τους δώσει την ταυτότητα που χρειάζεται, που θα μπορεί να επιβάλλει και να επηρεάσει θετικά τους ποδοσφαιριστές να παίξουν αυτό που ταιριάζει στην Εθνική βάσει του υλικού που έχει».

– Για το θέμα προπονητή: «Διαβάζω διάφορα ονόματα κάθε μέρα. Κάτι που είναι πολύ οξύμωρο, είναι αυτό που ακούγεται ότι πρέπει να είναι Γερμανός ο προπονητής, επειδή οι Γερμανοί έχουν πειθαρχία. Δεν είναι αποκλειστικότητα των Γερμανών αυτό. Άκουσα το όνομα του Ράμος για παράδειγμα, που έχει κερδίσει δύο Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη, πέρασε από Τότεναμ, Ρεάλ, Ντνίπρο με επιτυχίες. Είναι πολυτέλεια τέτοιοι προπονητές να θέλουν να έρθουν και να το συζητάμε. Όπως διάβασα και για τους Σαμπέγια και Μπιέλσα. Δεν ξέρω από πλευράς οικονομικού κατά πόσο αυτοί οι προπονητές μπορούν να έρθουν. Και με τον Σάντος η Εθνική έκανε πολύ καλές πορείες». 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags