Facebook Pixel "Υπάρχει θέμα νοοτροπίας στην Ελλάδα"
| 2016-11-05 11:57:00

"Υπάρχει θέμα νοοτροπίας στην Ελλάδα"

"Υπάρχει θέμα νοοτροπίας στην Ελλάδα"

Ο πρώην τεχνικός του Ηρακλή, Γιάννης Αμανατίδης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την αποχώρηση του από την ομάδα και τα προβλήματα που θεωρεί ότι υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Αν το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει πάρει στοιχεία από το μπάσκετ:
«Ισχύει και μάλιστα έχει πάρει έντονα στοιχεία από το μπάσκετ. Παλιότερα στο ποδόσφαιρο υπήρχε η κατοχή και μη κατοχή, πλέον έχει μπει το transition γιατί το ποδόσφαιρο γίνεται πιο γρήγορο και δυναμικό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι απαιτήσεις.

Άλλαξαν οι προπονήσεις και δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό τον ρυθμό και την ένταση, γι” αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα. Όποιος δεν μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Οι διαφορές είναι μικρές και οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο».

Για την αποχώρηση του από την ενεργό δράση και την προσωρινή ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ηρακλή:
«Δεν είμαι άτομο της δημοσιότητας, προτιμώ να είμαι στη δεύτερη γραμμή. Ήταν υποχρέωση μου να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή, διότι έφυγε ο Νίκος Παπαδόπουλος και ήθελα να βοηθήσω καθώς ήμουν προπονητής στη β” ομάδα. Μετά την πρώτη εβδομάδα αποφάσισα ότι δεν θα συνεχίσω γιατί οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και είδα την ελληνική νοοτροπία που έχουμε στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Δεν ήθελα να πιστέψω, παρά το γεγονός ότι το άκουγα από τους συμπαίκτες μου όταν ήμουν στην Εθνική ομάδα.

Υπάρχει πρόβλημα στη νοοτροπία μας και την ποδοσφαιρική μας παιδεία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι δημοσιογράφοι που καταστρέφουν το προϊόν. Ο Ηρακλής είχε ένα θέμα με τον κόσμο του και γενικά η νοοτροπία της δουλειάς και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Όλοι είχαν απορία γιατί η ομάδα μετά το 50′-60′ ρίχνει την απόδοση της και υπάρχουν τόσοι τραυματισμοί. Προσωπικά πιστεύω η ομάδα έχει θέματα στη φυσική κατάσταση γι” αυτό και έπεφτε η απόδοση στο β” ημίχρονο και υπήρχαν τραυματισμοί.

Για το επεισόδιο στα αποδυτήρια του Ηρακλή, μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό:
Την απόφαση μου να μην συνεχίσω την είχα πάρει από την αρχή. Μπορείτε να πάρετε όποιον παίκτη θέλετε και να τους ρωτήσετε αν υπήρξε επεισόδιο. Δεν έγινε το παραμικρό, μιλήσαμε 3′-4′ για τον αγώνα, τους εξήγησα ποια είναι η δουλειά τους, ευχαρίστησα τον Θωμά Στράτο που τον έφερα από την Γερμανία για να με βοηθήσει και στη συνέχεια είπα ότι εγώ θα σταματήσω και οι παίκτες θα πρέπει να συνεχίσουν την δουλειά τους».

Αν θα συνεχίσει την προπονητική στην Ελλάδα:
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά μου να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο. Δυστυχώς, όσοι σταματήσαμε πρόσφατα θέλαμε να βάλουμε την πινελιά μας γιατί έχουμε εμπειρίες από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και άλλες παραστάσεις. Θέλαμε να βοηθήσουμε να πάμε λίγο προς την σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς είδα ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθείς».

Αν έβλεπε την ίδια νοοτροπία σαν παίκτης:
«Όχι, μου το έλεγαν οι συμπαίκτες μου στην Εθνική, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω, τώρα όμως το είδα με τα μάτια μου. Όλοι έχουν άποψη, υπερτιμούν τους εαυτούς τους και όλοι έχουμε ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αλήθεια πονάει, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μιλάμε για ελληνικές ομάδες, ευρωπαϊκές πορείες, μεγαλεία κλπ. Ένας συνάδελφος σας παλιότερα είχε είπε ότι οι ελληνικές ομάδες έχουν παίξει 6 φορές με ομάδα του Αζερμπαϊτζάν και δεν έχουμε ούτε μια νίκη. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ούτε με αυτές τις χώρες γιατί εκεί σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν ουσιαστικά και όχι στα λόγια.

Ένα υγιές σωματείο μπορεί να μην το αγγίξει όσα συμβαίνουν γύρω μας, όμως αν δεν έχεις υγεία δεν γίνεται να μην σε αγγίξουν και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στο πρωτάθλημα. Το βλέπω δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση, αλλά το ελπίζω.

Για τον Ηρακλή ελπίζω ο κ. Παντελίδης που είναι καλός προπονητής να στρώσει την ψυχολογία στην ομάδα. Ποιότητα υπάρχει, κάποια παιδιά έχουν θέληση για δουλειά».

Αν υπήρχαν ίδια προβλήματα όταν ήταν στην Εθνική:
«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους παίκτες τότε με τώρα. Ακόμη και τότε υπήρχαν θέματα, όμως είχαμε όρεξη για δουλειά. Το ’06 που δεν βρεθήκαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ένα μικρό σοκ, όμως στη συνέχεια υπήρξε η παρουσία μας σε κορυφαίες διοργανώσεις το ’08 και ’10, διότι υπήρχε δέσιμο ανάμεσα στον προπονητή και τους παίκτες γιατί είχαν κοινό στόχο και υγεία. Δυστυχώς τώρα τα πράγματα δεν είναι έτσι, τώρα αν κάποιος δεν παίζει φτάνει στο σημείο να εύχεται ο συμπαίκτης του να μην παίξει καλά για να γίνει εκείνος η πρώτη επιλογή. Αυτό έχει σχέση με νοοτροπία και ομαδικότητα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags