Facebook Pixel Sportdog.gr | Θα σβήσετε με τις ατάκες Ρότσα: O Mαρτίνς και ο Κουασιμόδος- «Αφήστε την γκρίνια - Μου αρέσει η ΑΕΚ»
| 2018-10-07 10:30:00

Θα σβήσετε με τις ατάκες Ρότσα: O Mαρτίνς και ο Κουασιμόδος- «Αφήστε την γκρίνια - Μου αρέσει η ΑΕΚ»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Θα σβήσετε με τις ατάκες Ρότσα: O Mαρτίνς και ο Κουασιμόδος- «Αφήστε την γκρίνια - Μου αρέσει η ΑΕΚ»

Ο έμπειρος τεχνικός ρίχνει ρουκέτες πριν το ντέρμπι στο Sportdog.

Είναι από τους προπονητές που έχει φάει τα ντέρμπι με το κουτάλι. Ταυτίστηκε περισσότερο με τον Παναθηναϊκό, του οποίου υπήρξε ποδοσφαιριστής και μετέπειτα τεχνικός, αλλά κανείς αντίπαλος δεν έχει πει κακό λόγο για αυτόν. Γιατί ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν προκάλεσε ποτέ κανέναν, γι'αυτό ήταν και πάντα αγαπητός σε όλους τους οπαδούς. Οπότε είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μιλήσει για το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό.

Ο έμπειρος τεχνικός υποστήριξε στο Sportdog ότι αμφότερες οι ομάδες έχουν πολύ καλά υλικά. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει φαβορί, έδειξε όμως έναν θαυμασμό για τον Ολυμπιακό, παρατηρώντας, ότι στο παιχνίδι με τη Μίλαν, η ομάδα του Πειραιά έδειξε πως διαθέτει δύο ισάξιες ενδεκάδες.

Ο Αργεντινός τεχνικός ευχήθηκε να γίνει ένας αγώνας με θέαμα και υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Μόνο έτσι θα πωληθούν ακριβότερα τηλεοπτικά συμβόλαια», τόνισε και σχολίασε τον θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομα του Λάζαρου αλλά και τις συζητήσεις... καφενειακού επιπέδου που γίνονται περί αντικατάστασης του Πέδρο Μαρτίνς σε περίπτωση που οι Πειραιώτες ηττηθούν από τον Δικέφαλο. «Έχουμε ζήσει πιο ακραίες καταστάσεις. Και παλαιότερα με τον Μπάγεβιτς δεν θυμάστε τι είχε γίνει», λέει.

Ο Ρότσα δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον Μαρίνο Ουζουνίδη, τον οποίο είχε παλαιότερα παίκτη στον Παναθηναϊκό. «Έγραψε ιστορία», υποστηρίζει με θαυμασμό για τον προπονητή της ΑΕΚ.

Διαβάζοντας τα λεγόμενά του εντύπωση προκαλεί, όταν αναφέρεται στην Ελλάδα, ότι βάζει και τον εαυτό του μέσα, δείχνοντας ότι έχει μπολιαστεί με τη νοοτροπία μας. Δεν λέει ποτέ “εσείς” αλλά “εμείς”. Είναι σίγουρο, δε, ότι θα ξεκαρδιστείτε με τις ατάκες που λέει για τα ελληνικά του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά και ένα ευτράπελο περιστατικό που του έτυχε την Πολωνία, κατά το οποίο έβρισε στα ελληνικά μπροστά στην κάμερα. Απολαύστε τον στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς σου φαίνονται οι δύο ομάδες πριν διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο μεγάλο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής;

«Είναι μια χαρά αμφότερες. Επειδή συμμετέχουν στην Ευρώπη και σε άλλο είδος παιχνιδιού σε σχέση με τα ματς που δίνουν στην Ελλάδα, εγώ σαν θεατής ελπίζω, ότι θα πάνε με αυτό το σκεπτικό. Θα παίξουν δηλαδή όπως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θέλω να παίξουν ποδόσφαιρο και να προσφέρουν θέαμα και να αφήσουν τις γκρίνιες στα σπίτια τους. Αυτό περιμένω από όλους, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους».

Τόσο η ΑΕΚ όσο και Ολυμπιακός, παρότι παίξανε καλά, με Μπενφίκα και Μίλαν αντίστοιχα, ηττήθηκαν. Που το αποδίδεις αυτό;

«Το αποδίδω στο γεγονός, ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πολύ χαμηλές στροφές. Πρέπει να ανέβει. Γιατί το θέαμα είναι πολύ φτωχό. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Ο Ολυμπιακός έπαιξε με μία Μίλαν, η οποία παίζει ανεβασμένους ρυθμούς στην Ιταλία. Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο. Εδώ περιμένουμε τα ντέρμπι για να δούμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Το παιχνίδι έχει γίνει κουραστικό στην Ελλάδα και το βλέπουμε. Σε όλα τα μέρη του κόσμου το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει, έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Εμείς ακόμα είμαστε πίσω. Πρέπει να δούμε τα λάθη που κάνουμε. Γιατί φοβούνται να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο; Είναι αθλητικός ή ποδοσφαιρικός ο φόβος. Η διαφορά είναι τεράστια όταν βλέπουμε τις ελληνικές ομάδες σε ευρωπαϊκά ματς. Βλέπουμε άλλες ομάδες, άλλο ρυθμό, δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες, το περιβάλλον είναι ωραίο, οι φίλαθλοι είναι μια χαρά. Εδώ δεν ξέρω για ποιον λόγο, ξεφεύγουμε. Σε άλλον πλανήτη ζούμε;»

Έχει ενα προνόμιο ο Ολυμπιακός

Ως προπονητής, πως σου φάνηκε το γεγονός, ότι ο Μαρτίνς απέκλεισε σημαντικούς παίκτες από την αποστολή του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, ούτως ώστε να τους έχει έτοιμους για το ντέρμπι με την ΑΕΚ;

«Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Βλέποντας τον Ολυμπιακό με τη Μίλαν παρατήρησα, ότι έχει δύο ενδεκάδες σχεδόν ισάξιες. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, όταν έχεις πολλά παιχνίδια μπροστά σου. Είναι ο μοναδικός προπονητής στην Ελλάδα που έχει αυτήν τη δυνατότητα. Δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ η απόδοση του Ολυμπιακού. Εντάξει έχασε, αλλά έπαιζε και με τη Μίλαν. Όσο και αν οι «ροσονέρι» φαίνονται παρωχημένοι, παλιομοδοτικοί και ξεπερασμένοι, ο Ολυμπιακός έπαιζε απέναντι σε Ιγκουαΐν και Μπακαγιόκο. Ο Ολυμπιακός έχει το προνόμιο να διαθέτει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά αυτό είναι και πρόβλημα για το Μαρτίνς. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Στην ΑΕΚ ας πούμε αν τραυματιστεί ο Μπακάκης μετά θα υπάρξει πρόβλημα. Τώρα ας πούμε τραυματίστηκε ο Λόπες. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, είναι υπερπλήρης».

Τι ξεχωρίζεις στα σύνολα των δύο συγκροτημάτων;

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Οι δύο ομάδες παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Όλα τα υλικά που έχουν οι δύο προπονητές είναι καλά. Τη συνταγή τη βάζουν αυτή μέσα στο γήπεδο. Τα υλικά υπάρχουν, αλλά πολλές φορές τα χαλάμε όλοι εμείς οι υπόλοποι, οι απέξω. Και εσείς οι δημοσιογράφοι τα χαλάτα καμία φορά... Άκουγα για παράδειγμα προχθές μία περιγραφή στην τηλεόραση, όπου το μαύρο το έκαναν άσπρο. Πρέπει επιτέλους να ακούμε ποδοσφαιρικές περιγραφές. Δεν είμαστε όλοι οπαδοί. Δεν είμαστε όλοι μία ομάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε χρωματισμένες περιγραφές. Πρέπει να δούμε το παιχνίδι ως θέαμα. Γι'αυτό άλλωστε πληρώνουμε Cosmote tv ή Nova. Δεν είμαστε όλοι Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζήδες ή ΠΑΟΚτσήδες. Θέλουμε αντικειμενική περιγραφή».

Με Μπάγεβιτς έγιναν χειρότερα

Την Κυριακή το κλίμα θα είναι κάπως ιδιαίτερο. Ο Χριστοδουλόπουλος θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ΑΕΚ ως παίκτης του Ολυμπιακού και οι οπαδοί περιμένουν να τον στολίσουν. Πως το σχολιάζεις αυτό;

«Έχω ξαναπεράσει τέτοια. Έβλεπα προχθές ρετρό παιχνίδια και έπεσα πάνω στην επιστροφή του Μπάγεβιτς στη Φιλαδέλφεια. Μιλάμε για χειρότερη περίπτωση. Είδα και ματς του 1995-96 που κυνηγούσε η ΑΕΚ το πρωτάθλημα και το πήραμε εμείς στο τέλος. Όλοι οι Ενωσίτες ασχολούνταν με το τι θα γίνει με τον Μπάγεβιτς παρά ότι η ομάδα τους έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Η γνώμη μου είναι, ότι στην Ελλάδα τα φουσκώνουμε λιγάκι. Παλαιότερα είχε έρθει ο Βέργος από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, ή ο Αποστολάκης και ο Σαργκάνης. Έγινε μεγάλος θόρυβος λες και υπήρχε συμφωνία μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού... Η αλήθεια είναι ότι η ίντριγκα αρέσει και στον κλάδο σας. Ό,τι πουλάει είναι καλό. Ζούμε με την ίντριγκα. Βλέπουμε θέματα, αν χώρισε η Μενεγάκη με τον Ματαίο και διάφορα τέτοια πικάντικα. Αυτά είναι μέσα στο φολκλόρ το δικό μας. Εμένα δεν μου αρέσουν όλα αυτά, αλλά μερικές φορές τα ακούω και γελάω. Εδώ κάνουμε ήρωες που δεν υπάρχουν. Αν ρωτήσεις ένα παιδί ποιος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ξέρει την απάντηση, αλλά αν του ζητήσεις να σου πει, ποιος ήταν ο νικητής του Survivor, με τη μία θα σου πει, ο Ντάνος από τη Σκιάθο που τα έχει με την τάδε. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο τα παρασκήνια είναι ωραία μέχρι να ξεκινήσει το ματς. Έτσι και αλλιώς τα συμβόλαια πλέον είναι ελεύθερα».

Τον Ουζουνίδη που τον είχες παίκτη στον Παναθηναϊκό, πως τον βλέπεις ως προπονητή στην ΑΕΚ;

«Πάει πολύ καλά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μείνουν στην ιστορία. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη η ΑΕΚ έκανε υπέρβαση και προκρίθηκε μετά από 12 χρόνια σε ομίλους του Champions League. Έγινε και ο πρώτος Έλληνας προπονητής που πήγε την Ένωση στους ομίλους της διοργάνωσης. Ο Μαρίνος ξέρει πολύ καλά το χώρο. Φαίνεται και από τη στάση του στο γήπεδο. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, το έχει ζησει. Αυτό είναι πολύ μεγάλο ατού. Είναι σε μία ομάδα κορυφής άλλωστε».

Έχει κάποιος προβάδισμα σε αυτό το παιχνίδι;

«Δεν υπάρχει φαβορί. Ο Ολυμπιακός είχε τόσα χρόνια στο Champions League και η ΑΕΚ τη βλέπουμε, ότι προχωρά με άλλους ρυθμούς. Αγόρασε έμαθα ένα υπερσύγχρονο λεωφορείο από τη Ντόρτμουντ. Χτίζει γήπεδο. Αυτό και αν είναι σημαντικό. Αγόρασε και το προπονητικό της κέντρο. Όλες οι κινήσεις που έχει κάνει για την ανάπτυξή της μου αρέσουν».

Μόνο έτσι θα γλιτώσει το ποδόσφαιρο

Πρόβλεψη για το ντέρμπι θα έδινες;

«Άκουγα πριν μερικές ημέρες δηλώσεις του φίλου μου, του Μπιέλσα. Έλεγε, ότι είναι πολύ επικίνδυνο να προβλέψεις κάποιος το ποδόσφαιρο. Γι'αυτό είναι ωραίο το άθλημα, γιατί είναι απρόβλεπτο. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ λένε ότι θα κερδίσει η ομάδα τους και το αντίστοιχο συμβαίνει με αυτούς του Ολυμπιακού. Εγώ ως ουδέτερος θέλω να γίνει ένα καλό παιχνίδι, γιατί το προϊόν του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα πρέπει να ανέβει και στο μέλλον να πωληθούν ακριβότερα τα τηλεοπτικά δικαιώματα».

Πώς σου φαίνεται το γεγονός, ότι τα ντέρμπι θα τα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές;

«Εγώ είμαι εναντίον. Βλέπω διεθνείς Έλληνες διαιτητές όπως ο Σιδηρόπουλος να σφυρίζει σε ματς Champions League. Η παρουσία του ήταν φοβερή. Εδώ στην Ελλάδα τους θάβουμε. Η πλάκα είναι, ότι έχουν βγει παλιοί διαιτητές και ασκούν κριτική βλέποντας 300 φορές ένα βίντεο, όταν στο παρελθόν εκείνοι έκαναν πολλά και μεγαλύτερα λάθη. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τους διαιτητές. Οι παλιοί έκαναν τεράστια σφάλματα, αλλά ήταν ανθρώπινα κατά τη γνώμη μου».

«Μπρατ Πιτ αν κερδίζεις, Κουασιμόδος όταν χάνεις»

Έχει ανοίξει μια συζήτηση περί αντικατάστασης του Μαρτίνς, αν χάσει ο Ολυμπιακός την Κυριακή. Πως σου φαίνεται αυτή η συμπεριφορά που έχουμε στην Ελλάδα απέναντι στους προπονητές;

«Αυτό δεν είναι είδηση στην Ελλάδα. Γι'αυτό είπα για τον Μαρτίνς και τον κάθε Μαρτίνς που είναι στον Ολυμπιακό και έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 25 ποδοσφαιριστές και δύο ενδεκάδες, ότι έχει μεγαλη ευθύνη. Άλλοι προπονητές σε άλλες ομάδες αναγκάζονται να κάνουν... χημείες για να αντικαταστήσουν έναν παίκτη που τραυματίζεται ή τιμωρείται. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα πως θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός σε ήττα. Είναι όμως παγκόσμιο φαινόμενο, σε χώρες θερμές όπως η Ελλάδα, όταν κερδίζεις είσαι σαν τον Μπραντ Πιτ και όταν χάνεις γίνεσαι Κουασιμόδος. Έχει την πλάκα του, δεν μπορώ να πω. Αυτό που θα ήθελα πάντως είναι να είχαμε, όπως παλιά, τη δυνατότητα να έχουμε φιλάθλους και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Μισοί ΑΕΚτζήδες μισοί Ολυμπιακοί».

«Θέλω ΑΕΚ»

Η ΑΕΚ έχει πάρει όλον τον Παναθηναϊκό. Ουζουνιδης, Λαγωνικάκης, Κόλα, Λυμπερόπουλος από πιο παλιά. Μόνο εσύ λείπεις. Η Ένωση έχει και πολλούς Αργεντινούς, άρα η νοοτροπία σου ταιριάζει. Πως το βλέπεις θα φορέσεις ποτέ κιτρινόμαυρα;

«Αρκεί να με φώναξει. Εγώ θα το ήθελα. Εγώ έχω εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Ακούγεται κάπως εγωιστικό, αλλά μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο δεν με εκμεταλλεύτηκε όπως έπρεπε. Με είχε σαν προϊόν και με άφησε σε μία γωνία. Αυτό όμως πιστεύω θα αλλάξει σιγά σιγά. Είμαι λίγο ρομαντικός και το πιστεύω. Εγώ με την ΑΕΚ πάντα είχα μία συμπάθεια. Μεγαλώνει και μου αρέσει πολύ που έχει αυτήν την ανοδική πορεία. Γενικά βέβαια δεν έχω πρόβλημα με καμία ομάδα. Γιατί ποτέ μου δεν προκάλεσα. Το ζω καθημερινά αυτό, τώρα που είμαι απλός πολίτης. Με αγαπούν και Ολυμπιακοί. Γιατί εγώ είμαι υπέρ του ποδοσφαίρου».

Ξέρεις και τη γλώσσα πολύ καλά. Εσύ ήσουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά έμαθες καλά τα ελληνικά. Ο Μπάγεβιτς είναι το αντίθετο παράδειγμα...

«Ο Μπάγεβιτς ήταν κάπω σαν τον Γκμοχ (γέλια). Όταν στριμωχνόταν από τους δημοσιογράφους έλεγε “δεν καταλαβαίνω, θέλω διερμηνέα”. Η μέρα που τον στρίμωξαν για το αν θα φύγει από την ΑΕΚ ή θα πάει στον Ολυμπιακό πιστεύω ότι ήταν η χειρότερή του. Εντάξει εγώ προσπαθώ, αλλά κάνω πολλά λάθη στη γλώσσα. Προσπαθώ να βελτιωθώ και να εκφραστώ όσο το δυνατόν καλύτερα».

Έκανε φοβερή εντύπωση, όταν ήσουν με τον Βαζέχα στην Πολωνία με τη Ρουχ Χορζόφ, ότι σε μία συνέντευξη Τύπου μίλησες την ελληνική αντί τη μητρικής σου γλώσσας...

«Ήταν το πρώτο πράγμα που ζήτησα! Και μου έφεραν μία πανέμορφη Ελληνοπολωνή διερμηνέα. Η συγκεκριμένη συνέντευξη που είδατε έγινε κατ'ανάγκη, δεν ήταν σε θέση να μιλήσει ο Κριστόφ λόγω αδιαθεσίας, οπότε έπρεπε να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά (γέλια). Στην Πολωνία όμως ξέφυγα λιγάκι με τα ελληνικά. Η Ρουχ Χορζόφ είχε πάντα το επίσημο κανάλι της και μας ακολουθούσε. Σε ένα παιχνίδι κερδίσαμε εκτός έδρας με 1-3 παίζοντας μπαλάρα. Φανταστικό παιχνίδι. Συγκεντρωθήκαμε στη σέντρα του γηπέδου και είπα στους παίκτες με τον Βαζέχα να κάνει τη μετάφραση: “συγχαρητήρια, είχαμε υπομονή, παίξαμε καλή μπάλα και τους γ@μησ@με”. Στην Πολωνία έβαλαν μπιπ, στην Ελλάδα το πέρασαν όπως έχει. Μετά στη συνέντευξη Τύπου ζήτησα συγγνώμη. Είπα, ότι ήταν τόση μεγάλη η ένταση που ξέφυγα. Ήταν μία έκφραση ελληνική που χρησιμοποιούμε πολλές φορές για να αποδώσουμε, ότι ήμασταν πολύ καλοί. Δεν ήθελα να μιλήσω έτσι και να προσβάλλω τους αντιπάλους. Προσπάθησα να το σώσω».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags