Facebook Pixel Αυτή είναι η Ντιναμό Τιφλίδας
Ποδόσφαιρο
| 2016-08-05 16:55:00

Αυτή είναι η Ντιναμό Τιφλίδας

Αυτή είναι η Ντιναμό Τιφλίδας

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα play off του Europa League

Προφανώς και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο Έλληνας οπαδός στο άκουσμα της ομάδας από την Γεωργία, είναι ο Αχιλλέα Μπέος, ο Πανιώνιος, ο Βαγγέλης Μάντζιος και το ματς του 2004. Το ματς στη Νέα Σμύρνη, που έληξε 5-2 υπέρ της ελληνικής ομάδας, θεωρείται μετά τη σχετική έρευνα που είχε κάνει η UEFA (χωρίς πάντων να βρει καταδικαστικά στοιχεία) ως ένα από τα πλέον διεφθαρμένα ματς στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Η πορεία της Ντιναμό, ωστόσο, δεν ξεκίνησε το 2004, όταν και επισκέφτηκε τη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης, με έτος ίδρυσης το 1925, με δύο πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης, ένα κύπελλο, μια κατάκτηση κυπέλλου κυπελλούχων (σ.σ. 1981) και μετέπειτα στην Γεωργία, με 16 πρωταθλήματα, 13 κύπελλα και εφτά σούπερ καπ.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχουν βγει από τα σπλάχνα της Ντιναμό, που έχει παράγει τους καλύτερους Γεωργιανούς παίκτες. Σότα Αρβελάτζε, Κάχα Καλάτζε, Γκιόργκι Κινκλάτζε και φυσικά Ομάρ Τετράζε. Ο Πανιώνιος δεν είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αντιμετωπίσει την Ντιναμό, αφού οι Γεωργιανοί βρέθηκαν στο δρόμο του Παναθηναϊκού το 2008 και της ΑΕΚ το 2010. Αμφότερες οι ελληνικές ομάδες πανηγύρισαν την πρόκριση, με το τριφύλλι να παίρνει το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League και την Ένωση να μπαίνει στους ομίλους του Europa League.

Η κατάσταση της Ντιναμό τα τελευταία χρόνια είναι στάσιμη. Παλεύει κάθε καλοκαίρι για να προκριθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο έχει να προτάξει επιτυχία από τη σεζόν 2004-05, όταν κατόρθωσε να παίξει στους ομίλους του Europa League. Πέρυσι αποκλείστηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο της δεύτερης την τάξει διοργάνωση από την Καμπάλα, που δεν μπορεί, σίγουρα έχει… ρίζες στην Ελλάδα! Κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Γεωργία με 13 βαθμούς διαφορά και μόλις πέντε στραβοπατήματα (τέσσερις ήττες, μια ισοπαλία) σε 30 ματς!

Η ΕΔΡΑ: Επιβλητικό, μεγάλο, όμορφο, αλλά για έδρα ούτε λόγος! Το πρώην Λένιν Ντιναμό Στάδιο και νυν Μπόρις Μπαϊχάτζε Εθνικό Στάδιο μπορεί να φιλοξενήσει 54.549 θεατές και εκτός από την Ντιναμό, χρησιμοποιείται από τις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και ράγκμπι στην Γεωργία. Χτίστηκε το 1976, ανακαινίστηκε το 2006 και… μεγαλύτερή του στιγμή τα τελευταία χρόνια είναι το περυσινό σούπερ καπ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη, που διεξήχθη εκεί.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Τα καλά νέα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι δε θα βρει μπροστά του έναν από τους καλύτερους και πιο επικίνδυνους Γεωργιανούς ποδοσφαιριστές! Μόλις χθες ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Γκιόργκι Κβιλιτάια στη Ραπίντ Βιέννης και η Ντιναμό έχασε τον ποδοσφαιριστή που πέρυσι έβαλε 24 γκολ σε 29 ματς, ενώ είχε προλάβει να σκοράρει φέτος και στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο ρόλος του ηγέτη πάει τον πολύπειρο Γεωργιανό μέσο Βλάντιμιρ Ντβαλισβίλι, που στα 30 του χρόνια και μετά από μια τετραετία στην Πολωνία, επέστρεψε στην πατρίδα του. Από το σχετικά νεανικό ρόστερ της Ντιναμό ξεχωρίζουν επίσης ο Ισπανός Μικέλ Αλβάρο και ο Γάλλος (διεθνής με την Εθνική Μαρτινίκας) Ματίας Κουρό, που αποκτήθηκε πριν λίγο καιρό.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Περυσινά ξινά (ή μήπως γλυκά) σταφύλια… Ο Γιουράι Γιάμπαρεκ, που ανέλαβε το καλοκαίρι την Ντιναμό, ήταν για μια διετία προπονητής στην Σπαρτάκ Τρνάβα. Τουτέστιν, στην ομάδα που πέρυσι απέκλεισε ο ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. Ο Σλοβάκος έχει πάρει μια γεύση από την Τούμπα, όπου η ομάδα του ηττήθηκε 1-0 στο πρώτο ματς και στον επαναληπτικό χρειάστηκε το γκολ του Κωνσταντινίδη στο 48’ για να αποφύγει ο δικέφαλος τα χειρότερα. Ο Γιάμπαρεκ, γιος του φημισμένου Στάνισλαβ, δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του και διαδέχτηκε στον πάγκο της Ντιναμό τον Γκεόργκε Γκεγκουχάτζε.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ: To scouting του ΠΑΟΚ μπορεί να ξεκινήσει σε… live μορφή από την ερχόμενη Κυριακή. Το Γεωργιανό πρωτάθλημα αρχίζει στις 7 Αυγούστου με την Ντιναμό να αγωνίζεται εκτός έδρας με την Τσικχούρα Σακχέρε. Όσο για τα dvd υπάρχουν τέσσερα από τους προηγούμενους προκριματικούς γύρους για το Champions League. Η ομάδα της Τιφλίδας απέκλεισε με νίκη 2-0 και ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας την Αλασκέρτ από την Αρμενία, όμως έμεινε εκτός πλέι οφ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες με δύο νίκες (2-0 και 1-0) ήταν σαφώς ανώτεροι και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να μπουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πηγη: sdna.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags