Facebook Pixel Sportdog.gr | OAKA, η πύλη της Κολάσεως του ελληνικού ποδοσφαίρου! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2019-03-18 23:00:00

OAKA, η πύλη της Κολάσεως του ελληνικού ποδοσφαίρου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
OAKA, η πύλη της Κολάσεως του ελληνικού ποδοσφαίρου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια υπενθύμιση για το πόσα περιστατικά βίας έχουν λάβει χώρα στο –πάντοτε θεωρητικά - πιο ασφαλές γήπεδο στη χώρα μας και θυμίζει τι έχει συμβεί τα τελευταία 12.5 χρόνια.

Οι θερμοκέφαλοι φίλοι του «τριφυλλιού», πριν από επτά χρόνια, παρά μία ημέρα είχαν ανοίξει στο ΟΑΚΑ έναν κύκλο αγώνων που έχουν διακοπεί από το 2012, σε ένα φαινόμενο που μοιάζει να έχει έξαρση τα τελευταία έτη στους αγώνες που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός όταν αγωνίζεται στο Ολυμπιακό Στάδιο υποδέχονται τους «ερυθρόλευκους», κατά κύριο λόγο. Όλα αυτά σε ένα γήπεδο που στη θεωρία είναι το πιο ασφαλές της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την πορεία των γεγονότων.

Η αλήθεια είναι πως ΑΕΚ και Παναθηναϊκός για πάρα πολλά χρόνια αποτελούν τις δύο ομάδες που κατά βάση, ζουν το κεντρικό στάδιο του συγκροτήματος των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Η Ένωση αγωνίζεται εκεί αδιάλειπτα, ενώ και ο Παναθηναϊκός με κάποια διαστήματα που φιλοξενήθηκε και στη Λεωφόρο, έχει περάσει πολλές περιόδους στο ΟΑΚΑ. Οι δύο μεγάλοι της Αθήνας, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο της…συντήρησης του ΟΑΚΑ, αφού έχουν μετρήσει πολλούς βαθμούς να τους αφαιρούνται, ανυπολόγιστα πρόστιμα σε τιμωρίες και φυσικά για την Ένωση η ήττα από τον Πανθρακικό μέσα στο Στάδιο, σήμανε ουσιαστικά και την πτώση της στις παρακάτω κατηγορίες.

Η μόνιμη υπερασπιστική γραμμή των ομάδων είναι οι ευθύνες της Αστυνομίας. Η αλήθεια είναι πως η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει καταφέρει να ελέγξει αποτελεσματικά το ΟΑΚΑ, σε πλείστες περιπτώσεις, όμως και οι ευθύνες των ΠΑΕ είναι σοβαρές. Ο προβληματισμός αυξάνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για αμέτρητα επεισόδια, εκ των οποίων στο κείμενο καταγράφουμε τα σοβαρότερα, στο υποτιθέμενο πιο ασφαλές γήπεδο της χώρας, όπου υπάρχουν εδώ και χρόνια και τα κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης. Κάθε φορά Πολιτεία (κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση), ΕΛ.ΑΣ και ΠΑΕ καταλήγουν σε διαπιστώσεις, αλληλοκατηγορίες και ευχολόγια, μέχρι να γίνουν τα επόμενα επεισόδια. Το sport-fm.gr υπενθυμίζει τα σοβαρότερα περιστατικά, τα τελευταία 12.5 χρόνια στο ΟΑΚΑ, ξεκινώντας από το τελευταίο ματς ταυτόχρονης παρουσίας οπαδών σε αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε ματς πρωταθλήματος μεταξύ των μεγάλων.

Το τέλος της ταυτόχρονης παρουσίας οπαδών

Ο αγώνας της 23ης Οκτωβρίου του 2006, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, σηματοδοτεί και το τέλος της ταυτόχρονης παρουσίας οπαδών και των δύο ομάδων σε ντέρμπι κανονικής διάρκειας πρωταθλήματος (υπήρξε η εξαίρεση ΠΑΟ-ΠΑΟΚ στα πλέι-οφ με τα γνωστά αποτελέσματα στις 4/5/2014). Οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονται μπροστά από το πέταλο που φιλοξενήθηκαν οι φίλοι της Ένωσης, με τον απολογισμό ως προς το ιατρικό δελτίο να είναι 20 τραυματίες, αλλά και τρεις τραυματισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας security. Οι δύο σύλλογοι ακολούθησαν κοινή υπερασπιστική γραμμή στην απολογία του, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην Αστυνομία.





Τα επεισόδια στον τελικό ΑΕΚ-Ατρόμητος το 2011

Σοβαρά επεισόδια αποφεύχθηκαν στους δύο τελικούς με ιδιαίτερη κρισιμότητα και με μεγάλο όγκο οπαδών των δύο φιναλίστ που διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ, το 2009, όπου τα πράγματα περιορίστηκαν σε μια 4-5λεπτη σύγκρουση στην τάφρο, στον ποδοσφαιρικά καλύτερο τελικό όλων των εποχών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Περιορισμένης έκτασης ήταν και τα γεγονότα στον τελικό του Παναθηναϊκού με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, με την κατάσταση να μην ξεφεύγει από τον έλεγχο. Δυστυχώς, ωστόσο, δεν θα αποφευχθούν το 2011 τα χειρότερα, στον τελικό της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο. Παρά τον θρίαμβο της Ένωσης με 3-0, οι οπαδοί της Ένωσης θα επιτεθούν σε οπαδούς των Περιστεριωτών και θα χτυπήσουν ακόμα και οικογένειες παικτών της αντίπαλης ομάδας, με παίκτες των φιναλίστ να έρχονται στα χέρια με οπαδούς της ΑΕΚ.


Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια

Ουσιαστικά σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια ανοίγει ένας κύκλος βίας και άγριων επεισοδίων στο ΟΑΚΑ σε ένα πολύ παρεμφερές ντέρμπι αιωνίων με το χθεσινό ως προς την εξέλιξη του αγώνα. Το σκηνικό πολέμου είχε στηθεί περίπου 1.5 ώρα πριν ν’ αρχίσει το παιχνίδι με την Αστυνομία να εισβάλλει στην κερκίδα των οργανωμένων. Τα γεγονότα συνεχίστηκαν και στο ημίχρονο με το ματς να διακόπτεται οριστικά στο 83ο λεπτό, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανοίξει το σκορ από το 51ο λεπτό με τον Τζαμέλ Αμπντούν. Απολογισμός του αστυνομικού δελτίου, 23 συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές.






Το ντου του υποβιβασμού της ΑΕΚ

Στις 14 Απριλίου του 2013, το αυτογκόλ του Μπουγαϊδη στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανθρακικό, ουσιαστικά στέλνει την Ένωση στον υποβιβασμό (και κατ’ επέκταση στην Γ’ Εθνική). Αμέσως μετά την επίτευξη του τέρματος από την ομάδα της Θράκης, οι οπαδοί της Ένωσης εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και χειροδικούν ακόμα και σε βάρος παικτών της ομάδας. Η οριστικοποίηση της πτώσης θα έρθει και με τη βούλα, μια εβδομάδα αργότερα στο Περιστέρι.




Γκολ του Χάρα, χειρονομίες και ντου

Η ΑΕΚ το 2015 βρίσκεται στην Β’ Εθνική και στα προημιτελικά συγκρούεται με τον Ολυμπιακό. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Φάληρο, αφήνει πολλές ελπίδες στην Ένωση. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μπροστά περισσότερους από 60.000 φίλους της Ένωσης, το γκολ του Χάρα θα δώσει το έναυσμα για έντονους πανηγυρισμούς στον πάγκο του Ολυμπιακού με τον Βίτορ Περέιρα και τον Παϊτίμ Κασάμι να κάνουν χειρονομίες κατά τους πανηγυρισμούς. Θερμοκέφαλοι οπαδοί της Ένωσης, που βρίσκονταν ήδη στον στίβο, επιτέθηκαν προς τους ανθρώπους των «ερυθρολεύκων» στον πάγκο για ν’ ακολουθήσει διακοπή του ματς.




Το πεδίο των… μαχών μεταφέρεται εκτός γηπέδου

Ο τελικός του2016 παρά το γεγονός πως θα γίνει με ελάχιστο κόσμο από κάθε φιναλίστ, δεν ήταν αυτός που αρμόζει. Με τις δύο ομάδες να έχουν κατεβάσει έναν μικρό αριθμό μπαρουτοκαπνισμένων θερμόαιμων και παρά την παρουσία τεράστιου αριθμού αστυνομικών, δεν θα αποφευχθούν ασχήμιες σε ένα άδειο γήπεδο, όπως προπηλακισμοί δημοσιογράφων, τραμπουκισμοί, οδηγώντας σε ένα ταυτόχρονο κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας.

Στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού 3-2 στο ΟΑΚΑ στις 24/9/2017, με την Ένωση να πραγματοποιεί μια συγκλονιστική ανατροπή. Ωστόσο λίγο μετά τη μείωση του σκορ από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο σε 1-2, ο περιβάλλοντας χώρος του ΟΑΚΑ, θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή του αγώνα. Η Ένωση δεν θα δεχτεί κάποια ποινή ως προς τους βαθμούς της. Δεν θα συμβεί το ίδιο και στο ματς του περασμένου Οκτωβρίου στις 7 του μήνα. Η ΑΕΚ θα τιμωρηθεί για τα γεγονότα εκτός γηπέδου στο ισόπαλο 1-1 με τον Ολυμπιακό και θα της αφαιρεθούν τρεις βαθμοί, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εκτροχίασε την φετινή πορεία της Ένωσης.






Ξύλο και στο Champions League

Στις 27/11/2018 η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Άγιαξ για την 5η αγωνιστική του Champions League, ωστόσο το ματς μυρίζει μπαρούτι από την παραμονή με τις συμπλοκές των οπαδών των δύο ομάδων (και πολλών αδελφοποιημένων οπαδών) από το προηγούμενο βράδυ. Οι εικόνες των επεισοδίων κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, με αποκορύφωμα την ρίψη της μολότοφ προς την κερκίδα των οπαδών του Αίαντα.



Ταφόπλακα για τον ΠΑΟ

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό θα ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς καθώς μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα περίπου 15-20 άτομα θα κινηθούν απειλητικά προς τον πάγκο των «ερυθρολεύκων», με έναν απ’ αυτούς να κρατά και μαχαίρι, σύμφωνα με την καταγγελία της πειραϊκής ΠΑΕ. Μετά την έναρξη του β’ μέρους αρχίζουν τα επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ, για ν’ αποφασίσει τη διακοπή του αγώνα ο Φριτς με τη συμπλήρωση 69 λεπτών στην αναμέτρηση και ενώ ο Ολυμπιακός είχε μπει μπροστά στο σκορ με το γκολ του Γκερέρο από το 53’.

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags