Facebook Pixel Sportdog.gr | Άνχελ Κρέσπο και Χοσέ Κάνιας μιλάνε για την Καταλωνία. «Μόνο Ισπανία»!
| 2017-10-08 11:34:00

Άνχελ Κρέσπο και Χοσέ Κάνιας μιλάνε για την Καταλωνία. «Μόνο Ισπανία»!

Sportdog Team
Άνχελ Κρέσπο και Χοσέ Κάνιας μιλάνε για την Καταλωνία. «Μόνο Ισπανία»!

Οι δύο Ισπανοί παίκτες πήραν θέση για το ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει την πατρίδα τους...

H Iσπανία είναι στο επίκεντρο, το δημοψήφισμα στην Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας της άναψε φωτιά και πυροδότησε συγκρούσεις. Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν δύο Ισπανοί. Τι άποψη έχουν άραγε;

Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας και Άνχελ Κρέσπο αφήνουν για λίγο τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και «βουτούν» μέσα από τη FORZA στα πολιτικά ταραχώδη νερά της Ισπανίας.

Το ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο: «Θέλεις να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος υπό την μορφή αβασίλευτης Δημοκρατίας;» ήταν απλά η επικύρωση της διαπίστωσης πως η κρίση στην Ισπανία "βαθαίνει", η Καταλονία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και η ευρωπαϊκή κοινότητα παρακολουθεί αδιακρίτως τις εξελίξεις.

Ο Χουάν Κρέσπο εξηγεί πως το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο για τους Ισπανούς...

«Δεν είναι κάτι καινούριο, έχει ξεκινήσει εδώ και 5-6 χρόνια απ' όσο θυμάμαι. Όλη η συζήτηση εντάθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία και των προβλημάτων που υπάρχουν και συνεχίζεται, λόγω αυτής της κρίσης. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί προσπαθούν να λύσουν την κρίση, κάνοντας αυτό το δημοψήφισμα. Είναι πιο εύκολο να κάνεις ένα δημοψήφισμα και να κάνεις τον κόσμο να πιστέψει ότι αυτό είναι το πρόβλημα στην Ισπανία αυτή τη στιγμή. Έτσι έπεισαν τον κόσμο στην Καταλονία ότι η ανεξαρτησία είναι η καλύτερη επιλογή γι' αυτούς. Για εμένα αυτό είναι ξεκάθαρο. Είπαν στους Καταλανούς ότι το πρόβλημα δεν είναι η Καταλονία, το πρόβλημα είναι η Ισπανία, πρέπει να φύγουμε και όλα τα προβλήματα θα λυθούν με αυτό το δημοψήφισμα. Ξέρετε εγώ είμαι Ανδαλουσιάνος. Κι εμείς έχουμε πολλά προβλήματα. Προβλήματα σαν κοινότητα της Ανδαλουσίας, όχι σαν κομμάτι της Ισπανίας», λέει ο αμυντικός του ΠΑΟΚ.

Κάνιας: «Είναι όλο μια τρέλα»

Για τον Χοσέ Κάνιας, η Ισπανία είναι μια ενιαία και αδιαίρετη, αδυνατεί να πιστέψει τα όσα έλαβαν χώρα στην πατρίδα του την προηγούμενη εβδομάδα και "ξεσπάει", σημειώνοντας: «Όλα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία είναι μία τρέλα. Η Ισπανία είναι μια κοινωνία ενωμένη και δεν θα έπρεπε να τίθεται ερώτημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι Ανδαλουσιάνοι, οι Μαδριλένοι, οι Καταλανοί, όλοι μαζί είναι ένα έθνος, η Ισπανία. Είναι καλύτερο για εμάς να παραμείνουμε ενωμένοι. Όχι στην διχόνοια. Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο».

Ποιος ορίζει όμως τη νομιμότητα μπροστά στο.... si που "βροντοφώναξε" το 90% των Καταλανών που μπόρεσαν και προσήλθαν στις κάλπες;

Ο Κρέσπο απαντά: «Έχουν περάσει 40 χρόνια από την επικύρωση του Συντάγματος της Ισπανίας, στο οποίο συμφωνήθηκαν οι νόμοι. Ένας από αυτούς τους νόμους ορίζει, πως θα πρέπει να είστε όλοι ενωμένοι. Με την ίδια λογική, εγώ αύριο μπορώ να πω ότι το σπίτι μου δεν θέλω να είναι στην Λόρα Δελ Ρίο. Κάνω το σπίτι μου ανεξάρτητο, δεν θέλω να ανήκει στην Ισπανία. Έτσι, δεν πληρώνω φόρους, δεν πληρώνω τίποτα. Και πολλοί άνθρωποι μπορούν να το σκεφτούν αυτό. Γι' αυτό όμως υπάρχουν νόμοι. Και πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους στο σύνολό τους».

«Όλη η Ισπανία αντιδρά»

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πήρε και ποδοσφαιρικές προεκτάσεις. Στην δίνη των επεισοδίων λόγω του δημοψηφίσματος, η Μπαρτσελόνα υποδέχτηκε την Λας Πάλμας σε ένα άδειο "Καμπ Νόου".

Η απουσία των οπαδών και η υπακοή της "Μπάρτσα" στις επιταγές της Λα Λίγκα θεωρήθηκε "σολομώντεια" λύση, αλλά για τον έμπειρο μέσο του ΠΑΟΚ, τα χέρια των γηπεδούχων ήταν δεμένα...

«Αν δεν γινόταν το παιχνίδι, θα σήμαινε τρεις βαθμούς μείον στο πρωτάθλημα και ήττα στα χαρτιά, άρα σύνολο έξι βαθμοί για την Μπαρτσελόνα. Επομένως... αντίο στο πρωτάθλημα. Δεν θα μπορούσε να το κάνει».

Πολλοί έκαναν λόγο για χαμένη ιστορική ευκαιρία της Μπαρτσελόνα να αποδείξει στην πράξη πως "... είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος", ο Κρέσπο όμως είναι κατηγορηματικός: «Γιατί πρέπει να έχει σχέση το ποδόσφαιρο με την πολιτική, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Είναι βλακεία. Θέλεις ανεξαρτησία; ΟΚ. Θέλεις να παλέψεις γι' αυτά που πιστεύεις; ΟΚ. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι άλλο πράγμα».

Ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ ανοίγει μια παρένθεση και βλέπει πίσω από την "καταιγίδα" των εξελίξεων μια νότα αισιοδοξίας για την Ισπανία: «Πήγα πρόσφατα στην Ανδαλουσία και μου έκανε ένα πράγμα εντύπωση. Παντού σε κάθε σπίτι, σε κάθε μπαλκόνι υπάρχει η ισπανική σημαία. Οι άνθρωποι, εκτός Καταλονίας, δείχνουν να αντιδρούν».


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟ

«Δε νιώθεις Ισπανός, μην παίζεις»

Αναπόφευκτα η συζήτηση φτάνει στον Ζεράρ Πικέ και στην σφοδρότατη κριτική που δέχτηκε για τη στάση του υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχθεί κάθε ισορροπία στην Εθνική Ισπανίας και με δεδομένο πως ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο στόχαστρο των Μαδριλένων, οι οποίοι με πανό που έγραφαν "Πικέ, φύγε" και "Πικέ, η Ισπανία είναι το έθνος σου", ο Κρέσπο ρίχνει τους τόνους και αναφέρει:

«Ο Πικέ πήγε και στο δημοψήφισμα. Για εμένα είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Η πολιτική είναι κάτι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο. Ο Πικέ με κάθε ευκαιρία λέει πόσο Καταλανός είναι και νιώθει. Εγώ σέβομαι περισσότερο έναν παίκτη με λιγότερη ποδοσφαιρική ικανότητα, που θα νιώθει Ισπανός και θα είναι μέλος της ισπανικής Εθνικής ομάδας παρά τον Πικέ, που λέει δεν νιώθω Ισπανός αλλά παίζει με την Εθνική Ισπανίας. Υπάρχει διαφορά, καταλαβαίνεις; Για εμένα η λύση είναι απλή: αν θέλεις να είσαι στην Εθνική Ισπανίας προσπάθησε να είσαι πιο "ήσυχος". Μπορείς να λάβεις μέρος στο δημοψήφισμα, χωρίς να φωνάζεις συνέχεια τί ψήφισες. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι είσαι υπέρ της ανεξαρτησίας και διαφωνούν με την συμμετοχή σου στην Εθνική Ισπανίας. Δεν μπορεί να σου κάνει εντύπωση αυτό...».

Από την πλευρά του, ο Κάνιας αρνείται να αποδεχτεί τα όσα συμβαίνουν...

«Δεν μου αρέσει, ξέρετε, αυτό καθόλου. Δεν θέλω και δεν μπορώ να φανταστώ την Καταλονία εκτός Ισπανίας. Ίσως πρέπει να λυθεί με διάλογο το θέμα Ισπανίας - Καταλονίας και να βρεθεί μια λύση μέσα στο πλαίσιο του νόμου και να μείνουν. Δεν είναι σωστό ούτε για τους ανθρώπους ούτε για την εικόνα της Ισπανίας προς τα έξω».

Πηγή : FORZA

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags