Facebook Pixel "Κάρπετ": Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ελπίζουν
| 2017-02-25 10:11:00

"Κάρπετ": Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ελπίζουν

"Κάρπετ": Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ελπίζουν

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στο προσωπικό του blog για το πώς μπορεί να υπάρξει συναρπαστικό φινάλε στο εφετινό πρωτάθλημα της Super League.

Μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ σε ένα ματς μεγάλης έντασης, τόσο μεγάλης που στα μάτια μου το κακό θέαμα του παιγνιδιού δικαιολογείται, σκεφτόμουν ότι μπορεί να έχουμε φέτος ένα συναρπαστικό φινάλε πρωταθλήματος, αρκεί ο Ολυμπιακός να αποκλείσει την Οσμανλισπορ και να μην κερδίσει ένα από τα επόμενα δυο ματς στο Καραϊσκάκη – δηλαδή αυτά που έχει με τον Πανιώνιο και τον Ατρόμητο. Το πρώτο έγινε: στην Αγκυρα με πρωταγωνιστή τον Ανσαριφάρντ ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι και τώρα έχει δυο δύσκολα ματς μπροστά του με την Μπεσίκτας. Μένει να δούμε αν μπορεί να στραβοπατήσει στο ντέρμπι κορυφής και με τον Πανιώνιο: το ματς είναι κλειδί για την έκβαση του πρωταθλήματος.

Χωρίς τέσσερις, αλλά με πολύ πάθος

Συζητήθηκε πολύ η απόφαση του Μιλόγεβιτς να βάλει τέσσερις παίκτες να πάρουν κίτρινες με τον Ηρακλή και να εκτίσουν ποινές στο ματς με τον Ολυμπιακό. Η επιλογή έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος γιατί ο Πανιώνιος θέλει τρεις νίκες για να κλειδώσει τη συμμετοχή στα play off και για αυτό τα ματς που ακολουθούν με την ΑΕΚ, την ΑΕΛ και τον Λεβαδειακό στην έδρα του είναι εξαιρετικά σημαντικά – αν πχ δεν χάσει από την ΑΕΚ κρατά μια διαφορά ασφαλείας και από αυτή, αλλά και από την Ξάνθη. Είναι λογικό σε αυτά τα ματς να θέλει να είναι πλήρης, διότι εκ των πραγμάτων η πιθανότητά του να κάνει αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να κάνει αποτέλεσμα μια ομάδα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη πρέπει να είναι κακός ο Ολυμπιακός: το με ποιους θα κατεβεί ο αντίπαλος έχει μικρή σημασία. Ο Πανιώνιος θα έχει από την αρχή τον Γκιοτά, τον Σαββίδη ή τον Καθάριο, τον Μασούρα, τον Μαχμούτοβιτς: όλοι έχουν παιγνίδια στα πόδια τους και σίγουρα οι επιθετικοί του θα φτιάξουν φάσεις στο Καραϊσκάκη – δεν έχει τυχαία ο Πανιώνιος μια ήττα στα 12 τελευταία ματς. Αλλωστε προβλήματα θα έχει και ο Ολυμπιακός. Θα λείψει ο Φιγκέιρας, αλλά μάλλον και ο Παρέδες.

Θα λείψει ή ο Μποτία ή ο Ντα Κόστα και θα ξαναπαίξει ο Βιάνα. Θα είναι μάλλον έξω ο κουρασμένος Μαρτίνς, θα ξεκινήσει ο τρεχαλιτζής αλλά όχι παραγωγικός Ρομαό. Ωστόσο το πραγματικό ερωτηματικό είναι κατά πόσο για ένα ακόμα ματς μπορεί να τραβήξει την ομάδα στην επίθεση ο Σεμπα (συχνά μόνος), πόση μπορεί να είναι η βοήθεια από τον Φορτούνη και τον Ελιονούση, που και στην Αγκυρα είχαν απλά κάποιες καλές στιγμές και κατά πόσο ο Ανσαριφάρντ θα ανταποκριθεί σε δεύτερο σερί ματς σε τέσσερις παίκτες: δεν υπάρχει πια Ιντέγιε και μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ο πολύ βελτιωμένος ΠΑΟ

Στον ΠΑΟ αλλά και στον ΠΑΟΚ γκρίνιαξαν για την απόφαση του Μιλόγεβιτς κι αυτό είναι καλό σημάδι γιατί δείχνει ότι πιστεύουν ακόμα πως μπορεί να πάρουν το πρωτάθλημα. Υπο αυτό το πρίσμα τα ματς των δυο αυτή την αγωνιστική είναι κομβικά. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να σπάσει την κακή παράδοση που έχει με τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλιο: λογικά θα τα καταφέρει γιατί στο ματς με τη Σάλκε δεν αγωνίστηκαν πολλοί (Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Πρίγιοβιτς, Αθανασιάδης, Κάτσε κτλ), πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να εμφανιστεί κόντρα στον ψυχωμένο αλλά άσφαιρο Γηραιό με κάμποσους ξεκούραστους παίκτες.

Ο ΠΑΟ πάει στην Ξάνθη για να επιβεβαιώσει την καλή του κατάσταση. Η μεταμόρφωσή του ΠΑΟ στο επιθετικό κομμάτι οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχουν στην ενδεκάδα και αποδίδουν κανονικοί ακραίοι κυνηγοί. Ο Κλωναρίδης και ο Εμ Μποκού δίνουν πολλά παραπάνω από παίκτες όπως ο Ιμπάρμπο ή ακόμα και ο βαρύς Λετο, που σε πολλά ματς έπαιξε δίπλα στο Μπεργκ με πάθος, όμως χωρίς ταχύτητα και χωρίς πολύ κίνηση. Ο δεύτερος ότι ο ΠΑΟ παίζει πλέον με περισσότερο μυαλό και πιο σωστά συνολικά στην επίθεση. Ο Ζέκα μένει πιο μακριά από την περιοχή, ο παίκτης που παίζει πίσω από τον Μπεργκ πρέπει να παίζει μόνο κάθετα ή ν ανοίγει την μπάλα στο πλάι, χωρίς όπως επι Στραματσόνι να είναι αυτός που επιχειρεί ντε και καλά να φτάσει σε θέση βολής.

Ο Μπεργκ πρέπει απλά να μαζεύει κόσμο πάνω του και να μην γυρνάει: ο ΠΑΟ παίζει με λιγότερους παίκτες στην επίθεση, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικός, όταν βρει χώρους. Τους βρίσκει βέβαια μόνο αν ο αντίπαλος ανοιχτεί, και για αυτό χρειάζεται ένα γρήγορο γκολ, αλλά αν αυτό συμβεί κάνει θραύση: χρειάστηκε 20 λεπτά για να βάλει τέσσερα γκολ στην Τρίπολη και 20 για να βάλει τέσσερα στον Παναιτωλικό στη Λεωφόρο.

Θα χει πολύ ενδιαφέρον (σε τακτικό επίπεδο) να δούμε τι θα κάνει ο παμπόνηρος Λουτσέσκου – νικητής στη Λεωφόρο χάρη στις αντεπιθέσεις του Βασιλακάκη και του Γιουνέζ – αλλά τότε με αντίπαλο τον Στραματσόνι που με τον αντίπαλο ασχολούταν ελάχιστα.

Εχει κι άλλα πολλά

Εχει κι άλλα σημαντικά η αγωνιστική. Η ΑΕΚ, μετά τη δύσκολη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό, θέλει να υπενθυμίσει σε όλους ότι η βελτίωσή της άρχισε όταν επι Χιμένεθ έγινε πολύ αποτελεσματική στο ΟΑΚΑ: κόντρα στην ΑΕΛ κυνηγάει νίκη με σκορ. Στα Χανιά ο Πλατανιάς θέλει να δώσει κόντρα στον ελλιπέστατο Αστέρα συνέχεια στο μεγάλο του σερί: η τριπλέτα Μανούσος – Γιακουμάκης – Σίγκνιεβιτς βάζει παντού γκολ, αλλά και από το φιλοξενούμενο που έφτασε την επικίνδυνη ζώνη αναμένεται αντίδραση. Είναι σαφώς τυχαίο, αλλά στο πρόγραμμα υπάρχουν δυο (!) ίδια ματς: στο Λεβαδειακός - ΠΑΣ, στο Βέροια - Ατρόμητος οι γηπεδούχοι θέλουν βαθμούς παραμονής, ενώ οι φιλοξενούμενοι με μια νίκη βλέπουν play off! Αντίθετα λιγότερη ένταση υπάρχει στο Κέρκυρα – Παναιτωλικός: και για τον Γρηγορίου και για τον Χάβο τίποτα δεν είναι απλό, αλλά τουλάχιστον κανένας από τους δυο δεν κινδυνεύει...  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags