Facebook Pixel Αουγκούστο vs Κάνιας: Ίδια θέση, άλλο στυλ
| 2019-10-16 14:46:00

Αουγκούστο vs Κάνιας: Ίδια θέση, άλλο στυλ - Αυτές οι διαφορές τους

Sportdog Team
Αουγκούστο vs Κάνιας: Ίδια θέση, άλλο στυλ - Αυτές οι διαφορές τους

Σύγκριση του Ισπανού με τον... διάδοχό του.

Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο προστέθηκε το καλοκαίρι στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο να του δίνει τη δυνατότητα να κάνει το βήμα στην Ευρώπη. Ο Βραζιλιάνος αγωνίζεται στο «χώρο ευθύνης» του Χοσέ Κάνιας, με τον Ισπανό να έχει αφήσει το στίγμα του στη πλέον πετυχημένη τριετία των «ασπρόμαυρων» στη σύγχρονη ιστορία τους, γεγονός που αυτομάτως ανεβάζει το βαθμό απαιτήσεων από τον Αουγκούστο. Το γεγονός ότι αμφότεροι κινούνται στον ίδιο χώρο ευθύνης δε σημαίνει πως διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, και η FORZA ρίχνει φως στο αγωνιστικό τους προφίλ με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε προπονητή και το αποτύπωμα των στατιστικών.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ 

Τόσο ο Χοσέ Κάνιας όσο και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο αγωνίζονται στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Ισπανός μεσοαμυντικός, στην εποχή Λουτσέσκου, είχε καθαρά ανασταλτικές εντολές. Δεν προωθούταν, κρατούσε τη θέση του και μαζί τα «μπόσικα» στη μεσαία γραμμή, με τη μπάλα να μη περνάει συχνά από τα πόδια του. Ο Βραζιλιάνος μεσοαμυντικός, στο πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα, σε φάση κατοχής μπάλας για τον ΠΑΟΚ, αγωνίζεται ουσιαστικά μπροστά από την αμυντική τριάδα και πίσω από μια πεντάδα ποδοσφαιριστών που αποτελούν τις επιλογές του για τη πρώτη του πάσα. Ο Αουγκούστο συχνά είναι εκείνος που υποδέχεται τη πρώτη πάσα της άμυνας και αναζητά τη καλύτερη επιλογή για τη προώθηση του παιχνιδιού. Η μεγάλη διαφορά του με τον Κάνιας έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του χωρίς τη μπάλα. Ο Βραζιλιάνος προωθείται προκειμένου να δίνει στήριγμα κυκλοφορίας της μπάλας και πάνω από τη μεσαία γραμμή, ενώ δεν διστάζει να πάρει τελική προσπάθεια έξω από τη μεγάλη περιοχή.   

ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Οι θερμικοί χάρτες των δυο ποδοσφαιριστών έρχονται να επιβεβαιώσουν περισσότερο το τρόπο με τον οποίο ο καθένας εξυπηρετεί το πλάνο του προπονητή του. Ο θερμικός χάρτης του Χοσέ Κάνιας είναι ο κλασικός ενός καθαρόαιμου 6αριού, καθώς κάλυπτε τους χώρους που βρισκόταν 15 μέτρα πίσω και μπροστά της μεσαίας γραμμής. Η παρουσία του κυρίως προς τα δυο άκρα έχει να κάνει με το τρόπο ανάπτυξης του ΠΑΟΚ επί Λουτσέσκου, με τον Κάνιας να καλείται να δώσει βοήθειες ανάλογα με τη πλευρά που βρισκόταν η μπάλα. Στο πλάνο Λουτσέσκου τόσο ο Μάτος όσο και ο Βιεϊρίνια βρισκόταν συχνά πάνω από τη μεσαία γραμμή,  με τον Κάνιας να είναι το στήριγμά τους ανάλογα με τη πλευρά του βρισκόταν η μπάλα. Αντίστοιχα, ο θερμικός χάρτης του Ντόουγκλας Αουγκούστο είναι επηρεασμένος από το τρόπο παιχνιδιού του Αμπέλ Φερέιρα, καθώς ο Βραζιλιάνος δίνει πολλές φορές βοήθειες στην αριστερή πλευρά, εκεί που ο Γιαννούλης ουσιαστικά έχει επωμιστεί όλη τη γραμμή και ο Αουγκούστο βρίσκεται κοντά του για να είναι στήριγμα τόσο σε περίπτωση που θέλει να κυκλοφορήσει τη μπάλα όσο και να καλύπτει και το χώρο που αφήνει εκτεθειμένο ο αριστερός μπακ.

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 

Σε αυτό το τομέα, η κουβέντα θα πρέπει να ξεκινήσει από την αμυντική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και την αντίστοιχη του ΠΑΟΚ του Φερέιρα. Και, η συγκεκριμένη σύγκριση δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των γκολ που δεχόταν ο Δικέφαλος στη θητεία του Ρουμάνου τεχνικού με τον αντίστοιχο στην εποχή του πορτογάλου, αλλά με την συνολική φιλοσοφία. Ο Κάνιας έχει όλα τα στοιχεία του ανασταλτικού μέσου που θα ελέγχει το χώρο που αφήνουν οι συμπαίκτες του σε φάση επίθεσης, ενώ ο Αουγκούστο, σε παρόμοιες συνθήκες, θα αναζητήσει το αν μπορεί και εκείνος να εμπλακεί στη δημιουργία της φάσης. Ο Αουγκούστο έχει πολλά στοιχεία 8αριού, την ώρα που ο Κάνιας ήταν ένα καθαρό 6άρι. 

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η πρώτη ανάμνηση που έχει αφήσει ο Κάνιας δεν είναι άλλη από το εντυπωσιακό γκολ που είχε πετύχει στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Βασιλεία, για τα προκριματικά του Champions League. Και ένας από τους λόγους που αυτό το γκολ έχει αφήσει το στίγμα του έχει να κάνει με τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού φορές που ο Κάνιας σκέφτηκε και επιχείρημα κάτι παρόμοιο. Δεν αποκλείεται ο Αουγκούστο, στα μισά της φετινής σεζόν, να μετρήσει όσες τελικές είχε ο Κάνιας στη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος καλείται να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στη πλάτη του, καθώς όχι μόνο θέλει να συμμετέχει και στο επιθετικό κομμάτι, θα πρέπει να μην παραμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντά. Ο Αουγκούστο έχει αγωνιστεί και σε θέση με λιγότερες ανασταλτικές απαιτήσεις, και αυτό συνέβαινε στις φορές που βρισκόταν στην 11άδα μαζί με τον Αντερσον Εσίτι. Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι περισσότερο θεωρητική, καθώς αυτό διότι από την επιστροφή στην αγωνιστική δράση μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τους αγώνες των εθνικών ομάδων και μετά, ο Ζοσέ Μαουρίσιο θα βάζει πλέον υποψηφιότητα για το αρχικό σχήμα, με τον Αουγκούστο να κάνει ένα βλήμα πίσω στις επιλογές που αφορούν τη θέση «8» και να λογίζεται περισσότερο για τη θέση «6».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 

Στη σύγκριση των επιδόσεων του Χοσέ Κάνιας τη περσινή σεζόν με αυτές του Ντόουγκλας Αουγκούστο στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο βραζιλιάνος έχει περισσότερες εμπλοκές σε αμυντικές μονομαχίες από τον Ισπανό. Συγκεκριμένα, ο Κάνιας είχε κατά μέσο όρο 6,53 αμυντικές μονομαχίες ανά 90λεπτο και ο Αουγκούστο έχει μετρήσει 7,77 αμυντικές μονομαχίες. Αυτό έχει να κάνει και με το τρόπο παιχνιδιού, που φέτος έχει αλλάξει. Ο Κάνιας έχει καλύτερο ποσοστό επιτυχίας, καθώς κατάφερε να ανακόψει τον αντίπαλό του σε ποσοστό 62%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας του Αουγκούστο είναι στο 53%. Στα κοψίματα, ο Κάνιας μετρούσε κατά μέσο όρο 4,76 και ο Αουγκούστο ξεκίνησε με 3,38 ανά 90λεπτο. Αντίστοιχα, στο δημιουργικό τομέα, ο Αουγκούστο υπερτερεί σε πολλές κατηγορίες. Ο Κάνιας είχε κατά μέσο όρο 0,87 σουτ ανά 90λεπτο με το 22,75 των τελικών του να βρίσκουν εστία, και ο Αουγκούστο μετρά 2.19 τελικές ανά 90λεπτο με το 36,4% να καταλήγουν στην εστία. Αμφότεροι έχουν γράψει 50% επιτυχίας στα γεμίσματα, με τον Κάνιας να έχει πέρυσι 0,59 ανά αγώνα και τον Αουγκούστο να ξεκινά φέτος με 1,19 ανά αγώνα.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Ο Χοσέ Κάνιας ήταν ένας από τους δυο ποδοσφαιριστές που όταν ο ΠΑΟΚ είχε κόρνερ, έμεινε λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, για να αποσοβήσει τυχόν προσπάθεια των αντιπάλων να βγουν στην αντεπίθεση. Παρόμοια θέση έχει τις περισσότερες φορές και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο. Αμφότεροι έχουν αυτό το ρόλο και λόγω θέσης στο σχηματισμό. Αξίζει να καταγραφεί πως στο σχεδιασμό του Αμπέλ Φερέιρα, την ίδια τοποθέτηση είχε και ο Αντερσον Εσίτι, παρά το γεγονός πως με βάση το ύψος του, θα μπορούσε να έπαιρνε εντολή να προωθηθεί. Στις στατικές φάσεις στο μεσοδιάστημα, στα τελευταία παιχνίδια, ο Αουγκούστο πηγαίνει στη μπάλα μαζί με τον Γιόζιπ Μίσιτς, με το «τρικ» να έχει να κάνει με το «τσίμπημα» της μπάλας από τον Βραζιλιάνο για να τη στρώσει στον Κροάτη. 

Πηγή: FORZA

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags