Facebook Pixel Sportdog.gr | Ετσι έφυγε ο Ιβανσιτς από τον Παναθηναϊκό!
| 2018-11-06 12:34:00

Ετσι έφυγε ο Ιβανσιτς από τον Παναθηναϊκό!

Sportdog Team
Ετσι έφυγε ο Ιβανσιτς από τον Παναθηναϊκό!

Ο Αυστριακός κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 35 ετών...

Οι απανταχού λάτρεις της ωραίας κοφτής ντρίμπλας, της γλυκιάς κάθετης πάσας που «έκοβε» σαν… βούτυρο την αντίπαλη άμυνα, του φαλτσαριστού σουτ που έφευγε με δύναμη και με ακρίβεια από το αριστερό του πόδι και πήγαινε «συστημένη» εκεί που ήθελε, όλοι όσοι αγαπούν κάπως πιο… ρομαντικά το ποδόσφαιρο, θα ένιωσαν να κυλάει «βουβά» ένα μικρό δάκρυ από τα μάτια, στο άκουσμα της είδησης… Ο Αντρέας Ιβανσιτς, ένας απ’ τους πλέον «μπαλάτους» κι οξυδερκείς μεσοεπιθετικούς που πέρασαν τα τελευταία 15 χρόνια (και) απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα, πήρε την πιο δύσκολη απόφαση: Λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση των 35ων γενεθλίων του, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφήνοντας πίσω του μία ολόλαμπρη καριέρα 19 ετών, όπου τα έκανε όλα και μάλιστα από πολύ μικρός.

Νεότερος αρχηγός στην ιστορία της εθνικής ανδρών Αυστρίας (19 ετών και 362 ημερών), τίτλοι με τις ομάδες που αγωνίστηκε, προσωπικές διακρίσεις και 102 επίσημα παιχνίδια με όλα τα εθνικά κλιμάκια της πατρίδας του.

Το «αντίο» του «Αντι», ο οποίος αγωνίστηκε σε Ραπίντ Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Παναθηναϊκό, Μάιντς, Λεβάντε, Seattle Sounders (ΗΠΑ) και Βικτόρια Πλζεν, αποτυπώθηκε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Twitter. «Σήμερα μετά από 19 απίστευτα χρόνια αποφάσισα να ανακοινώσω την απόσυρση μου από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τους τελευταίους μήνες ανακάλυψα πως το δυσκολότερο πράγμα για έναν επαγγελματία αθλητή είναι να σταματά.

Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τόσα πολλά. Είτε πρόκειται για μια σεζόν, είτε για ένα μόνο παιχνίδι, κερδίζοντας ή χάνοντας. Πάθος, ενθουσιασμός, ενώνει διαφορετικές ομάδες σε διαφορετικές χώρες. Αλλά όλα τα ωραία φτάνουν σε ένα τέλος.

Μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλους, την οικογένεια μου, τους συλλόγους, τους προπονητές, το προσωπικό, τους συμπαίκτες και όλους τους οπαδούς που με υποστήριξαν στη διάρκεια της καριέρας μου. Όλοι πάντα με κάνατε να νοιώθω σαν το σπίτι μου και είναι κάτι το οποίο θα θυμάμαι για πάντα. Ήταν ένα θαυμάσιο ταξίδι. Ευχαριστώ".

Ολες οι ομάδες που συνεργάστηκαν μαζί του, τις επόμενες ώρες που έστειλαν τις ευχές τους μέσω του διαδικτύου. Το έπραξε κι ο επίσημος Παναθηναϊκός στα social media με μια φωτογραφία του με τα «πράσινα» που τίμησε για μία τριετία (2006-09) και ένα μήνυμα: «Ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις», με τον Ιβανσιτς να ανταποδίδει γράφοντας από κάτω σε greeklish «ευχαριστώ».

Καραμανλής: «Δεν θα αποφάσιζα να φύγει!»

Κοντεύει μία δεκαετία απ’ την ημέρα που έφυγε απ’ τον Παναθηναϊκό (Ιούλιο του 2009) και στους περισσότερους έχει μείνει ακόμη αναπάντητη η ιστορική απορία: «Γιατί έφυγε εντέλει ο “Αντι”;». Ακόμη κι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γνωστός φίλος του «τριφυλλιού» κι ένθερμος θαυμαστής του ποδοσφαιρικού «Μότσαρτ» εξέφραζε το ίδιο, αγωνιώδες ερώτημα σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2009, όταν απαντούσε σε ερωτήματα του κόσμου σχετικά με τον αθλητισμό.

«Γιατί έφυγε ο Ιβανσιτς; Έλα ντε! Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για πολύ καλό παίκτη και αν ήταν στο χέρι μου δεν θ’ αποφάσιζα να φύγει. Γιατί χωρίς να είναι κάτι το τέλειο, το πάρα πολύ σπουδαίο, είναι ένας παίκτης με αρετές, με τεχνική κατάρτιση και με ένα πολύ καλό αριστερό πόδι και σε μεταβιβάσεις και σε σουτ».

Το ματς που τον οδήγησε προς την έξοδο

Ο Κώστας Καραμανλής, ο νεότερος, δεν πήρε απάντηση ποτέ, όπως και χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού στα χρόνια που ακολούθησαν, για μία υπόθεση που είχε πάρα πολύ παρασκήνιο. Κι επί της ουσίας άρχισε να εκτυλίσσεται ένα σαββατιάτικο απόγευμα, πριν από 10 χρόνια. Στις 29 Νοεμβρίου 2008 συγκεκριμένα, στο ματς του «τριφυλλιού» με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ. Προπονητής στον πολυμετοχικό (τότε) Παναθηναϊκό, ο Χενκ Τεν Κάτε. Στην πρώτη σεζόν της νέας εποχής της πολυμετοχικότητας. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι «πράσινοι» είχαν δώσει 1.350.000€ στη Σάλτσμπουργκ, για να τον αγοράσουν, έπειτα από την πρώτη διετία του δανεισμού του, όπου ο «Αντι» είχε βγάλει… μάτια.

Ο σκληρός και αψύς Ολλανδός, δεν τον… πολυγούσταρε απ’ τις πρώτες μέρες. Απ’ την προετοιμασία κιόλας. Σε μία ομάδα που είχε «γεμίσει» μεσοεπιθετικούς, ο Ιβανσιτς δεν χωρούσε εύκολα και ο Τεν Κάτε προσπαθούσε να του βρει «θέση». Στο ξεκίνημα, μέχρι να «μπουν» οι μεταγραφές στην ομάδα, ο Αυστριακός ήταν βασικός. Είχε όμως ένα σημαντικό ντεσαβαντάζ. Δεν μάρκαρε πολύ, δεν έτρεχε «σκυλιασμένα» πίσω απ’ τη μπάλα και ο Ολλανδός τεχνικός τρελαινόταν με αυτό. Οι παρατηρήσεις και οι φωνές του στις προπονήσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, όμως ο Ιβανσιτς κάλυπτε τις αδυναμίες του με την ποιότητά του. Μα στόμα είχε και μιλιά δεν είχε… Υπήρξαν φορές που –είτε για καπρίτσιο και «καψόνι», είτε επειδή πάλευε να του βρει θέση- που τον χρησιμοποίησε μέχρι και αριστερό μπακ (σε ένα φιλικό με τον Ατρόμητο). Ο Ιβανσιτς πάλι δεν μίλησε. Μέχρι που ήρθε εκείνο το απόγευμα, όπου οι δυο τους έγιναν… μαλλιοκούβαρα στα αποδυτήρια.

«Ξύπνα ηλίθιε, ξύπνα και μάρκαρε!»

Ο Παναθηναϊκός των πολλών εκατομμυρίων, δεν είχε ξεκινήσει καλά στο πρωτάθλημα, ο «αιώνιος» αντίπαλός του Ολυμπιακός είχε πάρει σημαντικό «κεφάλι» στο βαθμολογικό πίνακα και οι «πράσινοι» έπαιζαν κάθε ματς με το άγχος να μην χάσουν άλλους βαθμούς, για να πιέσουν όσο μπορούν τους Πειραιώτες.

Το ματς με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ –λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο στο Μιλάνο επί της Ιντερ- ξεκίνησε καλά. Ο Ιβανσιτς ως αριστερός χαφ στο 4-4-2 του Τεν Κάτε είχε καλή απόδοση, έβγαλε την ασίστ στο γκολ του Πετρόπουλου στο 44’ και προμηνυόταν ένα εύκολο βράδυ. Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο, ο Αστέρας ανέβηκε «χτυπώντας» κυρίως με τον Ζαϊρί απ’ την πλευρά του Αυστριακού που δεν έδινε τις απαιτούμενες καλύψεις στον Σπυρόπουλο. Από δικό του λάθος προήλθε και το κόρνερ απ’ το οποίο ισοφάρισε η αρκαδική ομάδα στο 71’, με τον Ζαϊρί να «χορεύει» τον «Σπυρό», πριν σεντράρει χαμηλά για τον Μπαστία που ισοφάρισε με πλασέ απ’ το ύψος του πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός εντέλει «γκέλαρε», μένοντας στο 1-1 και στα αποδυτήρια ο -πιεσμένος απ’ την κατάσταση και πάντα «εκρηκτικός»- Τεν Κάτε ξέσπασε κατά πάντων, έχοντας επικεντρωθεί στον Ιβανσιτς για τα… μαρκαρίσματά του. «Ολες οι επιθέσεις του Αστέρα έγιναν απ’ την πλευρά σου», του φώναξε ο τότε τεχνικός του Παναθηναϊκού, μαζί με διάφορα κοσμητικά» επίθετα όπως το «…κοιμάσαι ηλίθιε, κοιμάσαι, ξύπνα επιτέλους και μάρκαρε, μην τους κοιτάς σαν βλάκας» κ.ο.κ.

Η καλοκαιρινή εισήγηση: «Να φύγει…»

Οι σκληροί χαρακτηρισμοί του Ολλανδού (που είπε κι άλλα πολλά, συνοδευόμενα απ’ τη λέξη “f…”), έβγαλαν απ’ τα ρούχα του τον «Αντι», ο οποίος απάντησε με εξίσου σκληρά λόγια και η κατάσταση «ξέφυγε». Ο Τεν Κάτε δεν του συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι του αντιμίλησε (ουσιαστικά τον έβρισε) ενώπιον της υπόλοιπης ομάδας κι ο Αυστριακός από τότε πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Κι από βασικός, έγινε μία «ακριβή ρεζέρβα» που στα περισσότερα ματς «γυάλιζε» τον πάγκο. Δέκα μέρες μετά μπήκε αλλαγή-«καψόνι» στο 89’ στο ματς-πρόκριση με την Ανόρθωση κι ως το φινάλε της χρονιάς αγωνίστηκε σε 11 ματς, εκ των οποίων τα περισσότερα ως αλλαγή.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ιβανσιτς περίμενε να δει τι θα γίνει με τον Τεν Κάτε. Κι απ’ τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η παραμονή του στον «πράσινο» πάγκο, η πρώτη εισήγησή του Ολλανδού ήταν να φύγει ο «Αντι». «Βουβά» και χωρίς πολλά-πολλά «γιατί», στις 21 Ιουλίου 2009, ο Ιβανσιτς παραχωρήθηκε στη γερμανική Μάιντς με διετή δανεισμό (!) και οψιόν αγοράς. Το «τέλος» του Αυστριακού στο «τριφύλλι» είχε μόλις υπογραφεί…

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags