Facebook Pixel Άγριο ξέσπασμα Βλάχου για Ολυμπιακό-διαιτησία - Sportdog.gr
| 2018-02-07 10:33:00

Ξέσπασμα Βλάχου για Ολυμπιακό-διαιτησία: «58 πέναλτι σε κάθε ματς» - «Αν πει "έλα μωρέ" η ΑΕΚ...»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξέσπασμα Βλάχου για Ολυμπιακό-διαιτησία: «58 πέναλτι σε κάθε ματς» - «Αν πει "έλα μωρέ" η ΑΕΚ...»

Tα... όργια του Γκαρσία και η απίστευτη απορία για Μιραλάς. 

Το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη ανάλυσε στο sportdog.gr ο Μιχάλης Βλάχος, ο οποίος μίλησε για την τρίτη κατά σειρά μάχη μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο βετεράνος αμυντικός, που φόρεσε τις φανέλες και των δύο ομάδων υποστήριξε, ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν κάτι να κρύψουν ενόψει της ρεβάνς και το παιχνίδι θα κριθεί από το κατά πόσο θα εμφανιστεί σοβαρή η Ένωση.

Ο προπονητής της Κ16 της ΑΕΚ είπε τα καλύτερα λόγια για τον Χιμένεθ, δεν ήθελε όμως να κρίνει τον Γκαρθία λόγω της ελάχιστης παρουσίας του στον πάγκο των Πειραιωτών. Υποστήριξε πάραυτα, ότι θα έπαιρνε άλλα ρίσκα στην ενδεκάδα. Εντύπωση προκαλεί η άποψή του για τις διαμαρτυρίες των Πειραιωτών για τη διαιτησία αλλά και τη δουλειά που γίνεται στις Υποδομές του Δικεφάλου. 

Πώς έζησες το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη;

«Ήταν ένα παιχνίδι που πήγαινε για 0-0. Είχε δύναμη, πίεση. Δε νομίζω ότι έγιναν μεγάλες ευκαιρίες. Είχε δύο φάσεις ο Ολυμπιακός που έγιναν από λάθη της ΑΕΚ και όχι οργανωμένες επιθέσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ένωση ήταν πολύ καλύτερη, δημιούργησε ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 81' πάλι από λάθος, αλλά η ΑΕΚ είχε τα ψυχικά αποθέματα και ανταπεξήλθε. Σκόραρε γρήγορα, σημείωσε και το δεύτερο γκολ και κέρδισε».

Η ΑΕΚ έδειξε μία εικόνα μέχρι το 80' ότι βολευόταν με το 0-0. Μπήκε το γκολ του Ολυμπιακού και μεταμορφώθηκε επιθετικά. Πώς εξηγείς αυτό το παράδοξο;

«Η κάθε ομάδα έχει τη λογική και την τακτική της. Θεωρώ ότι και στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ έβγαινε πιο ώριμα στην επίθεση από τον Ολυμπιακό. Έβλεπες ότι είχε μία μικρή κατοχή και έκανε αλλαγές κατεύθυνσης μέσα στο γήπεδο, αλλαγές στις πάσες από πλευρά σε πλευρά. Ο Ολυμπιακός πήγαινε με τον τσαμπουκά, τον κόσμο, να δημιουργήσει πίεση, με μεγάλες μπαλιές να βγει στην κόντρα γρήγορα. Δεν έπαιρνε την μπάλα από πίσω, να οργανώσει το παιχνίδι του. Δεν δημιούργησε με build up ευκαιρίες. Η ΑΕΚ όμως προσπαθούσε να χτίσει επίθεση από πίσω, άσχετα αν δεν έκανε ευκαιρίες. Στο δεύτερο μπήκε καλύτερα και μετέφερε πιο σωστά την μπάλα. Έτυχε και δέχτηκε γκολ. Δε θεωρώ ότι άλλαξε κάτι στο παιχνίδι της και το γύρισε. Τα ίδια πράγματα έκανε, απλώς της βγήκαν».

Πώς κρίνεις το κοουτσάρισμα του Χιμένεθ;

«Η ομάδα έχει αποκτήσει χαρακτήρα. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Για μένα είναι εξίσου αξιοσημείωτο ότι υπάρχει φοβερό κλίμα στα αποδυτήρια. Η καλή δουλειά του Χιμένεθ φαίνεται από την εμφάνιση της ομάδας στο γήπεδο. Έχει σταθερότητα. Δε χάνει εύκολα παιχνίδι. Εδώ έχει να ηττηθεί από τον Οκτώβριο. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο και το παίζει. Αυτό είναι δικό του επίτευγμα. Από εκεί και πέρα, λάθη κάνει ο καθένας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακός προπονητής. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Είναι πανέξυπνος και ταιριάζει στον χαρακτήρα της ΑΕΚ. Το δείχνουν τα αποτελέσματα».

Τα... όργια του Γκαρθία

Ποια λάθη του Γκαρθία εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη;

«Εντάξει δεν έκανε και όργια ο άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει χάσει τον χαρακτήρα του. Δεν είναι η ομάδα που έμπαινε μέσα και κέρδιζε. Τώρα δεν μπορεί να πει "είμαι Ολυμπιακός, θα τους κερδίσω όλους". Είναι πολύ ξεπερασμένο αυτό. Οι ομάδες πλέον δεν φοβούνται. Έχουν ενισχυθεί και παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Απλώς θεωρώ ότι με τρία παιχνίδια που έχει στον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να κριθεί».

Η απορία για Μιραλάς

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δέχτηκε κριτική, επειδή δεν ξεκίνησε τον πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ανσαριφάρντ, στην κορυφή της επίθεσης αντί του Μιραλάς που ήταν σκέτη απογοήτευση. Πιστεύεις ότι αν ο Ιρανός έπαιζε από την αρχή, θα γίνονταν δυσκολότερα τα πράγματα για την ΑΕΚ;

«Ο Μιραλάς για μένα είναι πολύ καλός παίκτης. Εγώ απόρησα στο παιχνίδι του Κυπέλλου που δεν τον ξεκίνησε από την αρχή. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να μην είχε βάλει τον Πάρντο και να έβαζε τον Βέλγο μαζί με τον Ανσαριφάρντ. Εγώ έτσι θα το ρίσκαρα με τους δύο αυτούς μπροστά».

«58 πέναλτι σε κάθε ματς»

Στον Ολυμπιακό φώναζαν για τον Παπαπέτρου. Πώς σου φάνηκε η διαιτησία του στο ντέρμπι;

«Στον Ολυμπιακό όταν χάνουν φωνάζουν. Τόσα χρόνια που φώναζαν οι άλλοι τι έγινε; Άλλαξε κάτι; Τι να πούμε τώρα για το θέμα της διαιτησίας. Έχει γίνει καραμέλα απ' όλους. Κάποτε γινόταν χέρι και πέναλτι πάνω στη γραμμή, σε τελικούς Κυπέλλου και δεν είπε κανείς τους τίποτα. Βγήκε κανένας από αυτούς για να παραδέχτει ότι ήταν πέναλτι με τον Αστέρα Τρίπολης; Έγινε μία φάση που τραβιόντουσαν ο Βράνιες με τον Μποτία, ο τελευταίος έπεσε κάτω και το είδαν πέναλτι. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να ήταν και επιθετικό φάουλ όμως. Αφού τον τράβαγε και ό άλλος. Αυτές είναι φάσεις που γίνονται συνέχεια μέσα στο παιχνίδι. Τότε κάθε ματς θα είχε 58 πέναλτι. Στα κόρνερ δεν υπάρχουν συχνά μαρκαρίσματα με σπρωξίματα και τραβήγματα. Τι να κάνουμε τώρα; Να τα δώσουμε όλα πέναλτι; Στο δεύτερο γκολ, δεν ξέρω αν υπάρχει φάουλ. Ο Μποτία παει προς τα πίσω και πέφτει. Ο Γιακουμάκης τι έπρεπε να κάνει δηλαδή; Να αλλάξει κατεύθυνση ενω έκανε κάθετη κίνηση; Συγκρουστήκανε, έπεσε ο Ισπανός κάτω. Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα. Ο σκόρερ κάνει καταπληκτική κίνηση ανάμεσα σε αμυντικούς. Τι έπρεπε να έκανε; Να βγει εκτός γηπέδου για να μη συγκρουστεί με τον Μποτία; Αντί να ψάχνουν τις δικαιολογίες ας δούνε να φτιάξουν τα πράγματα».

«Αυτό να προσέξει η ΑΕΚ»

Τι πρέπει η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει την πρόκριση επί του Ολυμπιακού;

«Η ΑΕΚ πρέπει να είναι σοβαρή και να εφαρμόσει το πλάνο της. Μέσα στην έδρα της έχει δυναμική λόγω του κόσμου. Δεν πρέπει να το πάρει αψήφιστα επειδή πήρε μία ισοπαλία στο πρώτο ματς και νίκη στο πρωτάθλημα. Το Κύπελλο κρύβει παγίδες. Μην ξεχνάμε ότι παίζει με τον Ολυμπιακό. Αν πάνε οι παίκτες με την νοοτροπία "έλα μωρέ, τους κερδίσαμε την Κυριακή", δεν νομίζω να πάει καλά η ιστορία».

Πιστεύεις ότι θα δούμε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό την Τετάρτη; Συνήθως μετά από ήττες οι ομάδες θέλουν να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις...

«Δε θα δούμε καλύτερο Ολυμπιακό από αυτόν που παρακολουθούμε μέχρι στιγμής».

Οι... νέοι Γαλανόπουλοι

Προπονείς την ομάδα Κ16 της ΑΕΚ. Πιστεύεις ότι στο μέλλον θα δούμε νέα ταλέντα στην πρώτη ομάδα όπως ο Γαλανόπουλος;

«Έχουμε καλούς παίκτες. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο που παίζει σε όλες τις γραμμές, το οποίο έχει πολύ μέλλον. Θεωρώ ότι θα βγούνε. Εγώ προσωπικά είχα τον Γαλανόπουλο στην Κ16. Όπως και τους Βλαχομήτρο, Γιαννούτσο, Αντωνίου που είναι και αυτοί στην πρώτη ομάδα και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Ο Γαλανόπουλος από τότε φαινόταν ότι θα γίνει καλός παίκτης.

Η ΑΕΚ έχει βάλει ένα πλάνο να βγάλει παιδιά. Ήδη υπάρχουν έξι παιδιά στην πρώτη ομάδα από τις Υποδομές. Έχει διάθεση η ομάδα να εμπιστευτεί τα μικρά παιδιά, να τους δώσει χρόνο και να πάρουν εμπειρίες. Πρέπει και τα ίδια να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά».

Στις Ακαδημίες των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων μαθαίνουν το σύστημα που παίζει η πρώτη τους ομάδα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι, όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, για να αξιοποιηθούν. Αυτό πόσο εφαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και στη δουλειά που γίνεται στις Υποδομές της ΑΕΚ;

«Δεν μπορείς να πεις ότι οι Ακαδημίες στην Ελλάδα παίζουν το σύστημα της επαγγελματικής. Γίνεται άλλη εκπαίδευση. Πρέπει να μάθεις στα παιδιά συγκεκριμένα πράγματα. Πώς να κάνουν πάσες, καλή υποδοχή, τεχνική. Πρέπει να μάθουν σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να τα μάθεις στη μεγάλη ομάδα, όπου πρέπει να πας όντας έτοιμος. Όταν μάθεις τα βασικά από κάτω, τα άλλα, όταν ανέβεις, θα σου φαίνονται πολύ εύκολα. Το ότι μπορεί να παίζουν στο ίδιο μοτίβο, είναι μία λογική που έχει η Μπαρτσελόνα, η οποία θέλει μεγάλο passing game και το κάνουνε. Πρέπει να εκπαιδεύσεις τα παιδιά όμως και σε άλλα πράγματα.

Εμείς έχουμε αρχίσει και το κάνουμε σιγά σιγά αυτό. Η ΑΕΚ έχει κατοχή της μπάλας. Το ίδιο κάνουμε και στις Ακαδημίες. Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά εφόδια για την πρώτη ομάδα. Εμείς δουλεύουμε στην ατομική και στην ομαδική βελτίωση. Σίγουρα το 3-5-2 δεν μπορούμε να το παίξουμε στις Ακαδημίες. Εκεί θα παίξεις 4-3-3, το οποίο είναι ένα σύστημα που προσαρμόζεται σε όλα τα άλλα συστήματα. Είναι το πιο ευέλικτο. Μπορεί να γίνει 4-4-2, 3-5-2, 4-4-1-1. Εκπαιδεύεις στο 4-3-3 και από εκεί και πέρα τους προσφέρεις πράγματα σταδιακά για να βελτιώνονται».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags