Facebook Pixel Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Νίκος Σαργκάνης μίλησε για όλα!
| 2019-10-09 13:11:00

Ατάκες-σταθμός από Σαργκάνη: "Για αυτό έφυγα από Ολυμπιακό για τον ΠΑΟ - Έλεγαν ότι τα πήρα"!

Sportdog Team
Ατάκες-σταθμός από Σαργκάνη: "Για αυτό έφυγα από Ολυμπιακό για τον ΠΑΟ - Έλεγαν ότι τα πήρα"!

Ο Νίκος Σαργκάνης σε μια εκ βαθέων εξομολόγηγση.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Νίκος Σαργκάνης μίλησε για όλα!

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα ΦΩΣ. Και είναι πολλά και πολύ σημαντικά:

~ Θέλω να μου πεις όσα δεν έχεις πει ποτέ. Όλα όμως. Πώς έφυγες από τον Ολυμπιακό και πήγες στον Παναθηναϊκό.

Όπως σου είχα πει μια άλλη φορά, ήμουν Ολυμπιακός από παιδί και παραμένω Ολυμπιακός. Για πάρτη μου είναι αυτό, δεν προσδοκώ τίποτα, απλώς αυτή είναι η αλήθεια. Σου είχα πει επίσης ότι με είχε κλείσει ο ΠΑΟΚ, είχα πάει στα γραφεία του Παντελάκη στη Θεσσαλονίκη από την Καστοριά, δεν είχα υπογράψει όμως, έφυγα για διακοπές στην Σκιάθο και όταν με πήραν από την Καστοριά και μου είπαν ότι μπήκε ο Ολυμπιακός στη μέση, είπα “πάω στον Ολυμπιακό και κολυμπώντας”! Τώρα θα πω κι άλλα.

~ Σε ακούω.

Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα έφευγα από τον Ολυμπιακό. Είχαμε σαρώσει τους τίτλους, ο κόσμος με αγαπούσε, κι εγώ ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Μόνο για το εξωτερικό υπήρχε ενδεχόμενο να φύγω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

~ Υπήρχε ενδιαφέρον από κάποια ομάδα;

Από το Αμβούργο.

~ Το οποίο Αμβούργο εκείνα τα χρόνια είχε πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στον τελικό με τη Γιουβέντους στην Αθήνα.

Σωστά. Η τοποθέτηση του Νταϊφά όμως ήταν “αγοράζουμε, δεν πουλάμε”! Τι έγινε λοιπόν. Υπήρξε ένας τραυματισμός μου στον πέμπτο αυχενικό σε σύγκρουση που είχε γίνει στο Καυταντζόγλειο με τον Μιτόσεβιτς και τον Βαμβακούλα. Εκεί έπαθε μερική παράλυση το χέρι μου! Φύγαμε τότε με τον γιατρό του Ολυμπιακού, τον Γιώργο Πρίφτη, θα πω ονόματα ανθρώπων που είναι εν ζωή, και πήγαμε στην Γαλλία, σε ένα φίλο του ειδικό γιατρό για τέτοιους τραυματισμούς ονόματι Μπουσκέ. Μου έκανε όλες τις εξετάσεις και είπε ότι είναι σοβαρό, αλλά θα επανέλθω στο 75% με πολλή δουλειά, γιατί είχε τσακιστεί το νεύρο. Ο Σάββας Θεοδωρίδης τότε μου έλεγε “μην φοβάσαι τίποτα, θα επανέλθεις όπως ήσουν”! Για να με εμψυχώσει. Είχα πάει προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και μπάλα στην αρχή δεν μπορούσα να πιάσω διότι δεν σηκωνόταν το χέρι μου! Καταλαβαίνεις το σοκ για εμένα.

~ Πάμε παρακάτω, συνέχισε, θέλω λεπτομέρειες.

Πλακώθηκα στο κολύμπι και στα βάρη, δούλευα γενικώς στην καριέρα μου πολύ σκληρά και το ξέρουν όλοι, εξασκούσα όσο δεν πήγαινε άλλο το χέρι μου για να μην ατροφήσει το υπόλοιπο κομμάτι του χεριού.

~ Ποιο χέρι;

Το αριστερό. Είχα θορυβηθεί διότι τον άλλο χρόνο έληγε η πενταετία μου και περίμενα κι εγώ μία φορά να πάρω κάποια καλά λεφτά από το ποδόσφαιρο. Στην προετοιμασία λοιπόν έκανα ποδήλατο και ατομική στην αρχή, δεν έπαιζα με τους άλλους. Μετά από 4 μήνες άρχισε το χέρι μου να λειτουργεί στο 50%.

~ Αυτά που λες τιμάνε και τον Νταϊφά διότι μάλλον είχε θορυβηθεί κι αυτός και δεν πίστευε ότι θα ξαναγίνεις αυτός που ήσουν.

Ίσως με θεωρούσαν κάποιοι τότε “ψιλοσακάτη”... Πείσμωσα για να επανέλθω όπως ήμουν. Μετά το τετράμηνο μπορούσα να σηκώσω το προβληματικό χέρι- το άλλο ήταν μια χαρά- αλλά έπρεπε να πάρει φόρα από κάτω για να ανέβει. Προς τιμήν του ο Ολυμπιακός δεν πήρε άλλο τερματοφύλακα. Κάναμε συζητήσεις με τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Νταϊφά, ο Σάββας έλεγε “δεν θα πας πουθενά, σε εμάς θα μείνεις”, εγώ έλεγα "δεν θέλω να πάω πουθενά αλλού, όμως η προσφορά που μου έχει κάνει ο Νταϊφάς είναι ψίχουλα, με υποτιμάει”... Είχε θιχτεί ο εγωισμός μου για όσα είχα προσφέρει στον Ολυμπιακό ως τότε και για όσα πίστευα ότι μπορώ να προσφέρω και στη συνέχεια. Γίνονταν συζητήσεις με τη διοίκηση, με ρωτούσαν οι συμπαίκτες μου, τους έλεγα “θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό αλλά με υποτιμάει ο πρόεδρος”.

~ Υπάρχουν άλλοι μάρτυρες;

Πήγαμε στον Νταϊφά μαζί με τον Σταύρο Παπαδόπουλο και τον Κουσουλάκη για το θέμα μου!

~ Ξέρω από συνεντεύξεις με τους παίκτες ότι ο Νταϊφάς είχε αδυναμία στον Κουσουλάκη και ότι εμπιστευόταν τον Σταύρο Παπαδόπουλο ο οποίος παρέμβαινε για να λύνει προβλήματα εντός ομάδας. Σας μάζευε στο σπίτι του.

Έτσι είναι. Πήγαμε λοιπόν μαζί και οι τρεις για να τελειώσει το θέμα μου. Στο Πασαλιμάνι στα γραφεία του Νταϊφά. Αλλά ήταν ανένδοτος ο Νταϊφάς! Δεν ανέβαζε την προσφορά του. Εκεί ανησύχησα ότι θα αναγκαστώ να φύγω από τον Ολυμπιακό. Όλοι περιμέναμε ότι θα αύξανε την προσφορά του αλλά δεν το έκανε και άρχισα να σκέφτομαι άλλες λύσεις.

~ Συγνώμη, την προσφορά του δεν την ανέβασε ποτέ;

Ποτέ! Μόνο στο τέλος όταν έμαθε ότι θα φύγω και θα πάω στον Παναθηναϊκό.

~ Πόσο την ανέβασε την προσφορά του τότε;

Τη διπλασίασε!

~ Αυτό είναι εκπληκτικό και σε τιμάει που το λες. Προσπάθησε λοιπόν στο τέλος να σε κρατήσει. Ενώ δεν ανέβαζε την προσφορά του τόσο καιρό, στο τέλος όχι μόνο την ανέβασε αλλά τη διπλασίασε!

Ήταν αργά. Είχα δώσει το λόγο μου στον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

~ Όχι στον Γιώργο Βαρδινογιάννη που ήταν πρόεδρος;

Όχι, εγώ είχα μιλήσει απ' ευθείας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

~ Τι σου έλεγε όταν μιλούσες μαζί του ο Βαρδής;

Όχι όταν μιλούσα. Μία φορά μίλησα μαζί του. Και έφτανε. Έδωσα το λόγο μου.

~ Πού;

Στο Μεριντιέν. Όταν διπλασίασε την προσφορά του ο Νταϊφάς ήταν αργά, είχα δώσει το λόγο μου στον Βαρδινογιάννη.

~ Από πού το είχε μάθει ο Νταϊφάς ότι θα πήγαινες στον Παναθηναϊκό; Το είχες πει εσύ ως διαπραγματευτικό χαρτί;

Όχι. Δεν ξέρω από πού το έμαθε.

~ Ο Βαρδής σου έδωσε πόσα παραπάνω από τη διπλασιασμένη προσφορά του Νταϊφά;

Δεν θέλω να πω. Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το μόνο που θα πω είναι ότι τότε ένιωσα δικαιωμένος διότι ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού, ο ισχυρός Παναθηναϊκός τότε, σεβάστηκε το ποιος ήμουν. Στεναχωρήθηκα όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό και στην αρχή είχα θέμα με τον Παναθηναϊκό... Δεν ήταν εύκολο... Δεν ήταν καθόλου εύκολο... Με έπιασε μια μέρα στην προετοιμασία ο “καπετάνιος”, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και μου είπε “Νίκο, πλέον είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού και πρέπει να φορέσεις τη φανέλα του Παναθηναϊκού”. Το είδα επαγγελματικά, ενώ στον Ολυμπιακό το έβλεπα ρομαντικά. Και όχι μόνο φόρεσα τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά και την τίμησα με το παραπάνω. Σεβάστηκα τον κόσμο και αυτής της ομάδας και τους ανθρώπους που έδωσαν χρήματα για εμένα.

~ Πες μου τι δουλειά έριχνες γιατί πολλοί πάνε μόνο προπόνηση με την ομάδα και μετά καφεδάκι στη Γλυφάδα...

Τότε δεν κάναμε τη σύγχρονη προπόνηση που κάνουν τώρα οι τερματοφύλακες. Προσπαθούσα λοιπόν να κάνω ό,τι μπορούσα! Και μόνος μου και με προσωπικό γυμναστή. Πήγαινα 1,5 ώρα πριν την προπόνηση της ομάδας και έφευγα 1,5 ώρα μετά την προπόνηση της ομάδας! Πολλή ατομική προπόνηση στο γήπεδο και πολύ γυμναστήριο για να κάνω το σώμα μου όσο πιο δυνατό και ελαστικό μπορούσα. Αγαπούσα πάρα πολύ αυτό που έκανα και προσπαθούσα κάθε μέρα να βελτιώνομαι. Επανήλθα στον πρωταθλητισμό με τον Παναθηναϊκό, και στην Εθνική.

~ Είχες ποτέ πρόβλημα με τον κόσμο του Ολυμπιακού έξω στους δρόμους; Ο Γαλάκος μου έχει πει ότι του χτύπαγαν τα κουδούνια και ανησυχούσε η μάνα του και είχε πάει στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη να του πει να ακυρωθεί η μεταγραφή!

Στεναχώρια και πίκρα έβγαζε ο κόσμος του Ολυμπιακού, είναι λογικό. Όταν έχεις μια καλή σύζυγο και σου φύγει, στεναχωριέσαι. Διατηρούσα κι ένα μαγαζί στου Ζωγράφου και είχα επαφή με τον κόσμο, έβλεπα την πίκρα τους.

~ Κινδύνευσες ποτέ έξω από οπαδούς του Ολυμπιακού;

Όχι.

~ Σε χτύπησαν ποτέ;

Όχι. Βαριές κουβέντες βέβαια υπήρχαν...

~ Μετά τον τελικό Κυπέλλου που πήρε ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό στα πέναλτι, όπου εσύ και έπιασες πέναλτι και εκτέλεσες πέναλτι και σκόραρες, ήρθε η μεγάλη ρήξη με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Άλλους τους συγχώρεσε πολύς κόσμος, όπως τον Δεληκάρη, τον Βαμβακούλα, τον Γαλάκο, εσένα όχι. Γιατί προκάλεσες και είχες πει βαριές κουβέντες.

Δεν ξέρει ο κόσμος σε τι ψυχολογική πίεση βρισκόμουν. Κυκλοφορούσε μία φήμη εντελώς ανήθικη για εμένα και την οικογένειά μου.

~ Γιατί για την οικογένειά σου;

Καλά, είσαι σοβαρός; Να πηγαίνει το παιδί σου στο σχολείο και να του λένε ότι ο “πατέρας σου τα πήρε για να χάσει”; Όταν ένας άνθρωπος δίνει ψυχή και σώμα, τρελαίνεται με ανήθικες φήμες.

~ Τι φήμες;

Ότι ο Κοσκωτάς μπορούσε να εξαγοράσει τους πάντες και τα πάντα. Για να μην με υποπτεύονται είχα πάει στο ξενοδοχείο και είχα κλειστεί πολλές μέρες πριν έρθει η υπόλοιπη ομάδα! Μόνος μου είχα πάει στο ξενοδοχείο και μέρες μετά ήρθε η αποστολή του Παναθηναϊκού εκεί. Και είχα δώσει εντολή να μην με δίνουν ούτε στο τηλέφωνο- δεν υπήρχαν κινητά τότε. Τόσο μεγάλη πίεση αισθανόμουν. Πήγαινα στην προπόνηση και μου έφευγε η μπάλα από τα χέρια! Ο Τάκης Οικονομόπουλος μου έλεγε “ηρέμησε, θα τα καταφέρεις, μην ασχολείσαι με τη φημολογία”. Ελάτε στη θέση μου, άντε να διαχειριστείς αυτήν την πίεση. Ήταν που ήταν πολύ μεγάλος ο τελικός των “αιωνίων” και απασχολούσε όλη την Ελλάδα, είχα και το έξτρα φορτίο να αποδείξω ότι δεν τα είχα πάρει.

~ Είπες βαριές κουβέντες όμως σε ένα ξέσπασμα και ο κόσμος δεν σε συγχώρεσε ποτέ. Δεν θα έπρεπε να πεις μία συγνώμη;

Ζητάω συγνώμη από φιλάθλους που δεν ήξεραν τι ζούσα και θίχτηκαν.

~ Πρώτη φορά νομίζω το λες αυτό.

Ναι, δεν μου αρέσουν τα μελό. Και δεν αποσκοπώ σε κάτι. Υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να το ακούσει αυτό από εμένα, δεν έπρεπε να πω εκείνα τα πράγματα τότε και οφείλω μια συγνώμη.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags