Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο «θρυλικός» Μπούκοβι που έγινε τραγούδι, το στοιχειωμένο ρεκόρ και η νέα εποχή στο ποδόσφαιρο (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-02-11 14:57:00

Ο «θρυλικός» Μπούκοβι που έγινε τραγούδι, το στοιχειωμένο ρεκόρ και η νέα εποχή στο ποδόσφαιρο (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Ο «θρυλικός» Μπούκοβι που έγινε τραγούδι, το στοιχειωμένο ρεκόρ και η νέα εποχή στο ποδόσφαιρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαύρη επέτειος για τους Ολυμπιακούς η 11η Φεβρουαρίου.

Σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1985 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Μάρτον Μπούκοβι, ο προπονητής με τον οποίο ο Ολυμπιακός κατέκτησε τα δύο πρώτα του επαγγελματικά πρωταθλήματα (65-66 και 66-67) και ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός για την ανάπτυξη του συστήματος 4-2-4!

Ο Μάρτον Μπούκοβι ήταν Ούγγρος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής ποδοσφαίρου και αποτέλεσε μαζί με τον Γκούσζταβ Σέμπες και τον Μπέλα Γκούτμαν την αφρόκρεμα των Μαγυάρων προπονητών του 20ου αιώνα και εισήγαγε μαζί τους το σύστημα 4-2-4, σύστημα με το οποίο μεγαλούργησε η βραζιλιάνικη σχολή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Άσκησε την προπονητική και στην Ελλάδα καθοδηγώντας τον Ολυμπιακό τη διετία 1965-67, τελευταία ομάδα που προπόνησε στην τριακονταετία που έμεινε στους πάγκους. Το 1966 ο Μάρτον Μπούκοβι σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής οδήγησε τον Ολυμπιακό ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από έξι χρόνια. Το πρωτάθλημα ήταν συγκλονιστικό και κρίθηκε, ουσιαστικά, στις 12 Ιουνίου του 1966, στα Τρίκαλα. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 5-0 εκεί όπου είχε ηττηθεί το 1965 και συγκέντρωσε 80 βαθμούς, έναντι 79 του Παναθηναϊκού.



Το τραγούδι και η Χούντα

Η περίοδος 1966-67 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τους πρωταθλητές, οι οποίοι με 11 σερί νίκες φαντάζουν άτρωτοι, έχοντας κερδίσει μάλιστα τον Παναθηναϊκό με 1-0 μέσα στη Λεωφόρο με γκολ του Νίκου Γιούτσου. Ο Ολυμπιακός αποκτά τεράστιο βαθμολογικό αέρα και το Φεβρουάριο του 1967 ταπεινώνει τον «αιώνιο αντίπαλο» στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 4-0.

Ο Ούγγρος προπονητής θεοποιείται, γίνεται τραγούδι και ύμνος για τους οπαδούς της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι φτάνουν στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος με απολογισμό 21 νίκες, 7 ισοπαλίες, 2 ήττες και τέρματα 59 υπέρ και 17 κατά, αλλά πλέον το μέλλον του στον Πειραιά έχει αρχίσει να… χλομιάζει.

Ο Μπούκοβι μαζί με το δεξί του χέρι, τον Λάντος, αρνούνται να αναχωρήσουν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή για ΗΠΑ και Καναδά, όπου θα περιόδευαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά γεγονότων στην ομάδα (μεταγραφές, παρεμβάσεις στον καταρτισμό ενδεκάδας κ.α.). Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος που τελικά δεν συνέχισε στον Ολυμπιακό, ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η εποχή  της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που τον υποχρέωσαν να αναχωρήσει από την χώρα μας εσπευσμένα.


«Πατέρα μη φύγεις…»

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ο Μπούκοβι αποχωρεί οριστικά από τον Ολυμπιακό, με τον κόσμο της ομάδας να τον παρακαλάει να συνεχίσει. Έχει μείνει στην ιστορία ως η “Νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι”, όπως τιτλοφορείται το πιο γνωστό βιβλίο που έχει γραφτεί για τον αξέχαστο Ούγγρο τεχνικό. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος περιγράφει παραστατικά τη συγκινητική στιγμή του “αντίο:

«Την άλλη μέρα έγραψε και το "Φως" τι έγινε εκεί: Πως είχε σταματήσει η συγκοινωνία κάτω απ’ το ξενοδοχείο της Καστέλλας, πως ανεμίζανε ασπροκόκκινες σημαίες και κασκόλ, ανάβανε στριμμένες εφημερίδες και κεριά κι οι πιο μικροί, με δάκρυα στα μάτια, φωνάζανε:

- Πατέρα! Μη φεύγεις!

Πως, όταν βγήκε ο Μπούκοβι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να τους ησυχάσει με τον Λάντος δίπλα του, δάκρυσε κι αυτός και έκανε και τους μεγάλους να χτυπιούνται:

- Πατέρα! Μη φεύγεις, Πατέρα μη! Μη φεύγεις!

Έγραψε για τις φωτιές που ανάψανε μετά τους τσαμπουκάδες που γίνανε, το ξύλο που έπεσε στους γύρω δρόμους, τις σπασμένες τζαμαρίες, το διαλυμένο καφενείο. Έγραψε μερικά το "Φως"... Αλλά τι να καταλάβουνε αυτοί που γράφουνε!»...


Το ρεκόρ που έσπασε ο Μίτσελ!

Ο Μπούκοβι με τον Ολυμπιακό κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 46 χρόνια για να καταρριφθεί. Επρόκειτο για το καλύτερο ξεκίνημα ελληνικής ομάδας στο εθνικό πρωτάθλημα, με την ομάδα του Μπούκοβι να πετυχαίνει 12 νίκες στις πρώτες 14 αγωνιστικές και το εντυπωσιακό 11/11.

Την σεζόν 1966/67 οι Πειραιώτες έδωσαν τα 7 από τα 11 παιχνίδια τους εντός έδρας και το εντυπωσιακό σερί διεκόπη στην 12η αγωνιστική όταν αναδείχθηκαν ισόπαλοι δίχως σκορ με το Αιγάλεω στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Το Δεκέμβριο του 2013, ο Ολυμπιακός επί Μίτσελ, κατάφερε να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ πετυχαίνοντας 13 νίκες στα 14 πρώτα παιχνίδια.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags