Facebook Pixel Sportdog.gr | Ξύλο... Δικεφάλων, ζημιές, βαρύγδουπες δηλώσεις και ρεκόρ – Αντίο με πίκρα από Κούδα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)
| 2018-06-29 10:04:00

Ξύλο... Δικεφάλων, ζημιές, βαρύγδουπες δηλώσεις και ρεκόρ – Αντίο με πίκρα από Κούδα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξύλο... Δικεφάλων, ζημιές, βαρύγδουπες δηλώσεις και ρεκόρ – Αντίο με πίκρα από Κούδα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Όταν οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ διέλυσαν το νεόδμητο ΟΑΚΑ.

Στις 29 Ιουνίου 1983 έγινε για πρώτη φορά τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, στο ΟΑΚΑ, το οποίο είχε εγκαινιαστεί 9 μήνες πριν. Ωστόσο αυτή η γιορτή μετατράπηκε σε χάος, αφού σημαδεύτηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Η διεξαγωγή της αναμέτρησης πήγε να τιναχτεί στον αέρα, παρ'όλα αυτά ο αγώνας ξεκίνησε και στο τέλος του Κυπελλούχος αναδείχτηκε η ΑΕΚ που επικράτησε 2-0.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ης εποχής, τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά την πορεία των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά. «Από νωρίς συμπαγής μάζα οπαδών του ΠΑΟΚ έκανε θρύψαλα τζαμαρίες και παμπρίζ αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία και Καλογρέζα. Μετά, όταν έφτασαν στο βοηθητικό στάδιο έκαναν μεγάλες ζημιές και συγχρόνως αισχρές χειρονομίες στις αθλήτριες που γυμνάζονταν εκεί. Μέσα στο στάδιο ξήλωσαν καθίσματα προ του αγώνα και έσπασαν τον ένα πάγκο των αναπληρωματικών. Ο κ. Σαβράμης – διευθυντής σταδίου – προσπάθησε να ματαιώσει τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά δεν ήταν δυνατόν και ο φωτεινός πίνακας έγραψε 100.000 δραχμές αποζημίωση για ζημιές στο στάδιο χρεώνεται ο ΠΑΟΚ», γράφτηκε στον Τύπο.

Για να γίνει η σέντρα επιστρατεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, προκειμένου να πείσουν τα μαινόμενα πλήθη να ηρεμήσουν. Έτσι μίλησαν από μικροφώνου οι δύο αρχηγοί των ομάδων, Γιώργος Κούδας και Βαγγέλης Βλάχος. «Φίλαθλοι, σεβαστείτε την ελληνική φυλή και διαφυλάξτε το Στάδιο», τους είπε η σημαία του ΠΑΟΚ με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ να τους λέει: «Αποδείξτε το φίλαθλο πνεύμα που σας διακρίνει και σεβαστείτε το Στάδιο που ανήκει σε όλους μας».

Το κόστος των ζημιών ανήλθαν στα 3.000.000 δραχμές, έγιναν 40 συλλήψεις και υπήρξαν 13 τραυματισμοί. Αργότερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε εντολη να μπλοκαριστούν οι εισπράξεις για να καλυφθούν οι ζημιές και μετά πρόσθεσε: «Ποτέ πια το στάδιο σε ελληνικές ομάδες, αυτό ήταν το τέλος». Μόνο που η ιστορία τον διέψευσε. Γιατί στο Στάδιο έχουν διεξαχθεί πάμπολλα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, μερικά των οποίων δεν... στερήθηκαν επεισοδίων.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, είχε τις ευκαιρίες, η ΑΕΚ ήταν όμως πιο ουσιαστική. Γι'αυτό εκμεταλλεύτηκε τις φάσεις που δημιούργησε και επικράτησε 2-0 με γκολ των Μαύρου-Βλάχου.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε άδικο από τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Χάιντζ Χέερ. «Ήταν το πιο άδικο αποτέλεσμα από τους 25 τελικούς που έχω παρακολουθήσει. Εμείς είχαμε τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μας κυρίευσε νευρικότητα. Συγχαίρω πάντως την ΑΕΚ. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Ήλπιζα ότι θα φύγω με έναν τίτλο από τον ΠΑΟΚ. Δεν το καταφέραμε όμως και είναι απογοητευμένος», τόνισε μετά το ματς.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Κούδα ήταν συγκινητικές, γιατί έχασε την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του με κάποιον τίτλο. «Παίξαμε πολύ καλά. Από την πλευρά μας νομίζω ότι προσπαθήσαμε και δώσαμε στον κόσμο το θέαμα που περίμενε. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε τις δύο από τις πολύ λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε και κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος. Λυπάμαι γιατί δεν μπόρεσα να πανηγυρίσω τώρα, στο τέλος της καριέρα μου έναν τίτλο», ανέφερε ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδόσφαιρου.

Παρατηρείτε κάτι στις παραπάνω δηλώσεις; Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για τη διαιτησία. Γιατί τη φετινή σεζόν, όλος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, εξαιτίας των όσων συνέβησαν στην Τούμπα, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, το οποίο έκρινε το πρωτάθλημα, φέτος, υποστήριζε, ότι το 1983 η διαιτησία αδίκησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στις τοποθετήσεις των ασπρόμαυρων όμως δεν υπάρχει ούτε ένα παράπονο, μία αιχμή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι, παρά τα επεισόδια, σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα ελληνικών ομάδων, αφού κόπηκαν 72.240 εισιτήρια. Έτσι καταρρίφθηκε η επίδοση που κρατούσε από τις 24 Ιανουαρίου 1971 στο Καυτανζόγλειο στον αγώνα Ηρακλής – Παναθηναϊκός (1-0) που είχαν κοπεί 46.634 εισιτήρια.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 1983 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

ΣΚΟΡΕΡ: 27’ Μαύρος, 80’ Βλάχος

ΑΕΚ (Χέλμουντ Σενέκοβιτς): Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

ΠΑΟΚ (Χάιντζ Χέερ): Φορτούλα, Σκαρταδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75’ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags