Facebook Pixel Σαμπράκος: Ενός λάθους στην ΑΕΚ μύρια έπονται
| 2015-10-22 19:07:00

Σαμπράκος: Ενός λάθους στην ΑΕΚ μύρια έπονται

Σαμπράκος: Ενός λάθους στην ΑΕΚ μύρια έπονται

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ΑΕΚ μετά από την αποχώρηση του Τραϊανού Δέλλα, την οποία η διοίκηση δεν είχε προετοιμαστεί να διαχειριστεί.

Και τώρα η ΑΕΚ βρίσκεται μήνα Οκτώβριο να αναζητεί προπονητή. Η ανάγνωση των ρεπορτάζ που καταγράφουν την καθημερινότητά της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την αποχώρηση του Τραϊανού Δέλλα. Συνεπώς δεν ήταν ότι η ίδια είχε προλάβει να διαπιστώσει στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου ότι έκανε λάθος που το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στον Δέλλα. Δεν τον είχε έτοιμο να τον φάει η ΑΕΚ τον Δέλλα, διότι αν τον είχε θα φρόντιζε εκ των προτέρων να βρει τον διάδοχό του. Με όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο παρατηρητής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση έφτασε τώρα, μετά και από την ήττα από τον Ολυμπιακό, στο συμπέρασμα ότι το αγωνιστικό σχέδιο που αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να ακολουθήσει είναι καλό και συμβατό με τα οράματα και τους στόχους της αλλά ο Δέλλας δεν μπορούσε άλλο να το υπηρετήσει. Με απλά λόγια η ΑΕΚ φαίνεται ότι ψάχνει έναν προπονητή που με ρόστερ σαν το σημερινό της θα κρατούσε την ομάδα ψηλότερα από την 4η θέση, δεν θα έχανε στην έδρα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού και δεν θα έκανε ισοπαλία στην Ξάνθη. Φαίνεται ότι η διοίκηση πιστεύει πως το σημερινό της ρόστερ έχει μεγαλύτερη επάρκεια από αυτή που έδειξε στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Superleague. Πιστεύει δηλαδή ότι η εικόνα που έχουν σχηματίσει όσοι κρίνουν ότι υστερεί σε ποιότητα και προσωπικότητα επειδή το καλοκαίρι δεν απέκτησε ποδοσφαιριστές που έχουν τον πρωταθλητισμό στο βιογραφικό τους είναι εσφαλμένη.

Είναι δεδομένο ότι η διοίκηση της ΑΕΚ έχει κάνει λάθος. Είτε αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου ότι ο Δέλλας ήταν το πρόβλημα είτε αποδειχθεί ότι το ρόστερ ήταν το πρόβλημα η ΑΕΚ φέρει την ευθύνη. Διότι είτε έκανε το λάθος να εμπιστευθεί προπονητή για τον οποίο πρόλαβε σε διάστημα δύο μηνών να βεβαιωθεί ότι ήταν ανεπαρκής, είτε έκανε το λάθος να σχηματίσει ρόστερ που έχει χαμηλότερες προδιαγραφές από τις προσδοκώμενες. Η ΑΕΚ πρέπει σήμερα να εύχεται στον εαυτό της να ήταν ο προπονητής το λάθος της και να κάνει μια εύστοχη επιλογή διαδόχου, διότι διαφορετικά, δηλαδή αν αποδειχθεί ότι το ρόστερ της ήταν ανέτοιμο και ανώριμο να σηκώσει την πίεση απαιτήσεων πρωταθλητισμού θα κινδυνέψει να οδηγηθεί σε μια χαμένη σεζόν και συγχρόνως θα έχει χάσει και τον προπονητή πάνω στον οποίο είχε επενδύσει τα τελευταία 2,5 χρόνια της ζωής της.

Το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι ότι αλλάζει προπονητή. Είναι κυρίως το γεγονός ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές της μένουν με την αίσθηση ότι δεν έπρεπε να βρίσκονται στην ενδεκάδα της και βρίσκονταν σε αυτή επειδή ο απερχόμενος προπονητής είχε εμμονή μαζί τους, και κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές μένουν με την αίσθηση ότι έκαναν καλά που παραπονούνταν και ότι στο εξής, με τη νέα συνθήκη, θα είναι βασικοί και συνεπώς θα έχουν δίκιο να παραπονούνται αν δεν παίζουν. Το ρόστερ διασπάται στους “μέτριους ή ανέτοιμους, που έπαιζαν” και στους “παικταράδες που δεν τους έβαζε”. Κι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που θα καταφθάσει ένας νέος προπονητής, από τον οποίο η διοίκηση θα περιμένει να βάζει τους “καλούς” και τους “έτοιμους” και όχι τους “ανέτοιμους” και τους “ανεπαρκείς”.

Η δημιουργία του παραπάνω προβλήματος, το οποίο λειτουργεί διαλυτικά σε μια ομάδα, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η διοίκηση δεν ήταν έτοιμη για την αλλαγή προπονητή ώστε να την διαχειριστεί με τρόπο που δεν θα διόγκωνε τη σημερινή κρίση της. Γι' αυτό και σήμερα η ευθύνη που πέφτει στην πλάτη αυτών που θα επιλέξουν προπονητή είναι πολύ βαριά. Διότι ο σημερινός στόχος της ΑΕΚ έχει αλλάξει: το καλοκαίρι γύρευε να είναι ανταγωνιστική και να ωριμάσει μια έκδοση ομάδας που θα έχει προοπτική να σηκώσει στο εγγύς μέλλον την απαίτηση για πρωταθλητισμό. Τώρα γυρεύει να μην κάψει το σημερινό της ρόστερ και να κάνει στο ερχόμενο δίμηνο καλύτερη πορεία από αυτή που έκανε από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα στη Superleague. Και επειδή αυτή την αποστολή θα την αναθέσει σε αλλοδαπό, ειδικά αν αυτός δεν έχει προηγούμενη ελληνική εμπειρία ο συντελεστής δυσκολίας θα ανέβει τόσο πολύ που η ΑΕΚ θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ζήσει μια χαμένη χρονιά. Κι αν η αρχική διαπίστωση του νέου προπονητή είναι ίδια με την κοινή αίσθηση ότι το ρόστερ έχει ανάγκη από προσωπικότητα και εμπειρία πρωταθλητισμού, αλλά και καλύτερη ποιότητα στα φτερά και το κέντρο της επίθεσης προκειμένου να αναβαθμιστεί η ΑΕΚ και να σηκώνει την απαίτηση να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις άλλες μεγάλες ομάδες, η διοίκηση θα αναγκαστεί να ξοδέψει τον Ιανουάριο πολύ περισσότερα από όσα το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή να κάνει ακριβότερα ψώνια σε μια αγορά, την χειμερινή, που διαχρονικά είναι δυσκολότερη, ακριβότερη και “φτωχότερη” από επιλογές συγκριτικά με την θερινή.

Ο Δέλλας και η προοπτική του ως προπονητής θα είναι το θέμα μου σε ένα επόμενο σημείωμα.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags