Facebook Pixel Γνωστός γιατρός στο Sportdog για τον τραυματισμό του Βέρνμπλουμ!
| 2020-03-01 13:20:00

Top γιατρός στο sportdog: "Τι έχει ο Βέρνμπλουμ, πολλοί 14 μήνες - Γι’ αυτό τον αλλάζουν θέση"

του Γιώργου Κτενά
Top γιατρός στο sportdog: "Τι έχει ο Βέρνμπλουμ, πολλοί 14 μήνες - Γι’ αυτό τον αλλάζουν θέση"

"Ύπουλος τραυματισμός". Πότε να γύριζε. "Δε λέμε, μπες και παίξε".

Το όνομα του Πόντους Βέρνμπλουμ επέστρεψε στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, καθώς ο Σουηδός άσος φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στην ενεργό δράση. Μόνο που έχουν περάσει 14 μήνες από τον τραυματισμό του, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν και, μοιραία, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα.  

Το sportdog επικοινώνησε με τον γνωστό αθλητίατρο-ορθοπαιδικό χειρουργό dr. Σταύρο Αλευρογιάννη, διευθυντή κλινικής ρομποτικής ορθοπεδικής χειρουργικής γόνατος και ισχίου, στο Metropolitan General, προκειμένου να μάθουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τη ρήξη του αχίλλειου τένοντα.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Βέρνμπλουμ, δηλαδή, και ακόμα δεν έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Κύριε Αλευρογιάννη, πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η ρήξη στον αχίλλειο τένοντα ενός αθλητή;

"Είναι σημαντικό γιατί ο τένοντας βρίσκεται πίσω στη φτέρνα και ενώνεται με τη γάμπα. Είναι ο τένοντας που συσπάται, λειτουργεί όταν προσπαθήσουμε να πατήσουμε μπροστά το πόδι μας ή να ανασηκωθούμε. Τον χαρακτηρίζουμε ως ύπουλο τραυματισμό γιατί δεν ξέρεις πότε και πώς θα τύχει και σε έναν επαγγελματία αθλητή, καθώς συνδέεται με χρόνιες τενοντοπάθιες ή τενοντίτιδες. Η ρήξη τού αχίλλειου τένοντα γίνεται ξαφνικά και ο αθλητής αισθάνεται σαν κάποιος να τον κλώτσησε από πίσω στο πόδι".



Ποια είναι η θεραπεία για αυτόν τον τραυματισμό και πόσο καιρό χρειάζεται να μείνει εκτός δράσης κάποιος ποδοσφαιριστής;

"Καταρχήν μιλάμε για χειρουργική θεραπεία και το διάστημα απουσίας κρίνεται ανάλογα με τη συρραφή που έχει κάνει ο γιατρός, ανάλογα με την υφή του ιστού. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να ακολουθηθούν - Έχω κάνει σε δύο επαγγελματίες αθλητές που επέστρεψαν σε 3,5-4 μήνες σε φουλ αθλητική δραστηριότητα. Ο Ρίμπας, της Μπαρτσελόνα, έκανε 11 μήνες για να επανέλθει όμως. Σε κάθε περίπτωση οι 14 μήνες είναι μεγάλο διάστημα που απουσιάζει ο Βέρνμπλουμ, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν πήγε σε Σουηδό γιατρό ή σε εκείνον της εθνικής του ομάδας. Όταν έχουμε οξεία ρήξη υπάρχει η Διαδερμική η συρραφή, με ειδικό ράμμα για πολύ γρήγορη αποκατάσταση".

Πόσο επηρεάζει η ηλικία σε έναν τέτοιο τραυματισμό και, φυσικά, στην αποθεραπεία του;

"Δε νομίζω ότι θα είχε πρόβλημα λόγω της ηλικίας, αλλά μου προκαλούν εντύπωση οι 14 μήνες που είναι εκτός. Μετά το χειρουργείο μεγάλο ρόλο παίζει το φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο, σε συνεργασία με τον χειρουργό. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε αυτό το επίπεδο τι έχει συμβεί. Υπάρχει πάντα τρόπος ενίσχυσης της συρραφή με βιολογικά υλικά ή ικριώματα  (πχ. PRP). Η παρακολούθηση της αποκατάστασης γίνεται με μαγνητική τομογραφία. Δεν αφήνουμε  παίκτη τού βεληνεκούς τού Βέρνμπλουμ με τον φυσικοθεραπευτή και του λέμε "Μπες να παίξεις". Ο γιατρός της ομάδας αλλά και ο εκλέκτορας της εθνικής Σουηδίας, αφού μιλάμε για διεθνή ποδοσφαιριστή, έχουν εικόνα και παρακολουθούν με μαγνητικές την πορεία του".

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Φερέιρα σκέφτεται να του αλλάξει θέση, από αμυντικό χαφ σε στόπερ, στην επιστροφή του στο γήπεδο. Κάτι που αφορά σαφώς τις αγωνιστικές ελλείψεις της ομάδας, αλλά το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σχετίζεται και με την απουσία του λόγω του τραυματισμού. 

"Αυτά που ράβουμε είναι τόσο σταθερά, ειδικά μετά από 14 μήνες που απουσιάζει ο Βέρνμπλουμ, που δεν υπάρχει λόγος για να  αλλάξει θέση για αυτόν τον λόγο. Για να μην επιβαρυνθεί από τα τρεξίματα που έχει μια θέση και, ίσως, όχι μια άλλη. Θεωρώ ότι εκεί έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ομάδα, στην άμυνα, για αυτό υπάρχει αυτό το ρεπορτάζ. Δεν σχετίζεται με τον τραυματισμό του η αλλαγή θέσης όχι ότι λόγω της επέμβασης τον γυρνάμε σε στόπερ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόφαση Σαββίδη, τα... γκρεμίζει όλα στον ΠΑΟΚ - Αυτοί φεύγουν, εντολή για μεταγραφή-έκπληξη!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags