Facebook Pixel Γιώργος Ξενίδης: Το βιογραφικό του
| 2019-06-04 05:34:00

Αυτός ήταν ο Γιώργος Ξενίδης που έφυγε τόσο νωρίς!

Sportdog Team
Αυτός ήταν ο Γιώργος Ξενίδης που έφυγε τόσο νωρίς!

Συνέδεσε την καριέρα του με τον Ηρακλή.

Γιώργος Ξενίδης: Το βιογραφικό του

Σε ηλικία 45 ετών απεβίωσε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ξαφνικά ο παλιός ποδοσφαιριστής Γιώργος Ξενίδης, αφήνοντας πίσω ένα αγοράκι οκτώ ετών! Ο Θεσσαλονικιός αμυντικός συνέδεσε την καριέρα του κυρίως με τον Ηρακλή, όπου διατέλεσε και αρχηγός. Αλλά κατέκτησε ένα Κύπελλο με την ΑΕΚ και αγαπήθηκε τόσο στον Ιωνικό όσο και στην Ανόρθωση, όπου πέρασε από δύο χρόνια.

Κυρίως αριστερός μπακ, αλλά και στόπερ, ο Γιώργος είχε έντονο ανταγωνισμό από μια σειρά έμπειρων παικτών στον Ηρακλή, αλλά και της εκπληκτικής φουρνιάς ταλέντων που υπήρξε μέλος. Στολτίδης, Ανατολάκης, Μουρατίδης, Κατηκαρίδης, Ανδρεάδης, Αφεντουλίδης, Πεγκλής, Ξάνθος, Μητσιόπουλος, αλλά και οι λίγο μεγαλύτεροι Ανδρεάδης, Κωστής, Τσαμφίλογλου.

Ο Γιώργος όχι μόνο καθιερώνεται στην ομάδα που πέρασε το κατώφλι της σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, αλλά γίνεται και αρχηγός της ομάδας. Το 1995 κυνηγάει μαζί με όλη την άμυνα του Ηρακλή τον Τζέι Τζέι Οκότσα σε ένα παιχνίδι ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά ο Νιγηριανός κάνει χατ τρικ. Παίζει 10 αγώνες στο Κύπελλο ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ και μαζί με τον Γιώργο Κωστή είναι οι δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στο θεσμό.

Με την ομάδα του Ηρακλή φτάνει στα ημιτελικά Κυπέλλου το 1998, το 1999 και το 2001, αλλά το 2002, πηγαίνοντας για ένα εξάμηνο στην ΑΕΚ, κατακτά το Κύπελλο στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Μπαίνει αλλαγή στο 28′ του τελικού στη θέση του Κασάπη και τρέχει πρώτος να πανηγυρίζει το πρώτο γκολ του τελικού, με τον πρώην συμπαίκτη του στον Ηρακλή, Σωτήρη Κωνσταντινίδη, που το πέτυχε!

Επιστρέφει στον Ηρακλή, όπου παίζει για ακόμα δύο χρόνια. Το 2004 πηγαίνει στην Ανόρθωση, όπου κάνει δύο εξαιρετικές σεζόν, σε μια εποχή που η ομάδα είναι πολύ δυνατή με προπονητή τον Τιμούρ Κετσμπάια με αρκετούς συμπαίκτες από την Ελλάδα και κατακτά το πρωτάθλημα Κύπρου, δεύτερο και τελευταίο τίτλο της καριέρας του. Ζει εκπληκτικές στιγμές όταν η ομάδα αποκλείει την Τραμπζονσπόρ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολουθούν δύο ακόμα χρόνια στον Ιωνικό, όπου κλείνει την επαγγελματική του καριέρα στα 34 χρόνια του.

Ο Γιώργος Ξενίδης αγωνίστηκε σε 226 αγώνες Α’ Εθνικής, κάνοντας ντεμπούτο στις 20 Νοεμβρίου 1994 στη Λιβαδειά. Έπαιξε σε 19 αγώνες Α’ Εθνικής εναντίον του ΠΑΟΚ, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα, αφού με την επόμενη, την Ξάνθη είχε 15!

Έβαλε 19 γκολ στην Α’ Εθνική με τη φανέλα του Ηρακλή και είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας μεταξύ αμυντικών στην κατηγορία. Βέβαια έχει βάλει 32 ο Γιώργος Ορφανίδης, αλλά τα πρώτα χρόνια αγωνιζόταν σαν επιθετικός ή πλάγιος μέσος.

Έβαλε 21 γκολ στην κατηγορία σε 10 διαφορετικές ομάδες, τα περισσότερα στον Ιωνικό, τρία, ενώ σκόραρε από δύο φορές εναντίον ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού!

Έπαιξε 22 παιχνίδια στα ευρωπαϊκά κύπελλα και 65 παιχνίδια με τέσσερα γκολ σε Κύπελλο Ελλάδας και Κύπρου.

ΠΗΓΗ: soccerbase.info

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags