Facebook Pixel Sportdog.gr | «Ο Μελισσανίδης μας έστειλε στον πόλεμο, φοβηθήκαμε - Διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ - Θα ξαναπάμε»
| 2018-04-07 09:20:00

«Ο Μελισσανίδης μας έστειλε στον πόλεμο, φοβηθήκαμε - Διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ - Θα ξαναπάμε»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Ο Μελισσανίδης μας έστειλε στον πόλεμο, φοβηθήκαμε - Διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ - Θα ξαναπάμε»

Συγκλονίζει ο Χάρης Κοπιτσής στο sportdog.gr για το Βελιγράδι.

Στις 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ έγραψε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της. Είναι από αυτές που την κάνουν να ξεχωρίζει και επιβεβαιώνει το ενωσίτικο μότο «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Το ταξίδι στο εμπόλεμο Βελιγράδι και το φιλικό με την Παρτιζάν, πριν 19 χρόνια, δεν είχε καμία σχέση με πρωταθλήματα, κύπελλα, πορείες και κατακτήσεις, έκανε όμως όλη την υφήλιο να υποκλιθεί στον δικέφαλο αετό, τους παίκτες και τους φιλάθλους του, οι οποίοι νιώθουν υπερηφάνεια για την ηρωικότητα που έδειξε η ομάδα τους.

«Το ταξίδι ήταν μία εμπειρία ζωής. Ήταν κάτι παραπάνω από οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός. Πήγαμε σε ένα σημείο της Ευρώπης, το οποίο είχαν αποκλείσει και η ΑΕΚ πήγε να το στηρίξει. Υπηρέτησε τις αρχές της ελευθερίας και της ειρήνης κάτι που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ΑΕΚ», σημειώνει στο sportdog.gr ο Χάρης Κοπιτσής, ένας από τους παίκτες που ταξίδεψε με την Ένωση στην πρωτεύουσα της Σερβίας και έπαιξε στο φιλικό με την Παρτιζάν.

«Η εμπειρία όσο και να έχουν περάσει τα χρόνια δεν ξεχνιέται. Αυτό που έζησα μέσα από αυτό το γεγονός με βοήθησαν στη ζωή μου», προσθέτει.

«Ιδέα του Μελισσανίδη»

Ο παλαίμαχος μπακ-χαφ της Ένωσης δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες που αντίκρισαν τα μάτια του. «Εκεί γινόταν ένας σκληρός πόλεμος. Είδαμε με τα μάτια μας γκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένα ολόκληρα χωριά. Παρολα αυτά είδαμε ανθρώπους με χαμόγελο. Πήγαμε για να τους δώσουμε δύναμη και έδιναν σε εμάς δύναμη. Ό,τι και να λέμε είναι άλλο να μιλάς για τον πόλεμο και άλλο να τον ζεις μπροστά σου. Να βλέπεις τις οβίδες να σκάνε από μακριά», αναφέρει.

Φοβήθηκαν άραγε οι παίκτες της ΑΕΚ, όταν τους ανακοινώθηκε η ιδέα του παιχνιδού; «Οπωσδήποτε φοβηθήκαμε. Θα μπαίναμε μέσα σε εμπόλεμη ζώνη. Η ιδέα ήταν του κυρίου Μελισσανίδη. Έγινε μία πρόταση στα αποδυτήρια. Καταλάβαμε πόσο σημαντικός ήταν ο λόγος αυτού του ταξιδιού και ότι είχαμε μία ευκαιρία στη ζωή μας για να πάμε. Οι παλαιότεροι δεχτήκαμε και μαζί όλη η ομάδα. Αποδείχτηκε ότι η απόφαση ήταν σωστή, τόσο για την ΑΕΚ όσο και για μας», απαντά.

«Διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ»

Ωφελήθηκε η ΑΕΚ από αυτό ταξίδι ή μπήκε στο μάτι του κυκλώνα; «Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί μετά», λέει ο Χάρης Κοπιτσής και συνεχίζει: «Η ΑΕΚ είναι πάνω απ' όλα. Η ιδέα της ΑΕΚ εκφράζει όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε, ειρήνη, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η ιδέα της ΑΕΚ μας καθοδήγησε να πάμε σε εκείνο το μέρος. Η ΑΕΚ κατέγραψε στην ιστορία της ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο την έκανε να ξεχωρίζει.

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις άλλες ομάδες. Εγώ το έχω ζήσει αυτό 25 χρόνια που είμαι στην ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής και προπονητής σε τμήματα Υποδομών. Το ζω καθημερινά. Είναι κάτι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Είναι μεγάλο προνόμιο. Αυτό το λέω, όχι μόνο για εκείνη τη στιγμή και τις κατακτήσεις επιτυχιών, αλλά για τις δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά τα χρόνια κοιτάμε την ΑΕΚ στα δύσκολα. Εκεί φάνηκε τι σημαίνει η ΑΕΚ. Όλος ο κόσμος στάθηκε δίπλα και στήριξε. Να που τώρα η ΑΕΚ μεγαλουργεί και υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ανώτερα πράγματα στο μέλλον».

«Θα ξαναπάμε αν χρειαστεί»

Η ΑΕΚ ριψοκινδύνεψε στο Βελιγράδι, οι οπαδοί της Παρτιζάν όμως τα επόμενα χρόνια ξέχασαν τη συμβολική κίνησή της. Μάλιστα, λόγω αδελφοποίησης με οργανωμένους άλλης ελληνικής ομάδας, συμμετείχαν σε επεισόδια εναντίον Ενωσιτών. Πώς νιώθει γι' αυτό το γεγονός ένας παίκτης που αψήφισε τις βόμβες για να στηρίξει τον σέρβικο λαό;

«Εγώ νιώθω υπερήφανος που πήγαμε με την ΑΕΚ και στηρίξαμε αυτόν τον λαό. Στηρίξαμε, το ξαναλέω, την ειρήνη και την αγάπη. Ό,τι έκαναν από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα. Η ΑΕΚ έπραξε αυτό που έπρεπε. Έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ειρήνη είναι πάνω απ' όλα. Εάν δεν πήραν το μάθημά τους είναι δικαίωμά τους. Εμείς πήγαμε εκεί πέρα και αν χρειαστεί, θα ξαναπάμε!», καταλήγει ο Χάρης Κοπιτσής.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags