Facebook Pixel Panathinaikos: Μια ομάδα με ταλέντο και ένας προπονητής με… ζακέτα!
| 2016-07-29 14:20:00

Panathinaikos: Μια ομάδα με ταλέντο και ένας προπονητής με… ζακέτα!

Panathinaikos: Μια ομάδα με ταλέντο και ένας προπονητής με… ζακέτα!

To χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ΑΙΚ Στοκχόλμης έδωσε πολλά περισσότερα από μια «καθαρή» νίκη με 1-0, εν όψει της ρεβάνς με τη σουηδική ομάδα στην έδρα της Χάμαρμπι. Στον περίφημο πλαστικό χλοοτάπητα. Γράφει ο Γιώργος Σπανουδάκης

Διότι του έδωσε… τροφή για σκέψη.

Σε ότι αφορά το σκορ, η λογική λέει ότι η ΑΙΚ στην «έδρα» της (έστω και ως φιλοξενούμενη) θα υποχρεωθεί ν’ ανοιχτεί και να δώσει χώρους στον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα όπλα του και να πάρει μία νίκη, που θα σφραγίσει την πρόκριση.

Το «ταμπούρι» που έπαιξε στη Λεωφόρο δημιούργησε προβλήματα στους «πράσινους» από τη στιγμή που δεν άνοιξαν το σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο στις ευκαιρίες του Μπεργκ και του Ιμπάρμπο.

Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς. Και αυτό στην Ευρώπη και γενικά στα παιχνίδια νοκ άουτ δεν είναι καλό. Και το γράφουμε όσο πιο «sic» γίνεται.

Διότι έδωσε στην ΑΙΚ την ευκαιρία που έψαχνε. Την ελπίδα της ανατροπής…

Το βασικό για τη σουηδική ομάδα ήταν να ελπίζει για τη ρεβάνς και υπό αυτή την έννοια το πέτυχε. Έστω και εάν το 1-0 δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στους «πράσινους».

Όπως στα δύο τελευταία φιλικά με την Φενερμπαχτσέ και την Τσβόλε, έτσι και χθες, διαπιστώσαμε ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με ταλέντο.

Διότι έχει δύο μπακ (Μέστο, Χουλτ) με ικανότητες και στο δημιουργικό κομμάτι, έχει ένα στόπερ (Μολέδο) με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι και στις καλές τοποθετήσεις στην αντίπαλη περιοχή (εξ ου και το γκολ), ένα χαφ που καταπίνει ατελείωτα χιλιόμετρα (Ζέκα), ένα οκτάρι (Λεντέσμα) με τεράστιες ικανότητες στο μοίρασμα της μπάλας, δύο περιφερειακούς επιθετικούς (Ιμπάρμπο, Γουακάσο) με καλή τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα και ένα φορ (Μπεργκ) τεράστιας κλάσης.

Και μην ξεχάσουμε τον Στιλ, που ήταν στυλοβάτης της χθεσινής νίκης, αλλά και τον παντός καιρού Κουτρουμπή.

Συγχρόνως έχει παίκτες που δίνουν μεγάλες βοήθειες ερχόμενοι από τον πάγκο και αξίζουν θέση βασικού, όπως είναι ο Βιγιαφάνιες και ο Λουντ, ενώ περιμένουμε ν’ ανέβει και ο Λέτο.

Ωστόσο αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα, εάν δεν έχει τη σωστή διαχείριση, τότε θα μπλέξει σε περιπέτειες και σύντομα θ’ αρχίσει να «ξεπαστρεύει» ποδοσφαιριστές.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κατά τη διάρκεια της φετινής προετοιμασίας δύο ποδοσφαιριστές έκαναν τη διαφορά. Μήπως θυμόσαστε ποιοι ήταν;

Ο αναγεννημένος Λουντ και ο βιρτουόζος Βιγιαφάνιες. Συμπτωματικά ή όχι και οι δύο έμειναν στον πάγκο.

Επίσης αυτό που έχουμε αντιληφθεί από τα πρώτα παιχνίδια είναι ότι ο Λεντέσμα είναι εξαιρετικός για 60 λεπτά και μετά μένει από δυνάμεις. Λογικό αφού ο Αργεντινός προέρχεται από μια περίεργη (περσινή) σεζόν με μόλις τέσσερα παιχνίδια.

Οπότε τι λέει η λογική; Ότι στο «καλό» 60λεπτο του Λεντέσμα ο Παναθηναϊκός πρέπει να αυξήσει την πίεσή του. Γι’ αυτό και η απουσία του Βιγιαφάνιες έκανε μπαμ! Όλοι το έβλεπαν και το έλεγαν, πλην του Στραματσόνι!

Θα μου πει κάποιος ότι τον έβαλε… Αυτό είναι αλήθεια, αφού στο ημίχρονο πήρε τη θέση του Κουτρουμπή. Ωστόσο όταν μπήκε ο «Βίγια» είχε αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα ο Λεντέσμα. Και αυτό ήταν καταλυτικό, αφού η ΑΙΚ είχε καταφέρει να πάρει τα βήματα των «πρασίνων», να μπλοκάρει τον Μπεργκ και να εξαντλήσει τους Γουακάσο και Ιμπάρμπο.

Οπότε σωστά μπήκε ο Βιγιαφάνιες, αλλά όταν είχαν αρχίσει να μένουν από δυνάμεις οι υπόλοιποι! Και αυτό φαινόταν από μακριά και έτσι το ματς πήγαινε ολοταχώς για την ισοπαλία. Εάν δεν ήταν ο… Στιλ και εν συνεχεία ο Μολέδο, που είχε την ευστροφία να μείνει στην επίθεση, μετά το κόρνερ, δημιουργώντας υπεραριθμία στο δεύτερο δοκάρι!

Σε ότι αφορά το σύστημα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα, αφού όντως μπορεί να είναι πολύ επιθετικό, φτάνει να είναι… δουλέμενο. Όπως έκανε για παράδειγμα ο Άγγελος Αναστσιάδης το 2000 στα ματς του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ με Γιουβέντους, Αμβούργο και Κορούνια με τους Χένρικσεν, Βόκολο και Γκούμα!

Πρώτη φορά το είχαμε δει στο «Ντελε Άλπι» με τη Γιουβέντους και εκ τότε το καθιέρωσε και το ακολούθησαν ο Κυράστας, ο Μαρκαριάν -έχοντας και τον Κυργιάκο – και φυσικά ο… Ρεχάγκελ στο Euro του 2004.

Κόντρα σε σαφώς πιο δυνατούς αντιπάλους!

Όχι κόντρα στην ΑΙΚ Στοκχόλμης που δεινοπάθησε να αποκλείσει κάποια Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ! Και όταν δεν το έχεις δουλέψει ούτε μία ημέρα στην προετοιμασία.

Δεν το λέμε εμείς, οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την προετοιμασία το λένε.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός, ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με ταλέντο, η οποία μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στο γήπεδο. Φτάνει να μην ζήσουμε και φέτος τους πειραματισμούς του Στραματσόνι.

Πειραματισμούς, που έκαναν ακόμη και τους συναδέλφους που μετέδιδαν το ματς ραδιοφωνικά, να φωνάζουν ότι επιτέλους πρέπει να κρατήσει ένα σύστημα και να μην μπερδεύει την ομάδα, ενώ αναρωτιόντουσαν πότε θα βάλει τον Βιγιαφάνιες;

ΥΓ. Οι στιλιστικές επιλογές του Αντρέα Στραματσόνι είναι γούστο του και καπέλο του! Ας φορέσει και… παλτό καλοκαιριάτικα φτάνει να λειτουργεί προς όφελος του Παναθηναϊκού.

Πηγή: sportit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags