Facebook Pixel ΑΕΚ - Νέλσον Ολιβέιρα: Η συνέντευξη που θα διαβάσετε αποκλειστικά στο sportdog!
| 2020-02-09 15:40:00

Ειδικός γιατρός στο sportdog: "Τι έχει ο Ολιβέιρα - Αυτό να κάνει η ΑΕΚ - Πόσο θα λείψει"

του Γιώργου Κτενά
Ειδικός γιατρός στο sportdog: "Τι έχει ο Ολιβέιρα - Αυτό να κάνει η ΑΕΚ - Πόσο θα λείψει"

Αθλητίατρος-χειρουργός για το σοβαρό πρόβλημα του Πορτογάλου.

ΑΕΚ - Νέλσον Ολιβέιρα: Με τον γνωστό αθλητίατρο-ορθοπαιδικό χειρουργό dr. Σταύρο Αλευρογιάννη, διευθυντή κλινικής ρομποτικής ορθοπεδικής χειρουργικής γόνατος και ισχίου, στο Metropolitan General, επικοινώνησε το sportdog για το θέμα του Νέλσον Ολιβέιρα. 

Ο Πορτογάλος άσος τής ΑΕΚ ταλαιπωρείται από πόνους σε κοιλιακούς-προσαγωγούς, με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι η ομάδα θέλει να προχωρήσει με συντηρητική αγωγή για να λύσει το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος σκέφτεται το χειρουργείο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται σε κάθε περίπτωση; Ποια είναι η καθιερωμένη πρακτική σε τέτοια ζητήματα; Ποιος είναι ο λόγος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Τι θα έκανε ο ίδιος στην περίπτωση του Πορτογάλου; Αυτές και άλλες πολλές απαντήσεις, σε όσα είπε ο Σ. Αλευρογιάννης στο sportdog.

"Έτσι προκύπτει το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών - Συντηρητικά, όχι χειρουργείο"

"Το σύνδρομο στους κοιλιακούς-προσαγωγούς είναι η κήλη του αθλητή, σημαίνει ότι υπάρχει ανισορροπία πάνω στο κόκκαλο της λεκάνης μπροστά, λόγω ανισορροπίας των κοιλιακών που έρχονται από πάνω και των προσαγωγών που εκτείνονται προς τα πόδια. Στον αθλητή μπορεί να προκληθεί από ένα έντονο σουτ, ή από στροφική κίνηση πάνω στο ένα πόδι είτε σε εκείνους που εκτελούν πολλά κόρνερ, βγάζουν μακρινές μπαλιές κ.λπ., ή ακόμα από απότομη επιτάχυνση ή απότομη επιβράδυνση. Συνήθως αρχίζει από τη μία πλευρά και όταν εγκαθίσταται χτυπάει και από τις δύο πλευρές", όπως σχολίασε στην αρχική του τοποθέτηση στο sportdog ο Σ. Αλευρογιάννης.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που αποφασιστεί να προχωρήσει συντηρητικά κάποιος ποδοσφαιριστής;

"Η αντιμετώπιση κατ' αρχήν είναι συντηρητική, χωρίς χειρουργείο. Υπάρχουν σύγχρονα φυσικοθεραπευτικά μέσα (διαμαγνητική αντλία κ.α.) με τα οποία προσπαθούμε αφενός μεν να αποσυμφορήσουμε τον τένοντα ή τους τένοντες που πάσχουν, αφετέρου δεν να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμα προπόνησης ώστε να ισχυροποιήσουμε τους τένοντες που είναι αδύναμοι. Υπάρχουν στάδια για το σύνδρομο, σταδιοποίηση από τους χειρουργούς. Υπάρχουν αθλητές που μπορούν να παίξουν και να πονάνε μετά τον αγώνα, άρα μπορούν να βγάλουν ολόκληρο τον αγώνα. Υπάρχουν άλλοι που πονάνε μετά από ένα ισχυρό σουτ, κι άλλοι που πονάνε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης. Σε ένα τέτοιο σύνδρομο βέβαια, παίζουν ρόλο πράγματα όπως η ηλικία του αθλητή, το πόσο παίζει, σε τι θέση παίζει κ.λπ. Στην περίπτωση ενός τερματοφύλακα, για παράδειγμα, δεν είναι εκείνος που θα χτυπήσει το άουτ".

"Απουσία έξι-εφτά εβδομάδες με νυστέρι - Φταίνε και τα παπούτσια"

Πώς λειτουργούν συνήθως οι ομάδες σε τέτοιες περιπτώσεις;

"Εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται το πρωτάθλημα, συνήθως. Αν απομένουν λίγες αγωνιστικές, σίγουρα προτιμούν να πάνε συντηρητικά. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να πάει πρώτα σε συντηρητική αγωγή ένας αθλητής και αν δεν προκύψει λύση να γίνει το χειρουργείο".

Έστω ότι φτάνουμε στο χειρουργείο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

"Σε αυτή την περίπτωση η απουσία προσδιορίζεται στις έξι με εφτά εβδομάδες. Δεν έχει μεγάλη διαφορά η συντηρητική αγωγή με το χειρουργείο, όσον αφορά τον χρόνο της αποθεραπείας. Στο χειρουργείο υπάρχουν δύο τεχνικές. Υπάρχει και το χειρουργείο κατά Αλευρογιάννη, βέβαια, που γίνεται αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη αν είμαστε στην κοιλιά γίνεται από τους γενικούς χειρούργους λαμπαροσκοπικά με τοποθέτηση πλέγματος".

Το γεγονός ότι ο Ολιβέιρα ήρθε στην ΑΕΚ από την Αγγλία, πρωτάθλημα με υψηλό ρυθμό προπόνησης και αγώνων, μπορεί να έχει παίξει ρόλο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει;

"Σε έναν αθλητή παίζουν τα πάντα ρόλο. Τα παπούτσια που φοράει, αν κάνει προπόνηση σε χλοοτάπητα ή σε πλαστικό χορτάρι, όλα. Χρειάζονται διαφορετικά παπούτσια στο πλαστικό χορτάρι για παράδειγμα. Ο Ολιβέιρα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επανέλθει, αλλά κατά την άποψή μου πρέπει να εξαντλήσουν τη φυσικοθεραπευτική αγωγή στην ΑΕΚ. Η ομάδα, άλλωστε, συνεργάζεται με τον Λάκη Νικολάου και το Ιατρικό Κέντρο, που έχουν τα μέσα για να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον αθλητή". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνηση-ματ Καρέρα για να "κλειδώσει" ΠΑΟ - Αυτούς βάζει στα άκρα - Στην κορυφή ο "φονιάς"!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags