Facebook Pixel Ακόμα θυμούνται οι ΑΕΚτζήδες τη γκολάρα του Ντέμη στη Λεωφόρο! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2017-11-19 10:30:00

Ακόμα θυμούνται οι ΑΕΚτζήδες τη γκολάρα του Ντέμη στη Λεωφόρο! (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ακόμα θυμούνται οι ΑΕΚτζήδες τη γκολάρα του Ντέμη στη Λεωφόρο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τί λέει στο sportdog Γιάννης Καραλής που περιέγραφε εκείνο το ματς.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η ΑΕΚ έφευγε νικήτρια από τη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα. Έπρεπε να πάμε πολύ πίσω για να βρούμε διπλό της Ένωσης στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, η οποία φαντάζει πλέον απόρθητη για τους «κιτρινόμαυρους». Η τελευταία φορά που ο «Δικέφαλος» έπαιρνε τρίποντο στο σπίτι του «τριφυλλιού» ήταν πριν 16 χρόνια. Οι νεώτεροι οπαδοί της Ένωσης που δεν έχουν μεγάλες παραστάσεις μπορεί να μην τη θυμούνται καν.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Μαΐου 2001 όταν η ΑΕΚ επικρατούσε στη Λεωφόρο για την 28η αγωνιστική της Α' Εθνικής. Ήταν την πρώτη σεζόν της μετακόμισης των «πρασίνων» από το ΟΑΚΑ στην Αλεξάνδρας. Το ματς θεωρητικά ήταν αδιάφορο, δεδομένου, ότι ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει τον τίτλο. Πάντα όμως υπάρχει ενδιαφέρον σε ένα αθηναϊκό ντέρμπι. Ιδιαίτερα για τους οπαδούς που τότε είχαν την ευχέρεια να βλέπουν την ομάδα τους και στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ομαδάρες με... υπηρεσιακούς

Οι δύο ομάδες είχαν ένα κοινό στοιχείο. Έπαιξαν στο ντέρμπι με υπηρεσιακούς προπονητές, ο Παναθηναϊκός με τον Στράτο Αποστολάκη (ξεκίνησε τη σεζόν με τον Άγγελο Αναστασιάδη) και η ΑΕΚ με τον Τόνι Σαβέφσκι (ξεκίνησε τη χρονιά με τον Γιάννη Παθιακάκη που παραιτήθηκε μετά το 6-1 με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο). Φυσικά, τα δύο συγκροτήματα δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά. Και μόνο το άκουσμα των ονομάτων των ποδοσφαιριστών προκαλεί νοσταλγία και θλίψη για τη σημερινή κατάσταση των ομάδων. Με Νικοπολίδη, Χένρικσεν, Ολιβάρες (46' Γκαλέτο), Βλάοβιτς (57' Βαζέχα), Γκούμα, Σεϊταρίδη, Μπασινά, Λυμπερόπουλο, Μπόατενγκ, Καραγκούνη και Φύσσα (78' Σίγκουρτσον) αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός. Με Ατματσίδη, Δέλλα, Κωστένογλου, Ζαγοράκη, Μαλαδένη (59' Λάκη), Τσιάρτα, Νικολαΐδη (93' Κωνσταντινίδη), Ζήκο (82' Καψή), Γεωργέα, Κασάπη και Πέτκοφ αγωνίστηκε η ΑΕΚ. Τα ρόστερ των δύο ομάδων τότε και σήμερα ήταν η μέρα με τη νύχτα.

«Ανοιχτό ματς, χωρίς σκοπιμότητες»

Το ματς πραγματοποιήθηκε μεσημέρι σε καλοκαιρινές συνθήκες. «Είχε πολύ καλό καιρό, οι οργανωμένοι και από τις δύο πλευρές παρακολουθούσαν το παιχνίδι χωρίς τις μπλούζες τους», θυμάται μιλώντας στον SportDog ο Γιάννης Καραλής, ο οποίος μετέδιδε για λογαριασμό της Nova το ντέρμπι. «Το ματς έγινε τελευταίες αγωνιστικές και οι ομάδες δεν είχαν ελπίδα για τίτλο. Γι'αυτό έγινε καλό παιχνίδι, ανοιχτό, όχι με τρομερή ποιότητα. Ήταν χαλαρό, η μπάλα πήγαινε πάνω, κάτω, δεν είχε σκοπιμότητες και νίκησε η ΑΕΚ με 1-0», συμπληρώνει για το ματς.

Το γκολ του Ντέμη και η παρουσία δύο... κόσμων

«Τρία πράγματα έχω κρατήσει. Ήταν από τις τελευταίες περιόδους που υπήρχε κόσμος και από τις δύο πλευρές. Οι ΑΕΚτσήδες είχαν όλο το πέταλο απέναντι από τη 13. Ανέβηκαν με πορεία από το Δωματιάκι, οι Παναθηναϊκοί ήταν από την πλευρά της ανόδου της Αλεξάνδρας, αλλά η αστυνομία τους είχε χωρίσει και δεν είχαμε συμπλοκές. Επίσης είχε ένα πολύ ωραίο γκολ του Ντέμη που έπαιξε το 1-2 με τον Τσιάρτα, βγήκε στην πλάτη της άμυνας και πλάσαρε τον Νικοπολίδη» πρόσθεσε για το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση, το οποίο προήλθε από αξιοθαύμαστη συνεργασία δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Ιστορικό ματς για Καψή

«Έχει και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, το οποίο και απέκτησα. Μετά το τέλος του αγώνα ζήτησα τη φανέλα του Μιχάλη Καψή. Όταν μου την έδωσε του λέω “ξέρεις τί είναι αυτή η εμφάνιση; Είναι η φανέλα που έπαιξες για πρώτη φορά στο γήπεδο που έκανε όλη την καριέρα της ζωής του ο πατέρας σου”. Έμεινε άφωνος. Δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ, ούτε με τον Εθνικό, ούτε με την ΑΕΚ. Ο γιος του Άνθιμου Καψή δεν είχε πατήσει ποτέ του (τότε) στη Λεωφόρο, το οποίο ήταν τρομερό, αν το σκεφτείτε. Την έχω κρατήσει λοιπόν τη φανέλα και το ματς πρόγκραμ, το οποίο αν δεν κάνω λάθος είχε εξώφυλλο τον Μπασινά. Έχω σκεφτεί να τα κάνω κάδρο και να το δώσω στον Άνθιμο, να στολίσει το πρακτορείο», κατέληξε ο Γιάννης Καραλής.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags