Facebook Pixel Πικρές, «πράσινες» αλήθειες
Ποδόσφαιρο
| 2011-08-19 20:18:00

Πικρές, «πράσινες» αλήθειες

Πικρές, «πράσινες» αλήθειες

Πως ο «Πρέσβης» της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατάντησε να ψάχνει από… κάπου να πιαστεί, όντας σε ελεύθερη πτώση; Ο Κώστας Γουλής επιχειρεί μία ανάλυση της κατάστασης στο «πράσινο» στρατόπεδο, ανοίγοντας το «μαύρο κουτί» από την… συντριβή του Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι!

Καταρχάς, ο Παναθηναϊκός έχει επιδοθεί εδώ και τρία χρόνια σε μία αυτοκαταστροφική διαδικασία αποδήμησης του αγωνιστικού του DNA, που εν πολλοίς περιείχε σταθερά καλή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με εκλάμψεις μεγάλων επιτυχιών.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν πως οι «πράσινοι» έχουν στραφεί εναντίον του ίδιου του εαυτού τους εσαχάτως!

Κόντρα στη Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε… αισίως 11 ευρωπαϊκά ματς χωρίς νίκη και μάλιστα με παθητικό τερμάτων 7-25!!! Μάλιστα, στα 9 από τα 11 συγκεκριμένα ματς, οι «πράσινοι» έχουν δεχτεί από 3 γκολ και… άνω.

Αναλυτικά, ο ΠΑΟ έχει ήττες από Σταντάρ Λιέγης (18/3/10 με 1-3 και 18/3/10 με 1-0), 14/9/10 ήττα από Μπαρτσελόνα με 5-1, 29/9/10 ήττα από Κοπεγχάγη με 2-0, «λευκές» ισοπαλίες με Ρούμπιν Καζάν (0-0, 2/11/10 και 2/11/10), 24/11/10 ήττα από Μπαρτσελόνα με 3-0, 7/12/10 ήττα από Κοπεγχάγη με 3-1, ισοπαλία με Οντένσε 27/7/11 (1-1), 2/8/11 ήττα από Οντένσε (4-3) και 18/8/11 ήττα από Μακάμπι Τελ Αβίβ (3-0)!

Σύνολο για τους «πράσινους» 3 ισοπαλίες και 8 ήττες στα 11 πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά ματς!

Ιδού η πρώτη αλήθεια… Ο Παναθηναϊκός μικραίνει σαν ομάδα! Μάλιστα, αν κανείς προσέξει τις πιο πάνω ημερομηνίες διαπιστώνει πως αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει ακόμη και τον καιρό, που οι «πράσινοι» έφτασαν στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας με εντυπωσιακό τρόπο τη Ρόμα.

Αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί πολλά «στραβά» στην ομάδα. Σαφώς και ο προπονητής, Ζεσουάλδο Φερέιρα φέρει ευθύνη, ωστόσο είναι αρκετοί άλλοι που μοιράζονται μεγάλα ή μικρότερα «κομμάτια» της πικρής πραγματικότητας ως υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει.

Ιδού η δεύτερη «μεγάλη» αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν, ο πιο αθλητικός ποδοσφαιριστής που διαθέτει εδώ και καιρό ο Παναθηναϊκός, ο Λουκάς Βύντρα να παρουσιάζει αυτή την αγωνιστική εικόνα, που τον φέρνει κάθε ματς και χειρότερο! Δεν είναι, επίσης, δυνατόν ο Νίκος Σπυρόπουλος, να σηκώνει τα χέρια ψηλά στο τρίτο γκολ της Μακάμπι ή να έχει αυτή την αντίδραση που είχε στα άλλα δύο. Δεν είναι, τέλος, σε καμία περίπτωση δυνατόν ο Κώστας Κατσουράνης να χρειάζεται… μπουκάλες οξυγόνου μετά από ένα σημείο του αγώνα!

Ιδού η τρίτη αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει οξύτατο ψυχολογικό πρόβλημα, από τη στιγμή που δέχεται πρώτος γκολ από τον αντίπαλο. Δείχνει ανίκανος να αντιδράσει και αυτή η νοσηρή αγωνιστική συμπεριφορά έχει τις ρίζες της αρκετά καιρό πριν. Ακόμη και πρόσφατα, όταν έδειξε αντίδραση στο γκολ της Οντένσε μέσα στο ΟΑΚΑ, επήλθε η πλήρης κατάρρευση όταν οι Δανοί πήραν εκ νέου το προβάδισμα!

Τα νέα αποκτήματα

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κακός στα πρώτα λεπτά του αγώνα στο Ισραήλ. Το αντίθετο. Εχασε, άλλωστε και μεγάλες ευκαιρίες. Σε αυτά τα πρώτα λεπτά, Κουίνσι και Τοτσέ θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει και να δώσουν στην ομάδα τους μεγάλο προβάδισμα ενόψει της συνέχειας του αγώνα, που προφανώς θα είχε διαφορετική τροπή από το… 3-0 υπέρ της Μακάμπι.

Ιδού η τέταρτη αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός ήταν, λοιπόν, αναποτελεσματικός ακόμη και στο μικρό διάστημα, που είχε την υπεροχή με τον Λέτο να «μοιράζει» ασίστ και να βγάζει τους συμπαίκτες του σε θέση τετ α τετ. Κουίνσι και Τοτσέ αστόχησαν δείχνοντας σημάδια χαλαρότητας. Κι όμως θα πρέπει να έχουν εξαρχής τη συναίσθηση του που βρίσκονται, ώστε να είναι στην «τσίτα». Το κάθε νέο απόκτημα σε μία ομάδα χρειάζεται το χρόνο του, όμως στον Παναθηναϊκό αυτή η λεπτομέρεια είναι πολυτέλεια εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει, ως εκ τούτου, μεγάλο πρόβλημα ισορροπίας ανάμεσα στη διάθεση χρόνου προσαρμογής σε ένα «νέο» παίκτη και τις πραγματικές ανάγκες της ομάδας.

Ιδού η πέμπτη αλήθεια. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν έπεισε με τη δικαιολογία πως η Μακάμπι είναι πιο έτοιμη από τον Παναθηναϊκό. Το αντίθετο. Οι «πράσινοι» υποτίθεται πως είναι και αυτοί πλέον σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας. Γνώριζε εκ των προτέρων τις ημερομηνίες για τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις και όφειλε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός.

Ιδού η έκτη αλήθεια. Πως είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια «παιδικά» λάθη στην άμυνα των «πράσινων»; Μέχρι πριν από λίγους μήνες στην ομάδα υπήρχαν παίκτες – προσωπικότητες σαν τον Σισέ και τον Ζιλμπερτο Σίλβα, που επηρέαζαν το επίπεδο και της νοοτροπίας. Φέτος δεν υπάρχει κανείς. Αυτός ήταν και ο λόγος που –σωστά- ο Φερέιρα ζήτησε εξαρχής την απόκτηση του Νούνο Γκόμεζ, ο οποίος παρά την προχωρημένη ηλικία του, θα πρόσδιδε «προσωπικότητα» στα «πράσινα» αποδυτήρια.

Από την άλλη μεριά, ο Κατσουράνης και ο Μπουμσόνγκ είναι πολύ μακριά από τα στάνταρ άλλων σεζόν, ενώ ο Λέτο στο πρώτο ματς με την Οντένσε στη Δανία έδειξε κάποια σημάδια ηγετικής συμπεριφοράς, όμως ο Αργεντινός δεν έχει σταθερότητα. Ακόμη και στο Ισαρήλ, στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο κορυφαίος. Μόλις ο Παναθηναϊκός δέχτηκε το πρώτο γκολ και είχε ανάγκη τις πρωτοβουλίες του Λέτο, εκείνος… χάθηκε και δεν άργησε να μπει στο «τρυπάκι» του εκνευρισμού!

Η επόμενη μέρα

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον Παναθηναϊκό; Αυτή τη στιγμή πραγματικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά που είναι… ο πάτος του βαρελιού! Το «ευρωπαϊκό» πρεστίζ της ομάδας είναι στραπατσαρισμένο, ενώ μία ούτως ή άλλως δύσκολη σεζόν ξεκινάει με πολλή γκρίνια και βέβαια οικονομική στενότητα, που τείνει να ξεφύγει από τα προϋπολογισμένα όρια!

Αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί, που είναι πολύ πιθανό, το ταμείο θα μετράει επιπλέον χαμένα έσοδα 5 εκ ευρώ, που θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ακόμη πιο σύντομα αυτή η «χασούρα» απαγορεύει την οποιαδήποτε μεταγραφική κίνηση, παρότι η ομάδα την έχει μεγάλη ανάγκη. Βέβαια, ας κρατήσουμε μικρό «καλάθι», γιατί όλο και κάποια… ευκαιρία μπορεί να παρουσιαστεί, όμως η εξέλιξη αυτή ανήκει στη σφαίρα του… θαύματος!

Αντιθέτως, ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι είναι πλεόν πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει την ανάγκη πώλησης ακόμη ενός βασικού παίκτη (Λέτο;). Μάλιστα, μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Φερέιρα με τον Γόντικα για να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και να διερευνηθεί το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Μέχρι σήμερα, ισχύει ό,τι είχε πει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γόντικας. Ότι, δηλαδή, οι «πράσινοι» είναι υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται τα χρήματα που οι ίδιοι παράγουν ως ομάδα. Οσον αφορά στους μετόχους. Παρότι το… ποτήρι ξεχείλισε δεν κουνιέται φύλλο. Αν ήταν να γίνει κάποια κίνηση από οποιονδήποτε θα είχε γίνει καιρό τώρα…

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags