Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατάκες που ΣΟΚάρουν για Χένρικσεν - «Πώς επιτίθεται αυτός ο καρκίνος - Τι μπορεί να κάνει, πώς θα ζήσει»
| 2018-05-06 11:20:00

Ατάκες που ΣΟΚάρουν για Χένρικσεν - «Πώς επιτίθεται αυτός ο καρκίνος - Τι μπορεί να κάνει, πώς θα ζήσει»

Sportdog Team
Ατάκες που ΣΟΚάρουν για Χένρικσεν - «Πώς επιτίθεται αυτός ο καρκίνος - Τι μπορεί να κάνει, πώς θα ζήσει»

Ειδικοί απαντούν στο sportdog.gr για τη σπάνια ασθένεια του Δανού.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, διεθνής με την Εθνική Δανίας, Ρενέ Χένρικσεν, αποκάλυψε στις 2 Μαϊου, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, ότι δίνει έναν δικό του προσωπικό αγώνα, εκτός γηπέδων αυτή τη φορά.

Ο 49χρονος, βετεράνος αμυντικός δίνει μάχη για τη ζωή του, ενάντια σε μια σπάνια μορφή καρκίνου, το μυέλωμα. «Είναι μια μορφή καρκίνου που δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά μπορεί να κρατηθεί ήρεμη. Είναι μια ασθένεια που μπορείς εύκολα να ζήσεις για πολλά χρόνια. Ωστόσο, ως άνθρωπος του αθλητισμού, με ενοχλεί που δεν μπορώ να νικήσω, αποβάλλοντας ολοκληρωτικά την ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, μπορώ να τη διατηρήσω στο χαμηλότερο δυνατό στάδιο, έτσι μπορώ τουλάχιστον να παίξω για ισοπαλία», ανέφερε ο παλιός στόπερ του Τριφυλλιού σε συνέντευξή του, η οποία ένωσε αρκετούς από τους αντίπαλους του ελληνικού ποδοσφαίρου ( ΠΑΟΚ,ΑΕΚ,ΠΑΟ,ΟΣΦΠ ) που συμπαρασταθούν με το δικό τους τρόπο στον 49χρονο Δανό.

Το sportdog.gr μίλησε με δυο ειδικούς για την ύπουλη αυτή ασθένεια, οι οποίοι έδωσαν σημαντικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Συνέντευξη στη σπουδάστρια δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Ειρήνη Κοντοσταύλου

Καταρχάς τί είναι το μυέλωμα; « Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την υπερπαραγωγή κάποιων πρωτεϊνών στο αίμα. Προκαλεί οστικές βλάβες (π.χ κατάγματα), αναιμία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα», απαντά ο διευθυντής ογκολογικής κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Κεντεποζίδης.

Αυτά τα όργανα επηρεάζει

«Είναι μια νόσος του αίματος, από τα κύτταρα που παράγονται στο μυελό των οστών. “Συμπεριφέρεται” με πολλούς τρόπους γι’ αυτό το λέμε και πολλαπλό. Μπορεί να επηρεάσει τα οστά, τα νεφρά, όλα τα όργανα στο σύνολο τους, να δημιουργήσει όγκους αλλά ενδέχεται να έχει και μια εικόνα όπως η λευχαιμία», συμπληρώνει ο Θεόδωρος Χατζής, Υπεύθυνος Αιμοδοσίας του Αιματολογικού/Ανοσολογικού Τμήματος και Πρόεδρος της Επιτροπής των Μεταγγίσεων του Νοσοκομείου Μητέρα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας; «Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες στα χρωμοσώματα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους τους ασθενείς. Διότι δεν έχουν κάνει όλοι γονιδιακό έλεγχο», σημειώνει ο κ. Κεντεποζίδης, ενώ ο κ. Χατζής υποστηρίζει, ότι «δεν έχουμε ανακαλύψει τα αίτια εμφάνισης του μυελώματος. Αλλά συχνά ανακαλύπτουμε στο DNA κάποιες μεταλλάξεις επίκτητες και όχι κληρονομικές. Βέβαια, πολλές φορές δεν βρίσκουμε και απολύτως τίποτα. Τα αίτια διερευνώνται ακόμα».

Ο ασθενής νιώθει σαν καρδιακός

Ποια είναι τα συμπτώματα; «Μπορεί να είναι διαταραχές στην όραση, το αίμα, νεφρική δυσλειτουργία και βλάβες στα οστά ( π.χ μέτωπο, λεκάνη)», αναφέρει ο ογκολόγος, με τον αιματολόγο να προσθέτει επίσης την ύπαρξη «πόνου στα κόκκαλα και καταγμάτων χωρίς αιτία. Εάν δημιουργηθεί λόγω της νόσου έντονη αναιμία, παρατηρείται κούραση. Επίσης, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, με αποτέλεσμα να έχουμε κακή κυκλοφορία του αίματος και να νιώθει κανείς σαν να έχει καρδιά».

Εντύπωση σίγουρα έχουν οι απαντήσεις των δύο ειδικών στην ερώτηση, γιατί το μυέλωμα είναι ανίατο. « Δεν έχει βρεθεί κάτι δυστυχώς, που να εμποδίζει την επιδείνωση του. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές με αντισώματα, αλλά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δηλαδή μελετώνται. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο σαφές θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Κεντεποζίδης. «Είναι μια κακοήθεια, δηλαδή καρκίνος του αίματος. Θεωρούνταν ότι δε θεραπεύεται. Όμως η ασθένεια δεν ανιχνεύεται πια σε κάποια άτομα και ζουν τόσα πολλά χρόνια, που μπορούμε να σκεφτούμε ότι στο μέλλον θα το θεωρούμε ιάσιμο. Δεν είναι πάντα ορθό να το χαρακτηρίζουμε ανίατο, καθώς για το μέλλον έχουν βγει εξαιρετικά φάρμακα και καταπληκτικοί τρόποι που το χειριζόμαστε. Υπάρχει ελπίδα», συμπληρώνει ο κ. Χατζής.

Χημειοθεραπεία και μετά μεταμόσχευση

Όσον φορά τους τρόπους αντιμετώπισης; «Σε νέους ανθρώπους, όπως ο Χένρικσεν, πραγματοποιούμε δύο φορές μέσα σ’ ένα χρόνο μεταμόσχευση μυελού, από τα δικά τους κύτταρα. Αφού έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία. Στο τέλος, χορηγούμε βιολογικά φάρμακα για συντήρηση», υπογραμμίζει ο αιματολόγος.

Στο τέλος οι δύο ειδικοί ερωτήθηκαν για την ποιότητα ζωής που μπορεί να έχει ένας ασθενής που πάσχει από την ασθένεια του Χένρικσεν. « Όσο δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα όργανα του, από μέτρια έως καλή. Η ποιότητα ζωής, όσων έχουν πολλαπλές βλάβες, δεν χαρακτηρίζεται και πολύ καλή», επισημαίνει ο κ. Κεντεποζίδης.

« Υπάρχουν άνθρωποι με μυέλωμα, που προπονούνται κανονικά, όχι βεβαία ποδοσφαιριστές. Αλλά αθλούνται για να κρατιούνται γεροί ( π.χ ένας ασθενής μάλιστα συνεχίζει να παίζει τένις, κάποιες φορές.)», καταλήγει ο κ. Χατζής.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags