LIVE UPDATES:

Εικόνς ΣΟΚ από ΜΕΘ! Δείτε τι κατάσταση επικρατεί!

21/02/20 - 11:54

Νέα "κόλαση" στη δίκη - Ζήτησε υποβιβασμό της Ξάνθης ο Ολυμπιακός - "Ρουκέτες" Κούγια!

Μαζί του ΑΕΛ, Πανιώνιος. "Έτσι έκρυψαν την πολυιδιοκτησία".

Sportdog Team
Νέα "κόλαση" στη δίκη - Ζήτησε υποβιβασμό της Ξάνθης ο Ολυμπιακός - "Ρουκέτες" Κούγια!
17.500views 0shares

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της Ξάνθης για την εισήγηση της ΕΕΑ που προέβλεπε την ανάκληση του πιστοποιητικού της και τον υποβιβασμό της.

Oι Ακρίτες είχαν ζητήσει αναβολή επειδή δεν είχαν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία του φακέλου από την ΕΕΑ ενώ δήλωσαν ότι έχουν προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο για μη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής και κατά του κύρους της απόφασης. 

Τόσο ο Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος και η ΑΕΛ ζήτησαν τον υποβιβασμό της Ξάνθης και μάλιστα αυτός να έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή οι ομάδες να πάρουν πίσω τους βαθμούς τους.

Η Ξάνθη υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα ούτε με τις μετοχές της ούτε με το θέμα της πολυιδιοκτησίας, ενώ σχολίασε πως το αίτημα της αλλαγής των μετοχών είχε εγκριθεί κανονικά από την ΕΕΑ.

Ο Αλέξης Κούγιας από την άλλη υποστήριξε πως η Ακριτκή ΠΑΕ είναι από τις πιο κερδοφόρες και ότι πήρε κρατικούς πόρους για να φτιάξει το προπονητικό της κέντρο.

Επιπλέον τόνισε πως η απόφαση της ΕΕΑ είναι οριστική καθώς "είναι ανεξάρτητη αρχή με πορίσματα δεσμευτικά", όπως σχολίασε μεταξύ άλλων.

Με τη λήξη της εκδίκασης, όλες οι πλευρές πήραν προθεσμία να καταθέσουν υπομνήματα ως την προσεχή Τρίτη.

Όσα συνέβησαν νωρίτερα

ΩΡΑ 12.05 Ξεκίνησε η εκδίκαση.

Η νομικός του Πανιωνίου κα. Τσαγκαράκη αγορεύει για την πρόσθετη παρέμβαση. "Το έννομο συμφέρον μας είναι βαθμολογικό. Προσδοκούμε να επιβληθούν κυρώσεις και να υποβιβαστεί η Ξάνθη

Η απαξία της συγκεκριμένης παράβασης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης της ΕΠΟ ανακάλεσε το πιστοποιητικό συμμετοχής της". 

Ο Δημήτρης Καρπετόπουλος, νομικός Ολυμπιακού κανει λόγο και αυτός για έννομο συμφέρον στον βαθμολογικό τομέα. Ξάνθη είναι σε τροχιά εισόδου στο πλέι οφ. Η συμμετοχή της στα πλέι οφ θα αλλοίωνει τους όρους του ανταγωνισμού. Εμείς κάναμε την καταγγελία και έχουμε έννομο συμφέρον"

Χατζησαββάογλου και Σουλούκου, για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ζητούν να ισχύει αναδρομικά η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής, να ακυρωθούν όλα τα αποτελέσματα της Ξάνθης δηλαδή.

Ο Αλέξης Κούγιας επικαλείται απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ σε υπόθεση της Κασσιόπης. "Παρεμβαίνουμε υπέρ του σκεπτικού της ΕΕΑ που είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Η ΠΑΕ ΑΕΛ λέει ότι δεν είναι γνωμοδότηση αλλά δεσμευτική εισήγηση, το πειθαρχικό όργανο δεν μπορεί να διερευνήσει τη διάπραξη της παράβασης αλλά να επιβάλλει ποινές" αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας.και προσθέτει: "Η παράβαση έγινε προ της έναρξης του πρωταθλήματος. Η Ξάνθη παραπλάνησε τα μέλη της ΕΕΑ και της χορήγησαν πιστοποιητικό συμμετοχής. Η ίδια επιτροπή που το χορηγεί, φαίνεται να το ανακαλεί. Αυτό μόνο μπορείτε να αποφασίσετε την αποβολή και τον υποβιβασμό της. Αν επιβάλλεται ποινή υποβιβασμού, η Ξάνθη έχει 29 βαθμούς και εφόσον εμείς κερδίσουμε, είναι βέβαιο ότι θα είμαστε η 6η ομάδα στη βαθμολογία. Αν υποβιβαστεί, πρέπει όλες οι ομάδες από έναρξη του πρωταθλήματος, θα πρέπει να μας επιστραφούν οι βαθμοί και μπορεί να καταλήξουμε και στην 5η θέση. Εχουμε άμεσο συμφέρον" 

Δετσαρίδης, νομικός Ξάνθης: "Θα τα συζητήσουμε αργότερα. Δεν θα αποφανθείτε επί του χρόνου της ανάκλησης του πιστοποιητικού, αυτό είναι θέμα της ΕΕΑ. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει την Ξάνθη στα πλέι οφ, αυτη είναι μελλοντική, δεν αφορά το σήμερα. Για την ΑΕΛ έχουμε ένα ζήτημα εδώ. Το αίτημα της δεν είναι να παρέμβει κατά της Ξάνθης, το αίτημα είναι να μην ελεγχθεί το πόρισμα της ΕΕΑ. Το να μην ελεγχθεί το πόρισμα, δεν είναι έννομο συμφέρον".

Σορίνα Παπαδοπούλου, νομικός Ξάνθης: "Κάνουμε ένσταση παραγραφής, η παράβαση φέρεται να έγινε τον Αύγουστο του 2019. Η ίδια επιτροπή τον Μάρτιο του 2019 έχει χορηγήσει άδεια για να συζητηθεί η μεταβίβαση στην insports. Στις 22/8/2019 μας χορηγήθηκε πιστοποιητικό με βάση το μετοχολόγιο που αναφέρει μέτοχο viamar. H EEA έχει εποπτική αρμοδιότητα.Από 22/8 έχει αρχίσει να τρέχει ο χρόνος της παραγραφής. Όλο το σύμπαν ήξερε ότι είχε γίνει η αλλαγή των μετοχών και η ΕΕΑ δεν έκανε τίποτα μας έδωσε άδεια"

Χριστοδούλου, νομικός Ξάνθης: "Γίνεται μια επιχείρηση από το σκεπτικό της ΕΕΑ, κάνει λόγο για ύποπτες ενέργειες από την Ξάνθη. Στις 4/12 η insports υποβλήθηκε η αίτηση, στις 19/12 υπογράφηκε ένα προσύμφωνο, στις 7/3 κλήθηκε να δώσει στοιχεία, 21/3 τα κατέθεσε και 26/3 έπεσαν οι υπογραφές".

Μάρκου, πρόεδρος: "Το δικαιοδοτικό όργανο επιφυλάχθηκε για να το αν θα μπούμε στην ουσία, δεν έχει κριθεί"

Χριστοδούλου, νομικός Ξάνθης: "Μιλάμε για μεταβίβαση από Πανόπουλο και Συγγελίδη σε μία εταιρεία που ανήκει στον Πανόπουλο και Συγγελίδη με τα ίδια ποσοστά. Η μεταβίβαση έγινε για λόγους εξορθολογισμού του ομίλου". 

Δασκαλάκης, νομικός Πανόπουλου: "Η ΠΑΕ ήταν τροχοπέδη για τις κινήσεις της Viamar μετά το διαζύγιο με την Skoda και αποφασίστηκε ο εξορθολογισμός της. Για το αν μπαίνουμε στην ουσία ή όχι, ο νόμος είναι ξεκάθαρος, το όργανο σας κρίνει την ουσία"

Δετσαρίδης, νομικός Ξάνθης: "Η επιτροπή χαρακτηρίζει τον εαυτό της δικαιοδοτικό όργανο, δεν βρίσκω στο Σύνταγμα δικαιοδοτικό όργανο να αποτελείται από καθηγητές και λογιστές. Εχω ένα παράπονο από αυτούς τους δικαστές, προέβησαν σε εντελώς αυθαίρετες προσεγγίσεις, ερμηνεύοντας το νόμο για να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που κατέληξε. Η άδεια δόθηκε, είναι συγκεκριμένη, ελέγχθηκαν πρόσωπα και όμως στην αιτιολογία τους στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν αποδεικνύουμε πότε τους ενημερώσαμε. Η άδεια ήταν συγκεκριμένα, το ήξερε η ΕΕΑ. Είναι άδεια συγκεκριμένων μετοχών, συγκεκριμένης εταιρείας. Όταν η άδεια δόθηκε αυτή από μόνη της έχει αναδρομική ισχύ»

Χριστοδούλου, νομικός Ξάνθης: «Δεν ξέρω γιατί μεταβιβάστηκαν οι μετοχές.  Δεν  μπορώ να σκεφτώ πως θα επικυρώσετε μία βαρεία παράβαση χωρίς να εξετάσετε το θέμα της πολυιδιοκτησίας. Ο φάκελος που συντάχθηκε και απεστάλη δεν άλλαξε κάτι στη συνείδηση των υπαλλήλων. Δεν άλλαξε ο απώτερος μέτοχος, προφανώς εκ παραδρομής δεν άλλαξε ο μέτοχος στον φάκελο. Το παλιό copy paste».

Μάρκου, πρόεδρος: «Το έχει υπογράψει ο διευθύνων σύμβουλος της Ξάνθης όμως»

Γρηγορίου, δικηγόρος Πανιωνίου: "Η ένσταση παραγραφής από την Ξάνθη δεν ισχύει. Όταν πουλήθηκε ο Παναθηναϊκός, εκείνο τον χρόνο, υπεβλήθηκε αίτημα από αλλοδαπό, καιν όπως την πήρε την άδεια, εξαφανίστηκε. Τι έπρεπε να θεωρήσει η ΕΕΑ, ότι αυτό ήταν το νέο μετοχολόγιο; Η ΕΕΑ κινείται παράλληλα με την αδειοδότηση της ΕΠΟ. για να ξέρουν οι οφειλέτες και οι δανειστές ποιοι έχουν τις ομάδες και τον προϋπολογισμό και τα στοιχεία τους. Χωρίς πιστοποιητικό συμμετοχής, από γενέσεως του συνεταιρισμού, καμία ομάδα δεν μπορεί να παίξει. Είναι πολύ σοβαρό το αδίκημα γιαυτο κρίθηκε βαρεία παράβαση. Βαρεία παράβαση δεν είναι του Πανιωνίου που χρωστάει εγνωσμένους φόρους. Την ίδια ώρα που έδωσε άδεια στην insports, θα μπορούσε να δώσει άλλες πέντε άδειες. Δεν θα μπορούσε η ΕΕΑ να παρακολουθήσει τη διαδικασία στη συνέχεια.Συμφωνούμε με σκεπτικό επιτροπής, εδώ πέρα είναι μια διεγνωσμένη παράβαση"

Για το αν θα μπει στην ουσία η Επιτροπή, ο κ. Γρηγορίου αναφέρει: "Ζητάμε τις ποινές του παραρτήματος"

Μάρκου, πρόεδρος: "Αν πάμε στο παράρτημα του πειθαρχικού κώδικα όμως, λέει ότι πρέπει να μπούμε στην ουσία"

Γρηγορίου: "Εγώ λέει ότι υποχρεούστε σε μία απλή διαπίστωση"

Καρπετόπουλος, νομικός Ολυμπιακού: "Ειπώθηκε ότι η ΕΕΑ ήλεγξε το φάκελο, μπορούσε να δει την παράβαση. Ωστόσο αυτό συγκρούεται με το ότι δεν έχει μεσολαβήσει η γνωστοποίηση της εγγραφής στο βιβλίο μετόχων...".

Χατζησαββάογλου, δικηγόρος Ολυμπιακού: "Στο πόρισμα ο λόγος που χαρακτηρίζεται η παράβαση βαρεία, προκύπτει από το γράμμα του νόμου. Η μεταβίβαση εξυπηρετούσε το συνολικό σχέδιο της πολυιδιοκτησίας, για να την αποκρύψει. Ζητάμε τον υποβιβασμό και στα πλαίσια του άρθρου 69 αλλά και του 77, του νόμου. 

Τσιρωνάς, νομικός Ολυμπιακού: "Άλλη η παράβαση του 69,3 άλλο πράγμα το παράρτημα α. Το παράρτημα α αναφέρεται σε μη χορήγηση ή ανάκληση του πιστοποιητικού.  Τι σημαίνει ανάκληση: η ανάκληση πιστοποιητικού είναι πάντοτε εκτελεστή πράξη. Η διατύπωση "ελεγχεται ως προς τη βασιμότητα", αν θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους ότι δεν είναι δυνατόν μια εκτελεστή διοικητική πράξη να ελέγχεται από ένα όργανο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (σ.σ. όπως είναι η Σούπερ Λιγκα). Το πόρισμα της ΕΕΑ είναι πλήρως αιτιολογημένο, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε εξέταση του. Διοικητικό όργανο ουσιαστική επανάκριση της υπόθεσης, δεν μπορεί να κάνει.Η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή πράξη".

Γίνεται συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου

Σουλούκου, νομικός Ολυμπιακού: «Η όποια τροποποίηση του Νόμου δεν θα πρέπει να κατατείνει σε τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα. Για να αποκατασταθούν κάποιες εντυπώσεις της Ξάνθης, για παραδρομή και λάθος, η παραβίαση έγινε Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018. Τον Μάριο του 2019 δόθηκε άδεια για μεταβίβαση, εκεί όμως δεν δόθηκε το προσύμφωνο. Τον Αύγουστο του 2019 η Ξάνθη δηλώνει ξανά ότι μέτοχος της είναι η viamar, το ίδιο έκανε και στην ΕΕΑ. Γνωστοποίησε τη μεταβίβαση αλλά δεν άλλαξε το μετοχολόγιο της».

Κούγιας: «Αποκρύπτουν, αποκρύπτουν την μεταβίβαση» και συνεχίζει ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ «Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιβάλετε ποινές. Δεν έχετε καμία δυνατότητα να διερευνήσετε αυτά που διερεύνησε η ΕΕΑ. Είναι ανεξάρτητη αρχή με πορίσματα δεσμευτικά. Αυτό το παραδέχθηκε και η Ξάνθη με την προσφυγή στο διοικητικό Εφετείο. Αν δεν είχαν την πεποίθηση ότι αυτό είναι μια δέσμευση, δεν θα έκαναν αυτή την ενέργειαΑυτό που έχετε να δείτε είναι τι, από τη μία να αποφανθείτε αν πρόκειται για μια εκτελεστή απόφαση και θα περιοριστείτε σε επιβολή ποινών και το δεύτερο αφού ξεπεράσετε το πρώτο που ανέφερα, είναι το ποια θα είναι η κύρωση. Θα εφαρμόσετε το 69, παράγραφος 3-12 να υποβιβάσετε την Ξάνθη για την ανάκληση του πιστοποιητικού; Προστατευόμενο αγαθό ποιο είναι; Το ποδόσφαιρο; Τότε πρέπει να επιβάλλεται τον υποβιβασμό. Αν είναι η κοινωνική συνοχή τότε να επιβάλλεται τις ποινές της τροπολογίας. Τους ρώτησα τι έγινε με την προσωρινή διαταγή, δεν απαντούν άρα υπάρχει απόρριψη. Αν είχαμε προσωρινή διαταγή, αυτό θα είχε γίνει σημαία σήμερα.Εχουμε μια εμπλοκή διαφόρων διαδικαστικών πράξεων που σας οδηγεί μόνο να επιβάλλεται ποινές.

Δεν απαντήθηκε ποτέ, μία και μοναδική ερώτηση, γιατί έγινε η μεταβίβαση. Η Ξάνθη είναι από τις κερδοφόρες ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου, διαχρονικά. Κατασκεύασαν προπονητικό κέντρο που ήταν για την Εθνική, με πρόεδρο τους τον Γκιρτζίκη που ήταν ταμίας στην ΕΠΟ, με ξένα χρήματα δηλαδή και την πρώτη μέρα που λειτούργησε κάηκε, πήραν και την αποζημίωση δηλαδή»

Δετσαρίδης, νομικός Ξάνθης: «Θα εγκρίνεται ως δικαιοδοτικό όργανο κύριε πρόεδρε, συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης αρχής. Αυτό που κρίνετε σήμερα, δεν είναι το πιστοποιητικό. θα κριθεί από το διοικητικό εφετείο αν η ανάκληση είναι σύμφωνη με το νόμο, εσείς θα κρίνετε αν υπάρχει παράβαση και να αποφασίσετε για την ποινή. Αυτό που πρέπει να ερμηνεύσουμε είναι οι νέες διατάξεις».

Οι πλευρές θα πάρουν υπόμνημα μέχρι την Δευτέρα. Η εκδίκαση ολοκληρώνεται!

Δετσαρίδης: «Μπορεί να μην έχει κριθεί η προσωρινή διαταγή αλλά δεν έχει απορριφθεί

Κούγιας: «Ο Συγγελίδης έχει βαφτίσει τον γιο μου, κακώς βέβαια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί τους»

ΩΡΑ 14.50 Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης. Υπομνήματα μέχρι την Τρίτη στις 12.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ