Facebook Pixel
20/06/18 - 11:00

Aτακάρες Σαργκάνη: «Δεν κερδίζει μόνο ο Ολυμπιακός με Γιαννιώτη» - Ο ΠΑΟ και οι πετρελαιάδες

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Aτακάρες Σαργκάνη: «Δεν κερδίζει μόνο ο Ολυμπιακός με Γιαννιώτη» - Ο ΠΑΟ και οι πετρελαιάδες
5.083views

Ο βετεράνος τερματοφύλακας στο sportdog.gr.

Σαν σήμερα, σε δύο διαφορετικές χρονιές, ένας παίκτης κατάφερε να πάρει μεταγραφή στους δύο αιωνίους. Αυτός που κατόρθωσε αυτό το παράδοξο ήταν ο Νίκος Σαργκάνης, το «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 20 Ιουνίου 1980 ο Έλληνας τερματοφύλακας μετεγγράφη στον Ολυμπιακό, από την Καστοριά, έναντι του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Πέντε χρόνια αρχότερα μετακίνηθηκε στον Παναθηναϊκό και μπήκε στη λίστα των ποδοσφαιριστών που υπηρέτησαν τους δύο συλλόγους.

«Με κέρδισε ο Ολυμπιακός»

Εκείνη την εποχή ο Σαργκάνης ήταν το πιο καυτό όνομα στους τερματοφύλακες. Είχε στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας με τους «γουναράδες» με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. «Υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά μεγαλύτερο ήταν του Ολυμπιακού», ήταν το πρώτο σχόλιο του βετεράνου γκολκίπερ στον SportDog. Και συνέχισε: «Με είχε προτείνει ο Ογκόσκι εκεί, με τον οποίο είχα δουλέψει στην Καστοριά. Είχε μεσολαβήσει ο ΠΑΟΚ εκείνον τον καιρό, αλλά με κέρδισε ο Ολυμπιακός. Υπήρχαν πολλοί λόγοι για αυτό. Ήμουν Ολυμπιακός και η οικογένειά μου ήταν στην Αθήνα. Είχα χάσει τον πατέρα μου που δεν μπορούσα να ήμουν μακριά. Οπότε ήταν όνειρο για μένα να παίξω στην ομάδα του Πειραιά. Μόλις με ρώτησαν αν με ενδιέφερε η πρόταση, έφυγα από τη Σκιάθο κολυμπώντας».

«Δεν είχαμε εμπειρία να μιλήσουμε με εφοπλιστές»

Πως εξηγεί ο Νίκος Σαργκάνης το γεγονός, ότι την ίδια ημερομηνία, μετά από πέντε έτη πήγε στον Παναθηναϊκό; «Τότε γίνονται τα παζάρια και οι μεταγραφές», σημειώνει και συνεχίζει: «Εμείς, οι ποδοσφαιριστές της πιο παλιάς εποχής, λειτουργούσαμε και με το συναίσθημα. Δεν είχαμε τόσο ψηλα τον επαγγελματισμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι επιχειρηματίες που είχαν τις ομάδες, έβλεπαν καθαρά επαγγελματικά το ποδόσφαιρο. “Παίρνω αυτόν, τί θα κερδίσω”. Εκεί υπήρχε η διαφορά. Εμείς καθόμασταν να συζητήσουμε με έναν πρόεδρο με πλοία. Δεν είχαμε μάνατζερ. Δεν είχαμε επαγγελματικη εμπειρία να μιλήσουμε με πλοιοκτήτες και πετρελαιάδες».

«Δεν έκανα ντόλτσε βίτα»

Όπως έχουν εξομολογηθεί μεγάλοι παίκτες, πριν πετύχουν τη μεταγραφή σε μία δυνατή ομάδα έκαναν προπόνηση, για να είναι έτοιμοι, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Τί ισχύει στην περίπτωση του Σαργκάνη; «Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να μην αφήσω τον εαυτό μου σε όλες τις διακοπές που είχαμε. Δεν έκανα μόνο μπάνια και ντόλτσε βίτα. Έδινα χώρο ξεκούρασης και αποφόρτισης αλλά δούλευε και το μυαλό μου, ότι πρέπει να είμαι έτοιμος, γιατί έρχεται η δουλειά», απαντά και προσθέτει : «Προσπαθούσα να είμαι έτοιμος για την προετοιμασία, γιατί ήταν πολύ σκληρές οι προετοιμασίες εκείνην την εποχή. Κάναμε χιλιόμετρα απίστευτα, που νομίζω, ότι ένας τερματοφύλακας σύγχρονος δεν θα τα έκανε. Εμείς τρέχαμε το ίδιο με τα χαφ».

«Δεν θα έφευγα από τον Ολυμπιακό για υποδεέστερη ομάδα»

Η τελευταία ηχηρή μετακίνηση μεταξύ αιωνίων που δημιούργησε πολύ ένταση μεταξύ των οπαδών ήταν αυτή του Νικοπολίδη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Ανάλογο θόρυβο είχε προκαλέσει και η μεταγραφή του Σαργκάνη στους «πράσινους», το 1985. Άραγε έχει μείνει από τότε πικρία στον παλαίμαχο τερματοφύλακα; «Δεν έχω με κανένα τίποτα. Ό,τι έγινε, την κάθε στιγμή που έγινε, ήταν για να γίνει. Ή καλό ή κακό. Ή στενοχώρια ή χαρά. Ήταν να γίνει. Έχω την αίσθηση, ότι η μοίρα του κάθε ανθρώπου έχει προδιαγραφεί. Εγώ δεν θα μπορούσα να φύγω από τον Ολυμπιακό και να πάω σε ομάδα υποδεέστερη με πάρα πολλά λεφτά. Εμένα με ενδιέφερε το επίπεδο της δουλειάς μου. Και γι'αυτό έγινε αυτή η κίνηση, με όλη την επαγγελματική κίνηση των συλλόγων», τονίζει.

Γι'αυτό έφυγε από τον Ολυμπιακό

Ερωτηθείς αν είχε αφουγκραστεί, την έλευση των πέτρινων χρόνων στην ομάδα του Πειραιά, πριν πάρει την απόφασή του να πάει στον Παναθηναϊκό, ήταν ξεκάθαρος. «Όχι. Δεν είχα καμία διαίσθηση. Απλά έβλεπα, ότι αυτή η παρέα που είχαμε στον Ολυμπιακό άρχισε να φθείρει. Εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω εκείνο τον καιρό, τί συμβαίνει. Το μόνο που συνειδητοποίησα, τα επόμενα χρόνια, ότι ήταν καθαρά εμπορικές συναλλαγές, κάτι που δεν το βλέπαμε έτσι τότε», επεσήμανε.

Τις μεταγραφές κάνουν οι μάνατζερ πλέον

Πως σχολιάζει όμως ο Νίκος Σαργκάνης τις μετακινήσεις ποδοσφαριστών μεταξύ «αιωνίων» τη σύγχρονη εποχή; «Έχω την αίσθηση, ότι σήμερα κάθε μετακίνηση που γίνεται, δεν είναι λόγω παίκτη, αλλά εξαιτίας των μάνατζερ. Παίζουν μεγάλο ρόλο οπωσδήποτε οι ατζέντηδες, όταν υπάρχουν συμφέροντα. Εμείς δεν είχαμε τότε εκπροσώπους. Δεν ήταν εύκολο, να πάει να αντιμετωπίσει δηλαδή ο κάθε ποδοσφαιριστής έναν πρόεδρο. Ο παίκτης ήξερε ή να κλωτσά ή να πιάνει τη μπάλα. Ο επιχειρηματίας ήξερε πως να σε αγοράσει και πως να σε πουλήσει», υπογράμμισε.

Ο 63χρονος βετεράνος κρατά πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις από τη θητεία του στις δύο ομάδες. «Έχω ζήσει τα ωραιότερα χρόνια. Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη και έδωσα αγάπη στον κόσμο. Το ίδιο έγινε και στον Παναθηναϊκό», λέει.

«Δεν κερδίζει μόνο ο Ολυμπιακός με Γιαννιώτη»

Στο τέλος ο Νίκος Σαργκάνης έκανε ένα σχόλιο για τους τερματοφύλακες στον Ολυμπιακό. «Οπωσδήποτε ο Προτό έκανε μία καλή χρονιά. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι στον Ολυμπιακό. Εδώ φωνάζουμε όμως όλοι, ότι υπάρχει πλούσιο ταλέντο στην Ελλάδα. Έτσι άρχισαν να δίνουν ευκαιρίες στα ελληνινόπουλα. Νομίζω, ότι πράττουν σωστά. Γιατί δεν κερδίζει μόνο ο Ολυμπιακός με την επιλογή του Γιαννιώτη. Κερδίζει και η εθνική ομάδα. Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Γιαννιώτης έκανε ένα πολύ επιτυχημένο τουρ σε Πανιώνιο και Ατρόμητο. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να τον αγχώνει ότι θα παίξει στον Ολυμπιακό. Είναι ικανός τερματοφύλακας και του δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξει σε πολύ μεγάλη ομάδα. Ένας τερματοφύλακας δεν φτάνει όμως να είναι καλός. Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη από την ομάδα. Αν ο Ολυμπιακός φτιάξει ένα καλό σύνολο, νομίζω, ότι ο Γιαννιώτης θα βοηθήσει την ομάδα», κατέληξε ο βετεράνος γκολκίπερ μιλώντας στο sportdog.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ