Facebook Pixel Sportdog.gr | Το πρώτο μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού στην Ευρώπη!
| 2017-09-27 09:31:00

Το πρώτο μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού στην Ευρώπη!

Το πρώτο μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού στην Ευρώπη!

Οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζονται απόψε στο Τορίνο κόντρα στη Γιουβέντους, όμως σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια είχαν γράψει ιστορία και πάλι στην Ιταλία!

Ο Ολυμπιακός τότε με το 1-0 επί της Κάλιαρι στην ομώνυμη πόλη, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, πήρε, εκτός από σπουδαία εκτός έδρα νίκη, και την πανηγυρική πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης!

Η αρχή είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου του 1972, στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Η Κάλιαρι ήταν τότε μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου και είχε έρθει στον Πειραιά ως φαβορί. Ο Ολυμπιακός, όμως, κατάφερε με τη βοήθεια 40.000 οπαδών του να φτάσει στη νίκη με 2-1. Το σκορ άνοιξε στο 2ο λεπτό ο Γιούτσος με κεφαλιά, ενώ το φάουλ του Υβ Τριαντάφυλλου στο 51ο λεπτό,  έκανε το 2-0 για τους Πειραιώτες. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα της Σαρδηνίας ήταν να μειώσει χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Ντομενγκίνι στο 66ο λεπτό, γκολ που έφτανε, όμως, για να αφήσει ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση. Ο τερματοφύλακας των ερυθρολεύκων, Παναγιώτης Κελεσίδης, θυμάται ότι δέχτηκε αυτό το γκολ, σχεδόν από τη σέντρα του γηπέδου, επειδή δεν είχε συνηθίσει να παίζει με τόσα πολλά φώτα και τον «στράβωσαν» οι προβολείς!

Κι έρχεται η ώρα του επαναληπτικού. Σαν σήμερα, 45 χρόνια πίσω, στις 27 του Σεπτέμβρη στην Ιταλία. Η Κάλιαρι ήταν και πάλι το φαβορί. Άλλωστε είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1970, το ο 1969 είχε τερματίσει δεύτερη στο ιταλικό πρωτάθλημα και είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, ενώ κατέλαβε την 4η θέση το 1972 που της έδωσε και την πρόκριση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Παίκτης της ήταν και ο σπουδαίος Ιταλός επιθετικός Λουίτζι Ρίβα, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Ιταλίας με την οποία είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968 και είχε φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους 1970, ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1969 και το 1970. 

Το κατόρθωμα του Ολυμπιακού φαντάζει ακόμα πιο μεγάλο αν δει κανείς και τους υπόλοιπους παίκτες της Κάλιαρι, όπως οι Ενρίκο Αλμπερτόζι, ο Πιερλουίτζι Τσέρα, ο Κομουνάρντο Νικολάι, ο Άντζελο Ντομενγκίνι και ο Σέρτζιο Γκόρι, όλοι τους βασικά στελέχη της εθνικής Ιταλίας και τεράστια ποδοσφαιρικά ονόματα. 

Στην καυτή έδρα του «Stadio Sant'Elia», λοιπόν, ο Ολυπιακός θα γράψει την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ιταλία, με μία σπουδαία νίκη-πρόκριση με 0-1 επί της φοβερής Κάλιαρι, με σκόρερ μόλις στο 8ο λεπτό τον σπουδαίο Νίκο Γιούτσο. Στο πλευρό του βρέθηκαν και περίπου 2.000 οπαδοί, που είχαν ταξιδέψει με πλοίο ως εκεί, για να εμψυχώσουν την αγαπημένη τους ομάδας. Ο Θρύλος με δύο νίκες θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Το μέγεθος της επιτυχίας, ειδικά για εκείνη την εποχή, ήταν ασύλληπτο και ο Τύπος της εποχής την χαρακτήρισε άθλο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Γκλέζος, Σιώκος, Συνετόπουλος, Γιούτσος, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης /Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος

Κάλιαρι: Αλμπερτόζι, Μαρτιραντόνα, Πολέτι, Τσέρα, Νικολάι, Τομαζίνι, Ντομενγκίνι, Νενέ, Μαράσκι, Μπροννιέρα, Γκόρι

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags