Facebook Pixel «Το ΑΠΟΕΛ έγραψε ιστορία»
Ποδόσφαιρο
| 2011-09-14 20:05:00

«Το ΑΠΟΕΛ έγραψε ιστορία»

«Το ΑΠΟΕΛ έγραψε ιστορία»

Για την τεράστια νίκη του ΑΠΟΕΛ κόντρα στη Ζενίτ, τη συνέχεια του Champions League και άλλα πολλά μίλησε ο Γκουστάβο Μαντούκα, ο οποίος ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών των Κυπρίων στο ματς με τους Ρώσους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην παίκτη της ΑΕΚ στο sday.gr:

Πως νιώθεις για τη νίκη του ΑΠΟΕΛ και την εμφάνισή σου, αφού πέτυχες και γκολ;

«Όλοι νιώθουμε πολύ χαρούμενοι, περήφανοι και ικανοποιημένοι γι’ αυτή τη νίκη. Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά παίξαμε πολύ καλά, πετύχαμε μια σπουδαία νίκη, η πρώτη για τον ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γράψαμε ιστορία για την ομάδα χθες και γι' αυτό το λόγο είμαστε όλοι χαρούμενοι».

Έχεις κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις με τον ΑΠΟΕΛ αυτή τη χρονιά. Ποιό είναι το μυστικό σου;

«Δεν είναι μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα παίζει όπως έπαιζε πέρσι, στο ίδιο υψηλό επίπεδο και πρέπει να πω ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Θέλω να μας προσέξουν και οι ελληνικές ομάδες, επειδή εδώ έχουμε πολύ καλούς νεαρούς παίκτες με μεγάλη ποιότητα, που μπορούν να παίξουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως ο Αίλτον Χοσέ Αλμέιδα, ο Νούνο Μοράις, ο Ζοάο Πίντο και ο Μποαβεντούρα. Όλοι αυτοί οι παίκτες έχουν τα φόντα να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχουμε μόνο έναν ή δύο παίκτες αλλά περισσότερους από 11 σε φόρμα και δουλεύουμε συνέχεια σαν ομάδα. Αυτό νομίζω είναι το δυνατό μας σημείο, το ότι δουλεύουμε όλοι μαζί».

Σημείωσες το 1-1.

«Κάθε γκολ είναι διαφορετικό και έχει τη δική του σημασία. Το γκολ είναι η πεμπτουσία στο ποδόσφαιρο. Δουλεύουμε για να σκοράρουμε και πρώτα από όλα είναι η ομάδα και αυτό που κοιτάω είναι να βοηθάω την ομάδα να παίρνει τη νίκη».

Ήταν εύκολο να επιστρέψετε από το 0-1 που έκανε η Ζενίτ; Πως καταφέρατε να κάνετε το 2-1;

«Ελέγξαμε όλο το παιχνίδι και το γεγονός ότι σκοράραμε αμέσως μετά το γκολ που έβαλε η Ζενίτ ήταν πολύ σημαντικό. Σε μια κόντρα επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να πετύχουν γκολ. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μας, επειδή παίζαμε πολύ καλά και νιώσαμε ότι δεν ήταν δίκαιο. Αλλά δεν χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και την πίστη μας, συνεχίσαμε να παίζουμε στον ίδιο ρυθμό και καταφέραμε να γυρίσουμε το αποτέλεσμα. Φέραμε σε εμάς και στους εκπληκτικούς φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ, που χθες μας βοήθησαν πάρα πολύ, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και καταφέραμε να πάρουμε αυτή την πολύ σημαντική νίκη για μας στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ».

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΑΠΟΕΛ συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύεις ότι θα είναι και η τυχερή;

«Τρία χρόνια τώρα, ο ΑΠΟΕΛ κάνει εκπληκτική προσπάθεια και είναι για δεύτερη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δείχνει πως αυτή η ομάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Αυτή η ομάδα έχει καταπληκτική διοίκηση, φανταστικό πρόεδρο και ανθρώπους, έχει πολύ καλό προπονητή και τεχνικό τιμ. Επίσης, έχουμε κάνει πολύ καλή ομάδα, δυνατή, που δουλεύει όλη μαζί. Πιστεύω ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, κάθε χρόνο θέλουμε περισσότερα. Η πρώτη χρονιά ήταν διαφορετική, οι παίκτες τώρα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα. Περιμένουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο και τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να πάμε πολύ ψηλά στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και στο κυπριακό πρωτάθλημα. Αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα».

Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να περάσει από τους ομίλους;

«Στο ποδόσφαιρο, σήμερα, όλα μπορούν να γίνουν. Πρέπει να σεβόμαστε τις άλλες ομάδες γιατί έχουν μεγάλους στόχους και διαφορετικές προοπτικές και φιλοδοξίες. Στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν τα λεφτά ή τα ονόματα, αλλά οι παίκτες και οι ομάδες. Το γήπεδο δείχνει ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο και μπορούμε να ονειρευόμαστε και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και ξέρουμε ότι θα έχουμε αρκετά δύσκολους αγώνες στη συνέχεια».

Ο στόχος του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

«Ο στόχος είναι να πάμε όσο ψηλότερα μπορούμε. Προτιμούμε να σκεφτόμαστε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ένα-ένα και στο τέλος θα δούμε τι θα γίνει.. Τώρα θα κοιτάξουμε το επόμενο παιχνίδι με τη Σαχτάρ και θα δούμε τι θα γίνει και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό ή όχι. Ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι».

Πιστεύεις στην ομάδα; Πιστεύεις ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να πάει ψηλά στο Τσάμπιονς Λιγκ;

«Πιστεύω στην ομάδα. Γιατί έχω και εμπειρία από το παρελθόν. Ήμουν σε πολύ καλές ομάδες. Δούλεψα με εξαιρετικούς παίκτες και μπορώ να δω στην ομάδα πολύ καλούς παίκτες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το έχουμε ομαδικό πνεύμα, είμαστε όλοι μαζί και δουλεύουμε πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλά πράγματα. Αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να συνεχίσουμε να σεβόμαστε όλες τις ομάδες, καθώς όλες είναι πολύ καλές».

Το γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε να παίζει επίσημα παιχνίδια πολύ νωρίς το καλοκαίρι θα επηρεάσει την εμφάνιση της ομάδας στο μέλλον;

«Όχι, νομίζω ότι αυτό είναι καλό! Κάναμε μεγάλη και καλή προετοιμασία, δώσαμε σημαντικά παιχνίδια. Κάναμε καλές εμφανίσεις μέχρι τώρα και επίσης η ομάδα έφερε ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να πλαισιώσουν τους 11 που παίζουν σε κάθε παιχνίδι. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλό υλικό να κάνουμε καλή σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και επίσης στο κυπριακό πρωτάθλημα. Μπορούμε να κάνουμε μια καλή σεζόν».

Το κυπριακό ποδόσφαιρο είχε πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πως το κατάφερε αυτό;

«Για να πω τη αλήθεια δεν περίμενα όταν ήρθα εδώ αυτό το επίπεδο, καθώς στο εξωτερικό δεν έχουν και σε μεγάλη υπόληψη την Κύπρο. Αυτές τις στιγμές, ο ΑΠΟΕΛ και άλλες ομάδες δείχνουν σε όλους ότι το ποδόσφαιρο εδώ μεγαλώνει και είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ποιότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να ρίξουν περισσότερες ματιές στο κυπριακό ποδόσφαιρο, γιατί εδώ δεν έχουμε μόνο τον ΑΠΟΕΛ, αλλά και άλλες πολύ καλές ομάδες και παίκτες επίσης. Η ΑΕΚ ήρθε εδώ για να παίξει με την ΑΕΛ, μια ομάδα που ήταν 5 ή 6 θέση την προηγούμενη χρονιά και έφερε 2-2, έχασε από την Ανόρθωση και αυτό δείχνει ότι το ποδόσφαιρο εδώ είναι σε πολύ καλό επίπεδο».

Έχεις παίξει στην Ελλάδα και ξέρεις το ελληνικό ποδόσφαιρο., Μπορείς να ξεχωρίσεις τις διαφορές του ελληνικού και του κυπριακού ποδοσφαίρου;

«Τα δύο πρωταθλήματα είναι σε διαφορετικές στιγμές. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι σε κρίση, εδώ στην Κύπρο είναι σε διαφορετική στιγμή τώρα. Δεν ξέρω τις άλλες ομάδες, αλλά στον ΑΠΟΕΛ είμαστε σε εξαιρετική καμπή και κάνουμε πρόοδο μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο και αυτό δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Μπορώ να πω ότι πολλές ομάδες χάνουν το επίπεδο τους χρόνο με το χρόνο και νομίζω ότι είναι σε διαφορετικές στιγμές. Το κυπριακό ποδόσφαιρο μεγαλώνει πιο γρήγορα από το ελληνικό».

Πιστεύεις ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια θα είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό στην Ελλάδα;

«Είναι δύσκολο να το πω αυτό, γιατί η Κύπρος είναι μικρή χώρα και η Ελλάδα μεγάλη. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πιο πολλές βοήθειες. Υπάρχουν μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες από την Κύπρο. Δεν πιστεύω ότι στο μέλλον το κυπριακό πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Αλλά για τον ΑΠΟΕΛ μπορώ να πω ότι έτσι όπως δουλεύουν και όπως την οργανώνουν θα είναι σίγουρα στο επίπεδο ή υψηλότερο από αυτό των ελληνικών συλλόγων. Αυτό μπορεί να γίνει και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει».

Έμαθες για το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού; Πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει μετά από αυτή την ήττα από τη Μαρσέιγ (0-1);

«Έχασε χθες, αλλά η διοργάνωση είναι στην αρχή της και δεν μπορεί να σταματήσει να πιστεύει ότι είναι αδύνατο να περάσει στον επόμενο γύρο, γιατί ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Έχουν ποιότητα να πάνε πολύ καλύτερα. Χθες, ήταν μια κακή μέρα γι' αυτούς. Δεν έπαιξαν καλά, αλλά μπορούν αν κάνουν πολύ καλά πράγματα. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα και πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει ότι θα περάσει στην επόμενη φάση. Τα επόμενα δύο παιχνίδια θα είναι πολύ σημαντικά για αυτούς. Πρέπει να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτό το κακό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags