Facebook Pixel Sportdog.gr | «Γι’ αυτό με αποκάλεσαν Φάντομ» - «Καυτές» ατάκες Σαργκάνη για Καπίνο - Προτό!
| 2017-10-15 11:05:00

«Γι’ αυτό με αποκάλεσαν Φάντομ» - «Καυτές» ατάκες Σαργκάνη για Καπίνο - Προτό!

του Γιώργου Κτενά
«Γι’ αυτό με αποκάλεσαν Φάντομ» - «Καυτές» ατάκες Σαργκάνη για Καπίνο - Προτό!

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ θυμάται στο sportdog.gr το ιστορικό ματς που τον αποκάλεσαν «Φάντομ» και αναλύει τους τερματοφύλακες των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

Στην τεράστια καριέρα του με τις φανέλες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας, αναφέρθηκε σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο sportdog.gr ο Νίκος Σαργκάνης.

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας, που σαν σήμερα το 1980 σε ένα παιχνίδι της Ελλάδας εναντίον της Δανίας στο Ίντροντς Πάρκεν πήρε το προσωνύμιο «Φάντομ» για την εμφάνισή του, αναφέρθηκε στην αυταπάρνηση που υπάρχει στην Εθνική ομάδα, αλλά και στην αυτοπεποίθηση και άνεση που είχε ο ίδιος στον αγωνιστικό χώρο.

Μίλησε για την καθολική αποδοχή του από το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων, το επίπεδο της Σούπερ Λιγκ και των Ελλήνων τερματοφύλακων και στάθηκε σε εκείνους των μεγάλων ομάδων. Τέλος, μας μίλησε για την πρόκριση της Εθνικής ομάδας στα μπαράζ του Μουντιάλ της Ρωσίας και αποκάλυψε τον λόγο που είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση.

«Ήταν το βάπτισμα του πυρός στην Εθνική ομάδα το παιχνίδι στις 15 Οκτώβρη του 1980, εναντίον της Δανίας. Και δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί ήταν σημαντικός αγώνας και ήταν η πρώτη φορά που φορούσα τη φανέλα της Εθνικής σε επίσημο παιχνίδι. Αλλά παραδόξως είχα μπει μέσα στο γήπεδο σε αυτοπεποίθηση και άνεση και είχα πει ότι θα παίξω ένα ματς όπως όλα τα υπόλοιπα και ό,τι γίνει. Τα ακούσματα γύρω μου ήταν απογοητευτικά για εμένα. Αναρωτιώντουσαν αν θα χάναμε 3-0 ή 4-0. Ήταν η εποχή που όταν η Εθνική έχανε με λίγα γκολ διαφορά, ήταν επιτυχία», σχολίασε αρχικά μέσω του sportdog.gr ο Νίκος Σαργκάνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη απόκρουσή του στο 70ο λεπτό του αγώνα στο Ίντροτς Πάρκεν, στο σουτ του Άλαν Σίμονσεν, που ανάγκασε τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της Δανίας να τον χαρακτηρίσει Φάντομ, προσωνύμιο που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του:

«Ήταν εντυπωσιακή φάση, αν και δεν κάθομαι ποτέ να δω τι συνέβαινε τότε. Θεωρώ ότι μεγαλώνοντας όσα λιγότερα βλέπεις από το παρελθόν, τόσο καλύτερα είναι γιατί πορεύεσαι με ό,τι εχεις τώρα. Αλλά ήταν εντυπωσιακή φάση, πολύ καλή στιγμή αγωνιστικά για εμένα. Γενικά όταν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές βλέπουν ο ένας τον άλλον να δίνει την ψυχή του, συμπαρασύρονται και  κάνουν το ίδιο. Όταν έβλεπα τον Μαύρο να κατεβαίνει μέχρι τη δική μου περιοχή για να μαρκάρει και στην επόμενη φάση ήταν στη θέση του, στην αντίπαλη περιοχή, πώς να μην τα δώσω όλα;

Όταν έβλεπα τον Λιβαθηνό να τρέχει πάνω - κάτω σαν τρελός, τον Κυράστα, τον Ιωσηφίδη, τον Φοιρό, τον Καψή να καταθέτουν και την ψυχή τους, πώς να μην κάνω το ίδιο και εγώ; Κάπως έτσι ήρθε εκείνη η εμφάνιση, με αποτέλεσμα ο προπονητής της Δανίας σε συζήτηση που είχε με τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια, μετά από τη λήξη του αγώνα, να του πει ότι ο αγώνας ήταν άνισος. Χαμογέλασε ο Παναγούλιας και τον ρώτησε γιατί το λέει αυτό. Και έλαβε την απάντηση ότι ενώ εκείνος έπαιζε με 11 ανθρώπους, ο Παναγούλιας είχε μαζί του ένα Φάντομ! Στον ευρωπαϊκό Τύπο έγραφαν ότι είχα πέντε χέρια, άλλη εφημερίδα ότι ήταν μαγικά αυτά που έκανα κ.λπ.
».



Πραγματοποιήσατε εξαιρετική καριέρα στην Εθνική ομάδα, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει από όλη αυτή τη διαδρομή;

«Πάνω από όλα ήταν ευλογία Θεού να μπορέσω να παίξω με την ίδια αποτελεσματικότητα και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό αλλά και στην Εθνική ομάδα. Αισθάνομαι τόσο γεμάτος από την καριέρα μου, που θεωρώ ότι δεν έχω να ζηλέψω τίποτα. Αυτό που μου έχει μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είναι που δεν μπόρεσα ποτέ να είμαι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τότε υπήρχε το Κύπελλο Εθνών και το Παγκόσμιο, αλλά δεν είχαν την τύχη να συμμετάσχω».

Πώς ήταν η μετάβαση από τη μία ομάδα στην άλλη, από την άποψη ότι έχετε κερδίσει καθολικό σεβασμό από τους Έλληνες φιλάθλους. Πώς επιτεύχθηκε αυτό;

«Αυτό που προσπαθούσα πάντα, ήταν να κρατάω χαμηλούς τόνους και να σεβαστώ την υπογραφή μου αλλά και την προσωπικότητά μου. Δεν φώναξα ποτέ ότι εγώ έκανα εκείνο ή το άλλο. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και ό,τι πετυχαίνουμε, το πετυχαίνουμε όλοι μαζί. Σημαντικό στην καριέρα μου ήταν που έπαιξα με την Εθνική ομάδα στο Ντα Λουζ, εναντίον της Πορτογαλίας, αλλά και με τον Αθηναϊκό εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν ωραίο και το φινάλε μου δηλαδή, γι' αυτό και δεν νοστάλγησα ποτέ κάτι. Έφυγα γεμάτος από τα γήπεδα».
«Δεν έχω ξεχωρίσει μεγάλο τερματοφύλακα στην Ελλάδα»

Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό πρωτάθλημα και τους τερματοφύλακες που βλέπουμε σε αυτό;

«Το πρωτάθλημα εξακολουθεί να είναι χαμηλού επιπέδου. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί καλοί Έλληνες τερματοφύλακες, αλλά δεν έχω ξεχωρίσει κάποιον μεγάλο. Για να το κάνω αυτό θα πρέπει να αποκτήσουν διάρκεια στην απόδοσή τους και σεβασμό από τον κόσμο. Να θεωρούν όλοι ότι κάποιος τερματοφύλακας είναι ασφαλής για την ομάδα του. Υπάρχουν αρκετοί που κάνουν καλές εμφανίσεις, αλλά δεν υπάρχει διάρκεια. Κι αυτό είναι ζητούμενο και για τη στελέχωση της Εθνικής ομάδας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο Καρνέζης που δίνει ωριμότητα και σταθερότητα στην Εθνική, γι' αυτό και παίζει στην Ευρώπη. Αυτό περιμένω και από τα παιδιά που παίζουν εδώ».

Να σχολιάσουμε τους τερματοφύλακες των μεγάλων ομάδων; Πώς βλέπετε την ευκαιρία που θα έχει ο Βλαχοδήμος στην Μπενφίκα αλλά και τη διάδοχη κατάσταση στον Παναθηναϊκό, στο πρόσωπο του Διούδη;

«Αρχικά θέλω να ευχηθώ στον Βλαχοδήμο για τη μεταγραφή του στην Μπενφίκα, γιατί έδειξε ότι είναι καλός τερματοφύλακας. Είναι ωραίο να φεύγουν δικά μας παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αγωνιστούν. Από την άλλη πλευρά είναι η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του Διούδη, γιατί θεωρώ ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή να πάει σε ομάδα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, ακόμα κι αν αυτή ήταν ο Άρης. Θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να κάνει σταδιοδρομία, γιατί πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας».
«Δεν έχω την καλύτερη εικόνα για Προτό»

Ποια είναι η άποψή σας για τον Στέφανο Καπίνο και την πρόσφατη περιπέτεια που είχε στον Ολυμπιακό, αλλά και για τον Προτό;

«Αν τυχόν η τιμωρία του ήταν αγωνιστική, είναι λάθος που τιμωρήθηκε. Αν όμως συνέβη κάτι άλλο, αυτό το ξέρουν στην οικογένεια του Ολυμπιακού και δεν μπορώ να πάρω θέση. Όσον αφορά τον Προτό, δεν μπορώ να πω ότι έχω την καλύτερη εικόνα. Δεν είναι καλύτερος από τον Καπίνο αυτή τη στιγμή που μιλάμε τουλάχιστον. Αλλά είναι κάποιας ηλικίας, έχει εμπειρίες, αλλά δε νομίζω ότι οι δικοί μας τερματοφύλακες έχουν να ζηλέψουν κάτι από τον Προτό».

Ρέι και Ανέστης, που αγωνίζονται σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αντίστοιχα.

«Για τον Ρέι θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή, γιατί είναι ακόμα αρχή. Περιμένω πολύ περισσότερα, ειδικά με τα χρήματα που έχει διαθέσει η ομάδα του. Ο Ανέστης είναι πολύ καλός τερματοφύλακας. Έχει πολύ καλή σωματοδομή, αλλά πρέπει να βρει την ηρεμία του. Να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να πιστέψει ότι είναι καλός τερματοφύλακας, που μπορεί να ανταποκριθεί στην ΑΕΚ. Θεωρώ ότι το μέλλον τού ανήκει και στην Εθνική ομάδα».

Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για την Εθνική ομάδα και τη διαδικασία των μπαράζ που έχει μπροστά της για να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ.

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μπορώ να θεωρήσω επιτυχία το γεγονός ότι η Εθνική μας ομάδα βγήκε δεύτερη στον όμιλό της, αλλά ο σκοπός είναι η πρόκριση. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί οι υποψήφιοι αντίπαλοι ήταν φαβορί στους ομίλους του και βρέθηκαν δεύτεροι. Αλλά ανεξάρτητα από το θέμα της πρόκρισης, το οικογενειακό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Σκίμπε στην Εθνική και η αγάπη που έχουν τα παιδιά για την ομάδα, δίνει την αίσθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Αυτό που είδα μέχρι το 2-0 στο παιχνίδι εναντίον του Γιβραλτάρ, ήταν μια ομάδα που δεν είχε αρχή και τέλος. Μετά από το 2-0 έδειξε στοιχεία μεγάλης ομάδας. Οπότε αυτό μου δείχνει ότι έχουν άγχος για το πώς θα κερδίσουν και όχι για να παίξουν μπάλα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags