Facebook Pixel Δήλωση-ΣΟΚ Κοντονή: "Υπάρχουν παράγοντες έτοιμοι να συμμετάσχουν σε δωροδοκίες"!
| 2016-10-07 19:03:00

Δήλωση-ΣΟΚ Κοντονή: "Υπάρχουν παράγοντες έτοιμοι να συμμετάσχουν σε δωροδοκίες"!

Δήλωση-ΣΟΚ Κοντονή: "Υπάρχουν παράγοντες έτοιμοι να συμμετάσχουν σε δωροδοκίες"!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε -μεταξύ άλλων- για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο τονίζοντας ότι πολλοί παράγοντες χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους.

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε εφ' όλης της ύλης στον "Libero FM 107.4". O Υφυπουργός Αθλητισμού ρωτήθηκε για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι έτοιμοι να δωροδοκήσουν ή να δωροδοκηθούν!

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, στη διαιτησία, στο νέο εκλογικό, στις κάμερες και σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

Αναλυτικά, τα λεγόμενα του Σταύρου Κοντονή:

"Η Κυβέρνηση επεμβαίνει όπου υπάρχει λόγος, με αποφασιστικότητα. Παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλα τα αθλήματα και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε. Θέλουμε την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Θέλουμε όλοι να ασχολούνται με τον αθλητισμό, μόνο θετικά μπορούμε να πάρουμε από αυτό και για αυτό εργαζόμαστε", ανέφερε αρχικά.

Για το αν είναι ικανοποιημένος από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: "Αν το έλεγα, θα έλεγα ότι αφήνουμε και κάθε προσπάθεια που κάνουμε, ότι ολοκληρώθηκε ένα έργο. Ο αγώνας για τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς και στον αθλητισμό είναι διαρκής, δεν πρέπει να θεωρούμε ούτε στιγμή ότι ολοκληρώσαμε έναν κύκλο ενεργειών. Αντίθετα όλα είναι σε εξέλιξη... Το γεγονός ότι ένα μέρος την κοινής γνώμης εντοπίζει ότι κάτι έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, εμένα με ικανοποιεί. Έχουμε δρόμο ακόμη βέβαια...

Όσον αφορά στη διαφάνεια και την ισονομία, χρειάζονται ακόμη περισσότερη προσπάθεια και εμπέδωση. Πρέπει να δει ο κόσμος ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και να φύγει το πέπλο καχυποψίας, που δικαίως υπάρχει. Δεν έχουν εξαλειφθεί τα αρνητικά περιστατικά τα οποία και στο παρελθόν δηλητηρίασαν την φίλαθλη κοινή γνώμη. Η εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι διαρκής και νομίζω είναι ένας διαρκής αγώνας και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε μαζί με άλλους. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει πολύ γρήγορα καρπούς, με βοήθεια των ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών και των ομάδων. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ομάδες αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα".

Για τα όσα συμβαίνουν στο φετινό πρωτάθλημα: "Νομίζω ότι έγινε μία καλύτερη αρχή σε σχέση με τα προηγούμενα πρωταθλήματα. Και στο επίπεδο της απονομής δικαιοσύνης μέσα και έξω από το γήπεδο και στο επίπεδο της πάταξης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Αυτό δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, θα ήταν υπερβολή να το πούμε αυτό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθούν πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την προσπάθεια αυτή θα την πάμε μέχρι τέλους, όσα εμπόδια κι αν βρούμε μπροστά μας. Αυτό το λέω σε όλους έχουν διάφορα στο μυαλό τους. Δεν λέω ότι θα γίνουν μόνο σωστά πράγματα, θα κάνουμε και λάθη. Ο σκοπός μας είναι αυτός, ο στόχος είναι αυτός και η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.

Έχω πει το εξής. Ότι όποιος δε θέλει να αντιληφθεί ότι η Κυβέρνηση δίνει μάχη για να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, που μας έχει οδηγήσει εδώ, μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει καλά και θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Δεν γίνεται να φτάσουμε στο απόλυτο καλό... Υπάρχουν κάποιοι τύποι, που δουλεύουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή που δουλεύει η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε μία κατάσταση σήψης και διαφθοράς, που έχει παράξει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα. Θεωρείτε τυχαίο ότι 10 χρόνια τώρα, έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις που αποδίδονται σε στελέχη της Ομοσπονδίας ή ακόμη και των ομάδων; Όλα αυτά γίνονταν μπροστά στα μάτια μας και δεν έκαναν τίποτα οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη, είναι συνεχής και τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό. Μπροστά στα μάτια μας συνέβαιναν αυτά και κανείς δεν επενέβαινε. Το πελατειακό κράτος είχε δομηθεί έτσι και δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με όλους αυτούς που λυμαίνονταν το χώρο και είχαν σοβαρά κέρδη και έσοδα, που δεν έπρεπε να τα έχουν".

Για τις κινήσεις που έχουν γίνει: "Με τιμά το ότι αναγνωρίζετε ότι δεν ολιγωρήσαμε, όπου είδαμε παθογένειες τις χτυπήσαμε. Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του. Να κριθούμε κι εμείς από τα έργα μας και από τις προσπάθειες που καταβάλουμε και με προσωπικό κόστος. Όταν απειλούμεθα και βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, όταν βγαίνουν χυδαίες και προσβλητικές ανακοινώσεις για εμάς, τι νομίζετε ότι κάνουμε; Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια; Τα υπομένουμε... Κάνουμε ότι μπορούμε με βάση το νομικό πλαίσιο που βρήκαμε και δημιουργήσαμε. Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς είναι σαφέστατη. Είναι να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα. Βλέπετε τι γίνεται στις άδειες... Αυτά που γίνονται στο χώρο της υγείας... Όλα αυτά τάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που εξειδικεύουμε με τον τρόπο που κινούμαστε.

Τα κέρδη είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία ευρύτερη κλίμακα, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχουμε τέτοια φαινόμενα. Θέλουμε να βάλουμε τάξη, να διεξάγεται το παιχνίδι με καθαρούς όρους. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και οι φίλαθλοι να μην ταυτίζονται με αυτά τα οικονομικά συμφέροντα. Άλλο η αγάπη για την ομάδα κι άλλο τα εκάστοτε συμφέροντα. Θα πρέπει όλοι να γίνουν σοφότεροι. Οι φίλαθλοι αγαπούν την ομάδα τους και θέλουν να τη δουν να διακρίνεται. Αυτό πρέπει να γίνει με όρους ισονομίας και διαφάνειας, δεν έχει αλλιώς νόημα. Το μόνο που μένει είναι η αμφισβήτηση, η καχυποψία... Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους φιλάθλους. Άλλο είναι η αγάπη στην ομάδα κι άλλο η ταύτιση με τα οικονομικά συμφέροντα".

Για τις Επιτροπές και τους αθλητικούς δικαστές: "Είμαι ικανοποιημένος και θέλω να πω ότι οι δικαστές που στελεχώνουν αυτά τα όργανα επιτελούν ένα υψηλό έργο, με αυτό τον τρόπο εμπεδώνεται η διαφάνεια. Για την αυστηρότητα των αποφάσεων όλοι ξέρουν ότι είναι ανεπηρέαστοι, κάνουν αυτό που τους λέει η συνείδηση τους. Δε λέω ότι δε θα γίνουν λάθη. Για αυτό υπάρχει και ένα δεύτερο όργανο και στο τέλος θα βρεθεί η λύση. Πιστεύω σε έναν μεγάλο βαθμό στο επίπεδο τουλάχιστον το θεσμικό, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το θέμα της διαιτησίας είναι εσωτερικό του ποδοσφαίρου. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί το τι γίνεται και είμαστε σε συνεννόηση με διεθνείς Ομοσπονδίες, ώστε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ότι κανένας δεν έχει σκοπό να αδικήσει κάποιον".

Για το θέμα της διαιτησίας: "Το λέω ειλικρινά, εγώ δεν θέλω να σχολιάσω θέματα του ποδοσφαίρου, ιδίως όσον αφορά στη διαιτησία. Αυτό αφορά τους παράγοντες. Έχω πει ότι θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με την ψήφιση ενός νόμου, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εγώ το είχα προσδιορίσει σε ένα διάστημα τριών ετών. Όχι να γίνεται κάθε Κυριακή το ίδιο τροπάριο. Μπορεί να υπάρξουν οι κακές διαιτησίες, αλλά όχι από δόλο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ορισμένοι ανόητοι, με καλούσαν να δω τι γίνεται στην Αγγλία. Δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί διαπαντός ένα τέτοιο κοινωνικό φαινόμενο. Άλλο όμως να συμβαίνει κάθε βδομάδα και άλλο μία φορά το εξάμηνο".

Για τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: "Βλέπω και λάθη τα οποία μου φαίνονται αδικαιολόγητα και άλλα που θα μπορούσε να τα κάνει ο οποιοσδήποτε. Θυμάμαι παλιότερα έβλεπα κάποιους αγώνες Champions League και σε έναν κρίσιμο αγώνα δόθηκε ένα πέναλτι που το φάουλ είχε γίνει έξω από την περιοχή. Κανείς δεν είπε ότι υπήρξε δόλος. Εδώ, εξαιτίας μίας κακής και μόνιμης κατάστασης, έχουμε γίνει περισσότεροι καχύποπτοι. Αν εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα δικαίου, θα λέμε ότι ο διαιτητής έκανε το λάθος, αλλά δεν είχε δόλο. Λάθη διαιτητικά θα γίνονται πάντα. Το θέμα είναι να παίρνουμε μέτρα και να τα αποτρέπουμε. Εδώ έχει μεγάλη σημασία η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης. Δεν κλείνουμε τα μάτια και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Ξέρετε τι αντιδράσεις είχαμε όταν κλείσαμε τη Θύρα 13; Όταν κλείσαμε για τον ίδιο λόγο τη Θύρα 4, όλοι είπαν ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Να ξέρουν όλοι ότι εμείς δεν πρόκειται να αδικήσουμε ή να ευνοήσουμε κανέναν και καλώ τους φιλάθλους πάνω σε αυτό να είναι πιο προσεκτικοί. Αν εφαρμόσουμε το νόμο με 2 μέτρα και 2 σταθμά τότε να διαμαρτυρηθούν. Αν όμως το κάνουμε προς όλους, με την ίδια ένταση δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται".

Για τον νέο αθλητικό νόμο: "Τον νέο αθλητικό νόμο, τον έχουμε δώσει σε διαβούλευση στις αθλητικές Ομοσπονδίες και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί σε διαβούλευση, για να λάβουν και οι πολίτες μέρος στη διαδικασία. Οποιοδήποτε πολίτης μπορεί να εκφράσει τη θέση του".

Για τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των ομάδων: "Εγώ χαίρομαι που μπορούμε και συζητάμε με τις ομάδες. Ήταν η τρίτη φορά που συναντήθηκα με όλους τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ομάδων. Πήγα για πρώτη φορά στα γραφεία της Super League, γιατί τις άλλες φορές είχαν έρθει στο Υπουργείο. Νομίζω ότι κάναμε και μία εποικοδομητική συζήτηση. Αρχικά, ένα σημαντικό κέρδος είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να δούμε σε ποια κατεύθυνση μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα. Είναι ένα σημαντικό κέρδος και προέβην κι εγώ σε μερικές συστάσεις. Έχουν περιγραφεί στον Τύπο οι επισημάνσεις που έκανα, όσον αφορά στην κάρτα φιλάθλου που θα εφαρμοστεί στα τέλη του Δεκέμβρη. Μου ζητήθηκε μία παράταση και την έδωσα".

Για την κάρτα φιλάθλου: "Βεβαίως θα ισχύσει. Είναι απόφαση της πολιτείας και επομένως θα ισχύσει. Οι αναβολές που έχουν γίνει, σχετίζονταν με την πληρότητα του νομοθετικού κειμένου. Πέρυσι καταθέσαμε την πρόταση για την κάρτα. Ελέγχθηκε από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και τα τέλη Μαρτίου εκδόθηκε η απόφαση της αρχής. Το να εκδόσεις μία απόφαση και να τη θέσεις άμεσα σε εφαρμογή, για λίγους αγώνες, θα ήταν κάτι πολύ αυστηρό και είπαμε να ισχύσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ξέρετε όσα μεσολάβησαν το καλοκαίρι και υπήρξε ένας αναβρασμός, ακολούθησε και η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος... Δεν ξεκίνησαν όλες οι αθλητικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και επέλεξα για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου, σε συνδυασμό με κάποια κενά που υπήρχαν, να αναβληθεί η εφαρμογή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Ήμουν πιο ελαστικός και είπα ότι αφού στις 20 Νοέμβρη τελειώνει η προθεσμία, για την καλή συγκρότηση αυτού του μέτρου, θα ισχύσει σε όλα τα γήπεδα από τις 20 Δεκέμβρη. Χωρίς κάρτα δεν θα μπαίνει κανένας. Κρατικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι δε γίνεται σωστή εφαρμογή σε ορισμένες θύρες. Ο χ μπορεί να πάρει ηλεκτρονικό εισιτήριο ως α και είναι ο β. Είπα σε ενδεικτικούς ελέγχους που θα γίνουν, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία, θα έχουμε κλείσιμο γηπέδων και θυρών. Ο νόμος είναι για όλους και θα εφαρμόζεται για όλους. Αυτά μας έφεραν εδώ...".

Για τις κάμερες: "Στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση. Αυτές τις κάμερες που είχαν αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια, τις πληρώσαμε 14-16 εκατομμύρια ευρώ επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μας είπαν ότι δεν γίνονται αγώνες χωρίς κάμερες. Τώρα μπήκαν κάμερες και μάλιστα με έξοδα των ομάδων αυτή τη φορά, γιατί πριν πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης και τα λεφτά πήγαιναν στα σκουπίδια. Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και θα γίνουν, είμαστε σε συνεννόηση... Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται αυτά τα μέτρα, δεν είναι μέτρα που στρέφονται εναντίον του φιλάθλου. Για να τον να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές γίνονται αυτά. Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιδιώκει κάποιος. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται".

Για τα όσα γίνονται προεκλογικά στην ΕΠΟ: "Θέλω με κατηγορηματικό τρόπο να εκφράσω την απαρέσκεια μου σε αυτά τα γεγονότα. Δεν ξέρω τι μεγέθους είναι, τα περισσότερο θεωρώ πως έχουν βάση. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι υπάρχουν παράγοντες, δηλαδή άνθρωποι που υποτίθεται έχουν ταχθεί για την υπηρέτηση του αθλήματος, που είναι έτοιμοι να δωροδοκήσουν και να δωροδοκηθούν. Με αυτό το επίπεδο παραγόντων μη νομίζετε ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξει η κατάσταση. Αν νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν με τον νόμο, ας το κάνουν. Ας το πάρουν σοβαρά αυτό που λέω. Φαίνεται ότι πρώτα θα πεθάνουν και μετά θα τους βγει το χούι σε ορισμένους. Δε θέλω να εκφράσω τη νομική μου γνώμη, διότι ότι και να πω θα εκληφθεί ποικιλοτρόπως. Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί. Το διαιτητικό δικαστήριο έχει επιληφθεί των υποθέσεων κι εμείς αναμένουμε την εξέλιξη των πραγμάτων".

Για τις μετακινήσεις οπαδών: "Θα πρέπει να δείτε και πέρυσι τι αποφάσεις είχα πάρει και αν υπάρχει κάποια μεροληψία. Είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να καταργηθεί σε βάθος χρόνου. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν μπορεί να γίνεται οργανωμένη μετακίνηση, με εισιτήρια ανώνυμα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Μπορεί οποιοσδήποτε να πηγαίνει σε ένα γήπεδο και να παρακολουθεί τον αγώνα. Το θέμα είναι ότι ακόμη πράγματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο ωριμότητας. Θυμάμαι παλιά, που ο ένας καθόταν δίπλα στον άλλο και μετά πήγαιναν όλοι μαζί μαι τρώγανε. Εκεί θέλουμε να φτάσουμε, σε αυτό που γινόταν μέχρι η καφρίλα και ο οπαδισμός να βρωμίσουν τους αγωνιστικούς χώρους. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν αδικείται κανείς. Θέλω να πω ότι είναι ένα μέτρο που θα είμαι ευτυχής να καταργηθεί και νομοθετικά, να πούμε ότι δε χρειάζεται πλέον να επεμβαίνει η Κυβέρνηση και να απαγορεύει τις μετακινήσεις'".

Για το ραντεβού με τους παράγοντες της Football League: "Γιατί δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Football League; Και κατ' επέκταση γιατί υπάρχουν τα προβλήματα διαφήμισης και στις ομάδες της Super League; Διότι το προϊόν δεν είναι αξιόπιστο. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να επενδύσουν στα πρωταθλήματα, σε βαθμό που οι ομάδες της Super League να έχουν άμεσο οικονομικό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Τι προϊόν διαμόρφωσαν όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι κύριοι; Ψάχνουν ακόμη να μεταδώσουν αγώνες. Υπάρχει πρόταση να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα η ΕΡΤ3. Τα προβλήματα που συναντάμε σήμερα, είναι προβλήματα πάρα πολύ σοβαρά, ας μην τα διαιωνίσουμε. Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Επιτέλους ας το καταλάβουν ότι κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Αν αναγκάστηκα διακόψω το Κύπελλο και να μην ξεκινήσω το πρωτάθλημα, δεν το έκανα επειδή έτσι μου ήρθε. Φτάσαμε σε ένα σημείο η Football League, να μην έχει τηλεοπτική στέγη και η Super League, να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και να είμαστε πολύ πίσω από τα άλλα κράτη της Ε.Ε".

Για τις σχέσεις με FIFA και UEFA: "Έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και συζητάμε. Δεν ήμουν ποτέ εχθρός τους, άλλοι προσπαθούσαν να ενεργοποιήσουν τις διεθνείς Ομοσπονδίες γα να ακυρώσουν τους ποδοσφαιρικούς νόμους. Θυμάστε τι προσπάθειες έκαναν οι τύποι της ΕΠΟ όταν ψηφίσαμε την κατάργηση του καθεστώτος που είχαν ενεργοποιήσει; Μετά το διάλογο που κάναμε, καταλήξαμε στο νόμο που υπάρχει τώρα. Συμφωνήσαμε απολύτως και δεν υπήρχε καμία σκιά. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνείς με τον άλλο, αλλά θα πρέπει να βρίσκεις μία λύση μετά από διάλογο. Παλιά έρχονταν οι διεθνείς Ομοσπονδίες και υπαγόρευαν άλλα πράγματα, επειδή δεν είχε γίνει αυτή η προσπάθεια. Το αυτοδιοίκητο θα το σεβαστούμε απολύτως. Αλλά το αυτοδιοίκητο Βατικανό στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ας το καταλάβουν καλά όλοι".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags