Facebook Pixel Superleague: Από πότε αρχίζει η εφαρμογή του VAR στη Super League - Οδηγίες γκολ, πέναλτι και κόκκινες
| 2019-08-20 22:37:00

Από πότε αρχίζει η εφαρμογή του VAR στη Super League - Οδηγίες γκολ, πέναλτι και κόκκινες

Sportdog Team
Από πότε αρχίζει η εφαρμογή του VAR στη Super League - Οδηγίες γκολ, πέναλτι και κόκκινες

Έγινε η επίσημη παρουσίαση.

Superleague: Παρουσιάστηκε σήμερα αναλυτικά στα ΜΜΕ ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το VAR στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα της Super League.

Σε ρόλο «παρουσιαστή» ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα και ο υπεύθυνος VAR, Μιχάλης Κουκουλάκης.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στην αρχή είναι πως η εφαρμογή του θα αρχίσει κανονικά από την πρώτη αγωνιστική της Super League (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) και μάλιστα σε όλα τα γήπεδα. 

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, έγινε ανάλυση της φιλοσοφίας βάσει της οποίας οι διαιτητές εκπαιδεύθηκαν ενόψει της εφαρμογής της τεχνολογίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσων θα συμβαίνουν εντός του δωματίου από το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος.

Εκεί, θα υπάρχει πάντοτε ο διαιτητής VAR, ο assistant referee VAR και ο Operator που θα λαμβάνει τις λήψεις των καμερών του τηλεοπτικού σταθμού.

 
Σημειώνεται πως οι κάμερες που θα βρίσκονται στα γήπεδα είναι όσες διαθέτει η τηλεοπτική παραγωγή, δεν προστίθενται περισσότερες, αλλά στο κέντρο αποφάσεων του VAR θα λαμβάνονται όλες οι λήψεις, όλα τα ριπλέι, από κάθε οπτική γωνία.

«Στόχος δεν είναι λύσουμε όλα τα προβλήματα του ποδοσφαίρου με το VAR, dδεν θα μπορούσε να είναι εφικτό αυτό» είπε ο Μιχάλης Κουκουλάκης.

 Από το 2016, εγκρίθηκε από την IFAB η διετής δοκιμαστική περίοδος με απώτερο στόχο να σταματήσουν τα πρωτοσέλιδα, όχι να γίνει άμεσα εξ αρχής η παρέμβαση στο παιχνίδι και να διορθώνεται κάθε λάθος. Γκολ, πέναλτι, απευθείας κόκκινη και λανθασμένη ταυτοποίηση είναι τα αναθεωρήσιμα περιστατικά κι όχι... ένα αράουτ ή ένα κόρνερ.

Ο VAR είναι ένας αξιωματούχος του αγώνα με ανεξάρτητη πρόσβαση στα βίνεο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού χαμένου περιστατικού» σε σχέση με:

-Γκολ/Όχι γκολ

-Πέναλτι/Όχι πέναλτι (παίρνει την απόφασή του ο διαιτητής, του γίνεται αναφορά στο ακουστικό για πιθανή παράβαση ή λάθος και αν υπάρξει σύσταση να ξαναδεί το ριπλέι ο ίδιος, τότε εξαντλείται η εξουσία του VAR)



-Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι 2η κίτρινη)

Ο εκάστοτε διαιτητής οφείλει να δείξει στους ποδοσφαιριστές να περιμένουν αν υπάρχει κάτι που πρέπει να εξεταστεί ξανά και να μην επιτρέψει να ξεκινήσει το παιχνίδι πάλι γι' αυτό και τους δείχνει να περιμένουν κάθε φορά

Ο διαιτητής πάντα θα παίρνει μια απόφαση κι αν έχει κάνει λάθος π.χ. σε κίτρινη κάρτα, τιμωρώντας άλλον παίκτη, θα ενημερώνεται και θα διορθώνει. Βέβαια, θα μπορεί να το κάνει ΜΟΝΟ για την ομάδα που έκανε την παράβαση αν μπέρδεψε τους παίκτες... Η ερώτηση θα είναι “ήταν ξεκάθαρα λανθασμένη η απόφαση;”

Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται δίχως παρέμβαση του VAR.

Για να δει το βίντεο ο ίδιος (on field review), θα αφορά υποκειμενικές αποφάσεις όπως πέναλτι, κόκκινη κάρτα για σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή κλπ., αν επηρεάζεται φάση με οφσάιντ και φυσικά για κρίσιμες στιγμές του ματς για αντικειμεινικές αποφάσεις.

Αν χρειάζονται 3-4 ριπλέι για τη φάση, ή περισσότερες γωνίες λήψεις, τότε δεν είναι ξεκάθαρο και προφανές όπως αυτό για το οποίο θα ενεργεί το VAR, αφού δεν θα υπάρχει επανεξέταση για σφυρίγματα που θα βάζουν σε αμφιβολία και δεν θα είναι παντελώς προφανή.

Αν ρωτηθεί στο ακουστικό του ο διαιτητής για όσα είδε και εκτίμησε λάθος αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, τότε ο VAR θα λάβει υπόψιν του όσα θα του πει ο ρέφερι. Αν η περιγραφή συμβαδίζει κάπως με τις εικόνες που βλέπει το VAR, τότε δεν υπάρχει παρέμβαση. Αν όμως έχει διαφορές αυτό που είδε ο διαιτητής με αυτό που πραγματικά συνέβη, τότε υπάρχει η συμβουλή να τσεκαριστεί το βίντεο.


Όσον αφορά τους βοηθούς, θα καθυστερούν να σηκώσουν τη σημαία σε δύσκολη φάση αν ο επιτιθέμενος είναι σε θέση να σκοράρει. Αν σηκωθεί η σημαία για δύσκολη φάση, τότε ο διαιτητής μπορεί να δηλώσει «περιμένετε» για να δει την εξέλιξη της φάσης. Αν όμως δεν σηκωθεί το σημαιάκι και η κατάληξη είναι γκολ, πέναλτι, στημένη φάση ή η επιτιθέμενη ομάδα διατηρεί την κατοχή της μπάλας με την επίθεση να έχει τελειώσει, τότε μπορεί να γίνει μετέπειτα η υπόδειξη.

Πηγή: metrosport.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags